Page 7 - NAKlap_2018_05
P. 7

6   2018. május | NAKlap  NAKlap | 2018. május                                                                              7


 Aszálymonitoring rendszer    Hazai feldolgozói sikerek,




 segít a gazdáknak  kiemelkedő kamarai bírálók



          A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munka-
 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a   és levélfelület-nedvesség) mellett   nak meghatározása érdekében   társai a közelmúltban rendezett feldolgozott
 területi vízügyi igazgatóságok megkezdték   hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75   ezért a KITE és az oVF együttmű-  termékek nemzetközi versenyein is bebizo-
 egy új típusú vízügyi állomáshálózat   cm mélységben) történik talaj-  ködési megállapodást kötött, ami   nyították, hogy nemcsak az íróasztal mögött,
 kialakítását annak érdekében, hogy a víz-  nedvesség- és hőmérsékletmérés.   lehetővé teszi, hogy az állami   de a való életben is könnyen veszik a szak-
 gazdálkodás és a mezőgazdaság számára   a szenzorok segítségével a talaj-  alapadatokra támaszkodva, szol-  mai akadályokat.
 a talajnedvesség állapota meghatározható   nedvesség mértéke pontosan   gáltatás keretében a KITE terület-
 specifikusan meghatározza a víz-
 meghatározható, továbbá a beszi-
 és előre jelezhető legyen.  várgást akadályozó tényezők (pl.:   hiány mértékét. a kétszintű rend-  a NaK Élelmiszeripari Igazgatósá-  használásával készült, közel 50 lekvárt
 fagyott talaj) is detektálhatók/  szer adatainak együttes alkalma-  ga nevében Pető Krisztina vezető   és 77 szörpöt neveztek, amelyet vak-
 az aszály és a vízhiány átlago-  tásáért felelős miniszter (belügy-  azonosíthatók. a talaj alsó rétege-  zása alapot biztosíthat a termő-  élelmiszeripari szakértő az I. Balaton   teszt keretein belül bírált a felkért
 san 50 milliárd forint kárt okoz   miniszter) hatáskörébe utalja. a   iben elhelyezett mérőeszközök a   hely változékonyságához igazodó   open nemzetközi pálinka-és párlat-  zsűri. a díjazottak között a 2018-as „Év   Idén április 12-én és 13-án zamár-  értékeltek a bírák 40 pontos rend-
 évente magyarországon. Folyóin-  vízügyi igazgatóságok feladata a   talajvízszint emelkedését is jelzik,   mezőgazdasági tevékenységhez,   verseny női bírálójaként, Varga lász-  Gyógynövényszörpje” díjat a mayer   diban rendezték meg az I. Balaton   szerben, rendkívül részletes leírást
 kon az árvizeket 4–10 napra előre   vízhiányos helyzet megállapítása,   amely a mezőgazdasági termelési   a precíziós öntözéshez, ezáltal   ló élelmiszeripari szakértő a II. Nem-  szörp Kft. bodzavirágszörpje, az „Év   open nemzetközi pálinka-és párlat-  adva az egyes tételekről, mindössze-
 tudjuk jelezni, így időben fel   és annak elkerülése érdekében a   folyamatokat befolyásolja. az   hozzáárul a preventív intézkedé-  zetközi szörp- és lekvárverseny zsű-  szörpje” molnárné Kárász Rita homok-  versenyt, ahol a bírálói gárdát 29   sen 1500 oldal terjedelemben. a leg-
 tudunk rá készülni. az aszály elő-  szükséges intézkedések megtéte-  aszály jellemzésére különböző   sek tervezéséhez, a termésbizton-  rizésében vállalt kiemelt szerepet. a   tövisszörpje, az „Év Gyümölcs szörpje”   hölgy alkotta. További különlegessé-  jobb alma cím büszke tulajdonosa
 rejelzése lényegesen összetet-  le. a jogszabályi kötelezettség   indexeket, különböző célokkal   ság növeléséhez.  bírálatokon túl mindketten előadást   Palásti Kovács ágnes bodzabogyó-  ge, hogy ennek az eseménynek a   Rauf Csaba Florina almapálinkájával,
 tebb probléma. a valós jelenség   mellett számolni kell az öntözött   alkalmaznak világszerte. az   az új, napi időléptékű aszályin-  is tartottak az adott szakterület   szörpje lett, míg Kreizinger márta   szervezői bátorságukról tanúbizony-  a legjobb cseresznyét lászló józsef
 nem írható le csupán meteoroló-  területek növekedésével, ami igé-  alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazga-  dex számítása folyamatos infor-  ak tuá lis kérdéseiről.   füvellőszörpje különdíjban részesült.   ságot téve, a jelenlegi hazai piacon   attila készítette, a kékszőlők között
 giai adatokkal, mivel a jelenség   nyelni fogja a jelenleginél ponto-  tóság és a szegedi Tudomány-  mációt biztosít az aszály, vízhiány   2018. március 22–25. között a solt-  az „Év lekvárja” díjat Dékány Béláné   méltánytalanul háttérbe szorult alap-  Rátesy Tamás érlelt Néró szőlőpálin-
 időben lassan, térben differenciál-  sabb előrejelzéseket.  egyetem szakemberei a hazai és a   aktuális mértékéről. Felhasználva   vadkerti lantos Borászatban, molnár-  csipkebogyólekvárja vihette haza és   anyagokból: az almából, cseresznyé-  kája, míg a törkölyök közül a CRuXX
 tan alakul ki, ezt tovább bonyolít-  a fenti igények megfelelő kielé-  nemzetközi tapasztalatokat ele-  a meteorológiai előrejelzéseket,   né Kárász Rita szörpgyártó Ötletgazda   különdíjjal jutalmazták mesterné   ből, kékszőlőből, törkölyből nagy   Gemina sárgamuskotály törkölypá-
 ja, hogy az eltérő talajtípusok   gítése érdekében az országos Víz-  mezve kidolgozták az aszály mér-  az elkövetkező 6–10 napra az   kitartó, elkötelezett munkájának   Kaczor Enikő vörös & fekete lekvárját,   gonddal párlatot készítő mestereket   linka lett a győztes. a verseny leg-
 eltérően reagálnak az időjárási   ügyi Főigazgatóság (oVF) és a   tékét kifejező, a megelőzési tevé-  aszály- és vízhiány alakulására   köszönhetően rendezték meg a II.   molnárné Kárász Rita szederlekvárját,   hívták versenyre. a felhívásra 55   eredményesebb nevezője a CRuXX
 körülményekre. a számos befo-  területi vízügyi igazgatóságok   kenységeket támogató, a magyar   vonatkozóan prognózis készíthe-  Nemzetközi szörp- és lekvárversenyt.   valamint molnár Tibor rumos csokis   nevező 130 tétel beküldésével vála-  Gemina (Color Fruit Kft.) lett.
 lyásoló természeti és emberi   megkezdték egy új típusú vízügyi   sajátosságokat figyelembe vevő,   tő, amely változó valószínűségek-  a versenyre hazai alapanyagok fel-  cseresznyelekvárját.   szolt, melyeket két napon keresztül   n PETő KrIsZTINA–VArgA LásZLó
 tényező miatt ugyanazon idő-  állomáshálózat kialakítását annak   napi gyakorisággal számítható   kel mutatja be a várható tenden-
 pontban egyes talajtípusoknál   érdekében, hogy a vízgazdálko-  HDI aszályindexet (Hungarian   ciákat, segítve ezzel a döntésho-  Tévhitek 4. rész – Konzervek
 már aszályosság figyelhető meg,   dás és a mezőgazdaság számára a   Drought Index).   zók és a termelők felkészülését a
 míg más talajtípusok esetén még   talajnedvesség állapota meghatá-  a folyamatosan bővülő állami   preventív intézkedések megtéte-
 elegendő talajnedvesség áll ren-  rozható és előre jelezhető legyen.   monitoring hálózat adatai lehető-  lére. a rendszer próbaüzeme   A konzervek   sel tartósítottak. a hőkezelés a   A zöldség-  minok mennyisége csökken – pl.
 delkezésre a termeléshez.  az üzembe helyezett és a terve-  vé teszik országos viszonylatban a   2018. április 17-én Nádudvaron   romlást okozó mikroorganizmu-  a C-vitaminé –, de vannak a zöld-
 a vizek kártételei elleni védeke-  zett mérőállomások alapvetően a   kijelölt vízhiánykezelő körzetek-  kezdődött meg, május 15-ig folya-  egészségtelenek,  sok elpusztításának egyik leg-  gyümölcs konzerv  ségekben hőre kevésbé érzé-
 zés szabályairól szóló rendelet   talajt, illetve a növényzetet ért   ben az aszály jellemzését. az állo-  matosan tesztelik a mérőállomá-  mert tartósítószert   biztosabb módszere, anélkül,   termékek rosszabb  keny vitaminok is (egyes B-vita-
 definiálja a károsan vízhiányos   hatásokat mérik. a monitoring   mások közötti adatok meghatáro-  sok adatait feldolgozó szoftvere-  tartalmaznak  hogy a termék veszítene az élve-  minőségűek,   minok), valamint a rostok, ásvá-
 helyzetet, és az ellene történő   pontokon a meteorológiai alap-  zása azonban összetett feladat, és   ket, egyben tovább bővítik az   zeti értékéből. a sötét és lég-  mint a friss áruk.  nyi anyagok sem szenvednek
 védekezési feladatok irányítását a   paraméterek (csapadék, léghő-  további pontosításokat igényel. a   állomáshálózatot, a jelenlegi 22   tÉVHit! magyarázat: sokakban   mentesen lezárt dobozokban   kárt a hőkezeléstől. a konzerv
 vízügyi igazgatási szervek irányí-  mérséklet, relatív légnedvesség   közbenső területek pontos adatai-  állomásról 47-re. a próbaüzemet   az a tévképzet él, hogy a kon-  pedig szinte semmilyen biológi-  tÉVHit! magyarázat: a zöldsé-  ráadásul szinte bármikor levehe-
 követi a 30 napos szakértői teszte-  zervtermékek egészségtelenek,   ai folyamat nem megy végbe,   gek és gyümölcsök betakarítása   tő a polcról, így abban az idő-
 lés, amelynek keretében a NaK   tele mesterséges tartósítósze-  így az étel nem tud megromlani,   és a feldolgozás folyamata   szakban is fogyaszthatunk szinte
 által kijelölt szakemberek, illetve a   rekkel. Pedig a konzervek   gyakorlatilag korlátlan ideig tar-  között csak néhány óra telik el. a   friss zöldség-gyümölcsöt, amikor
 KITE szakértői ellenőrzik a rend-  kiemelten az élelmiszerek vagy   tósnak tekinthető. Tehát mester-  mai tartósítási, hőkezelési eljárá-  épp nincs termelési időszak. a
 szert. Ezt követően a szakértői   alapanyagok eltarthatóságára,   séges tartósítószerekre ilyenkor   sok pedig már egyrészt méretez-  technológiának köszönhetően
 javaslatok beépülnek a feldolgozó   például a zöldség-gyümölcs   nincs is szükség. az eljárást a   ve vannak a romlást okozó bak-  pedig minden „csodaszer” nélkül
 szoftverbe, hogy a felhasználók a   szezon meghosszabbítására   francia Nicholas appert után   tériumokra, másrészt figyelembe   nagyon hosszú ideig, akár évekig
 számukra legfontosabb informá-  szolgálnak csupán egy techno-  appertizációnak is szokás nevez-  veszik a kiindulási alapanyagok   is változatlan minőségben eláll,
 cióhoz hozzájuthassanak. a fej-  lógiai eljárásnak köszönhetően,   ni, aki üvegbe töltött, lezárt élel-  paramétereit, így a késztermék   sőt, még különleges tárolást sem
 lesztési és tesztelési időszak lezá-  hiszen ki ne szeretné télen is a   miszert forrásban lévő vízben   képes megőrizni az alapanyag   igényel.
 rásával a rendszer „éles üzembe”   cseresznyét? Ezek a konzervter-  tartósított már az 1800-as évek   ízét és tápértékét. a konzerv-  n HOrVáTH VIVIEN
 fordul.   mékek 115–130°C-on, hőkezelés-  elején.                     gyártás során ugyan egyes vita-  ÉLELMIsZErIPArI IgAZgATóság
 n NAK
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12