Page 24 - ÉLIP magazin 2025. október Különszám
P. 24
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK
VIRGIN OIL PRESS KFT./GRAPOILA
A Grapoila márka története 2009-re nyúlik vissza, a cég alapítója, Pinczés Marianna ekkor
figyelt fel a szőlőmagolajra és annak pozitív élettani hatásaira egy főiskolai projekt hatására,
majd 19 éves korában - mérnök édesapja segítségével - beindította vállalkozását.
Marianna feltett szándéka volt, hogy már eleve olyan alapanyagból induljon ki, melyet mások
kidobásra ítéltek, ebből állítson elő élelmiszereket, ráadásul hulladékmentes módon. Első
alapanyaga a borászatok felhasználatlan mellékterméke, a szőlőtörköly volt, melyből kezdet-
ben szőlőmagolajat, később lisztet és natúrkozmetikumokat gyártott. Idővel az alapanyagok
köre bővült, így ma már több mint 21-féle magból sajtol a cég olajat és termékpalettánk is
rendkívül sokszínű és innovatív.
Zero waste gyártásunk lényege, hogy az alapanyagok minden részét, illetve a gyártás vala-
mennyi melléktermékét felhasználjuk. A márkanévadó első alapanyagnál, a szőlőnél maradva
(grape+oil=GRAPOILA) a törköly először szeparáláson esik át, a szárítóból kikerült magokból
püspökladányi üzemünkben kisajtoljuk az értékes olajat. Az olaj alján leülepedő sűrű, mag-
szemcsékben gazdag anyagot kozmetikai iszapként forgalmazzuk, és a présgépből előkígyózó
pellet (a magok szárazanyag-maradéka) őrlésével szőlőmaglisztet állítunk elő. Természetesen
az antioxidánsokban gazdag szárított szőlőhéj sem vész kárba, élelmiszerként kerül a boltok
polcára. A felhasználhatatlan növényi részek (kocsány, magmaradékok, pellet stb.) komposzt-
ként vagy virágföldadalékként végzik, illetve saját fejlesztésű biomassza kazánunk fűtőanya-
gául szolgálnak, mely a magszárító és az üzem fűtéséről gondoskodik. A szőlőmagolajból
– a többi, bőrtápláló olajhoz hasonlóan – szerencsi üzemünkben natúrkozmetikumokat is
készítünk (pl. szappan, ajakápoló, fürdősó, arcápoló olaj).