Page 26 - NAKlap_2017_0708
P. 26

26                                                                             2017. július–augusztus | NAKlap                         Láss csodát amezőgazdaságban                                                                                     27
                                                                                                                                                   NAKlap | 2017.  július–augusztus
                                                                                                                                                  KITE Innovációs Napok – Porondon a jövő
          Élelmiszer-fogyasztási adatok a                                                                                                         Amezőgazdasági munkagép afedélzetén



          termékfejlesztés szolgálatában – Cukor                                                                                                  embernélküldolgozikaszántóföldön.A
                                                                                                                                                  több száz lóerős monstrum az előre
                                                                                                                                                  beprogramozottakhozképest, afelhasz-
          A cukor egyértelműen az utóbbi évek leg-                      antal Emese dietetikus, szocio-  jes mértékben egyetért ezzel. ám         nált navigációs technológiának köszönhe-
          többet támadott élelmiszeripari alapanya-                    lógus, a tét Platform szakmai   a valóság az, hogy a barna cukor           tően maximumkettő centiméteres(!)elté-
          ga. Vajon az alacsony szénhidráttartalmú                     vezetője szerint a fogyasztási ada-  is éppen olyan szacharóz, mint        réssel hajtja végrea műveleteket. És ez
          étrendek népszerűsége miatt iktatják ki                      tokon túl a tudatlanság, vagyis a   ahogy a nádcukor is, azaz leg-         nemsci-fi,hanem amai valóság!
          egyre többen életükből, vagy más okok                        téves információk elfogadása is   alább 99,9 százalékban pont              Minderrőla KITE Zrt. adott ízelítőt az
          miatt is kerülik a cukorral készült ételeket                 hozzájárul a cukor negatív meg-  ugyanaz, mint ami a fehér kris-           Innovációs Napokrendezvényén.
          és italokat?                                                 ítéléséhez: „azt az egyszerű, de   tálycukros zacskóban van.
                                                                       téves állítást, miszerint a cukor
                                                                                                       Ezek után nem meglepő, hogy
                                                                       hizlal, a válaszadók 93 százaléka   a fogyasztók 15 százaléka azt az        Az innovációa fejlődés elsődle-  parcellásésmultifaktoriális kísér-
           a cukor, azaz a szacharóz a   ket, eközben a hozzáadott cukor-  helyesnek tartja, ezen belül közel   élelmiszert tekinti egészségesnek,   gesmozgatórugója.Többek    leti területeit,illetve atechnoló-
          modern élelmiszeriparban elterjed-  ból származó energia százalékos   kétharmaduk teljesen egyetért   amelynek alacsony a cukortartal-  közöttezt hangsúlyozta Szabó  giábailleszthető műszakieszkö-
          ten használt, olcsó és könnyen hasz-  aránya mindössze 7,6, illetve 8,6   vele. az igazság viszont az, hogy   ma, míg például csak 7 százalékuk   Levente, aKITE Zrt. vezérigazga-  zöketismegtekinthették. Szó
                                                                                                                                                  tója,amikora társaságinnovatív
                                                                                                                                                                                esettaprecíziósgazdálkodás
          nálható alapanyag. édes íze és tech-  százalék, azaz a nemzetközi aján-  nem egyetlen tápanyag, hanem a   szerint ilyen az, amit a vitamin-  kutatási és fejlesztésitevékenysé-  soránfelhalmozódott adatok
          no-funkcionális tulajdonságai révén   lás (10%) alatt marad mindkét   kiegyensúlyozatlan étrend, a   dússág jellemez. Nagy dilemmát     gét mutattabeaKITE Innovációs  kezeléséről,aprecgazd.hu honlap
          a tejtermékektől kezdve az alkoho-  nem esetében. érdekes, hogy   helytelen életmód vezet túlsúly-  jelent a fogyasztóknak az, mitől    Napokmegnyitásakor.Elmondta,  újdonságairól és az új fejleszté-  latokalkalmasabbak ahozam-  módra, vetésidőre, öntözésre és
          los italokig minden kisebb és   mindeközben a zsírok esetén az   hoz. Rémisztő, hogy a megkérde-  legyen akkor édes az a termék,        hogy amezőgazdaságterületén a  sekről, mintameteorológiai ada-  többlet abszolút értékelésére is.  növényvédelmibeavatkozásokra,
          nagyobb kategóriában a leggyako-                                                           amit meg szeretnének venni: 46               cégközel 45 év alattolyankomp-  tokkezelése, valaminta termény-  Ittmár egy parcella legalábbegy-  illetve ezek kölcsönhatására adott
          ribb összetevők között található.                                                          százalékuk inkább az édesítősze-             lexrendszerthozottlétre,amely  szárítással kapcsolatos legújabb  tizedhektárterületű, amiből  reakciókat.Növényvédő szerek,
          élettani hatását tekintve fontos                                                           rek használatára szavaz, és a                felerősíti abenne lévő elemek,  technológiabevezetése.       1200-atállítanak be évente. Eze-  eljárások és biostimulátoroktekin-
          energiaszolgáltató tápanyag, egy                                                           cukorral készült élelmiszereket                                              Arendezvényen elhangzott, a  ketakísérleteket az országban  tetébentesztelik atalajfertőtlení-
          gramm cukor 4,2 kcal energiával                                                            csupán 23 százalékuk választaná.                                           KITE Zrt. mára kezdetektőlélen  szétszórtanvégzik, keresveahely-  tés, gyomirtás, akórokozók és
          járul hozzá a szervezet napi szük-                                                           a „hozzáadott cukrot nem tar-                                            járt az ágazatok,a meghatározó  színeket,aholmegfelelő gyomvi-  kártevők elleni védekezés haté-
          ségletének kielégítéséhez. Bár ez                                                          talmaz” jelölés a fogyasztók több-                                         szántóföldinövények termesztés-  szonyokkal, fertőzésinyomással,  konyságát, aszerhatásaita talaj-
          szinte a fele a zsírok energiatartal-                                                      ségének (52%) pozitív tulajdonsá-                                          technológiájának fejlesztésében  talajtípussalésegyéb körülmé-  életre,talajszerkezetre,annak kul-
                                                                                                                                                                                                               nyekkeldolgozhatnak.A fajták és
                                                                                                                                                                                és az intenzitás növelésében. Az
                                                                                                                                                                                                                                             túrállapotára, akultúrnövényre és
          mának, az utóbbi években mégis a                                                           got jelent, ami miatt nagyobb                                              új technológiák,gépek és input-  hibridek értékelésénél agrotech-  ahasznos vagygazdaságilagsem-
          cukor került a fogyókúrázók és az                                                          valószínűséggel választják az                                              anyagokadaptációjakomoly elő-  nológiaiváltozók menténállítanak  legesfaunára. Amezoparcellás
          önjelölt életmódguruk célkeresztjé-                                                        olyan élelmiszert, amelynek cso-                                           zetesfejlesztési munkát és teszte-  be variációkat. Vizsgáljáka külön-  kísérleteik királynőia Nádudvaron
          be: lassan minden problémáért ezt                                                          magolásán ez szerepel.                                                     lést követelmeg.Egy új technoló-  böző talajművelésre,trágyázásra,  és Dalmandon beállított,húsz
          teszik felelőssé, legyen szó elhízás-                                                        az élelmiszeripari termékek                jelen esetbenazagrotechnológia,  giaértékelése többlépcsősfolya-  tőszámváltoztatásra, vetési  hektáronelterülőmultifaktoriális
          ról, cukorbetegségről vagy éppen                                                           hozzáadott cukortartalmának                  műszaki megoldások és IT tech-  matban zajlik.Elsőlépésként                                kísérletek.
          inzulinrezisztenciáról.                                                                    csökkentése − mindamellett,                  nológiaegymásragyakorolt hatá-  négyismétléses,statisztikailag                               Minden kísérletiterületen a
           a tét Platform kutatása alapján                                                           hogy a sócsökkentés után az                  sát, és rendszerszemlélettel ellát-  értékelt kisparcellás kísérletekben                   precíziósgazdálkodás négy alap-
          is jól kimutatható a cukor elutasí-                                                        Európai unió reformulációs javas-            va, hosszú távon, fenntartható  vizsgáljákazúj hibridek,fajták,                            elvétszemelőtt tartva végzika
          tottsága: minden második meg-                                                              latainak újabb sarokköve − a hazai           módonképes biztosítania       növényvédő szerek és eljárások                               kísérleteket: átfedés- és kihagyás-
          kérdezett (56%) csökkenti cukor-                                                           fogyasztók számára vonzó tulaj-              magyar mezőgazdaságjövede-    előnyeit és hátrányait.Alapvetően                            mentes technológia, amelya
          fogyasztását az egészsége érde-                                                            donság. az élelmiszeripar felelő-            lemtermelőképességét és ver-  anapraforgó,a kukorica,akalá-                                gépekszakaszolásával hajtható
                                                                                                                                                                                                                                             végre; differenciált és pozicionált
                                                                                                                                                  senyképességét.AKITE Zrt. ma,
                                                                                                                                                                                szos,arepce és aszója kultúrák-
          kében, míg például ugyanezen cél                                                           sen gondolkodó szereplői a                   mindentösszevetve, évente több  banvégeznek kísérleteket.A                                 inputanyag-kijuttatás; menet-
          érdekében csak alig negyedük                                                               fogyasztók egészségének érdeké-              mint egymilliárd forintot költ a  kisparcellás kísérletekben átfogó                        számcsökkentés aműveletek
          (23%) mérsékelné az elfogyasztott                                                          ben több lépést is tettek a hazai            kutatási és fejlesztésitevékenysé-  képetkapnak alegmodernebb                              összevonásával; asor-sorköz meg-
          ételek mennyiségét. a Központi                                                             cukorfogyasztás csökkentésére.               gére,ésezzel Magyarország veze-  technológiák értékéttekintve.                             különböztetésénekelve.
          statisztikai Hivatal 2015. évi adatai   ajánlott maximum 30 energiaszá-  zettek közel háromnegyede azzal   ilyen például az élelmiszerfeldol-  tő innovátoraiközöttelőkelő  Ezzelamódszerrelviszonylagkis                            Afejlesztési munkavégső lépé-
          alapján az átlagos hazai cukorfo-  zalékot a nők több mint húsz, a   is egyetért, hogy a cukor a felelős   gozók országos szövetségének   helyet foglal el.           területen tudják beállítanialeg-                             se akísérletieredményekbemu-
          gyasztás 39 g/fő/nap, amely kb. 2   férfiak közel 30 százalékkal lépik   a cukorbetegség kialakulásáért,   égisze alatt meghirdetett „Együtt   Atársaságötéventemutatja be  több eltérő kombinációt. Ez ese-                       tatása apartnereiknek.Arendez-
          púpozott evőkanálnyi mennyiség-  túl (37,3 illetve 38,4%)! a legfris-  és még többen gondolják úgy,   a fogyasztókért” program, amely-  amár meglévőésleendő partne-  tükbenalapvető fontosságú,                                   vény irántidén is rengetegen
          nek felel meg. a 2014-ben végzett   sebb hazai táplálkozási ajánlás, a   hogy csak a cukor rongálja a foga-  nek keretében több cég is tett vál-  reiszámáraaprecíziósgazdálko-  hiszen az ígyvizsgált 2x5méteres                  érdeklődtek.AKITE Zrt. által kép-
          országos táplálkozási és táplált-  magyar Dietetikusok országos   kat.”                    lalásokat arra vonatkozóan, hogy             dással kapcsolatos tapasztalatait,  parcellák az országbanévesszin-                        viseltinnovatív mezőgazdasági
          sági állapot Vizsgálat szerint   szövetsége által kidolgozott   a tévhitek terjedésének további   termékei cukortartalmát több lép-     kutatási és fejlesztésitevékenysé-  ten15–17 helyszínen vannak, szá-                       technológiatöbbmint3000part-
          inkább a mértékkel van probléma:   okostányér   javaslata szerint   jó példája, hogy az emberek 73   csőben csökkenti.                  gét.Anap soránalátogatók a    muk körülbelül hétezerre tehető.                             nertvonzotta társaságnádudvari
                                                  ®
                                                                                                                                                                                                                                             központjába. Ha ők átveszik a
                                                                                                                                                                                  Másodiklépcsőkéntakisparcel-
                                                                                                                                                  kutatási területeikentalálható,
          a férfiak átlagosan 2718, a nők   éppen ezért az ételkészítéshez a   százaléka szerint a barna cukor     n ANTAL eMeSe,                 nem mindennapilátványtnyújtó  láskísérletekben jólszereplőtech-                            tapasztalatokat, ahazai gazdálko-
          2033 kcal-t fogyasztanak naponta,   lehető legkevesebb sót, cukrot és   egészségesebb, mint a fehér   PILLING róBerT (TÉT PLATFOrM)     repce-,kalászos,szója-, kukorica-  nológiákat emelik be amezopar-                          dók megerősíthetik versenyké-
          ami meghaladja a szükségletein-  zsiradékot kell felhasználni.  cukor, és pont egyharmaduk tel-  n Dr. SzűcS VIKTórIA (NAK)             és napraforgóállományok mezo-  cellás kísérleteikbe. Ezek avizsgá-                         pességüket.              (X)
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31