Page 54 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 54

Szőlész-borász                                                   4 0721 05 14
                                                                         szakma azonosító
 4

 Magyar Képesítési   Az élelmiszeripari ágazat hároméves képzése, amely  •  Speciális borkészítményeket állít elő.
 Keretrendszer   szakképzettség megszerzésével zárul.  •  Érleli és kezeli a bort.
 szerinti szintje                              •  Üzemelteti a borászat gépeit, berendezéseit.
       Téged vár a szőlész- borász szakma, ha:   •  Elvégzi a borok érzékszervi (borkóstoló) és labora­
       •  érdekel a mezőgazdaság és              tóriumi ellenőrzését.
         az élelmiszeripar kapcsolata;         •  Elvégzi a szükséges adminisztrációt.
 ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
       •  fontos számodra, hogy milyen         •  Szervezi, bonyolítja a borturizmust.
         élelmiszert fogyasztasz;
       •  szeretsz csapatban dolgozni;          Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
       •  jó a problémamegoldó képességed;     •  Szőlőtermeléssel foglalkozó mezőgazdasági
       •  fogékony vagy a korszerű technikai,    üzemekben.
         technológiai megoldásokra.            •  Borászatokban.
                                               •  Borértékesítő helyeken.
       Mivel foglalkozik a szőlész- borász?    •  Saját vállalkozásban.
       •  Szőlőtelepítést végez.
       •  Elvégzi a szőlő művelését.            Azok számára ajánljuk, akiknek fontos az elismert, jó
       •  Betakarítja a termést.                minőségű magyar bor elkészítése. Azoknak, akik sze­
       •  Kezeli a szőlőművelés gépeit.         retik a kihívásokat,  a természetközeli munkavégzését,
       •  Megszervezi a szőlő feldolgozását, mustot készít.  és az időjárás viszontagságainak ellenére évről évre
       •  Fehér­, rozé­, siller­ és vörösbort készít.  minőségi bort kívánnak előállítani.
 52                                                                                  53
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59