Page 24 - ÉLIP magazin 2025. október Különszám
P. 24

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK







                                                                                                                                                                                  VIRGIN OIL PRESS KFT./GRAPOILA







                                                                                                                                                                                  A Grapoila márka története 2009-re nyúlik vissza, a cég alapítója, Pinczés Marianna ekkor


                                                                                                                                                                                  figyelt fel a szőlőmagolajra és annak pozitív élettani hatásaira egy főiskolai projekt hatására,



                                                                                                                                                                                  majd 19 éves korában - mérnök édesapja segítségével - beindította vállalkozását.




                                                                                                                                                                                  Marianna feltett szándéka volt, hogy már eleve olyan alapanyagból induljon ki, melyet mások



                                                                                                                                                                                  kidobásra ítéltek, ebből állítson elő élelmiszereket, ráadásul hulladékmentes módon. Első


                                                                                                                                                                                  alapanyaga a borászatok felhasználatlan mellékterméke, a szőlőtörköly volt, melyből kezdet-



                                                                                                                                                                                  ben szőlőmagolajat, később lisztet és natúrkozmetikumokat gyártott. Idővel az alapanyagok


                                                                                                                                                                                  köre bővült, így ma már több mint 21-féle magból sajtol a cég olajat és termékpalettánk is


                                                                                                                                                                                  rendkívül sokszínű és innovatív.





                                                                                                                                                                                  Zero waste gyártásunk lényege, hogy az alapanyagok minden részét, illetve a gyártás vala-



                                                                                                                                                                                  mennyi melléktermékét felhasználjuk. A márkanévadó első alapanyagnál, a szőlőnél maradva


                                                                                                                                                                                  (grape+oil=GRAPOILA) a törköly először szeparáláson esik át, a szárítóból kikerült magokból


                                                                                                                                                                                  püspökladányi üzemünkben kisajtoljuk az értékes olajat. Az olaj alján leülepedő sűrű, mag-



                                                                                                                                                                                  szemcsékben gazdag anyagot kozmetikai iszapként forgalmazzuk, és a présgépből előkígyózó


                                                                                                                                                                                  pellet (a magok szárazanyag-maradéka) őrlésével szőlőmaglisztet állítunk elő. Természetesen


                                                                                                                                                                                  az antioxidánsokban gazdag szárított szőlőhéj sem vész kárba, élelmiszerként kerül a boltok



                                                                                                                                                                                  polcára. A felhasználhatatlan növényi részek (kocsány, magmaradékok, pellet stb.) komposzt-


                                                                                                                                                                                  ként vagy virágföldadalékként végzik, illetve saját fejlesztésű biomassza kazánunk fűtőanya-



                                                                                                                                                                                  gául szolgálnak, mely a magszárító és az üzem fűtéséről gondoskodik. A szőlőmagolajból


                                                                                                                                                                                 – a többi, bőrtápláló olajhoz hasonlóan – szerencsi üzemünkben natúrkozmetikumokat is


                                                                                                                                                                                  készítünk (pl. szappan, ajakápoló, fürdősó, arcápoló olaj).
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29