Page 52 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 52

Szőlész-borász                                                  4 0721 05 14
                                                                                                                                                                 szakma azonosító
                                                                                  4

                                                                       Magyar Képesítési       Az élelmiszeripari ágazat hároméves képzése, amely  •  Speciális borkészítményeket állít elő.
                                                                          Keretrendszer        szakképzettség megszerzésével zárul.     •  Érleli és kezeli a bort.
                                                                          szerinti szintje                                              •  Üzemelteti a borászat gépeit, berendezéseit.
                                                                                               Téged vár a szőlész- borász szakma, ha:   •  Elvégzi a borok érzékszervi (borkóstoló) és labora­
                                                                                               •  érdekel a mezőgazdaság és               tóriumi ellenőrzését.
                                                                                                 az élelmiszeripar kapcsolata;          •  Elvégzi a szükséges adminisztrációt.
                                                        ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
                                                                                               •  fontos számodra, hogy milyen          •  Szervezi, bonyolítja a borturizmust.
                                                                                                 élelmiszert fogyasztasz;
                                                                                               •  szeretsz csapatban dolgozni;          Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
                                                                                               •  jó a problémamegoldó képességed;      •  Szőlőtermeléssel foglalkozó mezőgazdasági
                                                                                               •  fogékony vagy a korszerű technikai,     üzemekben.
                                                                                                 technológiai megoldásokra.             •  Borászatokban.
                                                                                                                                        •  Borértékesítő helyeken.
                                                                                               Mivel foglalkozik a szőlész- borász?     •  Saját vállalkozásban.
                                                                                               •  Szőlőtelepítést végez.
                                                                                               •  Elvégzi a szőlő művelését.            Azok számára ajánljuk, akiknek fontos az elismert, jó
                                                                                               •  Betakarítja a termést.                minőségű magyar bor elkészítése. Azoknak, akik sze­
                                                                                               •  Kezeli a szőlőművelés gépeit.         retik a kihívásokat,  a természetközeli munkavégzését,
                                                                                               •  Megszervezi a szőlő feldolgozását, mustot készít.  és az időjárás viszontagságainak ellenére évről évre
                                                                                               •  Fehér­, rozé­, siller­ és vörösbort készít.  minőségi bort kívánnak előállítani.
    52                                                                                                                                                                       53
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57