Page 29 - ÉLIP magazin 2025. október Különszám
P. 29
FENNTARTHATÓSÁGI TÖREKVÉSEK
Az energiahatékonyságban: az alkalmazott technológiánkban megőriz- KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK
zük a hagyományos elemeket, eljárásokat. A gyümölcsök aszalása,
a gyógynövények és zöldségek szárítása során megújuló energiafor-
rást használunk, kizárólag fával, fa aprítékkal, csonthéjas gyümölcsök
magjaival tüzelünk. Az üzem két fatüzelésű kazánnal rendelkezik,
mely közül az egyik a teljes üzemfűtést, a másik pedig az termeléshez
szükséges aszaló teret fűti. A gyümölcs kertekben aktuális frissítés
során felhalmozódó tűzifát használjuk fűtésre. Napelemes rendszer-
rel biztosítjuk a villamos energia szükségletünk 100%-át.
A vízhasználatban: a feldolgozó üzemben a gyümölcsök mosása során
elhasznált szennyes vizet, valamint az épületek tetejéről lefolyó eső-
vizet, egy 30 m3-es víztartályban gyűjtjük, és az aszályos nyarakon
öntözésre használjuk fel.
A CO2-kibocsátás csökkentésében: évről évre egyre nagyobb terüle-
ten ültetünk gyümölcsfákat. 2025. tavaszán 2,2 ha konvencinális
szántót ültettünk be szilvafa csemetékkel, BIO termesztésre átál-
lítva a termőterületet.
Csomagjaink feladásakor nem egyedi gyártású dobozokat használunk,
hanem a környező vállalkozások „hulladék/használt” kartondobozait,
csomagoló anyagait hasznosítjuk újra. A bemutatkozó
folytatódik
a következő oldalon