Page 33 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 33

Csontozó munkás                                                  4 0721 05 08
                                                                         szakma azonosító
 3

 Magyar Képesítési   Az élelmiszeripari ágazat hentes és húskészítmény -  •  Kicsontozza a húsrészeket, konyhakészre
 Keretrendszer   készítő képzésének részszakmája, amely a részszakma   formázza, szeleteli, darabolja a húsokat.
 szerinti szintje  megszerzésére irányuló szakmai vizsgával zárul.   •  Kezeli a húsipari gépeket, berendezéseket.
                                               •  Betartja a higiéniai és munkavédelmi előírásokat.
       Téged vár a csontozó munkás részszakma, ha:
       •  volna kedved megismerni a levágott, lehűtött   Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
 ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
         sertés, marha, juh, ló húsrészeit;    •  Kis­, közepes­ és nagyméretű húsipari feldolgozó
       •  szeretnéd megtanulni a húsrészek csontozásá­  üzemekben.
         nak, konyhai előkészítésének a lépéseit;  •  Saját, vagy családi húsipari vállalkozásban.
       •  izgalmasnak találod a kézügyességet    •  Élelmiszer­kereskedelemben.
         igénylő feladatokat;
       •  szeretnél modern húsipari gépeket kezelni;  Azok számára ajánljuk, akiket érdekel a húsipar,
       •  szeretsz csapatban dolgozni.          továbbá, akik szeretnék megismerni a vágóállatok
                                                húsrészeit és a belőlük kinyerhető, elkészíthető
       Mivel foglalkozik a csontozó munkás?     húsokat. Azoknak, akik érdeklődnek a vágóállatok
       •  Részt vesz a tőkehúsok átvételében,    testfelépítése iránt, akik szeretik a kézügyességet
         mérlegelésében.                        igénylő feladatokat, és szeretnek csapatban dol­
       •  Elvégzi az előhűtött vágóállatok, félsertések,   gozni, szeretik a pontos munkavégzést.
         marhanegyedek darabolását.


 32                                                                                  33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38