Page 61 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 61

Tartósítóiparitermék-készítő                                     4 0721 05 16
                                                                                                                                                                 szakma azonosító
                                                                                  4

                                                                       Magyar Képesítési       Az élelmiszeripari ágazat hároméves képzése, amely   •  Közreműködik a minőségellenőrzésben.
                                                                          Keretrendszer        a szakképzettség megszerzésével zárul.   •  Beállítja a programot, kezeli a gépeket.
                                                                          szerinti szintje                                              •  Betartja a környezetvédelmi és
                                                                                               Téged vár a tartósítóiparitermék-készítő szakma, ha:   higiéniai szabályokat.
                                                                                               •  szeretnél gyorsan egészséges ételt készíteni;
                                                                                               •  érdekel az élelmiszeripari termékek készítése   Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
                                                        ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
                                                                                                 (pl. mirelit vagy konzerv kukorica, saláta keverék,  •  Konzervgyárban, ­üzemben.
                                                                                                 baracklekvár, üdítőitalok stb);        •  Tésztaüzemben, szárítmánygyártónál.
                                                                                               •  érdekel, hogy mi történik a gyümölccsel, zöldség­  •  Fagyasztott termékeket gyártó üzemben
                                                                                                 gel a szedéstől kezdve addig, amíg lekvárként,   (hűtőüzemek).
                                                                                                 ketchupként vagy csalamádéként az asztalra kerül;  •  Saját vállalkozásban (pl. savanyított
                                                                                               •  saját magad készítenéd a hamburgert;    termékek gyártása).
                                                                                               •  szívesen kezelsz korszerű gépeket.
                                                                                                                                        Azok számára ajánljuk,  akiket érdekel az élelmi­
                                                                                               Mivel foglalkozik a tartósítóiparitermék-készítő?  szeripar, és egészséges, hosszan eltartható  élelmi­
                                                                                               •  Átveszi a zöldségeket, gyümölcsöket, csomagoló­  szereket szeretnének előállítani. Azoknak, akik saját
                                                                                                 anyagokat.                             vállalkozásban próbálnák ki kreativitásukat, valamint
                                                                                               •  Tisztítja, válogatja, osztályozza az alapanyagokat.  szeretnének hagyományos és új ízesítésű fűszerke­
                                                                                               •  Legyártja a konzerveket, fagyasztott, savanyított   veréket, ketchupot, savanyúságot stb. előállítani.
                                                                                                 és szárított termékeket.
    60                                                                                                                                                                       61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66