Page 36 - Élelmiszeripari magazin 2025 06
P. 36
INNOVATÍV MEGOLDÁSOK
IRTASIM: SZIMULÁCIÓS MODELL A HÚSIPARI
SZÁRÍTÁSI FOLYAMATOK OPTIMALIZÁLÁSÁRA
A húsfeldolgozó iparban a szárítási és érlelési folyamatok kulcsszerepet játszanak
a késztermék minőségének, biztonságának és eltarthatóságának meghatározásában.
Az olyan termékek előállítása során, mint a száraz szalámik vagy füstölt sonkák, a víz-
tartalom csökkentésének mikrodinamikája és az ehhez kapcsolódó hő- és tömegtransz-
port folyamatok precíz irányítása létfontosságú. E komplex technológiai kihívásra ad
választ az IRTAsim, egy nyílt hozzáférésű, online szimulációs platform, amelynek célja
a szárítási paraméterek modellezése és optimalizációja valós kísérletek nélkül.
A program az IRTAsim oldalán ingyenesen elérhető.
SÜTŐIPARI INNOVÁCIÓ: A PRECÍZIÓS
ERJESZTÉS LEHETŐSÉGEI
A sütőipari fejlesztések számos területre irányulhatnak, például az eltarthatóságra,
a tápérték-összetételre, a fenntarthatóságra vagy a cukor- és sótartalom módosí-
tására. A precíziós erjesztés lehetőséget ad arra, hogy egyszerre több fejlesztést
is megvalósíthassunk. A folyamat maga hasonló az élesztő használatához, azzal
a különbséggel, hogy a precíziós erjesztés során az irányított mikrobák pontosan
azt termelik, amire szükség van, tudatosan és precízen.
OLVASS TOVÁBB