Page 18 - NAKlap_2018_11
P. 18
18 2018. november | NAKlap NAKlap | 2018. november 19
Slow Living – helyi értékek és Újra igényelhető a szőlő
a pillanat megélése szerkezetátalakítási támogatás
A slow food – a rohanva elfogyasztott lényege valójában a teljes „étke- di különleges slow food és wine
„gyorskaja” (fast food) ellentéte. de borra, zési kultúra”: a termelő közössé- termékeket bemutassa a hazai Ismét igényelhető a szőlő szerkezetátala-
utazásra, művészetre vetítve is létezik ez gek boldogulása, a biológiai sok- közönségnek. Továbbá slow tra- kítási támogatás, 2018. november 2. és 30.
a szándékolt „lassúság”. féleség megőrzése, az eltűnés vel helyszíneket ajánljon a világ között. A szőlőültetvények áttelepítése és
veszélyének kitett fajták meg- minden tájáról, és a slow art moz- fajtaváltása mellett ez év őszétől lehetőség
a slow living mozgalom össze- kötődő termények, termékek, élel- mentése, a hagyományos és ter- galmon keresztül saját kultúrán- nyílik a meglévő szőlőültetvények támbe-
foglalóan a lassúbb életvitelt, az miszerek, ételek, étkezési hagyo- mészetes étkezés kérdése, a kat erősítse, terjessze. Cél az érté- rendezéseinek megújítására is.
ízek, élmények, a vidék megélé- mányok támogatására alakult civil mezőgazdasági termelés, a helyi kes szellemi termékek, kulturális
sét, a helyi értékek őrzését tűzte szerveződés 1989-ben olasz alapo- értékek és közösségek támogatá- értékek terjesztése, illetve az
zászlajára. a közel három évtize- kon, Párizsban hozta létre első sa, majd az odafigyelő, igényes egészséges, tiszta élelmiszer az igényelhető támogatás nagy- minden egyéni kérelmet a ren-
des, a világ 160 országára kiterje- szervezetét. elnevezésével a gyors- ízérzékelés, étkezési kultúra. a védelme és eljuttatása a fogyasz- ságát a jogszabályban meghatáro- deletben meghatározott szem-
dő mozgalomnak sok millió köve- étkezdei „fast food” étkezési stílus mozgalom tevékenységi köre a tókhoz. a slow living Hungary zott átalányösszegek alapján lehet pontok szerint pontoznak. az
tője van, és hazánkban is egyre ellentettjére, a „lassú”, odafigyelő, a mezőgazdasági termeléstől, a youtube-csatornáján több videó kiszámítani. a dotáció finanszírozá- elérhető 40 pontból a kérelemnek
több a képviselője. sikeres volt hagyományos és „nemes” táplálko- regionális termékek védelmétől a is található, illetve a slowliving.hu si hátterét a szőlő-bor nemzeti legalább a 21 pontot el kell érnie
magyar szempontból a 2018. zásra irányítja a figyelmet. a moz- gasztronómiai tudományokig, az portálon számos információ, támogatási program biztosítja – ahhoz, hogy a benyújtott terv
szeptemberi Terra madre salone közölte az agrárminisztérium (am). elfogadható legyen. az egyéni
del Gusto világesemény, melynek a támogatás mértéke 50 százalé- tervek elbírálásakor nem szem-
magyar részvételét a slow living kos abban az esetben, ha az egyéni pont azok beérkezésének sor-
Hungary egyesület és a magyar terv megfelel valamelyik szerkezet- rendje. a jogszabály az intézke-
Turisztikai Ügynökség szervezte. átalakítási tervnek, míg ennek hiá- désre 45 millió euró (mintegy 14
De a fő érdem természetesen a nyában 40 százalék. a szerkezetát- milliárd Ft) keretösszeget határoz
részt vevő kiváló magyar termelő- alakítási terveket a helyi termelői meg. eddig a gazdálkodók – az benyújtását követően lehet meg- támogatási program keretében
ké, borászoké és éttermeké: közösségek készítették el az idén, első benyújtási időszak (február kezdeni. amennyiben a kérelem- nyújtott szőlő szerkezetátalakítási
három térség – eger, szekszárd, minden oltalom alatt álló eredet- 15–28.) alatt – mintegy 8 milliárd ben régi ültetvény kivágását is támogatás mellett a kormány a
mátra – mutatta be a magyar megjelöléshez és földrajzi jelzés- forint támogatást igényeltek a megjelölik, úgy az azzal összefüg- vidékfejlesztési Program kereté-
vidék vonzerejét, slow food ter- hez. a magyar államkincstár a rendelkezésre álló keretből. gő munkálatokat csak annak hely- ben további forrásokat biztosít az
mékeit, környezettudatos min- most benyújtható egyéni terveket az egyéni tervben szereplő színi szemléjét követően lehet új szőlőültetvények telepítésére.
dennapjait. az 1987 óta működő 2019. március közepéig bírálja el. tevékenységeket csak a terv megkezdeni. a szőlő-bor nemzeti n AM
nemzetközi slow Food mozgalom
tizenkettedik alkalommal szervez-
te meg – 142 ország részvételével Az AKI adatok A gabonafélék havi termelői ára áfa és szállítási költség nélkül
– a torinói gasztrokulturális ren- használhatók (A piros színnel jelzett cellák adatvédelem miatt nem jeleníthetőek meg.)
dezvényt. Hazánk először idén Búza kukorica árpa zab rozs Búza
mutatkozott be komplex stand- a földbérleti díjak Étkezési takarmány takarmány takarmány – – –
dal, az ökoturizmus iránt érdeklő- megállapításához 2018. január mennyiség [tonna] 38 930,22 18 895,77 47 534,34 3 872,49 58 442,12
dő utazók és a fenntartható gaszt- ár [HUF/tonna] 48 335,43 45 998,82 44 085,61 42 093,08 47 710,78
ronómia területén tevékenykedő a budapesti Értéktőzsde határ- 2018. február mennyiség [tonna] 42 477,55 15 471,88 91 851,35 4 139,16 – 58 676,07
44 562,28
tudományos szakemberek, ter- idős gabonapiacán 2018-ban nem ár [HUF/tonna] 49 627,29 47 656,31 122 000,15 43 376,23 – – – 49 283,52
18 167,25
31 670
mennyiség [tonna]
50 239,21
3 127,57
melők, séfek találkozhattak volt havi szállításokra szóló étkezé- 2018. március ár [HUF/tonna] 48 840,99 47 293,46 45 271,90 45 222,97 – – 48 305,42
magyar slow food termékekkel és galom elsődleges célja a helyi idegenforgalomig, az élelmi- amelyek révén közelebbről meg- si- és takarmánybúza-árjegyzés. mennyiség [tonna] 26 659,98 13 676,60 138 204,84 3 534,43 – 42 131,48
azok készítőivel, slow étteremmel gasztrokulturális értékek megőrzé- szer-biztonság kérdéséig, vala- ismerhető a mozgalom. az egye- Több termelő vállalkozás jelezte az 2018. április ár [HUF/tonna] 49 329,42 48 904,41 46 455,62 44 856,55 – 49 444,95
illetve slow travel úti célokkal. se, azok eredményes hasznosítása, mint a kapcsolódó kulturális és sület várja azon termelők, agrárgazdasági kamara és a Gabo- 2018. május mennyiség [tonna] 17 463,50 18 197,75 115 954,61 8 442,32 41 568,89
mint szekeres Diánától, a slow az érintett közösségek és vállalko- emberi értékek megőrzéséig sok tenyésztők, biogazdaságok, natermesztők országos szövetsé- ár [HUF/tonna] 49 348,36 49 297,91 46 516,75 45 526,67 48 636,90
living Hungary egyesület elnöké- zások fennmaradásának és sikeres- mindenre kiterjed, mindezeket majorságok, borászatok és étter- ge (Gosz) felé, hogy nehézsége 2018. június mennyiség [tonna] 14 689,58 53 905,16 240 206,52 42 307,53 – – 69 293,08
től megtudtuk, a slow Food egy ségének támogatása. ez a globali- sajátos rendszerbe fogja össze – mek csatlakozását, akik szimpati- keletkezett a földbérleti díjak meg- ár [HUF/tonna] 49 573,71 45 802,92 48 447,09 43 256,97 – – 46 714,93
57 380,10
377,06
nemzetközi mozgalom, amely az zálódó világban közös erővel, így árulta el szekeres Diána. zálnak a természetközeli, fenn- állapításánál a tőzsdei árak hiányá- 2018. július mennyiség [tonna] 222 668,14 187 020,10 43 557,01 35 071,56 41 414,79 435 291,19
46 977,42
42 767,51
45 074,19
47 884,82
ár [HUF/tonna]
egyes országok és régiók étkezési többek között a slow Food/slow a slow living Hungary célja, tartható, hazai értékekkel, és egy ban. Petőházi Tamás, a Gosz elnö- mennyiség [tonna] 249 363,08 101 857,22 42 743,18 17 170,55 130,74 1 919,15 368 602,79
hagyományainak, a helyi „étkultú- living mozgalom támogatásával hogy a magyar slow food terme- lokálisan erősödő, komoly nem- ke azt javasolja, hogy egységesen 2018. augusztus ár [HUF/tonna] 51 456,89 48 757,75 46 318,96 48 589,67 49 155,93 42 079,17 51 075,55
rának”, a gasztrokulturális sokrétű- képzelhető el – mondta az elnök. lőket, borászokat, éttermeket zetközi hátterű közösség tagjai mindenki az ez időszakra szóló mennyiség [tonna] 58 845,52 20 620,38 165 017,71 13 945,84 233,14 86 952,18
ségnek a megőrzése, védelme a slow Food egy mozgalom az segítse, erősítse a hazai és a nem- szeretnének lenni. agrárgazdasági Kutató Intézet ter- 2018. szeptember ár [HUF/tonna] 53 343,83 51 975,46 45 059,61 51 967,08 42 599,35 53 593,47
érdekében jött létre. a helyhez ízekhez való jogunkért, de a zetközi piacon, valamint a külföl- n PÉCSEK IMRE melői árát használja. búza: étkezési, takarmány, extra és durum együttvéve.