Page 29 - NAKlap 2024. IV. negyedév XII. évf. 5
P. 29

28  NÖVÉNYVÉDELEM   2024. IV. negyedéV |   LAP  LAP  | 2024. IV. negyedéV                  BIOÉLELMISZER              29
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Eredményesen folytatja munkáját   Bioforradalmat sürgetnek




 a NAK kiskultúrás munkacsoportja   a közétkeztetésben






     Minden adott ahhoz, hogy az itthon termelt, értékes bioélelmiszerek                         különbség van a szabályozási rend-
     bekerüljenek a közétkeztetésbe ahelyett, hogy elhagyják az orszá­                           szerben, a termékkörben, a beszállí-
                                                                                                 tott mennyiségekben, a menüsorban
     got, ráadásul mindez alig kerülne többe a jelenleginél. Rendelkezésre                       és a tálalás módjában is. Mindez azon-

     áll az alapanyag és a szaktudás, a változás már jórészt csak döntés                         ban csak szándék és szervezés kérdé-
                                                                                                 se, miközben szinte semmilyen több-
     és szervezés kérdése, miközben külföldi tapasztalatok alapján min­                          letköltséggel nem járna.
                                                                                                   A zárónyilatkozat azzal ér véget,
     den egyes, a fejlesztésre szánt összeg 35­szörös megtakarítást                              hogy a Magyar Biokultúra Szövetség a
     jelenthet az egészségügyi költségekben – áll a nemrégiben lezárult                          regionális tagszervezetekkel, a Bio-
                                                                                                 kontroll Hungária nonprofit Kft. szak-
     Biokultúra Tudományos Nap nyilvános zárónyilatkozatában.                                    embereivel és a velük kapcsolatban
                                                                                                 álló, elkötelezett szakemberekkel
                                                                                                 közösen elhivatott és készen áll arra,
       A közétkeztetés valamilyen formá-
 A szűkülő hatóanyag­paletta következté­  ját  ma  naponta  mintegy  2  millió   tek be a magyar ökológiai gazdálkodás   mekkora összegből gazdálkodhatnak   hogy az ezen a területen dolgozó más
                                                                                                 szervezetekkel együttműködve meg-
                                                                  ténylegesen az élelmezésvezetők,
                                    terén, melynek kiemelkedő időszaka
 ben a kiskultúrák növényvédelme egyre   magyar veszi igénybe, köztük sok   az elmúlt 14 év, hiszen ez idő alatt   séfek. A biotermékek felhasználása a   adja a társadalmi, tudományos és
 korlátozottabbá válik, amely jelentős kihí­  nagyban segíti a kiskultúrás növény-  törekvéseit. Hangsúlyozta a hatósá-  olyan gyerek, akik kizárólag az intéz-  háromszorosára nőtt az ökológiai gaz-  közétkeztetésben egyébként szinte   szervezői hátterét egy ilyen nagysza-
                                                                                                 bású közétkeztetési átalakításnak, és
     ményekben jutnak meleg ételhez,
                                    dálkodásba vont területek nagysága
                                                                  minden európai országban jellemző,
 termesztő gazdálkodók lehetősége-
 gokkal és a társszervezetekkel való
 vást jelent a gazdálkodók számára, pedig   it, ugyanis a növényvédőszer-enge-  konstruktív együttműködés fontos-  ezért ennek minősége meghatározó a   – mutatott rá dr. Roszík Péter, a Magyar   amihez az egészségtudatosság fej-  hosszú távon fenntartsa annak ered-
                                                                                                                         nAK
     fejlődésük, egészségük szempontjá-
                                                                  lesztése mellett a szabályozási rend-
                                                                                                 ményeit.
                                    Biokultúra Szövetség alelnöke, címze-
 ságát.
 délyezés problémáira nem a szük-
 ezek a növényi kultúrák regionálisan fontos   séghelyzeti engedélyek jelentik a   A  nAK továbbra is támogatja a   ból. Az ökológiai gazdálkodásból szár-  tes egyetemi docens, a nyilatkozatot   szer átalakítására is szükség van. ez
 szerepet tölthetnek be a termelésben.   megoldást,  hanem a  kiskultúrás   kiskultúrás növényvédelmi megol-  mazó élelmiszerek egyes vizsgálatok   aláírók egyike.  történhet településszinten, mint pél-
                                                                  dául gentben, Berlinben, akár nemzeti
 dások fejlesztését és a szakmai
 engedélyezés.
     szerint az iparszerűen termeltekhez
                                     A nyilatkozat alapján a közétkezte-
 Az egyeztetésen Balázs Viktor, a   partnerekkel való együttműködést,   képest  25%-kal  több  vitamint,   tésben dolgozók szerint probléma,   szinten szabályozva, mint dániában
 A nemzeti Agrárgazdasági Kama-  A munkacsoport a korábbi évek-  nAK környezeti fenntarthatóságért   segítve a hazai gazdálkodók ered-  nyomelemet, ásványi anyagot és más,   hogy a kérdést rendszeresen a támo-  vagy Olaszországban. Rengeteg a kül-
 ra kiskultúrás munkacsoportja elkö-  ben szoros együttműködést alakí-  és innovációért felelős országos   ményes működését. A munkacso-  nélkülözhetetlen tápanyagot tartal-  gatások felől közelítik meg, de sehol   földi minta, azonban eltérő stratégiai
 telezetten dolgozik azon, hogy a   tott ki a nemzeti élelmiszerlánc-biz-  alelnöke bemutatta a munkacsoport   port kiemelt prioritásként kezelte a   maznak.  nincs meghatározva, hogy mekkora   megoldás kívánatos az intézményi és
 magyarországi kiskultúrákban tevé-  tonsági Hivatallal és a szakmai szer-  új vezetőjét, Filler Zsófiát. Kiemelte a   hatóanyagok engedélyezési  folya-  eközben az itthon előállított bioélel-  összeget kell a tányérra tenni, azaz   munkahelyi közétkeztetésben,
 kenykedő gazdálkodók számára   vezetekkel, mint például a növény-  kiskultúrák engedélyeztetésének   matának egyszerűsítését, a kiskul-  miszer 90%-a alapanyagként kerül
 megfelelő növényvédelmi megoldá-  védelmi Szövetség,  növényorvosi   bővítésére irányuló lehetőségeket,   túrák fejlesztését és a külföldi ada-  külföldre, míg más biogazdák konven-
 sokat biztosítson. A munkacsoport   Kamara, FruitVeB,  gyógynövény   beleértve a hatóanyagok engedélye-  tok felhasználását a gyorsabb enge-  cionális termékként kell hogy értéke-
 legutóbbi ülésére 2024. november   Szövetség  és  Terméktanács,  vala-  zésének egyszerűsítését és új tech-  délyezési folyamatok érdekében. Az   sítsék terményeiket a felvevő piacok
 11-én került sor dunaharasztiban,   mint a növényvédőszer-gyártókkal   nológiák bevezetését. Ismertette az   együttműködésre és kommunikáci-  romló gazdasági körülményei miatt.
 ahol az előzetes felmérést követően   és termelő szervezetekkel. Az   eU-s növényvédőszer-piac helyze-  óra tett javaslatok jelentős előrelé-  Az árualap, a szaktudás és a technoló-
 a tagok közösen tekintették át az   összefogásnak köszönhetően az idei   tét és a technológiai hiányosságok   pést jelenthetnek a kiskultúrák   gia is rendelkezésre áll egy történelmi
 elért eredményeket és a további   évben 40 készítmény esetén történt   nehézségeit, valamint az alakuló   támogatásában.  reformra: ideje, hogy itthon élvezzük
 teendőket.  kiterjesztés 400 kiskultúrára, amely   nemzetközi Biocontrol Coalition    FILLeR ZSÓFIA/nAK  az általunk megtermelt bioélelmisze-
     rek társadalmi hasznát ‒ többek között
     ez áll abban a zárónyilatkozatban,
     melyet az ökológiai gazdálkodó közös-
     ség legnagyobb, éves hazai rendezvé-
     nye után készítettek, és a termelők
     képviselői mellett a Magyar Kony-
     hafőnökök egyesületének elnöke és
     több egyetemi professzor is jegyzett.
       dán tapasztalatok alapján minden,
     a közétkeztetésre szánt 1 euró 35
     euró megtakarítást jelent az egész-
     ségügyben, ráadásul az itthon termelt
     bioélelmiszerek bevezetése a közét-
     keztetésbe nem jelentene jelentős
     többletköltséget. Az elmúlt bő 40
     évben hatalmas változások következ-
   24   25   26   27   28   29   30   31   32