Page 21 - NAKlap 2024. IV. negyedév XII. évf. 5
P. 21

20  TANULMÁNYÚT   2024. IV. negyedéV |   LAP
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA


 A több mint 600 kiállító és 2600
 szarvasmarha mellett 45 szakmai
 eseményt is tartottak.

 Innováció és
 fenntarthatóság az
 amerikai tejiparban


 A farmokon kívül a szakmai prog-
 ram részeként a csoport a Wis-
 consin-Madison  egyetem tejipari
 karára is ellátogatott, ahol átfogó
 tájékoztatást kaptak az egyetem
 kutatási programjairól és az iparágat
 érintő legújabb innovációkról. Az
 egyetemek tejipari vagy tejtermelési   tejet dolgoznak fel, a megtermelt tej
 ezelőtti Amerikához képest sokkal   A tanulmányút utolsó állomása a   kutatóintézeteiben és tanszékeiken   egy körülbelül 300 tagból álló tejter-
 nagyobb hangsúlyt kapott a fentart-  Fair Oaks Farm bejárása volt. Több   mindennapos gyakorlat, hogy piaci   melői kooperációból érkezik.
 hatóság és az állatjólét.   mint 37.000 tehénnel az egyik leg-  szereplők adományokkal (jelentős   A svájci bevándorlók által 95 éve
 A tanulmányút során a résztvevők   nagyobb tejgazdaság és egyben az   értékű gépekkel, technológiákkal)   alapított dél-dakotai Valley Queen
 olyan tejgazdaságokat látogattak   egyik legnagyobb agroturisztikai lát-  segítik a kutatást, az innovációt és   Sajtüzemben főként svájci, gouda,
 meg, mint például a Hinchley’s dairy   ványosság az USA-ban, évente több   az oktatást.  cheddar és Monterey Jack sajtokat
 Farm, mely egy, az 1950-es években   mint egymillió látogatót fogadnak a   Az amerikai tejgazdaságokban   gyártanak. Jelenleg évente több mint   Még pályázhat
 alapított, családi tulajdonban lévő,   komplexumban (szálloda, étterem,   kiemelt szerepet kapnak a legújabb   850 ezer tonna tejet dolgoznak fel,
 hatodik generációs tejgazdaság. A   farm, bolt). éves tejtermelése meg-  technológiák, beleértve az automa-  éves sajttermelésük 95 ezer tonna.
 farm összesen 650 tehénnel műkö-  haladja a száz millió litert, a bevétel   tizált fejési rendszereket, a precíziós   napi szinten 2,3 millió liter tejet   az agrár-környezetgazdálkodási
 dik, ahol az automatizált fejési tech-  több millió dollár. érdekes volt látni a   gazdálkodást és a digitális adate-  vesznek át és ebből mintegy 230
 nológiák és a fenntartható gazdál-  méretbeli különbségeket a magyar   lemzési módszereket, amelyek   tonna sajtot termelnek. Fotózásra,
 kodási módszerek alkalmazása mel-  és az  egyes  államok  tejtermelése   segítségével a termelők növelhetik   ahogy a többi meglátogatott üzem-  és ökológiai gazdálkodási
 lett nagy hangsúlyt fektetnek az   között. A Fair Oaks Farm szövetke-  hatékonyságukat és csökkenthetik a   ben, itt sem volt lehetőség, de min-
 agrárturizmusra,  évente  több  ezer   zeti kapcsolatrendszerén keresztül   környezetre gyakorolt negatív hatá-  den szakemberben mély nyomokat
 látogatót fogadva.  háromszor annyi tehén felett disz-  sukat.  hagytak a tejfeldolgozó 350-400   támogatásokra!
 A Rosendale dairy Wisconsin leg-  ponál, mint a teljes magyar tejelő   A tanulmányút során a résztvevők   kilogrammos sajttömbjei. A vállalat
 nagyobb tejgazdasága. Három több-  állomány. Törekvései alapján néhány   több jelentős sajtüzemet látogattak   kizárólag arra fókuszál, ami az alap-
 generációs wisconsini farmer család   éven belül karbon semleges lehet a   meg, amelyek mindegyike egyedi   kompetenciája, amiben igazán jók,
 tulajdona, mintegy 9000 tejelő   teljes gazdaság.  betekintést nyújtott a sajtkészítés   ez pedig a sajtgyártás, minden, ezen
 tehénnel, melyből a látogatáskor két   világába. Az  ellsworth sajtüzemet   túli tevékenységet a vevőire vagy   HATÁRIDŐ: 2024. december 23.
 körforgó karusszel fejőberendezé-  World Dairy Expo  1910-ben alapították, főleg sajtké-  üzleti partnereire bíz.
 sen 8300 tehenet fejtek. Összesen   szítésre, különösen a cheddar és a   A brookings-i Babybel sajtüzem
 70-80 dolgozó működteti a telepet,   A World dairy expo, amely évente   nálunk kevésbé ismert natúr, fok-  2014-ben kezdte meg működését, a   Döntését az AKG és ÖKO programokhoz való csatlakozáshoz szükséges
 amely naponta több mint 300.000   kerül megrendezésre Madisonban,   hagyma, cajun vagy ranch ízű sajtrö-  világszerte népszerű, viaszborítású   tudnivalókkal segítjük, amelyeket kiadványainkban talál!
 liter, éves szinten több mint 100 mil-  három fő szekcióra oszlik: kiállítás,   gök előállítására specializálódott.   sajtjairól ismert. Az üzem jelenleg
 lió liter tejet termel.  szemle és vásár, valamint képzések.   naponta több mint 600.000 liter   naponta 1,7 millió Mini Babybel saj-
 tot gyárt, napi tejfeldolgozásuk 300
 tonna, melyet 280 dolgozóval olda-
 nak meg. A Babybel sajt öt féle ízben   AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS               ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS
 készül.                   kézikönyv                                              kézikönyv
 A családi vállalkozásként működő
 Mariake’s gouda Sajtüzem a holland   https://tinyurl.com/akg-kezikonyv           https://tinyurl.com/oko-kezikonyv
 gouda sajtokra specializálódott.
 Jelenleg Wisconsinban 350 tehenet
 tartanak, de kávézó, étterem, élel-
 miszerbolt, látvány sajtüzem és   Kiadványaink megtekintéséhez olvassa be telefonjával
 vezetett teleplátogatás  is  segíti  a   a megfelelő QR kódot vagy írja be böngészőjébe
 gazdaság talpon maradását.
 Amennyiben  további  szakmai   a link szövegét!
 tanulmányutak iránt érdeklődik, kér-
 jük, kövesse a nAK+ Facebook oldalt
 a legfrissebb információkért és lehe-
 tőségekért!
  HARCZ ZOLTÁn
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26