Page 36 - Élelmiszeripari magazin 2025 06
P. 36

INNOVATÍV MEGOLDÁSOK






                                                                                                                                                                                  IRTASIM: SZIMULÁCIÓS MODELL A HÚSIPARI




                                                                                                                                                                                  SZÁRÍTÁSI FOLYAMATOK OPTIMALIZÁLÁSÁRA







                                                                                                                                                                                  A húsfeldolgozó iparban a szárítási és érlelési folyamatok kulcsszerepet játszanak



                                                                                                                                                                                  a késztermék minőségének, biztonságának és eltarthatóságának meghatározásában.


                                                                                                                                                                                  Az olyan termékek előállítása során, mint a száraz szalámik vagy füstölt sonkák, a víz-


                                                                                                                                                                                  tartalom csökkentésének mikrodinamikája és az ehhez kapcsolódó hő- és tömegtransz-



                                                                                                                                                                                  port folyamatok precíz irányítása létfontosságú. E komplex technológiai kihívásra ad


                                                                                                                                                                                  választ az IRTAsim, egy nyílt hozzáférésű, online szimulációs platform, amelynek célja


                                                                                                                                                                                  a szárítási paraméterek modellezése és optimalizációja valós kísérletek nélkül.





                                                                                                                                                                                  A program az IRTAsim oldalán ingyenesen elérhető.








                                                                                                                                                                                  SÜTŐIPARI INNOVÁCIÓ: A PRECÍZIÓS




                                                                                                                                                                                  ERJESZTÉS LEHETŐSÉGEI







                                                                                                                                                                                  A sütőipari fejlesztések számos területre irányulhatnak, például az eltarthatóságra,



                                                                                                                                                                                  a tápérték-összetételre, a fenntarthatóságra vagy a cukor- és sótartalom módosí-


                                                                                                                                                                                  tására. A precíziós erjesztés lehetőséget ad arra, hogy egyszerre több fejlesztést


                                                                                                                                                                                  is megvalósíthassunk. A folyamat maga hasonló az élesztő használatához, azzal



                                                                                                                                                                                  a különbséggel, hogy a precíziós erjesztés során az irányított mikrobák pontosan


                                                                                                                                                                                  azt termelik, amire szükség van, tudatosan és precízen.





                                                                                                                                                                                  OLVASS TOVÁBB
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41