Page 7 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 7

Bor- és pezsgőgyártó technikus                                  5 0721 05 01
                                                                                                                                                                 szakma azonosító
                                                                                  5

                                                                       Magyar Képesítési       Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely érett- •  Borokat minősít érzékszervi (borkóstoló)
                                                                          Keretrendszer        ségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzé-  és laboratóriumi vizsgálatokkal.
                                                                          szerinti szintje     sével zárul.                             •  A szükséges dokumentációt elkészíti, vezeti.
                                                                                                                                        •  A borturizmus aktív résztvevője.
                                                                                               Téged vár a bor- és pezsgőgyártó technikus szakma, ha:
                                                                                               •  érdekel a borkészítés;                Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
                                                        ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
                                                                                               •  kíváncsi vagy mi a különbség a pezsgő, habzóbor  •  Szőlőtermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági
                                                                                                 és a gyöngyöző bor között;               üzemekben.
                                                                                               •  szívesen dolgozol másokkal, irányításukat is vállalod; •  Borászatokban.
                                                                                               •  szeretnél minőségi alapanyagból minőségi élelmi­ •  Borászati eszközöket forgalmazó cégnél.
                                                                                                 szert előállítani.                     •  Vállalkozásoknál (akár sajátban is).

                                                                                               Mivel foglalkozik a bor- és pezsgőgyártó technikus?  Azok számára ajánljuk, akik minőségi borokat sze­
                                                                                               •  Szőlőtelepítést, szőlőművelést végez és irányít.  retnének előállítani, akik a hírneves magyar borokat
                                                                                               •  A szőlő betakarítást tervezi és irányítja.  korszerű technológiával kívánják előállítani, akik
                                                                                               •  A must kezelését, javítását, tartósítását végzi.  szeretnék  ugyanazt  a minőségű bort  előállítani
                                                                                               •  Fehér­, rozé­, siller­ és vörösbort készít.  évente más minőségű alapanyagból.
                                                                                               •  A bort szakszerűen tárolja.
                                                                                               •  Borkülönlegességet készít különféle eljárással.
                                                                                               •  Pezsgőt és egyéb szénsavas borokat készít.
    6                                                                                                                                                                         7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12