Page 25 - ÉLIP magazin 2025. október Különszám
P. 25
Az elmúlt 15 évben számos upcycling alapanyagot sikerült felkutatnunk, így a bébiételgyár-
tóktól tökmag, a szörp- és lekvárkészítőktől csipkebogyómag, málnamag, a fűszerpaprika KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK
gyártóktól paprikamag, a gyümölcsfeldolgozóktól sárgabarackmag érkezett az üzembe, és
menekült meg ezáltal a kidobástól. Hasonlóan épül fel a körforgásos terméklánc valamennyi
alapanyagunk esetében, csak a dió, mandula, törökmogyoró, kendermag stb. esetében – azok
kimagasló élvezeti értéke miatt - az olajsajtolás mellékterméke (olajiszap) nem kozmetikum,
hanem egy 100%-os natúr magkrém, amiből - egy kis fantáziával - ínycsiklandó szendvics-
vagy süteménykrémet keverhetnek otthon a háziasszonyok.
Kíméletes technológiánknak (vegyszermentes hidegen sajtolás) köszönhetően termékeink
megőrzik a magok eredeti ízét, színét, illatát és tápanyagait. Bár az alapanyagul szolgáló
magokat nem mi termesztjük, budapesti irodánk körül kialakítottunk egy permakultúrás ker-
tet, ahol bárki elsajátíthatja a vegyszermentes kertészkedés csínját-bínját.
FENNTARTHATÓSÁGI TÖREKVÉSEK
Termékfejlesztéseink mind arra irányulnak, hogy sokrétűen hasznosíthassuk az olajgyártás
mellék- és végtermékeit, hogy a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett gyárthassunk
finom és egészséges élelmiszereket, natúrkozmetikumokat, állati takarmánykiegészítőket.
Valamennyi új, illetve fejlesztés alatt álló termékünket – FROT, maglisztes vegán „csokolá-
dék”, napraforgólisztes kréker, illetve növényi ital – ez a hozzáállás ihlette.
Nálunk a fenntarthatóság nem „külön projekt”, hanem a vállalkozás egészét kezdettől fogva
átható szemlélet. Nem titkolt szándékunk, hogy az élelmiszeripar szereplői számára bebi-
zonyítsuk, fenntartható alapokon is lehet sikeres egy vállalkozás, hiszen ma már az üzleti A bemutatkozó
folytatódik
a következő oldalon