Page 8 - HACCP és az élelmiszeripari szabványok kapcsolata
P. 8
Jogi háttér most
(a teljesség igénye nélkül)
2022/C 355/01 A Bizottság közleménye a helyes higiéniai gyakorlatokra
és a HACCP-elveken alapuló eljárásokra kiterjedő élelmiszer-
biztonsági irányítási rendszerek végrehajtásáról és ezen belül a
rendszer egyes élelmiszer-vállalkozásokon belüli végrehajtásának
megkönnyítéséről/rugalmasság 2022.szeptember
II. melléklet A veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok (HACCP)
elvein alapuló eljárások és az alkalmazásukra vonatkozó
iránymutatások
A 852/2004/EK rendelet 5. cikkével összhangban az elsődleges termelők
kivételével valamennyi élelmiszer-vállalkozó számára kötelező a
HACCP-alapú eljárások alkalmazása. A HACCP-alapú eljárások az
élelmiszer-biztonsági veszélyek, pl. biológiai, kémiai (beleértve az
allergéneket is) és fizikai veszélyek azonosításának, értékelésének és
ellenőrzésének szisztematikus megközelítését jelentik.