Page 22 - ÉLIP magazin 2025. október Különszám
P. 22
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK
FENNTARTHATÓSÁGI TÖREKVÉSEK forrásból származzon, és ennek érdekében a beszállítókat is bevonják a fejlesz-
tési folyamatba. A körforgásos szemlélet minden szinten megjelenik: a beszer-
Az Agárdi Pálinkafőzde működésének egyik sarokköve a fenntarthatóság, amely zésnél, a termelésben és a fogyasztói oldalon is.
a stratégia minden elemében megjelenik. A cég számára a környezet védelme,
az energiahatékonyság növelése és a társadalmi felelősségvállalás nem pusztán A társadalmi felelősségvállalás szintén központi elem. A „Fogyaszd felelősséggel”
eszköz, hanem alapvető érték, amely meghatározza a jövőbeli fejlődést is. kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a mértékletes alkoholfogyasztás fontos-
ságára, különösen a fiatalok és a közlekedésbiztonság szempontjából. A kampány
2023-ban mérföldkőnek számított a napelempark üzembe helyezése. Az új rend- üzenete országos médiában is megjelent, erősítve a felelős fogyasztói magatar-
szer éves szinten több áramot termelt, mint amennyit az üzem felhasznált, így tást. Az Agárdi Pálinkafőzde emellett szorosan együttműködik a helyi közössé-
a teljes termelés karbonsemleges zöld energiával valósulhatott meg. A napele- gekkel: a telephely parkolójában működő termelői piac a környékbeli gazdáknak
mekkel több mint 120 MWh áramot állítottak elő, amely mintegy 90 tonna szén- biztosít értékesítési lehetőséget, és hozzájárul a rövid ellátási láncok erősítésé-
dioxid kibocsátását előzte meg. Emellett modernizált kazánokkal és gőzfejlesz- hez. A főzde rendszeresen támogat jótékonysági kezdeményezéseket, kulturális
tőkkel a földgázfogyasztás is jelentősen csökkent, közel 40%-kal. A hőtechnikai és sporteseményeket, ezzel is erősítve társadalmi beágyazottságát. Az oktatás-
fejlesztések nemcsak költségmegtakarítást hoztak, hanem biztonságosabb és ban is aktívan részt vesznek: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel való
hatékonyabb működést is. A vízhasználat optimalizálását saját fúrt kút és zárt partnerség révén hallgatók szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat, ami erősíti
öntözési rendszer segíti, a jövőben pedig esővízgyűjtő tartályok kiépítése is terv- a szakmai utánpótlást és a fenntarthatósági szemlélet terjedését.
ben van, amely a teljes vízfelhasználás 20%-át válthatja ki.
A munkavállalói jóllét érdekében a cég kötelező üzemorvosi vizsgálatokat biztosít,
A körforgásos gazdálkodás terén is előremutató megoldások születtek. A lepár- rendszeres munkavédelmi képzéseket tart, és lehetőséget ad arra, hogy a dolgozók
lás melléktermékei biogázüzembe kerülnek, így megújuló energiaként hasz- véleménye beépüljön a döntéshozatalba. A munkahelyi egészségmegőrzés részeként
nosulnak, hozzájárulva a fosszilis források kiváltásához. A gyümölcsmagokat sport- és rekreációs programokat támogatnak, valamint szakmai képzéseket szervez-
a munkavállalók hasznosítják fűtésre, míg a nem megfelelő minőségű alapanyag nek a munkatársak fejlődése érdekében. A biztonságos munkakörnyezet és a folya-
a komposztálóban talál új életet, természetes trágyaként visszajutva a talajba. matos fejlesztések hozzájárulnak a motivációhoz és a hosszú távú elköteleződéshez.
A csomagolóanyagok esetében cél, hogy 2025-re legalább 65%-uk újrahasznosított