Page 28 - NAKlap 2024. IV. negyedév XII. évf. 5
P. 28

28      NÖVÉNYVÉDELEM                                                                 2024. IV. negyedéV |        LAP               LAP  | 2024. IV. negyedéV                                                        BIOÉLELMISZER              29
                                                                                                                        A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
           Eredményesen folytatja munkáját                                                                                                Bioforradalmat sürgetnek




           a NAK kiskultúrás munkacsoportja                                                                                               a közétkeztetésben






                                                                                                                                          Minden adott ahhoz, hogy az itthon termelt, értékes bioélelmiszerek                         különbség van a szabályozási rend-
                                                                                                                                          bekerüljenek a közétkeztetésbe ahelyett, hogy elhagyják az orszá­                           szerben, a termékkörben, a beszállí-
                                                                                                                                                                                                                                      tott mennyiségekben, a menüsorban
                                                                                                                                          got, ráadásul mindez alig kerülne többe a jelenleginél. Rendelkezésre                       és a tálalás módjában is. Mindez azon-

                                                                                                                                          áll az alapanyag és a szaktudás, a változás már jórészt csak döntés                         ban csak szándék és szervezés kérdé-
                                                                                                                                                                                                                                      se, miközben szinte semmilyen több-
                                                                                                                                          és szervezés kérdése, miközben külföldi tapasztalatok alapján min­                          letköltséggel nem járna.
                                                                                                                                                                                                                                        A zárónyilatkozat azzal ér véget,
                                                                                                                                          den egyes, a fejlesztésre szánt összeg 35­szörös megtakarítást                              hogy a Magyar Biokultúra Szövetség a
                                                                                                                                          jelenthet az egészségügyi költségekben – áll a nemrégiben lezárult                          regionális tagszervezetekkel, a Bio-
                                                                                                                                                                                                                                      kontroll Hungária nonprofit Kft. szak-
                                                                                                                                          Biokultúra Tudományos Nap nyilvános zárónyilatkozatában.                                    embereivel és a velük kapcsolatban
                                                                                                                                                                                                                                      álló, elkötelezett szakemberekkel
                                                                                                                                                                                                                                      közösen elhivatott és készen áll arra,
                                                                                                                                            A közétkeztetés valamilyen formá-
           A szűkülő hatóanyag­paletta következté­                                                                                        ját  ma  naponta  mintegy  2  millió   tek be a magyar ökológiai gazdálkodás   mekkora összegből gazdálkodhatnak   hogy az ezen a területen dolgozó más
                                                                                                                                                                                                                                      szervezetekkel együttműködve meg-
                                                                                                                                                                                                       ténylegesen az élelmezésvezetők,
                                                                                                                                                                         terén, melynek kiemelkedő időszaka
           ben a kiskultúrák növényvédelme egyre                                                                                          magyar veszi igénybe, köztük sok   az elmúlt 14 év, hiszen ez idő alatt   séfek. A biotermékek felhasználása a   adja a társadalmi, tudományos és
           korlátozottabbá válik, amely jelentős kihí­                  nagyban segíti a kiskultúrás növény-  törekvéseit. Hangsúlyozta a hatósá-  olyan gyerek, akik kizárólag az intéz-  háromszorosára nőtt az ökológiai gaz-  közétkeztetésben egyébként szinte   szervezői hátterét egy ilyen nagysza-
                                                                                                                                                                                                                                      bású közétkeztetési átalakításnak, és
                                                                                                                                          ményekben jutnak meleg ételhez,
                                                                                                                                                                         dálkodásba vont területek nagysága
                                                                                                                                                                                                       minden európai országban jellemző,
                                                                        termesztő gazdálkodók lehetősége-
                                                                                                       gokkal és a társszervezetekkel való
           vást jelent a gazdálkodók számára, pedig                     it, ugyanis a növényvédőszer-enge-  konstruktív együttműködés fontos-  ezért ennek minősége meghatározó a   – mutatott rá dr. Roszík Péter, a Magyar   amihez az egészségtudatosság fej-  hosszú távon fenntartsa annak ered-
                                                                                                                                                                                                                                                              nAK
                                                                                                                                          fejlődésük, egészségük szempontjá-
                                                                                                                                                                                                       lesztése mellett a szabályozási rend-
                                                                                                                                                                                                                                      ményeit.
                                                                                                                                                                         Biokultúra Szövetség alelnöke, címze-
                                                                                                       ságát.
                                                                        délyezés problémáira nem a szük-
           ezek a növényi kultúrák regionálisan fontos                  séghelyzeti engedélyek jelentik a   A  nAK továbbra is támogatja a   ból. Az ökológiai gazdálkodásból szár-  tes egyetemi docens, a nyilatkozatot   szer átalakítására is szükség van. ez
           szerepet tölthetnek be a termelésben.                        megoldást,  hanem a  kiskultúrás   kiskultúrás növényvédelmi megol-  mazó élelmiszerek egyes vizsgálatok   aláírók egyike.     történhet településszinten, mint pél-
                                                                                                                                                                                                       dául gentben, Berlinben, akár nemzeti
                                                                                                       dások fejlesztését és a szakmai
                                                                        engedélyezés.
                                                                                                                                          szerint az iparszerűen termeltekhez
                                                                                                                                                                           A nyilatkozat alapján a közétkezte-
                                                                          Az egyeztetésen Balázs Viktor, a   partnerekkel való együttműködést,   képest  25%-kal  több  vitamint,   tésben dolgozók szerint probléma,   szinten szabályozva, mint dániában
             A nemzeti Agrárgazdasági Kama-  A munkacsoport a korábbi évek-  nAK környezeti fenntarthatóságért   segítve a hazai gazdálkodók ered-  nyomelemet, ásványi anyagot és más,   hogy a kérdést rendszeresen a támo-  vagy Olaszországban. Rengeteg a kül-
           ra kiskultúrás munkacsoportja elkö-  ben szoros együttműködést alakí-  és innovációért felelős országos   ményes működését. A munkacso-  nélkülözhetetlen tápanyagot tartal-  gatások felől közelítik meg, de sehol   földi minta, azonban eltérő stratégiai
           telezetten dolgozik azon, hogy a   tott ki a nemzeti élelmiszerlánc-biz-  alelnöke bemutatta a munkacsoport   port kiemelt prioritásként kezelte a   maznak.  nincs meghatározva, hogy mekkora   megoldás kívánatos az intézményi és
           magyarországi kiskultúrákban tevé-  tonsági Hivatallal és a szakmai szer-  új vezetőjét, Filler Zsófiát. Kiemelte a   hatóanyagok engedélyezési  folya-  eközben az itthon előállított bioélel-  összeget kell a tányérra tenni, azaz   munkahelyi közétkeztetésben,
           kenykedő gazdálkodók számára   vezetekkel, mint például a növény-  kiskultúrák engedélyeztetésének   matának egyszerűsítését, a kiskul-  miszer 90%-a alapanyagként kerül
           megfelelő növényvédelmi megoldá-  védelmi Szövetség,  növényorvosi   bővítésére irányuló lehetőségeket,   túrák fejlesztését és a külföldi ada-  külföldre, míg más biogazdák konven-
           sokat biztosítson. A munkacsoport   Kamara, FruitVeB,  gyógynövény   beleértve a hatóanyagok engedélye-  tok felhasználását a gyorsabb enge-  cionális termékként kell hogy értéke-
           legutóbbi ülésére 2024. november   Szövetség  és  Terméktanács,  vala-  zésének egyszerűsítését és új tech-  délyezési folyamatok érdekében. Az   sítsék terményeiket a felvevő piacok
           11-én került sor dunaharasztiban,   mint a növényvédőszer-gyártókkal   nológiák bevezetését. Ismertette az   együttműködésre és kommunikáci-  romló gazdasági körülményei miatt.
           ahol az előzetes felmérést követően   és termelő szervezetekkel. Az   eU-s növényvédőszer-piac helyze-  óra tett javaslatok jelentős előrelé-  Az árualap, a szaktudás és a technoló-
           a tagok közösen tekintették át az   összefogásnak köszönhetően az idei   tét és a technológiai hiányosságok   pést jelenthetnek a kiskultúrák   gia is rendelkezésre áll egy történelmi
           elért eredményeket és a további   évben 40 készítmény esetén történt   nehézségeit, valamint az alakuló   támogatásában.       reformra: ideje, hogy itthon élvezzük
           teendőket.                     kiterjesztés 400 kiskultúrára, amely   nemzetközi Biocontrol Coalition    FILLeR ZSÓFIA/nAK     az általunk megtermelt bioélelmisze-
                                                                                                                                          rek társadalmi hasznát ‒ többek között
                                                                                                                                          ez áll abban a zárónyilatkozatban,
                                                                                                                                          melyet az ökológiai gazdálkodó közös-
                                                                                                                                          ség legnagyobb, éves hazai rendezvé-
                                                                                                                                          nye után készítettek, és a termelők
                                                                                                                                          képviselői mellett a Magyar Kony-
                                                                                                                                          hafőnökök egyesületének elnöke és
                                                                                                                                          több egyetemi professzor is jegyzett.
                                                                                                                                            dán tapasztalatok alapján minden,
                                                                                                                                          a közétkeztetésre szánt 1 euró 35
                                                                                                                                          euró megtakarítást jelent az egész-
                                                                                                                                          ségügyben, ráadásul az itthon termelt
                                                                                                                                          bioélelmiszerek bevezetése a közét-
                                                                                                                                          keztetésbe nem jelentene jelentős
                                                                                                                                          többletköltséget. Az elmúlt bő 40
                                                                                                                                          évben hatalmas változások következ-
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32