Page 52 - Agrárszakma iránytű 2025
P. 52
Szőlész-borász 4 0721 05 14
szakma azonosító
4
Magyar Képesítési Az élelmiszeripari ágazat hároméves képzése, amely • Speciális borkészítményeket állít elő.
Keretrendszer szakképzettség megszerzésével zárul. • Érleli és kezeli a bort.
szerinti szintje • Üzemelteti a borászat gépeit, berendezéseit.
Téged vár a szőlész- borász szakma, ha: • Elvégzi a borok érzékszervi (borkóstoló) és labora
• érdekel a mezőgazdaság és tóriumi ellenőrzését.
az élelmiszeripar kapcsolata; • Elvégzi a szükséges adminisztrációt.
ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
• fontos számodra, hogy milyen • Szervezi, bonyolítja a borturizmust.
élelmiszert fogyasztasz;
• szeretsz csapatban dolgozni; Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
• jó a problémamegoldó képességed; • Szőlőtermeléssel foglalkozó mezőgazdasági
• fogékony vagy a korszerű technikai, üzemekben.
technológiai megoldásokra. • Borászatokban.
• Borértékesítő helyeken.
Mivel foglalkozik a szőlész- borász? • Saját vállalkozásban.
• Szőlőtelepítést végez.
• Elvégzi a szőlő művelését. Azok számára ajánljuk, akiknek fontos az elismert, jó
• Betakarítja a termést. minőségű magyar bor elkészítése. Azoknak, akik sze
• Kezeli a szőlőművelés gépeit. retik a kihívásokat, a természetközeli munkavégzését,
• Megszervezi a szőlő feldolgozását, mustot készít. és az időjárás viszontagságainak ellenére évről évre
• Fehér, rozé, siller és vörösbort készít. minőségi bort kívánnak előállítani.
52 53