Page 15 - Agrárszakma iránytű 2022
P. 15

Élelmiszer-ellenőrzési technikus                                5 0721 05 03
                                                                                                                                                                 szakma azonosító
                                                                                  5

                                                                       Magyar Képesítési       Az élelmiszeripari ágazat ötéves képzése, amely  •  Kimutatja az élelmiszerekben a környezetből be­
                                                                          Keretrendszer        érettségivel és technikus szintű szakképzettség meg-  kerülő káros anyagokat, az eredményeket számító­
                                                                          szerinti szintje     szerzésével zárul.                         gépen rögzíti és értékeli.
                                                                                                                                        •  Biztosítja a biztonságos élelmiszerek előállítását.
                                                                                               Téged vár az élelmiszer-ellenőrzési technikus
                                                                                               szakma, ha:                              Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
                                                        ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT
                                                                                               •  érdekelnek az élelmiszerek összetevői;  •  A Nemzeti Élelmiszerlánc­biztonsági Hivatalnál.
                                                                                               •  szeretnél megbizonyosodni az adalékanyag    •  Élelmiszeripari  üzemeknél  és  laboratóriumoknál
                                                                                                 mentességről;                            (pl. ásványvíz­, üdítőital­gyártóknál, tej­, tartósító
                                                                                               •  szeretnéd megismerni a modern műszerekkel   üzemeknél, valamint hűtőháznál, sörgyárnál stb.)
                                                                                                 végzett laboratóriumi méréseket;       •  Önálló vállalkozóként minőségbiztosítási feladatok
                                                                                               •  szívesen dolgozol csapatban.            ellátása élelmiszeripari cégeknél.

                                                                                               Mivel foglalkozik az élelmiszer-ellenőrzési technikus?  Azok számára ajánljuk, akiket érdekel az élelmi­
                                                                                               •  Meghatározza az élelmiszerek összetételét.   szeripar,  szeretnének  korszerű,  laboratóriumi
                                                                                               •  Vizsgálja az élelmiszerek megjelenését, ízét, állagát. műszerekkel dolgozni, egészséges, vegyszer­ és
                                                                                               •  Ellenőrzi a gépek, berendezések higiéniáját,   növényvédőszer ­mentes élelmiszerek előállításá­
                                                                                                 tisztaságát.                           ban részt venni. Azoknak, akik elhivatottak a bizton­
                                                                                                                                        ságos élelmiszer­előállításban.


    14                                                                                                                                                                       15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20