Page 6 - NAKlap_2019_01
P. 6
6 2019. január | NAKlap NAKlap | 2019. január 7
Lezajlott a szaktanácsadók 2018. évi Nem azonosak a marhahús-előállítási feltételek
megreformált alapképzése Tavaly december 3. és 4. között a lengyel- kevésbé szigorú mivolta okozza. tüntetik fel a különböző szerveze-
országi Serockban nemzetközi szakmai azaz: nem azonosak a feltételek. tek, a káros dolgok között említve
a minőségi szolgáltatásnyújtás kompetenciák a következők: tanácskozást tartott a Lengyel Húsmarha- a marketinglehetőségekkel és a a nagy területigényt, a nem túl
érdekében a szaktanácsadók szá- együttműködési készség, kom- szövetség és a lengyelországi Mezőgazda- nemzeti marketingstratégiák hatékony fehérje-előállítást, a
mára elengedhetetlen a folyama- munikációs készség, konfliktuske- sági Termelői Szakszervezetek Szövet sé- témakörű szekcióban jean Fran- jelentős szén-dioxid-lábnyomot
tos tudásfrissítés, amely részben a zelési készség, aktivitás, kezdemé- coise Hocquette francia szakértő és metánkibocsátást. ám, mint
számukra kötelező képzéseken nyezőkészség, kreativitás és meg- ge, amelyen jelen voltak az európai hús- arra hívta fel a figyelmet, hogy a mondta, elfeledkeznek arról, hogy
szerezhető meg. Ilyen az alapkép- jelenés. marhapiacot meghatározó szervezetek „reklámokat” érdemes történetek- ez az ágazat legelőre alapozott,
zés, amelyen minden szaktanács- az értékelés a vizsgára bocsátás döntéshozói és képviselői. kel színesíteni. Úgy vélte, a francia így környezetkímélő, ellentétben
adónak a regisztrációt követő év alapfeltétele. példa jól működik, ahol az egyes a baromfi- és sertéshús-előállítás-
végéig részt kell vennie és a téma- a fogyasztó, illetve az unió unió területére, addig az utóbbi régióknak saját marhafajtájuk van sal, amely zárt tartásban, intenzív
körökből eredményes vizsgát kell Vizsga egyre több előírást és követel- szerint ettől a jelenségtől nem kell és az ottani tenyésztők a saját keretek között folyik. a fogyasztói
tennie. ményt támaszt, és igen nehéz kér- tartani. Úgy vélte, minden Európá- egyedi történeteikkel hívják fel a kör mégis elfogadta ez utóbbiak
az alapvizsga a névjegyzékben a képzésen és a tréningen való désként merül fel több országban: ba érkező, harmadik országból marhahús és marhahústermékek „természetes” jelenlétét a világ-
maradás feltételeként mindenki részvételt követően került sor az hogyan lehet ezeknek az előírá- származó hús és húskészítmény iránti figyelmet. E termékek ban, és egyúttal szívesen veszik e
számára kötelező, a mulasztás a alapvizsgára, ami online teszt az soknak úgy megfelelni, hogy köz- megfelel a szigorú európai uniós amúgy is kimagasló minőségűek, húsokat és termékeket, a marha-
vonatkozó rendelet értelmében intézményrendszer és informati- ben a jövedelmezősége megma- előírásoknak. john Clarck megje- amit a védjegyük is igazol. hússal szemben pedig – a negatív
felfüggesztést vonhat maga után. kai rendszerek tananyagokból, a rad az ágazatnak? Úgy tűnt a gyezte, mivel ezekben az orszá- Dr. agnieszka Wierzbicka, a Var- „kampány” hatására – elutasítóak.
az aktuális trendeket és mód- szaktanácsadás módszertanából beszámolókból, hogy ezt a sarka- gokban még az előírások betartá- sói Tudományegyetem professzo- a kutatás-fejlesztési szekcióban
szereket figyelembe véve az alap- gyakorlati feladatlap megoldása latos kérdést egyik országban sa mellett is olcsóbban termelnek, ra szerint a termékinnovációkra nicole johnson-Hoffmann, a
képzést a naK 2018-tól megrefor- tő-értékelő tréningre, valamint Egyetem Tudástranszfer Központ- írásban és szóbeli vizsga. sem sikerült még megoldani. az olcsóbb munkaerő és hosszabb egyre nagyobb szükség van, és az GrsB alelnöke a környezeti terhe-
málta. a korábbi kétnapos fejlesz- további egy napot a vizsgára. jában, ahol mindhárom témakör- jó lehetőség például a projektre legeltetési idők miatt kerül keve- újfajta termékek hozzájárulhatnak lés mérséklését és az állatjólét
tő tréning kompetenciaméréssel ből részletes előadásokat hallgat- Eredményes a vizsga, ha a szak- létesülő ErBs platform, amely a sebb pénzbe az egységnyi marha- a marhahúsfogyasztás emelkedé- javítását említette kitörési irány-
egészült ki, amelynek eredménye E-learning hattak meg. tanácsadó az alábbi feltételeket fenntartható és jövedelmező mar-
beleszámított a képzés sikeres rendszer teljesítette: hahús-előállítást célozza. jane
abszolválásába. a vizsgázóknak a Kommunikációs – részt vett és megfelelt értéke- Duncan szakértő szerint a plat-
szóbeli és online vizsga mellett a a hallgatók önálló felkészülés- tréning lést kapott a kommunikációs tré- formban a teljes termékpályára
szakterületnek megfelelő gyakor- sel kezdhették meg a képzést. a ningen, kiterjedő jövedelmezőség javítá-
lati feladatlapot is meg kellett naK e-learning rendszeréből tölt- a szaktanácsadás módszertana – az online vizsgán minimum sát vagy fenntartását vizsgálják,
oldaniuk. az új elemekkel kibőví- hették le a képzés tananyagait, témakörhöz kapcsolódik a kom- 70%-ot ért el, emellett arra is törekednek, hogy
tett alapképzést és alapvizsgát a amelyek a szaktanácsadás mód- munikációs tréning. Célja a szak- – a szaktanácsadó tevékenységi az egyes termékpálya-állomások a
naK először 2018 novemberében szertana, intézményrendszere és tanácsadói készségek és kompe- területéhez kapcsolódó feladatla- külvilág számára környezeti és tár-
és decemberében szervezte meg. a kapcsolódó informatikai rend- tenciák fejlesztése és értékelése. a pot legalább 70%-os mértékben sadalmi szempontból elfogadottá
Tavaly 233 fő volt kötelezett a szerek. a rendszeren keresztül tréningeket maximum 15 fős lét- megoldotta és váljanak. az előadó ugyanakkor
képzésre, ebből 133 fő 2017. lehetett jelentkezni a képzés számú csoportokban szerveztük. – a szóbeli vizsgán legalább elismerte, hogy nehéz országon-
évben regisztrált, továbbá a 2017. egyes moduljaira, valamint a gya- Összesen 16 tréningcsoport indult 70% eredményt ért el. ként magas prioritású gazdasági
évi alapvizsgát 100 szaktanácsadó korló tesztek és a vizsgatesztek budapesti, debreceni és siófoki 134 vizsgázóból 17 főnek pót- fejlesztési célokat támogatni egy
mulasztotta el, ezért 2018. január kitöltése is ezen keresztül történt. helyszíneken. minden résztvevő a vizsgát kell tennie, azonban 117 olyan Európában, ahol a termelési
1-jétől felfüggesztésre kerültek. a tréninget követően kapott tréneri szaktanácsadó sikeresen teljesí- rendszerek és az éghajlat is
mulasztók számára is pótlási lehe- Képzés értékelést, amely feltárja az erős- tette a képzési és vizsgafeltétele- nagyon változatosak, ezzel együtt
tőséget biztosítottunk. ségeit és gyengeségeit, ezáltal ket. pedig a termelői környezet is
az érintetteknek a képzésre és a sikeres vizsga érdekében meghatározhatóak azon szakta- különböző. Hozzátette, ezt kiegé-
vizsgára összesen négy munkana- 2018. november 30-án egynapos nácsadói kompetenciák, amelyek- n VARGA ZSUZSANNA szíti az a kellemetlen jelenség is,
pot kellett rászánni: egy napot a képzésen vehettek részt a szakta- nek fejlesztése szükséges. a tré- SZAKTANáCSAdáSI hogy egyre több olcsó marhahús
módszertani és kapcsolódó intéz- nácsadók Gödöllőn, a szent István ning során mért szaktanácsadói CSoPoRTVEZETő kerül a piacra, amely így árver-
mény-, illetve informatikai rend- senyre készteti a termelőket.
szerek modulokból történő felké- Az alapképzés részei az angol szakértő és john
szítő képzésre, két napot a fejlesz- A képzés témakörei Felkészülés kommunikációs Online Írásbeli szóbeli Clarck, a DG aGrI igazgatója elté- hús megtermelése. angus Woods, séhez. megjegyezte, ez magával ként. mint mondta, a precíziós
az e-learning képzés tréning vizsga vizsga vizsga rő véleménye nagyon érdekes volt az Ír Farmerek Egyesületének hozza a környezettudatos és pre- gazdálkodás és az ehhez alkalma-
rendszerből
abban a tekintetben, hogy míg az elnöke azt mondta, hogy a terme- cíziós gazdálkodás fenntartását és zott, pontosan beállított techno-
szaktanácsadás + + + – + + lógia, illetve takarmányozás 30
módszertana előbbi szerint a harmadik orszá- lés költségeinek különbségét a vidéki munkaerő megtartását is. a
gokban érvényben lévő, kevésbé harmadik országokban a termelé- professzor arra is felhívta a figyel- százalékkal csökkentheti a kör-
Intézményrendszer + + – + – –
szigorú marhahús-előállítási sza- si feltételek és az agrárpolitika met, hogy a marhahús-előállítást nyezet terhelését.
Informatikai rendszerek + + – + – –
bályozás miatt olcsó áru kerül az által irányított hatósági előírások egyre többször negatív színben n NAK