Page 6 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 6

TARTALOM





       1.   Bor- és pezsgőgyártó technikus (szakma) .................7  9.   Húsipari technikus (szakma) ...............................................39
 Élelmiszeripar ágazat  2.    Édességkészítő (szakma) ............................................................9  10.  Kistermelői élelmiszer-előállító (szakma) ...............41
                                                11.  Pék (szakma) ....................................................................................... 43
       2.1  Csokoládétermék gyártó (részszakma) .......................11
       2.2  Keksz- és ostyagyártó (részszakma) ............................. 13  11.1  Sütőipari és gyorspékségi munkás (részszakma) 45
                                                                                    .
       3.   Élelmiszer-ellenőrzési technikus (szakma) ............15  12.  Pék-cukrász (szakma) ..................................................................47
 Az ágazathoz tartozik számos élelmiszeripari és az   Az ágazati alapoktatást követően ­ szakképző iskolá­  4.   Élelmiszeripari gépésztechnikus (szakma) ............17  12.1  Süteménykészítő (részszakma) ..........................................49
 élelmiszerek előállítását biztosító élelmiszeripari   ban a 9. évfolyam, technikumban a 10. évfolyam vé­  5.   Élelmiszeripari gépkezelő (szakma) ............................19  13.  Sütő- és cukrászipari technikus (szakma) ..............51
 gépész szakma.  gén – lehetőség nyílik különböző szakmák választásá­  5.1  Élelmiszeripari csomagológép kezelő (részszakma) .21  14.  Szőlész-borász (szakma).......................................................... 53
 A mai világ megköveteli az egészséges, biztonságos   ra. Tanulj ezen az ágazaton, ha kíváncsi vagy hogyan   6.   Erjedés- és üdítőital-ipari technikus (szakma) .........23  14.1  Pincemunkás (részszakma).....................................................55
 élelmiszerek előállítását. Folyamatosan fejlődnek    készül a sajt, a konzerv, a bor, a sör, a kedvenc sza­  7.    Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő (szakma) 25  14.2  Szőlőfeldolgozó (részszakma) ..............................................57
 a technológiák, valamint korszerűsödnek az alkal­  lámid, mitől lesz a káposztából savanyú káposzta…  7.1  Sörgyártó (részszakma) ..............................................................27  15.  Tartósítóipari technikus (szakma) .................................59
 mazott gépek, berendezések. Az ágazatnak jól kép­  Megismerheted  a  titokzatos  mikroorganizmusok   7.2  Üdítőital-ipari termékkészítő (részszakma) ..........29  16.  Tartósítóiparitermék-készítő (szakma) ......................61
 zett szakemberekre van szüksége.  láthatatlan tevékenységeit!  8.   Hentes és húskészítmény-készítő (szakma) .........31  16.1  Konzervgyártó (részszakma) ................................................. 63
 A közös ágazati alapoktatás folyamán a tanulók   Kisüzemi, nagyüzemi élelmiszergyártás mellett kö­  8.1  Csontozó munkás (részszakma) ........................................ 33  17.  Tejipari technikus (szakma) ...................................................65
 azokat az ismereteket sajátítják el, amelyek vala­  zel kerülhetsz a kézműves élelmiszerek előállításá­  8.2  Húskészítmény gyártó (részszakma) .............................35  18.  Tejtermékkészítő (szakma) .....................................................67
 mennyi, az ágazathoz tartozó szakmánál azonosak   hoz is.  8.3  Vágóhídi munkás (részszakma) ..........................................37  18.1  Tejipari munkás (részszakma) .............................................69
 és szükségesek.


 4 4                                                                                 5 5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11