Page 28 - NAKlap 2024. IV. negyedév XII. évf. 5
P. 28
28 NÖVÉNYVÉDELEM 2024. IV. negyedéV | LAP LAP | 2024. IV. negyedéV BIOÉLELMISZER 29
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Eredményesen folytatja munkáját Bioforradalmat sürgetnek
a NAK kiskultúrás munkacsoportja a közétkeztetésben
Minden adott ahhoz, hogy az itthon termelt, értékes bioélelmiszerek különbség van a szabályozási rend-
bekerüljenek a közétkeztetésbe ahelyett, hogy elhagyják az orszá szerben, a termékkörben, a beszállí-
tott mennyiségekben, a menüsorban
got, ráadásul mindez alig kerülne többe a jelenleginél. Rendelkezésre és a tálalás módjában is. Mindez azon-
áll az alapanyag és a szaktudás, a változás már jórészt csak döntés ban csak szándék és szervezés kérdé-
se, miközben szinte semmilyen több-
és szervezés kérdése, miközben külföldi tapasztalatok alapján min letköltséggel nem járna.
A zárónyilatkozat azzal ér véget,
den egyes, a fejlesztésre szánt összeg 35szörös megtakarítást hogy a Magyar Biokultúra Szövetség a
jelenthet az egészségügyi költségekben – áll a nemrégiben lezárult regionális tagszervezetekkel, a Bio-
kontroll Hungária nonprofit Kft. szak-
Biokultúra Tudományos Nap nyilvános zárónyilatkozatában. embereivel és a velük kapcsolatban
álló, elkötelezett szakemberekkel
közösen elhivatott és készen áll arra,
A közétkeztetés valamilyen formá-
A szűkülő hatóanyagpaletta következté ját ma naponta mintegy 2 millió tek be a magyar ökológiai gazdálkodás mekkora összegből gazdálkodhatnak hogy az ezen a területen dolgozó más
szervezetekkel együttműködve meg-
ténylegesen az élelmezésvezetők,
terén, melynek kiemelkedő időszaka
ben a kiskultúrák növényvédelme egyre magyar veszi igénybe, köztük sok az elmúlt 14 év, hiszen ez idő alatt séfek. A biotermékek felhasználása a adja a társadalmi, tudományos és
korlátozottabbá válik, amely jelentős kihí nagyban segíti a kiskultúrás növény- törekvéseit. Hangsúlyozta a hatósá- olyan gyerek, akik kizárólag az intéz- háromszorosára nőtt az ökológiai gaz- közétkeztetésben egyébként szinte szervezői hátterét egy ilyen nagysza-
bású közétkeztetési átalakításnak, és
ményekben jutnak meleg ételhez,
dálkodásba vont területek nagysága
minden európai országban jellemző,
termesztő gazdálkodók lehetősége-
gokkal és a társszervezetekkel való
vást jelent a gazdálkodók számára, pedig it, ugyanis a növényvédőszer-enge- konstruktív együttműködés fontos- ezért ennek minősége meghatározó a – mutatott rá dr. Roszík Péter, a Magyar amihez az egészségtudatosság fej- hosszú távon fenntartsa annak ered-
nAK
fejlődésük, egészségük szempontjá-
lesztése mellett a szabályozási rend-
ményeit.
Biokultúra Szövetség alelnöke, címze-
ságát.
délyezés problémáira nem a szük-
ezek a növényi kultúrák regionálisan fontos séghelyzeti engedélyek jelentik a A nAK továbbra is támogatja a ból. Az ökológiai gazdálkodásból szár- tes egyetemi docens, a nyilatkozatot szer átalakítására is szükség van. ez
szerepet tölthetnek be a termelésben. megoldást, hanem a kiskultúrás kiskultúrás növényvédelmi megol- mazó élelmiszerek egyes vizsgálatok aláírók egyike. történhet településszinten, mint pél-
dául gentben, Berlinben, akár nemzeti
dások fejlesztését és a szakmai
engedélyezés.
szerint az iparszerűen termeltekhez
A nyilatkozat alapján a közétkezte-
Az egyeztetésen Balázs Viktor, a partnerekkel való együttműködést, képest 25%-kal több vitamint, tésben dolgozók szerint probléma, szinten szabályozva, mint dániában
A nemzeti Agrárgazdasági Kama- A munkacsoport a korábbi évek- nAK környezeti fenntarthatóságért segítve a hazai gazdálkodók ered- nyomelemet, ásványi anyagot és más, hogy a kérdést rendszeresen a támo- vagy Olaszországban. Rengeteg a kül-
ra kiskultúrás munkacsoportja elkö- ben szoros együttműködést alakí- és innovációért felelős országos ményes működését. A munkacso- nélkülözhetetlen tápanyagot tartal- gatások felől közelítik meg, de sehol földi minta, azonban eltérő stratégiai
telezetten dolgozik azon, hogy a tott ki a nemzeti élelmiszerlánc-biz- alelnöke bemutatta a munkacsoport port kiemelt prioritásként kezelte a maznak. nincs meghatározva, hogy mekkora megoldás kívánatos az intézményi és
magyarországi kiskultúrákban tevé- tonsági Hivatallal és a szakmai szer- új vezetőjét, Filler Zsófiát. Kiemelte a hatóanyagok engedélyezési folya- eközben az itthon előállított bioélel- összeget kell a tányérra tenni, azaz munkahelyi közétkeztetésben,
kenykedő gazdálkodók számára vezetekkel, mint például a növény- kiskultúrák engedélyeztetésének matának egyszerűsítését, a kiskul- miszer 90%-a alapanyagként kerül
megfelelő növényvédelmi megoldá- védelmi Szövetség, növényorvosi bővítésére irányuló lehetőségeket, túrák fejlesztését és a külföldi ada- külföldre, míg más biogazdák konven-
sokat biztosítson. A munkacsoport Kamara, FruitVeB, gyógynövény beleértve a hatóanyagok engedélye- tok felhasználását a gyorsabb enge- cionális termékként kell hogy értéke-
legutóbbi ülésére 2024. november Szövetség és Terméktanács, vala- zésének egyszerűsítését és új tech- délyezési folyamatok érdekében. Az sítsék terményeiket a felvevő piacok
11-én került sor dunaharasztiban, mint a növényvédőszer-gyártókkal nológiák bevezetését. Ismertette az együttműködésre és kommunikáci- romló gazdasági körülményei miatt.
ahol az előzetes felmérést követően és termelő szervezetekkel. Az eU-s növényvédőszer-piac helyze- óra tett javaslatok jelentős előrelé- Az árualap, a szaktudás és a technoló-
a tagok közösen tekintették át az összefogásnak köszönhetően az idei tét és a technológiai hiányosságok pést jelenthetnek a kiskultúrák gia is rendelkezésre áll egy történelmi
elért eredményeket és a további évben 40 készítmény esetén történt nehézségeit, valamint az alakuló támogatásában. reformra: ideje, hogy itthon élvezzük
teendőket. kiterjesztés 400 kiskultúrára, amely nemzetközi Biocontrol Coalition FILLeR ZSÓFIA/nAK az általunk megtermelt bioélelmisze-
rek társadalmi hasznát ‒ többek között
ez áll abban a zárónyilatkozatban,
melyet az ökológiai gazdálkodó közös-
ség legnagyobb, éves hazai rendezvé-
nye után készítettek, és a termelők
képviselői mellett a Magyar Kony-
hafőnökök egyesületének elnöke és
több egyetemi professzor is jegyzett.
dán tapasztalatok alapján minden,
a közétkeztetésre szánt 1 euró 35
euró megtakarítást jelent az egész-
ségügyben, ráadásul az itthon termelt
bioélelmiszerek bevezetése a közét-
keztetésbe nem jelentene jelentős
többletköltséget. Az elmúlt bő 40
évben hatalmas változások következ-