Page 29 - NAKlap 2023. tél XI. évf. 3
P. 29

28  ÉLELMISZERIPAR   2023. tél  |   LAP  LAP  | 2023. tél                                ÉLELMISZERIPAR               29
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Jelentős fejlődésen ment keresztül    Díjazták az év gluténmentes



 a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítés  kenyerét és péksüteményeit





 Több mint 100 évvel az első magyar sajt-  A kamara és a Magyar Sajtkészítők   kínálatából egyértelműen látszik.
 verseny után, a Magyar Sajtkészítők   Egyesülete közös  szervezésében   Ezek között a hazai kisüzemi és kéz-  A Magyarok Kenyere
 2019-ben sajtbíráló képzés indult, ahol
 műves sajtoknak is helye lehetne.
 Egyesülete 2013-ban rendezte meg először   a résztvevők a sajtversenyekre bene-  A Sajtkészítők Egyesületének stra-  programhoz kapcso-
 a Magyar Sajtmustrát.   vezett sajtok minősítéséhez szükséges   tégiai  célja,  hogy  a  magyar  sajtok   lódóan idén második
 ismertsége növekedjen a fogyasztók
 ismereteket sajátították el. Még abban
 az évben átvehette oklevelét az első 25   körében. Ezt a sajtkészítők képzése, a
 Etyek 2023. szeptember végén   évek során kezdeményező szerepet   független sajtbíráló, akik nem feltétle-  sajtbírálói rendszer további fejleszté-  alkalommal rendezte
 már  a  11.  Magyar  Sajtmustrának   vállalt a versenyképes szaktudás   nül sajtkészítők, inkább a sajtok iránt   se és a fogyasztói szemléletformálás   meg a gluténmentes
 adott otthont. Az elmúlt évtized   megszerzése érdekében. több mint   elkötelezett fiatalok.   útján kívánja az egyesület elérni. Ez
 alatt a sajtkészítés sokat fejlődött, a   200 fő vett részt a Magyar tejgazda-  Az idei sajtmustra programja egy   utóbbi területen még sok a tennivaló.   kenyerek és péksü-
 mustra mára a magyar kisüzemi és   sági és Kísérleti Intézet mosonma-  szakmai konferenciából és a sajtver-  Hogy a fogyasztók minél szélesebb
 kézműves sajtok legnagyobb meg-  gyaróvári tanüzemében megvalósí-  senyből állt. A sajtok minősítése az   köre ismerje meg a jó minőségű hazai   temények versenyét
 mérettetésévé vált. Az idei verseny-  tott képzéseken, és mintegy 40 fő   új magyar sajtbírálati rendszer sze-  kisüzemi és kézműves sajtokat, még   a Magyar
 re 161 nevezés érkezett, amelyek   jutott el franciaországi tanulmányu-  rint történt, ami illeszkedve a nem-  sokat kell tenni. Ehhez több együtt-
 között 4 arany, 19 ezüst és 20 bron-  takra a kamara szervezésében és   zetközi gyakorlatokhoz, egy   működésre lenne szükség. Hogy a   Gazdakörök és
 zéremmel díjazta a zsűri a legjobb   támogatásával. Ezek a programok   fogyasztóközpontú, érzékszervi   vendégek vagy vásárlók az éttermek-  Gazdaszövetkezetek
 sajtokat és készítőiket. A zsűri mun-  szervesen illeszkednek a Magyar   bírálaton alapuló pontozási rend-  ben, szálláshelyeken, sőt akár a bol-
 kájában a külföldi szakértők mellett   Sajtkészítők Egyesülete által szer-  szert jelent.  tokban is találkozhassanak ezekkel a   Szövetsége, a
 a hazai képzéseken oklevelet szer-  vezett oktatásokhoz és nemzetközi   Az idei sajtmustra újdonsága a   sajtokkal, szükséges a sajtkészítők, a
 zett bírálók is részt vettek.  szakértői látogatásokhoz. A megva-  magyar sajtasztal volt, ahol kiállítás-  vendéglátóipari és kiskereskedelmi   Nemzeti
 A versenyen jól követhető volt a   lósult programoknak köszönhetően   ra kerültek a nevezett sajtok. Hogy   szereplők összefogása.  Agrárgazdasági
 hazai kisüzemi és kézműves sajtké-  kialakult azoknak a felkészült   valóban kiválóak a magyar kisüzemi   A kamara továbbra is igyekszik
 szítés fejlődése. Amíg a sajtmustra   kisüzemi és kézműves sajtkészítők-  és kézműves sajtok, azt a jelenlévő   minél többet tenni a hazai kisüzemi   Kamara, a Magyar
 első éveiben a rövid érlelési idejű   nek a köre, akik már nemcsak a meg-  hazai és külföldi szakértők vélemé-  és kézműves sajtkészítők boldogu-  Cöliákia Egyesület és
 friss sajtok domináltak, most már   szerzett tudás felhasználásához,   nye is alátámasztotta. Hogy van   lása és általánosan a magyar sajt-
 sokkal több gazdag és változatos   hanem a tudás átadásához szüksé-  igény a minőségi sajtok iránt, az a   kultúra fejlesztése érdekében.   az AMUREX GM
 ízvilágú, hosszabb érlelésű, magas   ges képességekkel is rendelkeznek.  kiskereskedelmi láncok nemzetközi    VADÁSZ SÁNDOR/NAK
 hozzáadott értéket képviselő termé-  Hungary Kft.
 ket láthattunk és kóstolhattunk.
 Hogy valaki ilyen sajtokat készíthes-  A kezdeményezés célja változat-  Magyarok Kenyere programhoz
 sen, az nem egyszerűen a sajtkészí-  lan: felhívni a figyelmet a speciális   kapcsolódóan már az első alka-  A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
 tő szándékán és döntésén múlik,   étrendet követő, lisztérzékenység-  lommal adománygyűjtést kezde-
 komoly tudásra és gyakorlatra van   gel  élők  igényeire  és  elősegíteni  a   ményeztek. A versenyzők tavaly   A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
 hozzá szükség.  gluténmentes termékekkel kapcso-  több mint egy tonna gluténmen-  1.  helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
 A szükséges tudás megszerzésé-  latos innovációt.   tes lisztet ajánlottak fel a program   2.  helyezett: Szafi Products Kft. – kovászos vekni
 re a hazai sajtkészítők egy része   Az idei verseny Nagy István, agrár-  számára, melyet liszt, kenyér és   3.  helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – teljes kiőrlésű kovászos
 több évet áldozott, a hosszú tanulási   miniszter védnöksége mellett indult   pékáru formájában kaptak meg a   kenyér
 folyamat eredménye mostanra már   el, a zsűri elnöke  Badakné dr. Kerti   szükséget szenvedő, lisztérzé-
 beérett, az idei sajtmustrán bemu-  Katalin, egyetemi docens, a Magyar   kenységben  érintett  családok.  A   A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:
 tatott sajtok ezt egyértelműen iga-  Agrár-  és  élettudományi  Egyetem   gluténmentes termékek ado-  1.  helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
 zolták. Az alapismeretek megszer-  tanszékvezetője volt.   mánygyűjtése a 2023. évben is   2.  helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
 zésére és bővítésére lehetőség volt   A verseny mögött létrejött szak-  folytatódik.  3.  helyezett: Szafi Products Kft. – besztercei szilvás levél
 a hazai képzési központokban. Az   mai együttműködést tovább segítve   Az év gluténmentes verseny elis-
 elmúlt évtizedek alatt a magyar   a díjátadó ünnepségen  Győrffy   meréseit Győrffy Balázs, a NAK   A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:
 nagyüzemi sajtgyártás fokozatosan   Balázs, a  NAK elnöke bejelentette: a   elnöke, Felkai Beáta Olga, az Agrár-  1.  helyezett: lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
 az olcsó tömegtermékekre szűkült,   NAK megalakítja a gluténmentes   minisztérium  élelmiszeriparért  és   2.  helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
 amelyet sajnos lekövetett az oktatás   munkacsoportját, amelynek célja   kereskedelempolitikáért felelős   3.  helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga
 is, ezért a magasabb szintű ismere-  elősegíteni a gluténmentes termé-  helyettes államtitkára és Cseh Tibor
 tek megszerzéséhez a hazai iskola-  kekkel kapcsolatos innovációt,   András, a MAGOSZ főtitkára,  Sza-  MAGOSZ Innovációs Különdíj:
 rendszer már nem biztosított lehe-  emellett megoldást keresni az ága-  bolcs Péter, az AMUREX GM Kft. ügy-  Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.
 tőséget. Ahhoz a középkori gyakor-  zatban felmerülő problémákra, kihí-  vezetője, valamint  Koltai Tünde, a
 latokhoz hasonlóan külföldre kellett   vásokra.   Magyar Cöliákia Egyesület elnöke   A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a
 menni, vagy ide kellett hívni a külho-  A szakmai együttműködés sike-  adta át.   Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.
 ni mestereket. A kamara az elmúlt   rét mutatja, hogy a résztvevők a    HORVÁtH VIVIEN/NAK
   24   25   26   27   28   29   30   31   32