Page 8 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 8

Bor- és pezsgőgyártó technikus                                   5 0721 05 01
                                                                         szakma azonosító
 5

 Magyar Képesítési   Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely érett- •  Borokat minősít érzékszervi (borkóstoló)
 Keretrendszer   ségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzé-  és laboratóriumi vizsgálatokkal.
 szerinti szintje  sével zárul.                •  A szükséges dokumentációt elkészíti, vezeti.
                                               •  A borturizmus aktív résztvevője.
       Téged vár a bor- és pezsgőgyártó technikus szakma, ha:
       •  érdekel a borkészítés;                Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
 ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
       •  kíváncsi vagy mi a különbség a pezsgő, habzóbor  •  Szőlőtermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági
         és a gyöngyöző bor között;              üzemekben.
       •  szívesen dolgozol másokkal, irányításukat is vállalod; •  Borászatokban.
       •  szeretnél minőségi alapanyagból minőségi élelmi­ •  Borászati eszközöket forgalmazó cégnél.
         szert előállítani.                    •  Vállalkozásoknál (akár sajátban is).

       Mivel foglalkozik a bor- és pezsgőgyártó technikus?  Azok számára ajánljuk, akik minőségi borokat sze­
       •  Szőlőtelepítést, szőlőművelést végez és irányít.  retnének előállítani, akik a hírneves magyar borokat
       •  A szőlő betakarítást tervezi és irányítja.  korszerű technológiával kívánják előállítani, akik
       •  A must kezelését, javítását, tartósítását végzi.  szeretnék  ugyanazt  a minőségű bort  előállítani
       •  Fehér­, rozé­, siller­ és vörösbort készít.  évente más minőségű alapanyagból.
       •  A bort szakszerűen tárolja.
       •  Borkülönlegességet készít különféle eljárással.
       •  Pezsgőt és egyéb szénsavas borokat készít.
 6                                                                                   7
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13