Page 27 - NAKlap_2017_0708
P. 27

26   2017. július–augusztus | NAKlap  Láss csodát amezőgazdaságban                                                        27
           NAKlap | 2017.  július–augusztus
          KITE Innovációs Napok – Porondon a jövő
 Élelmiszer-fogyasztási adatok a    Amezőgazdasági munkagép afedélzetén



 termékfejlesztés szolgálatában – Cukor   embernélküldolgozikaszántóföldön.A
          több száz lóerős monstrum az előre
          beprogramozottakhozképest, afelhasz-
 A cukor egyértelműen az utóbbi évek leg-  antal Emese dietetikus, szocio-  jes mértékben egyetért ezzel. ám   nált navigációs technológiának köszönhe-
 többet támadott élelmiszeripari alapanya-  lógus, a tét Platform szakmai   a valóság az, hogy a barna cukor   tően maximumkettő centiméteres(!)elté-
 ga. Vajon az alacsony szénhidráttartalmú   vezetője szerint a fogyasztási ada-  is éppen olyan szacharóz, mint   réssel hajtja végrea műveleteket. És ez
 étrendek népszerűsége miatt iktatják ki   tokon túl a tudatlanság, vagyis a   ahogy a nádcukor is, azaz leg-  nemsci-fi,hanem amai valóság!
 egyre többen életükből, vagy más okok   téves információk elfogadása is   alább 99,9 százalékban pont   Minderrőla KITE Zrt. adott ízelítőt az
 miatt is kerülik a cukorral készült ételeket   hozzájárul a cukor negatív meg-  ugyanaz, mint ami a fehér kris-  Innovációs Napokrendezvényén.
 és italokat?   ítéléséhez: „azt az egyszerű, de   tálycukros zacskóban van.
 téves állítást, miszerint a cukor
 Ezek után nem meglepő, hogy
 hizlal, a válaszadók 93 százaléka   a fogyasztók 15 százaléka azt az   Az innovációa fejlődés elsődle-  parcellásésmultifaktoriális kísér-
 a cukor, azaz a szacharóz a   ket, eközben a hozzáadott cukor-  helyesnek tartja, ezen belül közel   élelmiszert tekinti egészségesnek,   gesmozgatórugója.Többek  leti területeit,illetve atechnoló-
 modern élelmiszeriparban elterjed-  ból származó energia százalékos   kétharmaduk teljesen egyetért   amelynek alacsony a cukortartal-  közöttezt hangsúlyozta Szabó  giábailleszthető műszakieszkö-
 ten használt, olcsó és könnyen hasz-  aránya mindössze 7,6, illetve 8,6   vele. az igazság viszont az, hogy   ma, míg például csak 7 százalékuk   Levente, aKITE Zrt. vezérigazga-  zöketismegtekinthették. Szó
          tója,amikora társaságinnovatív
                                        esettaprecíziósgazdálkodás
 nálható alapanyag. édes íze és tech-  százalék, azaz a nemzetközi aján-  nem egyetlen tápanyag, hanem a   szerint ilyen az, amit a vitamin-  kutatási és fejlesztésitevékenysé-  soránfelhalmozódott adatok
 no-funkcionális tulajdonságai révén   lás (10%) alatt marad mindkét   kiegyensúlyozatlan étrend, a   dússág jellemez. Nagy dilemmát   gét mutattabeaKITE Innovációs  kezeléséről,aprecgazd.hu honlap
 a tejtermékektől kezdve az alkoho-  nem esetében. érdekes, hogy   helytelen életmód vezet túlsúly-  jelent a fogyasztóknak az, mitől   Napokmegnyitásakor.Elmondta,  újdonságairól és az új fejleszté-  latokalkalmasabbak ahozam-  módra, vetésidőre, öntözésre és
 los italokig minden kisebb és   mindeközben a zsírok esetén az   hoz. Rémisztő, hogy a megkérde-  legyen akkor édes az a termék,   hogy amezőgazdaságterületén a  sekről, mintameteorológiai ada-  többlet abszolút értékelésére is.  növényvédelmibeavatkozásokra,
 nagyobb kategóriában a leggyako-  amit meg szeretnének venni: 46   cégközel 45 év alattolyankomp-  tokkezelése, valaminta termény-  Ittmár egy parcella legalábbegy-  illetve ezek kölcsönhatására adott
 ribb összetevők között található.   százalékuk inkább az édesítősze-  lexrendszerthozottlétre,amely  szárítással kapcsolatos legújabb  tizedhektárterületű, amiből  reakciókat.Növényvédő szerek,
 élettani hatását tekintve fontos   rek használatára szavaz, és a   felerősíti abenne lévő elemek,  technológiabevezetése.  1200-atállítanak be évente. Eze-  eljárások és biostimulátoroktekin-
 energiaszolgáltató tápanyag, egy   cukorral készült élelmiszereket   Arendezvényen elhangzott, a  ketakísérleteket az országban  tetébentesztelik atalajfertőtlení-
 gramm cukor 4,2 kcal energiával   csupán 23 százalékuk választaná.  KITE Zrt. mára kezdetektőlélen  szétszórtanvégzik, keresveahely-  tés, gyomirtás, akórokozók és
 járul hozzá a szervezet napi szük-  a „hozzáadott cukrot nem tar-  járt az ágazatok,a meghatározó  színeket,aholmegfelelő gyomvi-  kártevők elleni védekezés haté-
 ségletének kielégítéséhez. Bár ez   talmaz” jelölés a fogyasztók több-  szántóföldinövények termesztés-  szonyokkal, fertőzésinyomással,  konyságát, aszerhatásaita talaj-
 szinte a fele a zsírok energiatartal-  ségének (52%) pozitív tulajdonsá-  technológiájának fejlesztésében  talajtípussalésegyéb körülmé-  életre,talajszerkezetre,annak kul-
                                                                       nyekkeldolgozhatnak.A fajták és
                                        és az intenzitás növelésében. Az
                                                                                                     túrállapotára, akultúrnövényre és
 mának, az utóbbi években mégis a   got jelent, ami miatt nagyobb   új technológiák,gépek és input-  hibridek értékelésénél agrotech-  ahasznos vagygazdaságilagsem-
 cukor került a fogyókúrázók és az   valószínűséggel választják az   anyagokadaptációjakomoly elő-  nológiaiváltozók menténállítanak  legesfaunára. Amezoparcellás
 önjelölt életmódguruk célkeresztjé-  olyan élelmiszert, amelynek cso-  zetesfejlesztési munkát és teszte-  be variációkat. Vizsgáljáka külön-  kísérleteik királynőia Nádudvaron
 be: lassan minden problémáért ezt   magolásán ez szerepel.  lést követelmeg.Egy új technoló-  böző talajművelésre,trágyázásra,  és Dalmandon beállított,húsz
 teszik felelőssé, legyen szó elhízás-  az élelmiszeripari termékek   jelen esetbenazagrotechnológia,  giaértékelése többlépcsősfolya-  tőszámváltoztatásra, vetési  hektáronelterülőmultifaktoriális
 ról, cukorbetegségről vagy éppen   hozzáadott cukortartalmának   műszaki megoldások és IT tech-  matban zajlik.Elsőlépésként  kísérletek.
 inzulinrezisztenciáról.  csökkentése − mindamellett,   nológiaegymásragyakorolt hatá-  négyismétléses,statisztikailag  Minden kísérletiterületen a
 a tét Platform kutatása alapján   hogy a sócsökkentés után az   sát, és rendszerszemlélettel ellát-  értékelt kisparcellás kísérletekben  precíziósgazdálkodás négy alap-
 is jól kimutatható a cukor elutasí-  Európai unió reformulációs javas-  va, hosszú távon, fenntartható  vizsgáljákazúj hibridek,fajták,  elvétszemelőtt tartva végzika
 tottsága: minden második meg-  latainak újabb sarokköve − a hazai   módonképes biztosítania  növényvédő szerek és eljárások  kísérleteket: átfedés- és kihagyás-
 kérdezett (56%) csökkenti cukor-  fogyasztók számára vonzó tulaj-  magyar mezőgazdaságjövede-  előnyeit és hátrányait.Alapvetően  mentes technológia, amelya
 fogyasztását az egészsége érde-  donság. az élelmiszeripar felelő-  lemtermelőképességét és ver-  anapraforgó,a kukorica,akalá-  gépekszakaszolásával hajtható
                                                                                                     végre; differenciált és pozicionált
          senyképességét.AKITE Zrt. ma,
                                        szos,arepce és aszója kultúrák-
 kében, míg például ugyanezen cél   sen gondolkodó szereplői a   mindentösszevetve, évente több  banvégeznek kísérleteket.A  inputanyag-kijuttatás; menet-
 érdekében csak alig negyedük   fogyasztók egészségének érdeké-  mint egymilliárd forintot költ a  kisparcellás kísérletekben átfogó  számcsökkentés aműveletek
 (23%) mérsékelné az elfogyasztott   ben több lépést is tettek a hazai   kutatási és fejlesztésitevékenysé-  képetkapnak alegmodernebb  összevonásával; asor-sorköz meg-
 ételek mennyiségét. a Központi   cukorfogyasztás csökkentésére.   gére,ésezzel Magyarország veze-  technológiák értékéttekintve.  különböztetésénekelve.
 statisztikai Hivatal 2015. évi adatai   ajánlott maximum 30 energiaszá-  zettek közel háromnegyede azzal   ilyen például az élelmiszerfeldol-  tő innovátoraiközöttelőkelő  Ezzelamódszerrelviszonylagkis  Afejlesztési munkavégső lépé-
 alapján az átlagos hazai cukorfo-  zalékot a nők több mint húsz, a   is egyetért, hogy a cukor a felelős   gozók országos szövetségének   helyet foglal el.  területen tudják beállítanialeg-  se akísérletieredményekbemu-
 gyasztás 39 g/fő/nap, amely kb. 2   férfiak közel 30 százalékkal lépik   a cukorbetegség kialakulásáért,   égisze alatt meghirdetett „Együtt   Atársaságötéventemutatja be  több eltérő kombinációt. Ez ese-  tatása apartnereiknek.Arendez-
 púpozott evőkanálnyi mennyiség-  túl (37,3 illetve 38,4%)! a legfris-  és még többen gondolják úgy,   a fogyasztókért” program, amely-  amár meglévőésleendő partne-  tükbenalapvető fontosságú,  vény irántidén is rengetegen
 nek felel meg. a 2014-ben végzett   sebb hazai táplálkozási ajánlás, a   hogy csak a cukor rongálja a foga-  nek keretében több cég is tett vál-  reiszámáraaprecíziósgazdálko-  hiszen az ígyvizsgált 2x5méteres  érdeklődtek.AKITE Zrt. által kép-
 országos táplálkozási és táplált-  magyar Dietetikusok országos   kat.”  lalásokat arra vonatkozóan, hogy   dással kapcsolatos tapasztalatait,  parcellák az országbanévesszin-  viseltinnovatív mezőgazdasági
 sági állapot Vizsgálat szerint   szövetsége által kidolgozott   a tévhitek terjedésének további   termékei cukortartalmát több lép-  kutatási és fejlesztésitevékenysé-  ten15–17 helyszínen vannak, szá-  technológiatöbbmint3000part-
 inkább a mértékkel van probléma:   okostányér   javaslata szerint   jó példája, hogy az emberek 73   csőben csökkenti.  gét.Anap soránalátogatók a  muk körülbelül hétezerre tehető.  nertvonzotta társaságnádudvari
 ®
                                                                                                     központjába. Ha ők átveszik a
                                          Másodiklépcsőkéntakisparcel-
          kutatási területeikentalálható,
 a férfiak átlagosan 2718, a nők   éppen ezért az ételkészítéshez a   százaléka szerint a barna cukor   n ANTAL eMeSe,    nem mindennapilátványtnyújtó  láskísérletekben jólszereplőtech-  tapasztalatokat, ahazai gazdálko-
 2033 kcal-t fogyasztanak naponta,   lehető legkevesebb sót, cukrot és   egészségesebb, mint a fehér   PILLING róBerT (TÉT PLATFOrM)  repce-,kalászos,szója-, kukorica-  nológiákat emelik be amezopar-  dók megerősíthetik versenyké-
 ami meghaladja a szükségletein-  zsiradékot kell felhasználni.  cukor, és pont egyharmaduk tel-  n Dr. SzűcS VIKTórIA (NAK)  és napraforgóállományok mezo-  cellás kísérleteikbe. Ezek avizsgá-  pességüket.  (X)
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32