Page 63 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 63

Konzervgyártó                                                   4 0721 05 16
                                                                                                                                                                 szakma azonosító
                                                                                  3

                                                                       Magyar Képesítési       Az élelmiszeripari ágazat tartósítóiparitermék-készítő  •  Tartósít pl. pasztőrözéssel, vagy tejsavas erjesz­
                                                                          Keretrendszer        képzésének részszakmája, amely a résszakma meg-  téssel.
                                                                          szerinti szintje     szerzésére irányuló szakmai vizsgával zárul.  •   Csomagol a konzervgyártás során.
                                                                                                                                        •  Szakszerűen kezeli, beállítja, tisztítja a gépeket,
                                                                                               Téged vár a konzervgyártó szakma, ha:      berendezéseket.
                                                                                               •  szereted a gyorsan, egyszerűen készíthető   •  Kezeli a gyártás során keletkező hulladékokat.
                                                        ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
                                                                                                 pizza feltétet (pl. zöldséges, gombás);  •  Betartja a higiénia és az élelmiszerbiztonság
                                                                                               •  változatos, egészséges salátát, savanyúságot,   szabályait.
                                                                                                 köretet (pl. kukorica) készítenél;
                                                                                               •  érdekel, hogyan készül a kovászos uborka, ivólé,   Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
                                                                                                 lecsó stb.;                            •  Konzervgyártó­üzemben.
                                                                                               •  szívesen dolgozol higiénikus környezetben.  •  Savanyítóüzemben.
                                                                                                                                        •  Saját vállalkozásban.
                                                                                               Mivel foglalkozik a konzervgyártó?
                                                                                               •  Átveszi a gyártáshoz szükséges zöldséget,   Azok számára ajánljuk, akiket érdekel az élelmiszer­
                                                                                                 gyümölcsöt, húst.                      ipar, szeretnének tartós, egészséges élelmiszert elő­
                                                                                               •  Tisztítja, osztályozza, válogatja a nyersanyagokat.   állítani zöldségekből, gyümölcsökből. Szeretnek kor­
                                                                                               •  Alakítja – szeletel, kockáz, pépesít stb. –, ízesí­ szerű gépekkel, folyamatos vezetői irányítás mellett
                                                                                                 ti a zöldséget, gyümölcsöt.            dolgozni. Saját vállalkozásban szeretnék kipróbálni
                                                                                                                                        az új, valamint hagyományos termékek készítését.
    62                                                                                                                                                                       63
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68