Page 20 - Élelmiszeripari magazin 2025 06
P. 20
ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS
MAGYAR ÉLELMISZERIPAR
FENNTARTHATÓSÁGI TÖREKVÉSEI
A fenntartható fejlődés a 21. század egyik legégetőbb kihívása, amely kiemelt figyel-
met követel meg az élelmiszeripar területén is. A világszinten növekvő népesség,
a klímaváltozás, az ökoszisztémák pusztulása és a társadalmi egyenlőtlenségek
együttesen hatnak az élelmiszer-ellátás biztonságára. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési
Céljai (SDG-k) és az Európai Unió „Farm to Fork” stratégiája egyaránt hangsúlyoz-
zák a fenntartható élelmiszerrendszerek kiépítésének szükségességét.
OLVASS TOVÁBB
A TUDOMÁNY SZEREPE A MODERN
CSOMAGOLÁS ÚJRADEFINIÁLÁSÁBAN
Az élelmiszerek csomagolása kulcsszerepet játszik a termékek védelmében, a fogyasz-
tói kényelem biztosításában és egyre inkább a környezeti hatások csökkentésében is.
A fenntarthatóság, az újrahasznosítás, illetve a körkörös gazdaság kérdései napjaink-
ban kiemelt figyelmet kapnak, és a tudományos kutatások révén a csomagolás nem
csupán újrahasznosíthatóvá válik, hanem intelligenssé, valamint funkcionálissá is.
OLVASS TOVÁBB