Page 6 - NAKlap_2018_05
P. 6

6                                                                                           2018. május | NAKlap                        NAKlap | 2018. május                                                                                              7


          Aszálymonitoring rendszer                                                                                                               Hazai feldolgozói sikerek,




          segít a gazdáknak                                                                                                                       kiemelkedő kamarai bírálók



                                                                                                                                                  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munka-
          Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a                       és levélfelület-nedvesség) mellett   nak meghatározása érdekében           társai a közelmúltban rendezett feldolgozott
          területi vízügyi igazgatóságok megkezdték                    hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75   ezért a KITE és az oVF együttmű-     termékek nemzetközi versenyein is bebizo-
          egy új típusú vízügyi állomáshálózat                         cm mélységben) történik talaj-  ködési megállapodást kötött, ami           nyították, hogy nemcsak az íróasztal mögött,
          kialakítását annak érdekében, hogy a víz-                    nedvesség- és hőmérsékletmérés.   lehetővé teszi, hogy az állami           de a való életben is könnyen veszik a szak-
          gazdálkodás és a mezőgazdaság számára                        a szenzorok segítségével a talaj-  alapadatokra támaszkodva, szol-         mai akadályokat.
          a talajnedvesség állapota meghatározható                     nedvesség mértéke pontosan    gáltatás keretében a KITE terület-
                                                                                                     specifikusan meghatározza a víz-
                                                                       meghatározható, továbbá a beszi-
          és előre jelezhető legyen.                                   várgást akadályozó tényezők (pl.:   hiány mértékét. a kétszintű rend-       a NaK Élelmiszeripari Igazgatósá-  használásával készült, közel 50 lekvárt
                                                                       fagyott talaj) is detektálhatók/  szer adatainak együttes alkalma-         ga nevében Pető Krisztina vezető   és 77 szörpöt neveztek, amelyet vak-
           az aszály és a vízhiány átlago-  tásáért felelős miniszter (belügy-  azonosíthatók. a talaj alsó rétege-  zása alapot biztosíthat a termő-  élelmiszeripari szakértő az I. Balaton   teszt keretein belül bírált a felkért
          san 50 milliárd forint kárt okoz   miniszter) hatáskörébe utalja. a   iben elhelyezett mérőeszközök a   hely változékonyságához igazodó   open nemzetközi pálinka-és párlat-  zsűri. a díjazottak között a 2018-as „Év   Idén április 12-én és 13-án zamár-  értékeltek a bírák 40 pontos rend-
          évente magyarországon. Folyóin-  vízügyi igazgatóságok feladata a   talajvízszint emelkedését is jelzik,   mezőgazdasági tevékenységhez,   verseny női bírálójaként, Varga lász-  Gyógynövényszörpje” díjat a mayer   diban rendezték meg az I. Balaton   szerben, rendkívül részletes leírást
          kon az árvizeket 4–10 napra előre   vízhiányos helyzet megállapítása,   amely a mezőgazdasági termelési   a precíziós öntözéshez, ezáltal   ló élelmiszeripari szakértő a II. Nem-  szörp Kft. bodzavirágszörpje, az „Év   open nemzetközi pálinka-és párlat-  adva az egyes tételekről, mindössze-
          tudjuk jelezni, így időben fel   és annak elkerülése érdekében a   folyamatokat befolyásolja. az   hozzáárul a preventív intézkedé-     zetközi szörp- és lekvárverseny zsű-  szörpje” molnárné Kárász Rita homok-  versenyt, ahol a bírálói gárdát 29   sen 1500 oldal terjedelemben. a leg-
          tudunk rá készülni. az aszály elő-  szükséges intézkedések megtéte-  aszály jellemzésére különböző   sek tervezéséhez, a termésbizton-  rizésében vállalt kiemelt szerepet. a   tövisszörpje, az „Év Gyümölcs szörpje”   hölgy alkotta. További különlegessé-  jobb alma cím büszke tulajdonosa
          rejelzése lényegesen összetet-  le. a jogszabályi kötelezettség   indexeket, különböző célokkal   ság növeléséhez.                      bírálatokon túl mindketten előadást   Palásti Kovács ágnes bodzabogyó-  ge, hogy ennek az eseménynek a   Rauf Csaba Florina almapálinkájával,
          tebb probléma. a valós jelenség   mellett számolni kell az öntözött   alkalmaznak világszerte. az   az új, napi időléptékű aszályin-    is tartottak az adott szakterület   szörpje lett, míg Kreizinger márta   szervezői bátorságukról tanúbizony-  a legjobb cseresznyét lászló józsef
          nem írható le csupán meteoroló-  területek növekedésével, ami igé-  alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazga-  dex számítása folyamatos infor-  ak tuá lis kérdéseiről.       füvellőszörpje különdíjban részesült.   ságot téve, a jelenlegi hazai piacon   attila készítette, a kékszőlők között
          giai adatokkal, mivel a jelenség   nyelni fogja a jelenleginél ponto-  tóság és a szegedi Tudomány-  mációt biztosít az aszály, vízhiány   2018. március 22–25. között a solt-  az „Év lekvárja” díjat Dékány Béláné   méltánytalanul háttérbe szorult alap-  Rátesy Tamás érlelt Néró szőlőpálin-
          időben lassan, térben differenciál-  sabb előrejelzéseket.   egyetem szakemberei a hazai és a   aktuális mértékéről. Felhasználva       vadkerti lantos Borászatban, molnár-  csipkebogyólekvárja vihette haza és   anyagokból: az almából, cseresznyé-  kája, míg a törkölyök közül a CRuXX
          tan alakul ki, ezt tovább bonyolít-  a fenti igények megfelelő kielé-  nemzetközi tapasztalatokat ele-  a meteorológiai előrejelzéseket,   né Kárász Rita szörpgyártó Ötletgazda   különdíjjal jutalmazták mesterné   ből, kékszőlőből, törkölyből nagy   Gemina sárgamuskotály törkölypá-
          ja, hogy az eltérő talajtípusok   gítése érdekében az országos Víz-  mezve kidolgozták az aszály mér-  az elkövetkező 6–10 napra az     kitartó, elkötelezett munkájának   Kaczor Enikő vörös & fekete lekvárját,   gonddal párlatot készítő mestereket   linka lett a győztes. a verseny leg-
          eltérően reagálnak az időjárási   ügyi Főigazgatóság (oVF) és a   tékét kifejező, a megelőzési tevé-  aszály- és vízhiány alakulására   köszönhetően rendezték meg a II.   molnárné Kárász Rita szederlekvárját,   hívták versenyre. a felhívásra 55   eredményesebb nevezője a CRuXX
          körülményekre. a számos befo-  területi vízügyi igazgatóságok   kenységeket támogató, a magyar   vonatkozóan prognózis készíthe-        Nemzetközi szörp- és lekvárversenyt.   valamint molnár Tibor rumos csokis   nevező 130 tétel beküldésével vála-  Gemina (Color Fruit Kft.) lett.
          lyásoló természeti és emberi   megkezdték egy új típusú vízügyi   sajátosságokat figyelembe vevő,   tő, amely változó valószínűségek-   a versenyre hazai alapanyagok fel-  cseresznyelekvárját.     szolt, melyeket két napon keresztül   n PETő KrIsZTINA–VArgA LásZLó
          tényező miatt ugyanazon idő-  állomáshálózat kialakítását annak   napi gyakorisággal számítható   kel mutatja be a várható tenden-
          pontban egyes talajtípusoknál   érdekében, hogy a vízgazdálko-  HDI aszályindexet (Hungarian   ciákat, segítve ezzel a döntésho-         Tévhitek 4. rész – Konzervek
          már aszályosság figyelhető meg,   dás és a mezőgazdaság számára a   Drought Index).        zók és a termelők felkészülését a
          míg más talajtípusok esetén még   talajnedvesség állapota meghatá-  a folyamatosan bővülő állami   preventív intézkedések megtéte-
          elegendő talajnedvesség áll ren-  rozható és előre jelezhető legyen.   monitoring hálózat adatai lehető-  lére. a rendszer próbaüzeme     A konzervek                  sel tartósítottak. a hőkezelés a   A zöldség-               minok mennyisége csökken – pl.
          delkezésre a termeléshez.       az üzembe helyezett és a terve-  vé teszik országos viszonylatban a   2018. április 17-én Nádudvaron                                   romlást okozó mikroorganizmu-                               a C-vitaminé –, de vannak a zöld-
           a vizek kártételei elleni védeke-  zett mérőállomások alapvetően a   kijelölt vízhiánykezelő körzetek-  kezdődött meg, május 15-ig folya-  egészségtelenek,           sok elpusztításának egyik leg-  gyümölcs konzerv            ségekben hőre kevésbé érzé-
          zés szabályairól szóló rendelet   talajt, illetve a növényzetet ért   ben az aszály jellemzését. az állo-  matosan tesztelik a mérőállomá-  mert tartósítószert        biztosabb módszere, anélkül,   termékek rosszabb            keny vitaminok is (egyes B-vita-
          definiálja a károsan vízhiányos   hatásokat mérik. a monitoring   mások közötti adatok meghatáro-  sok adatait feldolgozó szoftvere-      tartalmaznak                 hogy a termék veszítene az élve-  minőségűek,               minok), valamint a rostok, ásvá-
          helyzetet, és az ellene történő   pontokon a meteorológiai alap-  zása azonban összetett feladat, és   ket, egyben tovább bővítik az                                   zeti értékéből. a sötét és lég-  mint a friss áruk.         nyi anyagok sem szenvednek
          védekezési feladatok irányítását a   paraméterek (csapadék, léghő-  további pontosításokat igényel. a   állomáshálózatot, a jelenlegi 22   tÉVHit! magyarázat: sokakban   mentesen lezárt dobozokban                               kárt a hőkezeléstől. a konzerv
          vízügyi igazgatási szervek irányí-  mérséklet, relatív légnedvesség   közbenső területek pontos adatai-  állomásról 47-re. a próbaüzemet   az a tévképzet él, hogy a kon-  pedig szinte semmilyen biológi-  tÉVHit! magyarázat: a zöldsé-  ráadásul szinte bármikor levehe-
                                                                                                     követi a 30 napos szakértői teszte-           zervtermékek egészségtelenek,   ai folyamat nem megy végbe,   gek és gyümölcsök betakarítása   tő a polcról, így abban az idő-
                                                                                                     lés, amelynek keretében a NaK                 tele mesterséges tartósítósze-  így az étel nem tud megromlani,   és a feldolgozás folyamata   szakban is fogyaszthatunk szinte
                                                                                                     által kijelölt szakemberek, illetve a         rekkel. Pedig a konzervek     gyakorlatilag korlátlan ideig tar-  között csak néhány óra telik el. a   friss zöldség-gyümölcsöt, amikor
                                                                                                     KITE szakértői ellenőrzik a rend-             kiemelten az élelmiszerek vagy   tósnak tekinthető. Tehát mester-  mai tartósítási, hőkezelési eljárá-  épp nincs termelési időszak. a
                                                                                                     szert. Ezt követően a szakértői               alapanyagok eltarthatóságára,   séges tartósítószerekre ilyenkor   sok pedig már egyrészt méretez-  technológiának köszönhetően
                                                                                                     javaslatok beépülnek a feldolgozó             például a zöldség-gyümölcs    nincs is szükség. az eljárást a   ve vannak a romlást okozó bak-  pedig minden „csodaszer” nélkül
                                                                                                     szoftverbe, hogy a felhasználók a             szezon meghosszabbítására     francia Nicholas appert után   tériumokra, másrészt figyelembe   nagyon hosszú ideig, akár évekig
                                                                                                     számukra legfontosabb informá-                szolgálnak csupán egy techno-  appertizációnak is szokás nevez-  veszik a kiindulási alapanyagok   is változatlan minőségben eláll,
                                                                                                     cióhoz hozzájuthassanak. a fej-               lógiai eljárásnak köszönhetően,   ni, aki üvegbe töltött, lezárt élel-  paramétereit, így a késztermék   sőt, még különleges tárolást sem
                                                                                                     lesztési és tesztelési időszak lezá-          hiszen ki ne szeretné télen is a   miszert forrásban lévő vízben   képes megőrizni az alapanyag   igényel.
                                                                                                     rásával a rendszer „éles üzembe”              cseresznyét? Ezek a konzervter-  tartósított már az 1800-as évek   ízét és tápértékét. a konzerv-    n HOrVáTH VIVIEN
                                                                                                     fordul.                                       mékek 115–130°C-on, hőkezelés-  elején.                     gyártás során ugyan egyes vita-  ÉLELMIsZErIPArI IgAZgATóság
                                                                                                                           n NAK
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11