Page 23 - NAKlap 2024. 2. negyedév XII. évf. 2
P. 23

22  GABONATÁROLÁS   2024. II. negyedév |   LAP
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Kiemelkedően fontos a gabona   Segítség egy gombnyomással!




 szakszerű raktározása






 A raktározás során
 a változó hőmér-
 séklet, a páratarta-

 lom, az áru minősé-
 ge és a nem megfe-

 lelő tárolási körül-
 mények olyan
 tényezők, melyek

 kedvezőtlen válto-
 zása az áru romlá-  lenése hőmérséklet emelkedéssel   Kiemelten fontos a 2-3 havonta   adó-vevővel továbbítják az adatokat
 történő mintavétel és az ezt követő
 jár. A termelődő hő felmelegíti a
 egy online felületre, amelyet az áru
 sát idézhetik elő,   magokat, aminek a felszínén a kör-  laboratóriumi analízis.   tulajdonosa a nap bármely szakaszá-
 Ha a terményhalmok felülete meg-
 ezzel komoly káro-  nyezeti hőmérséklet csökkenésének   keményedik a párakicsapódás miatt,   ban mobiltelefonján, egy applikáció
 hatására nedvesség keletkezik.
 segítségével figyelni tud. Ha emelke-
 kat okozva az áru   Hogy időben felismerjük a kedvezőt-  megszűnik a szellőzés lehetősége, az   dik a hőmérséklet, emelkedik a pára-
 áru elkezd csírázni, melegedni, pené-
 tartalom, megjelenik a penészgom-
 len változást, a halmok belső hőmér-
 tulajdonosának.  sékletének folyamatos ellenőrzése   szedni és bogarasodni. A penészedés   ba, a raktári kártevő.
 szükséges. Rendkívül sokféle nega-  pedig együtt jár a toxinképződéssel, így
 tív hatás léphet fel a nem jól megvá-  különösen fontos az állagmegóvás.
 Az a tapasztalat, hogy ahol feltár-  lasztott tárolás folyamán.   Különösen a repce nagyon kényes a
 ták a megoldandó feladatokat, ott   A jó tárolási gyakorlat ellenőrizhe-  tárolásra, mert apró szemű, tömörö-
 igyekeznek változtatni a tárolási   tő reprezentatív mintavétellel és   dött, ezért nagyon kevés a légrés a sze-  Igényelje a Gondosórát,
 módszereken. Az lenne azonban a   akkreditált laboratóriumi analízisek-  mek között, nehezebben szellőzik és
 kívánatos, ha mások is okulnának   kel, hogy a nemkívánatos anyagok   sokkal könnyebben áll össze.
 ezekből a hibákból, és nem lenne   (pl. toxinok) mennyisége ne haladja   hogy biztonságban tudhassa
 szükség különböző telepeken   meg az előírt határértékeket.  Kérgesedés
 ugyanazokkal a kihívásokkal szem-  Amikor a tételek elkezdenek a rak-  idősebb szeretteit a nap 24 órájában!
 besülni évről-évre.  tárban lehűlni, a hőt a párával együtt   A  penészesedés  síkraktárban  is
 A síkraktárban vagy silóban tárolt   leadni, megjelennek a kondenzációs   veszélyes lehet, főleg a magasan
 termények minőségét és annak vál-  tünetek. A párakicsapódás miatt sok   tárolt tételeknél, silóban pedig   A növények kártevők elleni védel-
 tozását nagymértékben befolyásolja   helyen sajnos azt tapasztaljuk, hogy   egyértelműen az, mert ott az egy-  me nem ér véget a betakarítással,   1433476
 a környezeti hőmérséklet ingadozá-  melegedett a termény, bogaras,   ségnyi területre jutó árumennyiség   hanem a tárolási időszak alatt is
 sa, a páratartalom változása, a nem   elkezd gombásodni, penészesedni,   tonnában  kifejezve  lényegesen   folytatódnia kell.   Magyarország  Kormánya  fontos  feladatának  tekinti,  hogy  gondoskodjon
 megfelelő tárolási körülmények és   ennek következménye lehet az   nagyobb, hiszen egy vertikális táro-
 nem utolsó sorban az áru minősége.   emelkedő toxin tartalom.   lásról beszélünk.  65 év feletti honfitársainkról. A Gondosóra egy korszerű, díjmentes jelzőeszköz,
 Az előbb említett tényezők kedve-  A legfontosabb teendő a gomba-  Manapság 3-5 méteren történik a   amelyhez  egy  éjjel-nappal  elérhető  diszpécserszolgálat  kapcsolódik,  így  az
 zőtlen változása visszafordíthatat-  betegségek elleni védekezés, amit   tárolás, ami értelemszerűen hatvá-
 lan romlási folyamatokat indít el,   már a szántóföldön el kell kezdeni.   nyozza a kockázatot.  idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják, ha segítségre
 mely mennyiségi és pénzügyi vesz-  Betakarítás  után  a  raktárakban
 teséget okoz az áru tulajdonosának.   száraz, hűvös feltételeket kell   Raktár gázosítás  van szükségük.
 ezért a tárolás során kiemelten fon-  teremteni, hogy a gombák toxinter-
 tos az áru rendszeres ellenőrzése,   melését megakadályozzuk, az áru   Minden raktárnál érdemes érdek-
 mozgatása, szellőztetése.  hűtése segíthet ebben. A tárolás   lődni, hogy az milyen minőségirányí-
 A raktározási körülmények alaku-  során megfelelő időpontban, több   tási, biztosítási rendszerrel dolgozik.
 lását a hőmérséklet változásával   alkalommal kell a terményt átszel-  A távolról figyelhető, hőmérséklet   www.gondosora.hu  Tel.: +36 1 445 00 80
 követhetjük nyomon. A nem megfe-  lőztetni, átrostálni, mert a keveré-  ellenőrző rendszer megoldás lehet a
 lelően tisztított és szárított magvak   kesség, tehát a szennyező anyag-  problémák kiküszöbölésére. Szenzo-  Így  kell  kinéznie  egy  szakmailag
 légzése, a mikroorganizmusok   tartalom is jellemzően magasabb   rokat elhelyezése az áruban, azok egy   megfelelő tiszta raktárnak!
 elszaporodása és a kártevők megje-  veszély kategóriába tartozik.   routeren keresztül, rádió frekvenciás    nAK


                                                                                                              2024. 01. 26.   11:51:22
       MK_GONDOSORA_210x280_0126.indd   1
       MK_GONDOSORA_210x280_0126.indd   1                                                                     2024. 01. 26.   11:51:22
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28