Page 6 - NAKlap_2018_05
P. 6
6 2018. május | NAKlap NAKlap | 2018. május 7
Aszálymonitoring rendszer Hazai feldolgozói sikerek,
segít a gazdáknak kiemelkedő kamarai bírálók
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munka-
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a és levélfelület-nedvesség) mellett nak meghatározása érdekében társai a közelmúltban rendezett feldolgozott
területi vízügyi igazgatóságok megkezdték hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75 ezért a KITE és az oVF együttmű- termékek nemzetközi versenyein is bebizo-
egy új típusú vízügyi állomáshálózat cm mélységben) történik talaj- ködési megállapodást kötött, ami nyították, hogy nemcsak az íróasztal mögött,
kialakítását annak érdekében, hogy a víz- nedvesség- és hőmérsékletmérés. lehetővé teszi, hogy az állami de a való életben is könnyen veszik a szak-
gazdálkodás és a mezőgazdaság számára a szenzorok segítségével a talaj- alapadatokra támaszkodva, szol- mai akadályokat.
a talajnedvesség állapota meghatározható nedvesség mértéke pontosan gáltatás keretében a KITE terület-
specifikusan meghatározza a víz-
meghatározható, továbbá a beszi-
és előre jelezhető legyen. várgást akadályozó tényezők (pl.: hiány mértékét. a kétszintű rend- a NaK Élelmiszeripari Igazgatósá- használásával készült, közel 50 lekvárt
fagyott talaj) is detektálhatók/ szer adatainak együttes alkalma- ga nevében Pető Krisztina vezető és 77 szörpöt neveztek, amelyet vak-
az aszály és a vízhiány átlago- tásáért felelős miniszter (belügy- azonosíthatók. a talaj alsó rétege- zása alapot biztosíthat a termő- élelmiszeripari szakértő az I. Balaton teszt keretein belül bírált a felkért
san 50 milliárd forint kárt okoz miniszter) hatáskörébe utalja. a iben elhelyezett mérőeszközök a hely változékonyságához igazodó open nemzetközi pálinka-és párlat- zsűri. a díjazottak között a 2018-as „Év Idén április 12-én és 13-án zamár- értékeltek a bírák 40 pontos rend-
évente magyarországon. Folyóin- vízügyi igazgatóságok feladata a talajvízszint emelkedését is jelzik, mezőgazdasági tevékenységhez, verseny női bírálójaként, Varga lász- Gyógynövényszörpje” díjat a mayer diban rendezték meg az I. Balaton szerben, rendkívül részletes leírást
kon az árvizeket 4–10 napra előre vízhiányos helyzet megállapítása, amely a mezőgazdasági termelési a precíziós öntözéshez, ezáltal ló élelmiszeripari szakértő a II. Nem- szörp Kft. bodzavirágszörpje, az „Év open nemzetközi pálinka-és párlat- adva az egyes tételekről, mindössze-
tudjuk jelezni, így időben fel és annak elkerülése érdekében a folyamatokat befolyásolja. az hozzáárul a preventív intézkedé- zetközi szörp- és lekvárverseny zsű- szörpje” molnárné Kárász Rita homok- versenyt, ahol a bírálói gárdát 29 sen 1500 oldal terjedelemben. a leg-
tudunk rá készülni. az aszály elő- szükséges intézkedések megtéte- aszály jellemzésére különböző sek tervezéséhez, a termésbizton- rizésében vállalt kiemelt szerepet. a tövisszörpje, az „Év Gyümölcs szörpje” hölgy alkotta. További különlegessé- jobb alma cím büszke tulajdonosa
rejelzése lényegesen összetet- le. a jogszabályi kötelezettség indexeket, különböző célokkal ság növeléséhez. bírálatokon túl mindketten előadást Palásti Kovács ágnes bodzabogyó- ge, hogy ennek az eseménynek a Rauf Csaba Florina almapálinkájával,
tebb probléma. a valós jelenség mellett számolni kell az öntözött alkalmaznak világszerte. az az új, napi időléptékű aszályin- is tartottak az adott szakterület szörpje lett, míg Kreizinger márta szervezői bátorságukról tanúbizony- a legjobb cseresznyét lászló józsef
nem írható le csupán meteoroló- területek növekedésével, ami igé- alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazga- dex számítása folyamatos infor- ak tuá lis kérdéseiről. füvellőszörpje különdíjban részesült. ságot téve, a jelenlegi hazai piacon attila készítette, a kékszőlők között
giai adatokkal, mivel a jelenség nyelni fogja a jelenleginél ponto- tóság és a szegedi Tudomány- mációt biztosít az aszály, vízhiány 2018. március 22–25. között a solt- az „Év lekvárja” díjat Dékány Béláné méltánytalanul háttérbe szorult alap- Rátesy Tamás érlelt Néró szőlőpálin-
időben lassan, térben differenciál- sabb előrejelzéseket. egyetem szakemberei a hazai és a aktuális mértékéről. Felhasználva vadkerti lantos Borászatban, molnár- csipkebogyólekvárja vihette haza és anyagokból: az almából, cseresznyé- kája, míg a törkölyök közül a CRuXX
tan alakul ki, ezt tovább bonyolít- a fenti igények megfelelő kielé- nemzetközi tapasztalatokat ele- a meteorológiai előrejelzéseket, né Kárász Rita szörpgyártó Ötletgazda különdíjjal jutalmazták mesterné ből, kékszőlőből, törkölyből nagy Gemina sárgamuskotály törkölypá-
ja, hogy az eltérő talajtípusok gítése érdekében az országos Víz- mezve kidolgozták az aszály mér- az elkövetkező 6–10 napra az kitartó, elkötelezett munkájának Kaczor Enikő vörös & fekete lekvárját, gonddal párlatot készítő mestereket linka lett a győztes. a verseny leg-
eltérően reagálnak az időjárási ügyi Főigazgatóság (oVF) és a tékét kifejező, a megelőzési tevé- aszály- és vízhiány alakulására köszönhetően rendezték meg a II. molnárné Kárász Rita szederlekvárját, hívták versenyre. a felhívásra 55 eredményesebb nevezője a CRuXX
körülményekre. a számos befo- területi vízügyi igazgatóságok kenységeket támogató, a magyar vonatkozóan prognózis készíthe- Nemzetközi szörp- és lekvárversenyt. valamint molnár Tibor rumos csokis nevező 130 tétel beküldésével vála- Gemina (Color Fruit Kft.) lett.
lyásoló természeti és emberi megkezdték egy új típusú vízügyi sajátosságokat figyelembe vevő, tő, amely változó valószínűségek- a versenyre hazai alapanyagok fel- cseresznyelekvárját. szolt, melyeket két napon keresztül n PETő KrIsZTINA–VArgA LásZLó
tényező miatt ugyanazon idő- állomáshálózat kialakítását annak napi gyakorisággal számítható kel mutatja be a várható tenden-
pontban egyes talajtípusoknál érdekében, hogy a vízgazdálko- HDI aszályindexet (Hungarian ciákat, segítve ezzel a döntésho- Tévhitek 4. rész – Konzervek
már aszályosság figyelhető meg, dás és a mezőgazdaság számára a Drought Index). zók és a termelők felkészülését a
míg más talajtípusok esetén még talajnedvesség állapota meghatá- a folyamatosan bővülő állami preventív intézkedések megtéte-
elegendő talajnedvesség áll ren- rozható és előre jelezhető legyen. monitoring hálózat adatai lehető- lére. a rendszer próbaüzeme A konzervek sel tartósítottak. a hőkezelés a A zöldség- minok mennyisége csökken – pl.
delkezésre a termeléshez. az üzembe helyezett és a terve- vé teszik országos viszonylatban a 2018. április 17-én Nádudvaron romlást okozó mikroorganizmu- a C-vitaminé –, de vannak a zöld-
a vizek kártételei elleni védeke- zett mérőállomások alapvetően a kijelölt vízhiánykezelő körzetek- kezdődött meg, május 15-ig folya- egészségtelenek, sok elpusztításának egyik leg- gyümölcs konzerv ségekben hőre kevésbé érzé-
zés szabályairól szóló rendelet talajt, illetve a növényzetet ért ben az aszály jellemzését. az állo- matosan tesztelik a mérőállomá- mert tartósítószert biztosabb módszere, anélkül, termékek rosszabb keny vitaminok is (egyes B-vita-
definiálja a károsan vízhiányos hatásokat mérik. a monitoring mások közötti adatok meghatáro- sok adatait feldolgozó szoftvere- tartalmaznak hogy a termék veszítene az élve- minőségűek, minok), valamint a rostok, ásvá-
helyzetet, és az ellene történő pontokon a meteorológiai alap- zása azonban összetett feladat, és ket, egyben tovább bővítik az zeti értékéből. a sötét és lég- mint a friss áruk. nyi anyagok sem szenvednek
védekezési feladatok irányítását a paraméterek (csapadék, léghő- további pontosításokat igényel. a állomáshálózatot, a jelenlegi 22 tÉVHit! magyarázat: sokakban mentesen lezárt dobozokban kárt a hőkezeléstől. a konzerv
vízügyi igazgatási szervek irányí- mérséklet, relatív légnedvesség közbenső területek pontos adatai- állomásról 47-re. a próbaüzemet az a tévképzet él, hogy a kon- pedig szinte semmilyen biológi- tÉVHit! magyarázat: a zöldsé- ráadásul szinte bármikor levehe-
követi a 30 napos szakértői teszte- zervtermékek egészségtelenek, ai folyamat nem megy végbe, gek és gyümölcsök betakarítása tő a polcról, így abban az idő-
lés, amelynek keretében a NaK tele mesterséges tartósítósze- így az étel nem tud megromlani, és a feldolgozás folyamata szakban is fogyaszthatunk szinte
által kijelölt szakemberek, illetve a rekkel. Pedig a konzervek gyakorlatilag korlátlan ideig tar- között csak néhány óra telik el. a friss zöldség-gyümölcsöt, amikor
KITE szakértői ellenőrzik a rend- kiemelten az élelmiszerek vagy tósnak tekinthető. Tehát mester- mai tartósítási, hőkezelési eljárá- épp nincs termelési időszak. a
szert. Ezt követően a szakértői alapanyagok eltarthatóságára, séges tartósítószerekre ilyenkor sok pedig már egyrészt méretez- technológiának köszönhetően
javaslatok beépülnek a feldolgozó például a zöldség-gyümölcs nincs is szükség. az eljárást a ve vannak a romlást okozó bak- pedig minden „csodaszer” nélkül
szoftverbe, hogy a felhasználók a szezon meghosszabbítására francia Nicholas appert után tériumokra, másrészt figyelembe nagyon hosszú ideig, akár évekig
számukra legfontosabb informá- szolgálnak csupán egy techno- appertizációnak is szokás nevez- veszik a kiindulási alapanyagok is változatlan minőségben eláll,
cióhoz hozzájuthassanak. a fej- lógiai eljárásnak köszönhetően, ni, aki üvegbe töltött, lezárt élel- paramétereit, így a késztermék sőt, még különleges tárolást sem
lesztési és tesztelési időszak lezá- hiszen ki ne szeretné télen is a miszert forrásban lévő vízben képes megőrizni az alapanyag igényel.
rásával a rendszer „éles üzembe” cseresznyét? Ezek a konzervter- tartósított már az 1800-as évek ízét és tápértékét. a konzerv- n HOrVáTH VIVIEN
fordul. mékek 115–130°C-on, hőkezelés- elején. gyártás során ugyan egyes vita- ÉLELMIsZErIPArI IgAZgATóság
n NAK