Page 19 - NAKlap_2018_11
P. 19

18   2018. november | NAKlap  NAKlap | 2018. november                                                                     19


 Slow Living – helyi értékek és    Újra igényelhető a szőlő



 a pillanat megélése  szerkezetátalakítási támogatás




 A slow food – a rohanva elfogyasztott   lényege valójában a teljes „étke-  di különleges slow food és wine
 „gyorskaja” (fast food) ellentéte. de borra,   zési kultúra”: a termelő közössé-  termékeket bemutassa a hazai   Ismét igényelhető a szőlő szerkezetátala-
 utazásra, művészetre vetítve is létezik ez   gek boldogulása, a biológiai sok-  közönségnek. Továbbá slow tra-  kítási támogatás, 2018. november 2. és 30.
 a szándékolt „lassúság”.   féleség megőrzése, az eltűnés   vel helyszíneket ajánljon a világ   között. A szőlőültetvények áttelepítése és
 veszélyének kitett fajták meg-  minden tájáról, és a slow art moz-  fajtaváltása mellett ez év őszétől lehetőség
 a slow living mozgalom össze-  kötődő termények, termékek, élel-  mentése, a hagyományos és ter-  galmon keresztül saját kultúrán-  nyílik a meglévő szőlőültetvények támbe-
 foglalóan a lassúbb életvitelt, az   miszerek, ételek, étkezési hagyo-  mészetes étkezés kérdése, a   kat erősítse, terjessze. Cél az érté-  rendezéseinek megújítására is.
 ízek, élmények, a vidék megélé-  mányok támogatására alakult civil   mezőgazdasági termelés, a helyi   kes szellemi termékek, kulturális
 sét, a helyi értékek őrzését tűzte   szerveződés 1989-ben olasz alapo-  értékek és közösségek támogatá-  értékek terjesztése, illetve az
 zászlajára. a közel három évtize-  kon, Párizsban hozta létre első   sa, majd az odafigyelő, igényes   egészséges, tiszta élelmiszer   az igényelhető támogatás nagy-  minden egyéni kérelmet a ren-
 des, a világ 160 országára kiterje-  szervezetét. elnevezésével a gyors-  ízérzékelés, étkezési kultúra. a   védelme és eljuttatása a fogyasz-  ságát a jogszabályban meghatáro-  deletben meghatározott szem-
 dő mozgalomnak sok millió köve-  étkezdei „fast food” étkezési stílus   mozgalom tevékenységi köre a   tókhoz. a slow living Hungary   zott átalányösszegek alapján lehet   pontok szerint pontoznak. az
 tője van, és hazánkban is egyre   ellentettjére, a „lassú”, odafigyelő, a   mezőgazdasági termeléstől, a   youtube-csatornáján több videó   kiszámítani. a dotáció finanszírozá-  elérhető 40 pontból a kérelemnek
 több a képviselője. sikeres volt   hagyományos és „nemes” táplálko-  regionális termékek védelmétől a   is található, illetve a slowliving.hu   si hátterét a szőlő-bor nemzeti   legalább a 21 pontot el kell érnie
 magyar szempontból a 2018.   zásra irányítja a figyelmet. a moz-  gasztronómiai tudományokig, az   portálon számos információ,   támogatási program biztosítja –   ahhoz, hogy a benyújtott terv
 szeptemberi Terra madre salone   közölte az agrárminisztérium (am).   elfogadható legyen. az egyéni
 del Gusto világesemény, melynek   a támogatás mértéke 50 százalé-  tervek elbírálásakor nem szem-
 magyar részvételét a slow living   kos abban az esetben, ha az egyéni   pont azok beérkezésének sor-
 Hungary egyesület és a magyar   terv megfelel valamelyik szerkezet-  rendje. a jogszabály az intézke-
 Turisztikai Ügynökség szervezte.   átalakítási tervnek, míg ennek hiá-  désre 45 millió euró (mintegy 14
 De a fő érdem természetesen a   nyában 40 százalék. a szerkezetát-  milliárd Ft) keretösszeget határoz
 részt vevő kiváló magyar termelő-  alakítási terveket a helyi termelői   meg. eddig a gazdálkodók – az   benyújtását követően lehet meg-  támogatási program keretében
 ké, borászoké és éttermeké:   közösségek készítették el az idén,   első benyújtási időszak (február   kezdeni. amennyiben a kérelem-  nyújtott szőlő szerkezetátalakítási
 három térség – eger, szekszárd,   minden oltalom alatt álló eredet-   15–28.) alatt – mintegy 8 milliárd   ben régi ültetvény kivágását is   támogatás mellett a kormány a
 mátra – mutatta be a magyar   megjelöléshez és földrajzi jelzés-  forint támogatást igényeltek a   megjelölik, úgy az azzal összefüg-  vidékfejlesztési Program kereté-
 vidék vonzerejét, slow food ter-  hez. a magyar államkincstár a   rendelkezésre álló keretből.  gő munkálatokat csak annak hely-  ben további forrásokat biztosít az
 mékeit, környezettudatos min-  most benyújtható egyéni terveket   az egyéni tervben szereplő   színi szemléjét követően lehet   új szőlőültetvények telepítésére.
 dennapjait. az 1987 óta működő   2019. március közepéig bírálja el.  tevékenységeket csak a terv   megkezdeni. a szőlő-bor nemzeti   n AM
 nemzetközi slow Food mozgalom
 tizenkettedik alkalommal szervez-
 te meg – 142 ország részvételével   Az AKI adatok    A gabonafélék havi termelői ára áfa és szállítási költség nélkül
 – a torinói gasztrokulturális ren-  használhatók             (A piros színnel jelzett cellák adatvédelem miatt nem jeleníthetőek meg.)
 dezvényt. Hazánk először idén                                             Búza        kukorica  árpa    zab      rozs     Búza
 mutatkozott be komplex stand-  a földbérleti díjak                  Étkezési  takarmány  takarmány  takarmány  –  –        –
 dal, az ökoturizmus iránt érdeklő-  megállapításához  2018. január  mennyiség [tonna]  38 930,22  18 895,77  47 534,34  3 872,49  58 442,12
 dő utazók és a fenntartható gaszt-                  ár [HUF/tonna]  48 335,43  45 998,82  44 085,61  42 093,08          47 710,78
 ronómia területén tevékenykedő   a budapesti Értéktőzsde határ-  2018. február  mennyiség [tonna]  42 477,55  15 471,88  91 851,35  4 139,16  –  58 676,07
                                                                                      44 562,28
 tudományos szakemberek, ter-  idős gabonapiacán 2018-ban nem   ár [HUF/tonna]  49 627,29  47 656,31  122 000,15  43 376,23  – –  –  49 283,52
                                                                              18 167,25
                                                                      31 670
                                                     mennyiség [tonna]
                                                                                                                         50 239,21
                                                                                                3 127,57
 melők, séfek találkozhattak   volt havi szállításokra szóló étkezé-  2018. március  ár [HUF/tonna]  48 840,99  47 293,46  45 271,90  45 222,97  –  –  48 305,42
 magyar slow food termékekkel és   galom elsődleges célja a helyi   idegenforgalomig, az élelmi-  amelyek révén közelebbről meg-  si- és takarmánybúza-árjegyzés.   mennyiség [tonna]  26 659,98  13 676,60  138 204,84  3 534,43  –  42 131,48
 azok készítőivel, slow étteremmel   gasztrokulturális értékek megőrzé-  szer-biztonság kérdéséig, vala-  ismerhető a mozgalom. az egye-  Több termelő vállalkozás jelezte az   2018. április  ár [HUF/tonna]  49 329,42  48 904,41  46 455,62  44 856,55  –  49 444,95
 illetve slow travel úti célokkal.  se, azok eredményes hasznosítása,   mint a kapcsolódó kulturális és   sület várja azon termelők,   agrárgazdasági kamara és a Gabo-  2018. május  mennyiség [tonna]  17 463,50  18 197,75  115 954,61  8 442,32  41 568,89
 mint szekeres Diánától, a slow   az érintett közösségek és vállalko-  emberi értékek megőrzéséig sok   tenyésztők, biogazdaságok,   natermesztők országos szövetsé-  ár [HUF/tonna]  49 348,36  49 297,91  46 516,75  45 526,67  48 636,90
 living Hungary egyesület elnöké-  zások fennmaradásának és sikeres-  mindenre kiterjed, mindezeket   majorságok, borászatok és étter-  ge (Gosz) felé, hogy nehézsége   2018. június  mennyiség [tonna]  14 689,58  53 905,16  240 206,52  42 307,53  –  –  69 293,08
 től megtudtuk, a slow Food egy   ségének támogatása. ez a globali-  sajátos rendszerbe fogja össze –   mek csatlakozását, akik szimpati-  keletkezett a földbérleti díjak meg-  ár [HUF/tonna]  49 573,71  45 802,92  48 447,09  43 256,97  –  –  46 714,93
                                                                                                                 377,06
 nemzetközi mozgalom, amely az   zálódó világban közös erővel, így   árulta el szekeres Diána.  zálnak a természetközeli, fenn-  állapításánál a tőzsdei árak hiányá-  2018. július  mennyiség [tonna]  222 668,14  187 020,10  57 380,10  35 071,56  41 414,79  435 291,19
                                                                                      43 557,01
                                                                                                                         46 977,42
                                                                                               42 767,51
                                                                              45 074,19
                                                                     47 884,82
                                                     ár [HUF/tonna]
 egyes országok és régiók étkezési   többek között a slow Food/slow   a slow living Hungary célja,   tartható, hazai értékekkel, és egy   ban. Petőházi Tamás, a Gosz elnö-  mennyiség [tonna]  249 363,08  101 857,22  42 743,18  17 170,55  130,74  1 919,15  368 602,79
 hagyományainak, a helyi „étkultú-  living mozgalom támogatásával   hogy a magyar slow food terme-  lokálisan erősödő, komoly nem-  ke azt javasolja, hogy egységesen   2018. augusztus  ár [HUF/tonna]  51 456,89  48 757,75  46 318,96  48 589,67  49 155,93  42 079,17  51 075,55
 rának”, a gasztrokulturális sokrétű-  képzelhető el – mondta az elnök.  lőket, borászokat, éttermeket   zetközi hátterű közösség tagjai   mindenki az ez időszakra szóló   mennyiség [tonna]  58 845,52  20 620,38  165 017,71  13 945,84  233,14  86 952,18
 ségnek a megőrzése, védelme   a slow Food egy mozgalom az   segítse, erősítse a hazai és a nem-  szeretnének lenni.   agrárgazdasági Kutató Intézet ter-  2018. szeptember  ár [HUF/tonna]  53 343,83  51 975,46  45 059,61  51 967,08  42 599,35  53 593,47
 érdekében jött létre. a helyhez   ízekhez való jogunkért, de a   zetközi piacon, valamint a külföl-  n PÉCSEK IMRE  melői árát használja.  búza: étkezési, takarmány, extra és durum együttvéve.
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24