Page 21 - NAKlap 2024. IV. negyedév XII. évf. 5
P. 21
20 TANULMÁNYÚT 2024. IV. negyedéV | LAP
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
A több mint 600 kiállító és 2600
szarvasmarha mellett 45 szakmai
eseményt is tartottak.
Innováció és
fenntarthatóság az
amerikai tejiparban
A farmokon kívül a szakmai prog-
ram részeként a csoport a Wis-
consin-Madison egyetem tejipari
karára is ellátogatott, ahol átfogó
tájékoztatást kaptak az egyetem
kutatási programjairól és az iparágat
érintő legújabb innovációkról. Az
egyetemek tejipari vagy tejtermelési tejet dolgoznak fel, a megtermelt tej
ezelőtti Amerikához képest sokkal A tanulmányút utolsó állomása a kutatóintézeteiben és tanszékeiken egy körülbelül 300 tagból álló tejter-
nagyobb hangsúlyt kapott a fentart- Fair Oaks Farm bejárása volt. Több mindennapos gyakorlat, hogy piaci melői kooperációból érkezik.
hatóság és az állatjólét. mint 37.000 tehénnel az egyik leg- szereplők adományokkal (jelentős A svájci bevándorlók által 95 éve
A tanulmányút során a résztvevők nagyobb tejgazdaság és egyben az értékű gépekkel, technológiákkal) alapított dél-dakotai Valley Queen
olyan tejgazdaságokat látogattak egyik legnagyobb agroturisztikai lát- segítik a kutatást, az innovációt és Sajtüzemben főként svájci, gouda,
meg, mint például a Hinchley’s dairy ványosság az USA-ban, évente több az oktatást. cheddar és Monterey Jack sajtokat
Farm, mely egy, az 1950-es években mint egymillió látogatót fogadnak a Az amerikai tejgazdaságokban gyártanak. Jelenleg évente több mint Még pályázhat
alapított, családi tulajdonban lévő, komplexumban (szálloda, étterem, kiemelt szerepet kapnak a legújabb 850 ezer tonna tejet dolgoznak fel,
hatodik generációs tejgazdaság. A farm, bolt). éves tejtermelése meg- technológiák, beleértve az automa- éves sajttermelésük 95 ezer tonna.
farm összesen 650 tehénnel műkö- haladja a száz millió litert, a bevétel tizált fejési rendszereket, a precíziós napi szinten 2,3 millió liter tejet az agrár-környezetgazdálkodási
dik, ahol az automatizált fejési tech- több millió dollár. érdekes volt látni a gazdálkodást és a digitális adate- vesznek át és ebből mintegy 230
nológiák és a fenntartható gazdál- méretbeli különbségeket a magyar lemzési módszereket, amelyek tonna sajtot termelnek. Fotózásra,
kodási módszerek alkalmazása mel- és az egyes államok tejtermelése segítségével a termelők növelhetik ahogy a többi meglátogatott üzem- és ökológiai gazdálkodási
lett nagy hangsúlyt fektetnek az között. A Fair Oaks Farm szövetke- hatékonyságukat és csökkenthetik a ben, itt sem volt lehetőség, de min-
agrárturizmusra, évente több ezer zeti kapcsolatrendszerén keresztül környezetre gyakorolt negatív hatá- den szakemberben mély nyomokat
látogatót fogadva. háromszor annyi tehén felett disz- sukat. hagytak a tejfeldolgozó 350-400 támogatásokra!
A Rosendale dairy Wisconsin leg- ponál, mint a teljes magyar tejelő A tanulmányút során a résztvevők kilogrammos sajttömbjei. A vállalat
nagyobb tejgazdasága. Három több- állomány. Törekvései alapján néhány több jelentős sajtüzemet látogattak kizárólag arra fókuszál, ami az alap-
generációs wisconsini farmer család éven belül karbon semleges lehet a meg, amelyek mindegyike egyedi kompetenciája, amiben igazán jók,
tulajdona, mintegy 9000 tejelő teljes gazdaság. betekintést nyújtott a sajtkészítés ez pedig a sajtgyártás, minden, ezen
tehénnel, melyből a látogatáskor két világába. Az ellsworth sajtüzemet túli tevékenységet a vevőire vagy HATÁRIDŐ: 2024. december 23.
körforgó karusszel fejőberendezé- World Dairy Expo 1910-ben alapították, főleg sajtké- üzleti partnereire bíz.
sen 8300 tehenet fejtek. Összesen szítésre, különösen a cheddar és a A brookings-i Babybel sajtüzem
70-80 dolgozó működteti a telepet, A World dairy expo, amely évente nálunk kevésbé ismert natúr, fok- 2014-ben kezdte meg működését, a Döntését az AKG és ÖKO programokhoz való csatlakozáshoz szükséges
amely naponta több mint 300.000 kerül megrendezésre Madisonban, hagyma, cajun vagy ranch ízű sajtrö- világszerte népszerű, viaszborítású tudnivalókkal segítjük, amelyeket kiadványainkban talál!
liter, éves szinten több mint 100 mil- három fő szekcióra oszlik: kiállítás, gök előállítására specializálódott. sajtjairól ismert. Az üzem jelenleg
lió liter tejet termel. szemle és vásár, valamint képzések. naponta több mint 600.000 liter naponta 1,7 millió Mini Babybel saj-
tot gyárt, napi tejfeldolgozásuk 300
tonna, melyet 280 dolgozóval olda-
nak meg. A Babybel sajt öt féle ízben AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS
készül. kézikönyv kézikönyv
A családi vállalkozásként működő
Mariake’s gouda Sajtüzem a holland https://tinyurl.com/akg-kezikonyv https://tinyurl.com/oko-kezikonyv
gouda sajtokra specializálódott.
Jelenleg Wisconsinban 350 tehenet
tartanak, de kávézó, étterem, élel-
miszerbolt, látvány sajtüzem és Kiadványaink megtekintéséhez olvassa be telefonjával
vezetett teleplátogatás is segíti a a megfelelő QR kódot vagy írja be böngészőjébe
gazdaság talpon maradását.
Amennyiben további szakmai a link szövegét!
tanulmányutak iránt érdeklődik, kér-
jük, kövesse a nAK+ Facebook oldalt
a legfrissebb információkért és lehe-
tőségekért!
HARCZ ZOLTÁn