Page 26 - NAKlap_2017_0708
P. 26
26 2017. július–augusztus | NAKlap Láss csodát amezőgazdaságban 27
NAKlap | 2017. július–augusztus
KITE Innovációs Napok – Porondon a jövő
Élelmiszer-fogyasztási adatok a Amezőgazdasági munkagép afedélzetén
termékfejlesztés szolgálatában – Cukor embernélküldolgozikaszántóföldön.A
több száz lóerős monstrum az előre
beprogramozottakhozképest, afelhasz-
A cukor egyértelműen az utóbbi évek leg- antal Emese dietetikus, szocio- jes mértékben egyetért ezzel. ám nált navigációs technológiának köszönhe-
többet támadott élelmiszeripari alapanya- lógus, a tét Platform szakmai a valóság az, hogy a barna cukor tően maximumkettő centiméteres(!)elté-
ga. Vajon az alacsony szénhidráttartalmú vezetője szerint a fogyasztási ada- is éppen olyan szacharóz, mint réssel hajtja végrea műveleteket. És ez
étrendek népszerűsége miatt iktatják ki tokon túl a tudatlanság, vagyis a ahogy a nádcukor is, azaz leg- nemsci-fi,hanem amai valóság!
egyre többen életükből, vagy más okok téves információk elfogadása is alább 99,9 százalékban pont Minderrőla KITE Zrt. adott ízelítőt az
miatt is kerülik a cukorral készült ételeket hozzájárul a cukor negatív meg- ugyanaz, mint ami a fehér kris- Innovációs Napokrendezvényén.
és italokat? ítéléséhez: „azt az egyszerű, de tálycukros zacskóban van.
téves állítást, miszerint a cukor
Ezek után nem meglepő, hogy
hizlal, a válaszadók 93 százaléka a fogyasztók 15 százaléka azt az Az innovációa fejlődés elsődle- parcellásésmultifaktoriális kísér-
a cukor, azaz a szacharóz a ket, eközben a hozzáadott cukor- helyesnek tartja, ezen belül közel élelmiszert tekinti egészségesnek, gesmozgatórugója.Többek leti területeit,illetve atechnoló-
modern élelmiszeriparban elterjed- ból származó energia százalékos kétharmaduk teljesen egyetért amelynek alacsony a cukortartal- közöttezt hangsúlyozta Szabó giábailleszthető műszakieszkö-
ten használt, olcsó és könnyen hasz- aránya mindössze 7,6, illetve 8,6 vele. az igazság viszont az, hogy ma, míg például csak 7 százalékuk Levente, aKITE Zrt. vezérigazga- zöketismegtekinthették. Szó
tója,amikora társaságinnovatív
esettaprecíziósgazdálkodás
nálható alapanyag. édes íze és tech- százalék, azaz a nemzetközi aján- nem egyetlen tápanyag, hanem a szerint ilyen az, amit a vitamin- kutatási és fejlesztésitevékenysé- soránfelhalmozódott adatok
no-funkcionális tulajdonságai révén lás (10%) alatt marad mindkét kiegyensúlyozatlan étrend, a dússág jellemez. Nagy dilemmát gét mutattabeaKITE Innovációs kezeléséről,aprecgazd.hu honlap
a tejtermékektől kezdve az alkoho- nem esetében. érdekes, hogy helytelen életmód vezet túlsúly- jelent a fogyasztóknak az, mitől Napokmegnyitásakor.Elmondta, újdonságairól és az új fejleszté- latokalkalmasabbak ahozam- módra, vetésidőre, öntözésre és
los italokig minden kisebb és mindeközben a zsírok esetén az hoz. Rémisztő, hogy a megkérde- legyen akkor édes az a termék, hogy amezőgazdaságterületén a sekről, mintameteorológiai ada- többlet abszolút értékelésére is. növényvédelmibeavatkozásokra,
nagyobb kategóriában a leggyako- amit meg szeretnének venni: 46 cégközel 45 év alattolyankomp- tokkezelése, valaminta termény- Ittmár egy parcella legalábbegy- illetve ezek kölcsönhatására adott
ribb összetevők között található. százalékuk inkább az édesítősze- lexrendszerthozottlétre,amely szárítással kapcsolatos legújabb tizedhektárterületű, amiből reakciókat.Növényvédő szerek,
élettani hatását tekintve fontos rek használatára szavaz, és a felerősíti abenne lévő elemek, technológiabevezetése. 1200-atállítanak be évente. Eze- eljárások és biostimulátoroktekin-
energiaszolgáltató tápanyag, egy cukorral készült élelmiszereket Arendezvényen elhangzott, a ketakísérleteket az országban tetébentesztelik atalajfertőtlení-
gramm cukor 4,2 kcal energiával csupán 23 százalékuk választaná. KITE Zrt. mára kezdetektőlélen szétszórtanvégzik, keresveahely- tés, gyomirtás, akórokozók és
járul hozzá a szervezet napi szük- a „hozzáadott cukrot nem tar- járt az ágazatok,a meghatározó színeket,aholmegfelelő gyomvi- kártevők elleni védekezés haté-
ségletének kielégítéséhez. Bár ez talmaz” jelölés a fogyasztók több- szántóföldinövények termesztés- szonyokkal, fertőzésinyomással, konyságát, aszerhatásaita talaj-
szinte a fele a zsírok energiatartal- ségének (52%) pozitív tulajdonsá- technológiájának fejlesztésében talajtípussalésegyéb körülmé- életre,talajszerkezetre,annak kul-
nyekkeldolgozhatnak.A fajták és
és az intenzitás növelésében. Az
túrállapotára, akultúrnövényre és
mának, az utóbbi években mégis a got jelent, ami miatt nagyobb új technológiák,gépek és input- hibridek értékelésénél agrotech- ahasznos vagygazdaságilagsem-
cukor került a fogyókúrázók és az valószínűséggel választják az anyagokadaptációjakomoly elő- nológiaiváltozók menténállítanak legesfaunára. Amezoparcellás
önjelölt életmódguruk célkeresztjé- olyan élelmiszert, amelynek cso- zetesfejlesztési munkát és teszte- be variációkat. Vizsgáljáka külön- kísérleteik királynőia Nádudvaron
be: lassan minden problémáért ezt magolásán ez szerepel. lést követelmeg.Egy új technoló- böző talajművelésre,trágyázásra, és Dalmandon beállított,húsz
teszik felelőssé, legyen szó elhízás- az élelmiszeripari termékek jelen esetbenazagrotechnológia, giaértékelése többlépcsősfolya- tőszámváltoztatásra, vetési hektáronelterülőmultifaktoriális
ról, cukorbetegségről vagy éppen hozzáadott cukortartalmának műszaki megoldások és IT tech- matban zajlik.Elsőlépésként kísérletek.
inzulinrezisztenciáról. csökkentése − mindamellett, nológiaegymásragyakorolt hatá- négyismétléses,statisztikailag Minden kísérletiterületen a
a tét Platform kutatása alapján hogy a sócsökkentés után az sát, és rendszerszemlélettel ellát- értékelt kisparcellás kísérletekben precíziósgazdálkodás négy alap-
is jól kimutatható a cukor elutasí- Európai unió reformulációs javas- va, hosszú távon, fenntartható vizsgáljákazúj hibridek,fajták, elvétszemelőtt tartva végzika
tottsága: minden második meg- latainak újabb sarokköve − a hazai módonképes biztosítania növényvédő szerek és eljárások kísérleteket: átfedés- és kihagyás-
kérdezett (56%) csökkenti cukor- fogyasztók számára vonzó tulaj- magyar mezőgazdaságjövede- előnyeit és hátrányait.Alapvetően mentes technológia, amelya
fogyasztását az egészsége érde- donság. az élelmiszeripar felelő- lemtermelőképességét és ver- anapraforgó,a kukorica,akalá- gépekszakaszolásával hajtható
végre; differenciált és pozicionált
senyképességét.AKITE Zrt. ma,
szos,arepce és aszója kultúrák-
kében, míg például ugyanezen cél sen gondolkodó szereplői a mindentösszevetve, évente több banvégeznek kísérleteket.A inputanyag-kijuttatás; menet-
érdekében csak alig negyedük fogyasztók egészségének érdeké- mint egymilliárd forintot költ a kisparcellás kísérletekben átfogó számcsökkentés aműveletek
(23%) mérsékelné az elfogyasztott ben több lépést is tettek a hazai kutatási és fejlesztésitevékenysé- képetkapnak alegmodernebb összevonásával; asor-sorköz meg-
ételek mennyiségét. a Központi cukorfogyasztás csökkentésére. gére,ésezzel Magyarország veze- technológiák értékéttekintve. különböztetésénekelve.
statisztikai Hivatal 2015. évi adatai ajánlott maximum 30 energiaszá- zettek közel háromnegyede azzal ilyen például az élelmiszerfeldol- tő innovátoraiközöttelőkelő Ezzelamódszerrelviszonylagkis Afejlesztési munkavégső lépé-
alapján az átlagos hazai cukorfo- zalékot a nők több mint húsz, a is egyetért, hogy a cukor a felelős gozók országos szövetségének helyet foglal el. területen tudják beállítanialeg- se akísérletieredményekbemu-
gyasztás 39 g/fő/nap, amely kb. 2 férfiak közel 30 százalékkal lépik a cukorbetegség kialakulásáért, égisze alatt meghirdetett „Együtt Atársaságötéventemutatja be több eltérő kombinációt. Ez ese- tatása apartnereiknek.Arendez-
púpozott evőkanálnyi mennyiség- túl (37,3 illetve 38,4%)! a legfris- és még többen gondolják úgy, a fogyasztókért” program, amely- amár meglévőésleendő partne- tükbenalapvető fontosságú, vény irántidén is rengetegen
nek felel meg. a 2014-ben végzett sebb hazai táplálkozási ajánlás, a hogy csak a cukor rongálja a foga- nek keretében több cég is tett vál- reiszámáraaprecíziósgazdálko- hiszen az ígyvizsgált 2x5méteres érdeklődtek.AKITE Zrt. által kép-
országos táplálkozási és táplált- magyar Dietetikusok országos kat.” lalásokat arra vonatkozóan, hogy dással kapcsolatos tapasztalatait, parcellák az országbanévesszin- viseltinnovatív mezőgazdasági
sági állapot Vizsgálat szerint szövetsége által kidolgozott a tévhitek terjedésének további termékei cukortartalmát több lép- kutatási és fejlesztésitevékenysé- ten15–17 helyszínen vannak, szá- technológiatöbbmint3000part-
inkább a mértékkel van probléma: okostányér javaslata szerint jó példája, hogy az emberek 73 csőben csökkenti. gét.Anap soránalátogatók a muk körülbelül hétezerre tehető. nertvonzotta társaságnádudvari
®
központjába. Ha ők átveszik a
Másodiklépcsőkéntakisparcel-
kutatási területeikentalálható,
a férfiak átlagosan 2718, a nők éppen ezért az ételkészítéshez a százaléka szerint a barna cukor n ANTAL eMeSe, nem mindennapilátványtnyújtó láskísérletekben jólszereplőtech- tapasztalatokat, ahazai gazdálko-
2033 kcal-t fogyasztanak naponta, lehető legkevesebb sót, cukrot és egészségesebb, mint a fehér PILLING róBerT (TÉT PLATFOrM) repce-,kalászos,szója-, kukorica- nológiákat emelik be amezopar- dók megerősíthetik versenyké-
ami meghaladja a szükségletein- zsiradékot kell felhasználni. cukor, és pont egyharmaduk tel- n Dr. SzűcS VIKTórIA (NAK) és napraforgóállományok mezo- cellás kísérleteikbe. Ezek avizsgá- pességüket. (X)