Page 5 - SLI_HU_VÉGLEGES
P. 5

GLOBAL BURDEN OF PROTEIN MALNUTRITION
           A FEHÉRJEHIÁNYOS TÁPLÁLKOZÁS GLOBÁLIS TERHE






           1 milliárd ember esetében krónikusan elégtelen
           a fehérjebevitel vagy fehérje-energia alultápláltság-
           ban szenved.      ~1 billion people have chronically
                                 inadequate protein intake or protein-
                                 energy malnutrition
           A probléma az alacsony és közepes jövedelmű
           országokban a legnagyobb, de a hiányok/
                             The burden is highest in LMICs, but
                                 deficiencies / inadequacies are also common
           elégtelenségek a magas jövedelmű országok
                                 among vulnerable populations in HICs
           sebezhető csoportjai körében is gyakoriak.
                             For example, a US study found that:
           Például egy amerikai tanulmány megállapította, hogy:
                                  o Over half of home-bound elderly adults
                                      have protein intakes below the RDA
           •  Az otthonhoz kötött időskorúak több mint fele
                                  o ~20% do not meet the RDA for at least
               a napi ajánlott beviteli értéknél
                                      one indispensable amino acid
               (RDA - Recommended Daily Allowance/RBÉ -                                                                8-ból 1 ember
                                  o ~11% do not meet the RDA for at least
               Referencia Beviteli Érték) kevesebb fehérjét fogyaszt
           •  ~ 20%-uk nem visz be a napi ajánlott beviteli érték-
                                      five indispensable amino acids
               nek megfelelő mennyiséget legalább egy nélkülöz-
               hetetlen aminosav esetében
           •  ~ 11%-uk nem visz be a napi ajánlott beviteli értéknek

               megfelelő mennyiséget legalább öt nélkülözhetet-
               len aminosav esetében.
                            Source: Wu et al., 2014

           Forrás: Wu et al., 2014
   1   2   3   4   5   6   7   8   9