Page 61 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 61
Tartósítóiparitermék-készítő 4 0721 05 16
szakma azonosító
4
Magyar Képesítési Az élelmiszeripari ágazat hároméves képzése, amely • Közreműködik a minőségellenőrzésben.
Keretrendszer a szakképzettség megszerzésével zárul. • Beállítja a programot, kezeli a gépeket.
szerinti szintje • Betartja a környezetvédelmi és
Téged vár a tartósítóiparitermék-készítő szakma, ha: higiéniai szabályokat.
• szeretnél gyorsan egészséges ételt készíteni;
• érdekel az élelmiszeripari termékek készítése Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
(pl. mirelit vagy konzerv kukorica, saláta keverék, • Konzervgyárban, üzemben.
baracklekvár, üdítőitalok stb); • Tésztaüzemben, szárítmánygyártónál.
• érdekel, hogy mi történik a gyümölccsel, zöldség • Fagyasztott termékeket gyártó üzemben
gel a szedéstől kezdve addig, amíg lekvárként, (hűtőüzemek).
ketchupként vagy csalamádéként az asztalra kerül; • Saját vállalkozásban (pl. savanyított
• saját magad készítenéd a hamburgert; termékek gyártása).
• szívesen kezelsz korszerű gépeket.
Azok számára ajánljuk, akiket érdekel az élelmi
Mivel foglalkozik a tartósítóiparitermék-készítő? szeripar, és egészséges, hosszan eltartható élelmi
• Átveszi a zöldségeket, gyümölcsöket, csomagoló szereket szeretnének előállítani. Azoknak, akik saját
anyagokat. vállalkozásban próbálnák ki kreativitásukat, valamint
• Tisztítja, válogatja, osztályozza az alapanyagokat. szeretnének hagyományos és új ízesítésű fűszerke
• Legyártja a konzerveket, fagyasztott, savanyított veréket, ketchupot, savanyúságot stb. előállítani.
és szárított termékeket.
60 61