Page 29 - NAKlap 2023. tél XI. évf. 3
P. 29
28 ÉLELMISZERIPAR 2023. tél | LAP LAP | 2023. tél ÉLELMISZERIPAR 29
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Jelentős fejlődésen ment keresztül Díjazták az év gluténmentes
a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítés kenyerét és péksüteményeit
Több mint 100 évvel az első magyar sajt- A kamara és a Magyar Sajtkészítők kínálatából egyértelműen látszik.
verseny után, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete közös szervezésében Ezek között a hazai kisüzemi és kéz- A Magyarok Kenyere
2019-ben sajtbíráló képzés indult, ahol
műves sajtoknak is helye lehetne.
Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a résztvevők a sajtversenyekre bene- A Sajtkészítők Egyesületének stra- programhoz kapcso-
a Magyar Sajtmustrát. vezett sajtok minősítéséhez szükséges tégiai célja, hogy a magyar sajtok lódóan idén második
ismertsége növekedjen a fogyasztók
ismereteket sajátították el. Még abban
az évben átvehette oklevelét az első 25 körében. Ezt a sajtkészítők képzése, a
Etyek 2023. szeptember végén évek során kezdeményező szerepet független sajtbíráló, akik nem feltétle- sajtbírálói rendszer további fejleszté- alkalommal rendezte
már a 11. Magyar Sajtmustrának vállalt a versenyképes szaktudás nül sajtkészítők, inkább a sajtok iránt se és a fogyasztói szemléletformálás meg a gluténmentes
adott otthont. Az elmúlt évtized megszerzése érdekében. több mint elkötelezett fiatalok. útján kívánja az egyesület elérni. Ez
alatt a sajtkészítés sokat fejlődött, a 200 fő vett részt a Magyar tejgazda- Az idei sajtmustra programja egy utóbbi területen még sok a tennivaló. kenyerek és péksü-
mustra mára a magyar kisüzemi és sági és Kísérleti Intézet mosonma- szakmai konferenciából és a sajtver- Hogy a fogyasztók minél szélesebb
kézműves sajtok legnagyobb meg- gyaróvári tanüzemében megvalósí- senyből állt. A sajtok minősítése az köre ismerje meg a jó minőségű hazai temények versenyét
mérettetésévé vált. Az idei verseny- tott képzéseken, és mintegy 40 fő új magyar sajtbírálati rendszer sze- kisüzemi és kézműves sajtokat, még a Magyar
re 161 nevezés érkezett, amelyek jutott el franciaországi tanulmányu- rint történt, ami illeszkedve a nem- sokat kell tenni. Ehhez több együtt-
között 4 arany, 19 ezüst és 20 bron- takra a kamara szervezésében és zetközi gyakorlatokhoz, egy működésre lenne szükség. Hogy a Gazdakörök és
zéremmel díjazta a zsűri a legjobb támogatásával. Ezek a programok fogyasztóközpontú, érzékszervi vendégek vagy vásárlók az éttermek- Gazdaszövetkezetek
sajtokat és készítőiket. A zsűri mun- szervesen illeszkednek a Magyar bírálaton alapuló pontozási rend- ben, szálláshelyeken, sőt akár a bol-
kájában a külföldi szakértők mellett Sajtkészítők Egyesülete által szer- szert jelent. tokban is találkozhassanak ezekkel a Szövetsége, a
a hazai képzéseken oklevelet szer- vezett oktatásokhoz és nemzetközi Az idei sajtmustra újdonsága a sajtokkal, szükséges a sajtkészítők, a
zett bírálók is részt vettek. szakértői látogatásokhoz. A megva- magyar sajtasztal volt, ahol kiállítás- vendéglátóipari és kiskereskedelmi Nemzeti
A versenyen jól követhető volt a lósult programoknak köszönhetően ra kerültek a nevezett sajtok. Hogy szereplők összefogása. Agrárgazdasági
hazai kisüzemi és kézműves sajtké- kialakult azoknak a felkészült valóban kiválóak a magyar kisüzemi A kamara továbbra is igyekszik
szítés fejlődése. Amíg a sajtmustra kisüzemi és kézműves sajtkészítők- és kézműves sajtok, azt a jelenlévő minél többet tenni a hazai kisüzemi Kamara, a Magyar
első éveiben a rövid érlelési idejű nek a köre, akik már nemcsak a meg- hazai és külföldi szakértők vélemé- és kézműves sajtkészítők boldogu- Cöliákia Egyesület és
friss sajtok domináltak, most már szerzett tudás felhasználásához, nye is alátámasztotta. Hogy van lása és általánosan a magyar sajt-
sokkal több gazdag és változatos hanem a tudás átadásához szüksé- igény a minőségi sajtok iránt, az a kultúra fejlesztése érdekében. az AMUREX GM
ízvilágú, hosszabb érlelésű, magas ges képességekkel is rendelkeznek. kiskereskedelmi láncok nemzetközi VADÁSZ SÁNDOR/NAK
hozzáadott értéket képviselő termé- Hungary Kft.
ket láthattunk és kóstolhattunk.
Hogy valaki ilyen sajtokat készíthes- A kezdeményezés célja változat- Magyarok Kenyere programhoz
sen, az nem egyszerűen a sajtkészí- lan: felhívni a figyelmet a speciális kapcsolódóan már az első alka- A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
tő szándékán és döntésén múlik, étrendet követő, lisztérzékenység- lommal adománygyűjtést kezde-
komoly tudásra és gyakorlatra van gel élők igényeire és elősegíteni a ményeztek. A versenyzők tavaly A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
hozzá szükség. gluténmentes termékekkel kapcso- több mint egy tonna gluténmen- 1. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
A szükséges tudás megszerzésé- latos innovációt. tes lisztet ajánlottak fel a program 2. helyezett: Szafi Products Kft. – kovászos vekni
re a hazai sajtkészítők egy része Az idei verseny Nagy István, agrár- számára, melyet liszt, kenyér és 3. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – teljes kiőrlésű kovászos
több évet áldozott, a hosszú tanulási miniszter védnöksége mellett indult pékáru formájában kaptak meg a kenyér
folyamat eredménye mostanra már el, a zsűri elnöke Badakné dr. Kerti szükséget szenvedő, lisztérzé-
beérett, az idei sajtmustrán bemu- Katalin, egyetemi docens, a Magyar kenységben érintett családok. A A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:
tatott sajtok ezt egyértelműen iga- Agrár- és élettudományi Egyetem gluténmentes termékek ado- 1. helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
zolták. Az alapismeretek megszer- tanszékvezetője volt. mánygyűjtése a 2023. évben is 2. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
zésére és bővítésére lehetőség volt A verseny mögött létrejött szak- folytatódik. 3. helyezett: Szafi Products Kft. – besztercei szilvás levél
a hazai képzési központokban. Az mai együttműködést tovább segítve Az év gluténmentes verseny elis-
elmúlt évtizedek alatt a magyar a díjátadó ünnepségen Győrffy meréseit Győrffy Balázs, a NAK A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:
nagyüzemi sajtgyártás fokozatosan Balázs, a NAK elnöke bejelentette: a elnöke, Felkai Beáta Olga, az Agrár- 1. helyezett: lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
az olcsó tömegtermékekre szűkült, NAK megalakítja a gluténmentes minisztérium élelmiszeriparért és 2. helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
amelyet sajnos lekövetett az oktatás munkacsoportját, amelynek célja kereskedelempolitikáért felelős 3. helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga
is, ezért a magasabb szintű ismere- elősegíteni a gluténmentes termé- helyettes államtitkára és Cseh Tibor
tek megszerzéséhez a hazai iskola- kekkel kapcsolatos innovációt, András, a MAGOSZ főtitkára, Sza- MAGOSZ Innovációs Különdíj:
rendszer már nem biztosított lehe- emellett megoldást keresni az ága- bolcs Péter, az AMUREX GM Kft. ügy- Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.
tőséget. Ahhoz a középkori gyakor- zatban felmerülő problémákra, kihí- vezetője, valamint Koltai Tünde, a
latokhoz hasonlóan külföldre kellett vásokra. Magyar Cöliákia Egyesület elnöke A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a
menni, vagy ide kellett hívni a külho- A szakmai együttműködés sike- adta át. Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.
ni mestereket. A kamara az elmúlt rét mutatja, hogy a résztvevők a HORVÁtH VIVIEN/NAK