Page 11 - NAKlap_2019_01
P. 11

10   2019. január | NAKlap  NAKlap | 2019. január                                                                          11


 Kapacitáskihasználtság egyes    Magyarország agrár-digitalizációs szakmai fóruma tovább növekszik

          Kockás füzettől a robottraktorokig
 élelmiszeripari ágazatokban  Közeledik a PrEGa 2019 – Pre-  rülési mutatókat ismertetnek az   •  Networking Magyarország vezető   •  Precíziós szőlő­ és gyümölcster­



          cíziós Gazdálkodási és agrárinfor-  előadók, amelyek segítik a reális   precíziós gazdálkodási szakembe-  mesztés
          matikai Konferencia és Kiállítás. a   gazdasági döntések meghozatalát.   reivel.           •  Precíziós zöldségtermesztés
 A húsipari tevékenységek között jelentős   pasztőrözött tejféleségeket és   sütőipari vállalkozások többségé-  rendezvényt 2019. február 19-én   a rendezvény célja, hogy a magyar   •  Szakmai szekciók a precíziós szán-  •  Precíziós állattenyésztés
 különbségek vannak kapacitáskihasznált-  tejkészítményeket gyártó vona-  ben nem válik szét a termelés   és 20-án, a budapesti aquaworld   agrárvállalkozók megtalálják az   tóföldi növénytermesztés, a   •  Szántóföldi workshop
 ságban –derül ki az Agrárgazdasági   laké még ettől is elmaradt,   kemencénként a kenyérféleségek,   Hotel resortban rendezi meg az   összhangot a meglévő adottságok,   szőlő- és gyümölcstermesztés, a   •  Kerekasztal­beszélgetések
 Kutató Intézet 2016-os évre vonatkozó   mindössze 26%. Ezek az értékek   a pékáru és a tartósított lisztesáru   agroinform.hu együttműködés-  a fejlesztési lehetőségek, a környe-  zöldségtermesztés és az állatte-  •  PREGA Science Tudományos Kon-
 adatok alapján készített kimutatásából.  más vonalakon sem voltak sok-  esetén. a kenyérféleségeket gyár-  ben a nemzeti agrárgazdasági   zettudatosság és a reális profitcé-  nyésztés iránt érdeklődőknek.  ferencia – angol nyelven
 kal jobbak (savanyú tej és sava-  tó vonal kapacitáskihasználtsága   Kamarával. magyarország legis-  lok között; ehhez szakmai előadá-  •  Külön szekció a jövő támogatási   2. nap – 2019. február 20.
 nyú tejszínkészítményeket gyár-  60,9%, a gyorsfagyasztott   mertebb agrárkonferenciája 2019-  sok, konkrét szaktanácsok és valós   lehetőségeinek és a Digitális   •  Talajinformáció, tápanyag­után-
 a kapacitáskihasználtság foka a   sága 2016-ban a hűtőiparnál   tó vonalak 38,3%, tejszíngyártó   pékárugyártó vonalé pedig   ben a stratégia, a tervezés és a   termelői tapasztalatok nyújtanak   agrárstratégiának.  pótlás
 baromfiágazatban, ezen belül is a   magasabb, 66,2% volt.   vonalak 7,6%, vaj és vajkrém-  66,6%. Érdemes megemlíteni   gyakorlat témák köré épül. a ren-  segítséget.  •  Izgalmas újdonságok a szakmai   •  Öntözés, vízgazdálkodás
 vágás területén a legmagasabb,   a tejtermékgyártásra az élel-  gyártó vonalak 34,4%, ömlesz-  még a száraztésztagyártó vonalat,   dezvény kétnaposra bővül, így   kiállítótérben is.  •  Gépek és műszaki megoldások,
 amely tükrözi az ebben a szak-  miszeripar egészéhez viszonyít-  tettsajt-gyártó vonal 23,8%),   amelynek kapacitáskihasználtsá-  több szekcióval és részletesebb   Amit a pregA 2019 nyújt a részt-  A 2019-es pregA konferencia   gépkapcsolatok rendszerben,
 ágazatban lezajlott koncentráci-  va nagyobb koncentráció jel-  kivéve a natúrsajt-gyártó vona-  ga 79% volt 2016-ban.  tematikával jelentkezik, ezáltal a   vevőknek:  előzetes programja:  technológiai megoldások
 ós folyamatokat. a szakágazaton   lemző. a naV adatbázisában a   lakat, amelyek kihasználtsága   az élelmiszeripar kapacitáski-  résztvevők az eddigieknél is több   •  Bevezető előadások azoknak, akik   tematika:    •  Szaktanácsadás, tápanyag­visz-
 belül, a baromfivágó vonalra jel-  tejtermékgyártás szakágazat-  70,1% volt 2016-ban.   használtságáról részletes informá-  szakmai információhoz és még   most terveznek bekapcsolódni a   stratégia – tervezés – gyakorlat  szapótlás
 lemző súlyozott átlagos kapaci-  ban 100 vállalkozás van nyilván-  a malomiparban jelentős kon-  ciókat az agrárgazdasági Kutató   több kapcsolatépítési lehetőség-  jövő termelési rendszerébe.  1. nap – 2019. február 19.  •  Információszerzés és manage-
 táskihasználtsági mutató 84%.    tartva. azonban több gyártóvo-  centráció ment végbe az elmúlt   Intézet gondozásában megjelent   hez jutnak.   •  Megtérülés fókuszú szakmai elő­  •  Támogatások – Szabályozás –   ment
 E mögött némileg elmarad, de   nalon alacsony volt a kapacitás-  évtizedekben. a kapacitáskihasz-  az élelmiszeripari kapacitások   a PrEGa Konferencián a precízi-  adások.  Közadatok – 2020 után  •  Precíziós gazdálkodói kerekasztal
 még mindig magasnak mondha-  kihasználtság 2016-ban. a   náltság igen magas a szakágazat-  helyzete magyarországon 2016   ós gazdálkodáshoz kapcsolódó   •  Gazdálkodói gyakorlati tapaszta-  •  Hogyan kezdjük a precíziós gaz-  további információ és jelentke-
 tó a sertésvágás és sertésdarabo-  pasztőröző berendezések súlyo-  ban: a búzaőrlő vonalaké 82,9 szá-  című tanulmányában olvashat-  számszerű eredményeket, megté-  latok, eredmények.  dálkodást?  zés a prega.hu oldalon.
 lás kapacitáskihasználtsága (74%   zott átlagos kapacitáskihasz-  zalékos, a kukoricaőrlő vonalaké   nak.
 és 79%). a marhavágást ennél   náltsága mindössze 30% volt, a   97,1 százalékos. a magyarországi   n NAK
 alacsonyabb kapacitáskihasznált-                                              KÜLFÖLDI VENDÉG ELŐADÓK:
 sági mutató jellemzi, mindössze
 50%. a hús és húskészítmény                                                                    Terry Griffin
 gyártás szakágazaton belül a töl-                                                              Kansas State University, USA.
 telékes húskészítménygyártó                                                                    Kutatási területe a növénytermesztési
 vonal 61%-os kapacitáskihasz-  Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai                     rendszerek ökonómiája,
                                                                                                illetve a big data alkalmazása
 náltsággal bír.                                                                                a precíziós gazdálkodásban
 a hűtő és konzervipar termelése   KONFERENCIA & KIÁLLÍTÁS
 az elmúlt évtizedben csökkent,                                                                    Ian Yule
 termékszerkezete egyszerűsö-                                                    Director and Professor of Precision
 dött. a két legjelentősebb feldol-  MAGYARORSZÁG AGRÁR-DIGITALIZÁCIÓS FÓRUMA   Agriculture, Massey Agritech Partnership
                                                                                Research Centre, Új Zéland. Kutatási
 gozott zöldségféle a csemegeku-  2 nap, 100 előadó, 50 kiállító és 1000 szakmai érdeklődő részvételével.   területe: távérzékelés, a precíziós
 korica és a zöldborsó. 2016-ban a   Tematika: stratégia - tervezés - gyakorlat a precíziós gazdálkodásban.  gazdálkodás műszaki feltételrendszere
 csemegekukorica feldolgozása
 67,2%-os kapacitáskihasználtság-
 gal, míg a zöldborsókonzerv gyár-                           PROGRAMOK
 tás 52,1%-os kihasználtsággal
 működött. a gyümölcsfeldolgo-  Támogatások; szőlő, zöldség-                            Talajinformáció, tápanyagutánpótlás;
 zás az ipari almából történő sűrít-  és gyümölcstermesztés; állattenyésztés,           öntözés, vízgazdálkodás; gépek és műszaki
 mény- és légyártásra épül, a   1. nap  2019. 02. 19.  szántóföldi workshop;  2. nap  2019. 02. 20.  megoldások, gépkapcsolatok rendszerben;
 második legjelentősebb ipari fel-  Prega Science konferencia                           szaktanácsadás, tápanyagvisszapótlás;
                                                                                        információszerzés és management
 dolgozásra kerülő gyümölcs
 pedig a meggy. a hűtőipari terme-
 lésen belül a fagyasztott zöldség   Szervezők:                                        Főtámogató:
 kapacitáskihasználtsága 40,9%, a
 gyorsfagyasztott gyümölcs gyár-
 tóvonal kapacitáskihasználtsága   2019. 02. 19-20. Aquaworld Resort**** Budapest, Íves út 16.  I  WWW.PREGA.HU
 pedig 47,9%. a dzsem és lekvár-
 gyártó vonal kapacitáskihasznált-                  A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16