Page 26 - ÉLIP magazin 2025. október Különszám
P. 26

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK








                         döntéseknél nem lehet figyelmen kívül hagyni a környezeti hatást. A Grapoilánál a hulladék-


                        mentes termelésből és az értéknövelő újrahasznosításból építkezve olyan stratégiát alakítot-



                        tunk ki, amely egyszerre szolgálja a természetet, a társadalmat és a cég gazdasági érdekeit.





                        Az upcycling alapanyagok hasznosítása, a vegyszermentes eljárások és a hulladékmentes


                        gyártás mellett a csomagolásban és az üzem mindennapi működésében is következetesen


                        a fenntartható megoldásokat választjuk.





                        Termékeink nagy részét újrahasznosítható üvegekben forgalmazzuk, a szappanokat karnauba-



                        viasszal átitatott, komposztálható papírba, az ajakbalzsamok lebomló papírtokba (FSC) „cso-


                        magoljuk”. Kiszállításnál is ügyelünk arra, hogy többször használjunk egy csomagolóanyagot,


                         ezért módszeresen begyűjtjük és egy kedves pecséttel látjuk el az újrahasznosított dobozokat.





                        Olajsajtoló üzemünk fenntartásánál szintén figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempon-



                        tokat. A takarításhoz elsősorban kompresszorral generált levegőt használunk. A présgépek taka-


                        rításához bérelt kendőkből a bérbeadó kinyeri és mosodája fűtésére használja az olajat, majd


                        a tiszta törlőrongyokat visszajuttatja hozzánk. Napelemparkunk több száz kilowattnyi áramot ter-



                        mel, biomasszakazánunk pedig a feldolgozás melléktermékeiből biztosítja az üzem működésé-


                        hez szükséges hő egy részét, így a gyártás során keletkező maradék nem hulladék, hanem újabb


                         erőforrás. Üzemeinkben és irodánkban szelektív hulladékgyűjtés folyik, a budapesti központunk



                        körül kialakított permakultúrás kertben pedig egyből komposztáljuk is a konyhai hulladékot.





                        Irodánk 2019-ben költözött a 22. kerületbe, egy volt növénynemesítő-állomás elhagya-


                        tott telephelyére. Egy évvel később az épület körüli telken permakultúrás gazdálkodásba


                        kezdtünk, melyre itthon - nem mezőgazdasági profilú cég esetében - még nem volt példa.



                        A kert vegyszermentes zöldségekkel látja el a munkatársakat, szezonális alapanyagot biztosít
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31