Page 22 - NAKlap 2024. 2. negyedév XII. évf. 2
P. 22

22     GABONATÁROLÁS                                                                  2024. II. negyedév |       LAP
                                                                                                                        A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
           Kiemelkedően fontos a gabona                                                                                                                 Segítség egy gombnyomással!




           szakszerű raktározása






           A raktározás során
           a változó hőmér-
           séklet, a páratarta-

           lom, az áru minősé-
           ge és a nem megfe-

           lelő tárolási körül-
           mények olyan
           tényezők, melyek

           kedvezőtlen válto-
           zása az áru romlá-             lenése hőmérséklet emelkedéssel   Kiemelten fontos a 2-3 havonta   adó-vevővel továbbítják az adatokat
                                                                        történő mintavétel és az ezt követő
                                          jár. A termelődő hő felmelegíti a
                                                                                                       egy online felületre, amelyet az áru
           sát idézhetik elő,             magokat, aminek a felszínén a kör-  laboratóriumi analízis.   tulajdonosa a nap bármely szakaszá-
                                                                          Ha a terményhalmok felülete meg-
           ezzel komoly káro-             nyezeti hőmérséklet csökkenésének   keményedik a párakicsapódás miatt,   ban mobiltelefonján, egy applikáció
                                          hatására nedvesség keletkezik.
                                                                                                       segítségével figyelni tud. Ha emelke-
           kat okozva az áru              Hogy időben felismerjük a kedvezőt-  megszűnik a szellőzés lehetősége, az   dik a hőmérséklet, emelkedik a pára-
                                                                        áru elkezd csírázni, melegedni, pené-
                                                                                                       tartalom, megjelenik a penészgom-
                                          len változást, a halmok belső hőmér-
           tulajdonosának.                sékletének folyamatos ellenőrzése   szedni és bogarasodni. A penészedés   ba, a raktári kártevő.
                                          szükséges. Rendkívül sokféle nega-  pedig együtt jár a toxinképződéssel, így
                                          tív hatás léphet fel a nem jól megvá-  különösen fontos az állagmegóvás.
             Az a tapasztalat, hogy ahol feltár-  lasztott tárolás folyamán.   Különösen a repce nagyon kényes a
           ták a megoldandó feladatokat, ott   A jó tárolási gyakorlat ellenőrizhe-  tárolásra, mert apró szemű, tömörö-
           igyekeznek változtatni a tárolási   tő reprezentatív mintavétellel és   dött, ezért nagyon kevés a légrés a sze-                                         Igényelje a Gondosórát,
           módszereken. Az lenne azonban a   akkreditált laboratóriumi analízisek-  mek között, nehezebben szellőzik és
           kívánatos, ha mások is okulnának   kel, hogy a nemkívánatos anyagok   sokkal könnyebben áll össze.
           ezekből a hibákból, és nem lenne   (pl. toxinok) mennyisége ne haladja                                                                             hogy biztonságban tudhassa
           szükség különböző telepeken    meg az előírt határértékeket.  Kérgesedés
           ugyanazokkal a kihívásokkal szem-  Amikor a tételek elkezdenek a rak-                                                                  idősebb szeretteit a nap 24 órájában!
           besülni évről-évre.            tárban lehűlni, a hőt a párával együtt   A  penészesedés  síkraktárban  is
             A síkraktárban vagy silóban tárolt   leadni, megjelennek a kondenzációs   veszélyes lehet, főleg a magasan
           termények minőségét és annak vál-  tünetek. A párakicsapódás miatt sok   tárolt tételeknél, silóban pedig   A növények kártevők elleni védel-
           tozását nagymértékben befolyásolja   helyen sajnos azt tapasztaljuk, hogy   egyértelműen az, mert ott az egy-  me nem ér véget a betakarítással,                                                                                                      1433476
           a környezeti hőmérséklet ingadozá-  melegedett a termény, bogaras,   ségnyi területre jutó árumennyiség   hanem a tárolási időszak alatt is
           sa, a páratartalom változása, a nem   elkezd gombásodni, penészesedni,   tonnában  kifejezve  lényegesen   folytatódnia kell.       Magyarország  Kormánya  fontos  feladatának  tekinti,  hogy  gondoskodjon
           megfelelő tárolási körülmények és   ennek következménye lehet az   nagyobb, hiszen egy vertikális táro-
           nem utolsó sorban az áru minősége.   emelkedő toxin tartalom.   lásról beszélünk.                                                   65 év feletti honfitársainkról. A Gondosóra egy korszerű, díjmentes jelzőeszköz,
           Az előbb említett tényezők kedve-  A legfontosabb teendő a gomba-  Manapság 3-5 méteren történik a                                  amelyhez  egy  éjjel-nappal  elérhető  diszpécserszolgálat  kapcsolódik,  így  az
           zőtlen változása visszafordíthatat-  betegségek elleni védekezés, amit   tárolás, ami értelemszerűen hatvá-
           lan romlási folyamatokat indít el,   már a szántóföldön el kell kezdeni.   nyozza a kockázatot.                                     idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják, ha segítségre
           mely mennyiségi és pénzügyi vesz-  Betakarítás  után  a  raktárakban
           teséget okoz az áru tulajdonosának.   száraz, hűvös feltételeket kell   Raktár gázosítás                                                                                         van szükségük.
           ezért a tárolás során kiemelten fon-  teremteni, hogy a gombák toxinter-
           tos az áru rendszeres ellenőrzése,   melését megakadályozzuk, az áru   Minden raktárnál érdemes érdek-
           mozgatása, szellőztetése.      hűtése segíthet ebben. A tárolás   lődni, hogy az milyen minőségirányí-
             A raktározási körülmények alaku-  során megfelelő időpontban, több   tási, biztosítási rendszerrel dolgozik.
           lását a hőmérséklet változásával   alkalommal kell a terményt átszel-  A távolról figyelhető, hőmérséklet                             www.gondosora.hu                                                       Tel.: +36 1 445 00 80
           követhetjük nyomon. A nem megfe-  lőztetni, átrostálni, mert a keveré-  ellenőrző rendszer megoldás lehet a
           lelően tisztított és szárított magvak   kesség, tehát a szennyező anyag-  problémák kiküszöbölésére. Szenzo-  Így  kell  kinéznie  egy  szakmailag
           légzése, a mikroorganizmusok   tartalom is jellemzően magasabb   rokat elhelyezése az áruban, azok egy   megfelelő tiszta raktárnak!
           elszaporodása és a kártevők megje-  veszély kategóriába tartozik.   routeren keresztül, rádió frekvenciás           nAK


                                                                                                                                                                                                                                                   2024. 01. 26.   11:51:22
                                                                                                                                            MK_GONDOSORA_210x280_0126.indd   1
                                                                                                                                            MK_GONDOSORA_210x280_0126.indd   1                                                                     2024. 01. 26.   11:51:22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27