Page 64 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 64
Konzervgyártó 4 0721 05 16
szakma azonosító
3
Magyar Képesítési Az élelmiszeripari ágazat tartósítóiparitermék-készítő • Tartósít pl. pasztőrözéssel, vagy tejsavas erjesz
Keretrendszer képzésének részszakmája, amely a résszakma meg- téssel.
szerinti szintje szerzésére irányuló szakmai vizsgával zárul. • Csomagol a konzervgyártás során.
• Szakszerűen kezeli, beállítja, tisztítja a gépeket,
Téged vár a konzervgyártó szakma, ha: berendezéseket.
• szereted a gyorsan, egyszerűen készíthető • Kezeli a gyártás során keletkező hulladékokat.
ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
pizza feltétet (pl. zöldséges, gombás); • Betartja a higiénia és az élelmiszerbiztonság
• változatos, egészséges salátát, savanyúságot, szabályait.
köretet (pl. kukorica) készítenél;
• érdekel, hogyan készül a kovászos uborka, ivólé, Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
lecsó stb.; • Konzervgyártóüzemben.
• szívesen dolgozol higiénikus környezetben. • Savanyítóüzemben.
• Saját vállalkozásban.
Mivel foglalkozik a konzervgyártó?
• Átveszi a gyártáshoz szükséges zöldséget, Azok számára ajánljuk, akiket érdekel az élelmiszer
gyümölcsöt, húst. ipar, szeretnének tartós, egészséges élelmiszert elő
• Tisztítja, osztályozza, válogatja a nyersanyagokat. állítani zöldségekből, gyümölcsökből. Szeretnek kor
• Alakítja – szeletel, kockáz, pépesít stb. –, ízesí szerű gépekkel, folyamatos vezetői irányítás mellett
ti a zöldséget, gyümölcsöt. dolgozni. Saját vállalkozásban szeretnék kipróbálni
az új, valamint hagyományos termékek készítését.
62 63