Page 25 - NAKlap 2024. 2. negyedév XII. évf. 2
P. 25

24  KERTÉSZET   2024. II. negyedév |   LAP  LAP  | 2024. II. negyedév                    ÉLELMISZERIPAR               25
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Jubileumi szakmai konferencia    XXV. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt-




 az őszibarack termesztésben  és Túrófesztivál – III. Sajtakadémia






 Harminc év óriási idő, egy ember életében mindenképpen, egy kon-  mennyiségű gyümölcsöt igényel,   Gyomaendrődön 25.
 ferencia életében pedig különösen nagy idő. A jubileumi 30 éves   állandó termőhely mellet. ez a legna-  alkalommal rendez-
 gyobb kihívás. egyre több a napégés,
 őszibarack témájával foglalkozó szakmai konferencia a mezőgaz-  árnyékolás szükséges. A téli fagyok   ték meg 2024. május

 daságban mindenképpen dobogós helyre kerül, főleg úgy, hogy a   elmaradása miatt akadozik a   2. és 5. között a Sajt-
 virágrügy képződés. A tavaszi fagyok
 konferenciasorozat egyetlen témája a hazai lédús gyümölcs. Joggal   komoly gondot okoznak, csak a koro-  és Túrófesztivált,
 nára szórnak a vizet, mikroszórókkal,
 kérdezhetnénk, hogy mi kell ehhez? A válasz nagyon egyszerű,   -7 C fokig védelmet nyújt.  Kilogram-  amely a III. Sajt-
 szenvedélyes szakmaszeretet, elhivatottság, egyesület fenntartá-  monkénti termelői költség 0,43 euro,   akadémiával indult.
 40 t/ha hozamnál. Az árra nincs ráha-
 sa, a szervezők és a résztvevők kölcsönös együttműködése, és az   tásuk, csak a termelési költségekre.   A rendezvényen egyaránt nagy
 Megfelelő alany választása kulcsfon-
 elszánt akarat a hazai őszibarack termesztés fejlesztésére.  tosságú, gépesíthető koronaformára   érdeklődés fogadta  az egyetemi
 törekszenek. Törpítőalanyok szüksé-  előadók, a szakmához kapcsolódó
 gesek és jelentős koronatérfogat-  vállalkozások,  valamint  a  kisüzemi
 Az agrárium képviseletében köte-  jesen más szakmából jönnek. A kon-  tása, nagyon sűrű térállás, orsó koro-  csökkenés jellemző. Körpiros ősziba-  és kézműves sajtkészítők előadása-  bolcs, a Magyar Sajtkészítők egyesü-  it: számos neves konferencia és   lehetőség erre, mindazonáltal a
 lességünk megemlékezni és hírt adni   ferencia másik része az egyik legelis-  naforma, már a 3-4. évben teljes ter-  rack nehézséget okoz a szedéskor,   it, valamint a látogatók megkóstol-  letének elnöke is. Az eredmények azt   esemény lebonyolítása után megál-  szakma képviselőinek személyes
 a 30 éves jubileumi konferenciáról,   mertebb nemzetközi szaktekintély dr.   mést érnek el.  A kisméretű korona-  mert nincs alap és fedőszín, gyakran   hatták a sajtkészítők termékeit. Az   is igazolják, hogy nem voltak hiába-  lapítható, hogy ez a kis szegmens   találkozásának lehetősége, a kéz-
 mely tavasszal a dél-alföldi Ősziba-  Ignasi  Iglesias  előadásával  folytató-  forma jelentős vízmegtakarítást   éretlenül szedik ezért. A fogyasztói   elmúlt évek nemzetközi sikerei   valók azok a képzési programok és   nagyon szép fejlődési ívet ír le. ez   műves sajtosok és a vendéglátás
 rack-termesztők  egyesülete   bizalom ezért csökkenő, mert   ráirányították a figyelmet erre a   tanulmányutak, amelyekre a Kama-  megmutatkozik a konferencián érin-  egymáshoz közelítésének elősegí-
 szervezésében  valósult meg   fogyasztáskor  éretlen,  területre, de az is kiderült, hogy a   ra sok figyelmet fordított az elmúlt   tett témakörök elmélyülésében és a   tése is pótolhatatlan. Az általános
 Szatymazon, példát és utat   kemény a gyümölcs. Már ren-  sikerek nem jönnek maguktól. Szinte   évtizedben.   sajtversenyekre nevezett termékek   trendek, mint a ReL előretörése, a
 mutatva, valamennyi szerve-  delkeznek tafrina és atka   minden nemzetközi versenyen díjat   Dr. Kovács Gyöngyit, a MATe Fenn-  minőségében,  összetételében  is.   hazai termékek preferálása és az
 zet számára. A cikk terjedelme   rezisztens fajtákkal. A függő-  nyert sajtkészítő több éves hazai és   tartható Turizmus Tanszékének   egyre több az érlelt vagy technológi-  agroturizmus is mind afelé hajtja a
 behatárolt, így csak a rendez-  leges síkfalban nagyon kedve-  nemzetközi műhelyekben folytatott   oktatóját, a fesztivál szakmai ren-  ailag magasabb szintű tudást igény-  termelőket, a vendégeket és a ven-
 vény legfontosabb történése-  ző a növényvédőszer felhasz-  tanulás és gyakorlati tapasztalat-  dezvényeinek főszervezőjét kérdez-  lő sajt. A sajtkészítés olyan terület,   déglátókat is, hogy együttműködje-
 it, mondanivalóját szeretnénk   nálás, így 40 %-ban csökkent a   szerzés után jutott hozzá a magas   tük, hogyan látja a kisüzemi és kéz-  ahol mindig lehet tovább fejlődni és   nek az igényesebb sajtfogyasztás
 összefoglalni és a kedves   költség. A nyitott koronafor-  szintű tudáshoz. Többéves külföldi   műves sajtkészítés és a hazai ven-  a legtöbb sajtkészítő szeretne is. egy   érdekében.
 olvasóval megosztani. A kon-  mák kezdenek teljesen visz-  tapasztalatairól számolt be Elek Sza-  déglátás közös fejlődési lehetősége-  ilyen szakmai konferencia remek    nAK
 ferencia első felében dr. Szabó   szaszorulni, az automatizálás,
 Zoltán egyik legjelesebb hazai   a költségek csökkentése és a   KAP Stratégiai Terv feldolgozó üzemek    növelését nehezítette. Az új KAP ST
 kutatónk, bemutatta az egye-  hozamnövelés miatt.                                               alapján – kivéve a 10.20 Halfeldolgo-
 sület elindulásának kezdeteit,   Az előadás konklúziója,   (és komplex) támogatási felhívásai   zás tevékenységét - egy forrásból,
 Időutazás a Szatymazi termő-  hogy az elhangzott ismere-                                        egy új honlapon keresztül (www.kap.
 tájon című előadásában. A dél   tekkel rendelkezünk, de a                                       gov.hu) lehet majd elérni a támogatá-
 alföldi termesztők felismer-  termesztés részletei hazai                                        si információkat.
 ték, hogy a modern ismeretek   adaptációt igényelnek, és a   A 2021-2027 programozási időszak keretén belül az új KAP Stratégiai   A felhívások tervezeteinek társa-
 hiányában nem lesz gazdasá-  részletek  kidolgozása  elen-  Tervben nyílik ismételten lehetőség feldolgozóipari fejlesztések társfi-  dalmasítási folyamata lezárult, a véle-
 gos a termesztés, így megke-  gedhetetlen a hasonló ered-                                       mények feldolgozása és értékelése
 resték az akkori Kertészeti   mények érdekében.  nanszírozására, amely a hétéves 750 milliárd Ft-os pénzügyi eszköz-  után várhatóan május végén, június
 egyetem elismert kutatóit,   A jubileumi konferenciaso-  ből 200 milliárd forint támogatás elnyerésére biztosít fedezetet.   elején számíthatunk a pályázati felhí-
 hogy szaktanácsaikkal segít-  rozat sok neves szakember                                         vások megjelenésre. Az Agrárminisz-
 ség a termesztés különböző   közös eredménye, de ha                                             térium szándéka szerint 60, illetve 90
 fázisait. Később a hazai szak-  egyetlen ember érdemét kel-  A hagyományos élelmiszer-előál-  zati felhívás lesz, 0-200 millió Ft,   azokon a célterületeken megvalósuló   nap  felkészülési időt  követően  júli-
 tekintélyek mellé, rendszere- Nektarin, Kopasz barack is őszibarack (Fotó: Komma László NAK)  lene kiemelnünk, akkor a   lítási célú beruházások mellett egy   illetve 200-5000 millió Ft közötti   fejlesztések társfinanszírozására,   us-augusztus hónapok során válik
 sen külföldi előadók is társul-  néhai dr. Timon Bélára kell   pályázati felhívásban jelennek meg a   támogatási összeg igénylésére.   amelyek  az  annex I,  a  non-annex  I   lehetővé a kérelmek beadása.
 tak, és különböző témákban tájékoz-  dott, versenyképes őszibarack term-  jelent, 70 ezer hektár felületen ter-  emlékeznünk, aki a hazai őszibarack   borászati üzemek és a takarmány-  Az új felhívások új jogosultsági kri-  termékek feldolgozására és a mellék-  A nAK élelmiszeripari Igazgatósá-
 tatták az országból odasereglett   esztés spanyol módra címmel. A spa-  melnek őszibarackot, ez a teljes hazai   termesztés fejlesztésének legjelen-  gyártás célterületei is, valamint új   tériumokat is bevezetnek, valamint   termékek tovább-feldolgozására,   ga 2024. május 25-én tartott tájé-
 valamennyi résztvevőt. Talán ez a   nyol őszibaracktermesztés a világ   gyümölcságazatunk felülete. Április   tősebb alakja. Mint egykori közös   lehetőség a melléktermékek feldol-  enyhülnek a kötelező vállalások.   valamint egyes kiemelt termékek   koztatót a felhívások tervezeteiről,
 legfontosabb mondanivalója az egye-  élvonalába tartozik, mind termésho-  végétől  október  végig  tart  a  ter-  kutatásban résztvevő utolsó tanít-  gozásának támogathatósága.   ennek megfelelően bármely nemzet-  hasznosítására irányul. nem elvárás   amely az alábbi linken keresztül
 sület működésének, hogy ismerete-  zamban, mind technológiai színvo-  mőidőszak, évi 350 mm csapadékon,   ványaként, a jubileumi összefogla-  Az előző, 2021-22-es időszakhoz   gazdasági ágban tevékenykedő, leg-  a továbbiakban a létszámbővítés és   érhető el: https://prezi.com/view/
 ket tudjon átadni közérthetően, olyan   nalban. A gépesítés elsődleges fon-  ezért a növényvédelem elenyésző. A   lót, emlékének ajánlom.  hasonlóan most is két – elnyerhető   alább egy lezárt üzleti évvel rendelke-  tartás, amely a kötelező működtetési   e61unhkv6Age9K5tHAag/
 termelők részére is, akik gyakran tel-  tosságú céljuk, a kézi munkaerő kivál-  világ népessége nő így egyre nagyobb    KOMMA LÁSZLÓ/nAK  támogatási összegtől függő - pályá-  ző vállalkozás igényelhet támogatást   időszak mellett eddig a hatékonyság    nAK
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30