Page 28 - NAKlap 2023. tél XI. évf. 3
P. 28

28      ÉLELMISZERIPAR                                                                          2023. tél  |      LAP               LAP  | 2023. tél                                                               ÉLELMISZERIPAR               29
                                                                                                                        A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
           Jelentős fejlődésen ment keresztül                                                                                             Díjazták az év gluténmentes



           a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítés                                                                                      kenyerét és péksüteményeit





           Több mint 100 évvel az első magyar sajt-                       A kamara és a Magyar Sajtkészítők   kínálatából egyértelműen látszik.
           verseny után, a Magyar Sajtkészítők                          Egyesülete közös  szervezésében   Ezek között a hazai kisüzemi és kéz-  A Magyarok Kenyere
                                                                        2019-ben sajtbíráló képzés indult, ahol
                                                                                                       műves sajtoknak is helye lehetne.
           Egyesülete 2013-ban rendezte meg először                     a résztvevők a sajtversenyekre bene-  A Sajtkészítők Egyesületének stra-  programhoz kapcso-
           a Magyar Sajtmustrát.                                        vezett sajtok minősítéséhez szükséges   tégiai  célja,  hogy  a  magyar  sajtok   lódóan idén második
                                                                                                       ismertsége növekedjen a fogyasztók
                                                                        ismereteket sajátították el. Még abban
                                                                        az évben átvehette oklevelét az első 25   körében. Ezt a sajtkészítők képzése, a
             Etyek 2023. szeptember végén   évek során kezdeményező szerepet   független sajtbíráló, akik nem feltétle-  sajtbírálói rendszer további fejleszté-  alkalommal rendezte
           már  a  11.  Magyar  Sajtmustrának   vállalt a versenyképes szaktudás   nül sajtkészítők, inkább a sajtok iránt   se és a fogyasztói szemléletformálás   meg a gluténmentes
           adott otthont. Az elmúlt évtized   megszerzése érdekében. több mint   elkötelezett fiatalok.   útján kívánja az egyesület elérni. Ez
           alatt a sajtkészítés sokat fejlődött, a   200 fő vett részt a Magyar tejgazda-  Az idei sajtmustra programja egy   utóbbi területen még sok a tennivaló.   kenyerek és péksü-
           mustra mára a magyar kisüzemi és   sági és Kísérleti Intézet mosonma-  szakmai konferenciából és a sajtver-  Hogy a fogyasztók minél szélesebb
           kézműves sajtok legnagyobb meg-  gyaróvári tanüzemében megvalósí-  senyből állt. A sajtok minősítése az   köre ismerje meg a jó minőségű hazai   temények versenyét
           mérettetésévé vált. Az idei verseny-  tott képzéseken, és mintegy 40 fő   új magyar sajtbírálati rendszer sze-  kisüzemi és kézműves sajtokat, még   a Magyar
           re 161 nevezés érkezett, amelyek   jutott el franciaországi tanulmányu-  rint történt, ami illeszkedve a nem-  sokat kell tenni. Ehhez több együtt-
           között 4 arany, 19 ezüst és 20 bron-  takra a kamara szervezésében és   zetközi gyakorlatokhoz, egy   működésre lenne szükség. Hogy a   Gazdakörök és
           zéremmel díjazta a zsűri a legjobb   támogatásával. Ezek a programok   fogyasztóközpontú, érzékszervi   vendégek vagy vásárlók az éttermek-  Gazdaszövetkezetek
           sajtokat és készítőiket. A zsűri mun-  szervesen illeszkednek a Magyar   bírálaton alapuló pontozási rend-  ben, szálláshelyeken, sőt akár a bol-
           kájában a külföldi szakértők mellett   Sajtkészítők Egyesülete által szer-  szert jelent.   tokban is találkozhassanak ezekkel a   Szövetsége, a
           a hazai képzéseken oklevelet szer-  vezett oktatásokhoz és nemzetközi   Az idei sajtmustra újdonsága a   sajtokkal, szükséges a sajtkészítők, a
           zett bírálók is részt vettek.  szakértői látogatásokhoz. A megva-  magyar sajtasztal volt, ahol kiállítás-  vendéglátóipari és kiskereskedelmi   Nemzeti
             A versenyen jól követhető volt a   lósult programoknak köszönhetően   ra kerültek a nevezett sajtok. Hogy   szereplők összefogása.  Agrárgazdasági
           hazai kisüzemi és kézműves sajtké-  kialakult azoknak a felkészült   valóban kiválóak a magyar kisüzemi   A kamara továbbra is igyekszik
           szítés fejlődése. Amíg a sajtmustra   kisüzemi és kézműves sajtkészítők-  és kézműves sajtok, azt a jelenlévő   minél többet tenni a hazai kisüzemi   Kamara, a Magyar
           első éveiben a rövid érlelési idejű   nek a köre, akik már nemcsak a meg-  hazai és külföldi szakértők vélemé-  és kézműves sajtkészítők boldogu-  Cöliákia Egyesület és
           friss sajtok domináltak, most már   szerzett tudás felhasználásához,   nye is alátámasztotta. Hogy van   lása és általánosan a magyar sajt-
           sokkal több gazdag és változatos   hanem a tudás átadásához szüksé-  igény a minőségi sajtok iránt, az a   kultúra fejlesztése érdekében.   az AMUREX GM
           ízvilágú, hosszabb érlelésű, magas   ges képességekkel is rendelkeznek.  kiskereskedelmi láncok nemzetközi    VADÁSZ SÁNDOR/NAK
           hozzáadott értéket képviselő termé-                                                                                            Hungary Kft.
           ket láthattunk és kóstolhattunk.
           Hogy valaki ilyen sajtokat készíthes-                                                                                            A kezdeményezés célja változat-  Magyarok Kenyere programhoz
           sen, az nem egyszerűen a sajtkészí-                                                                                            lan: felhívni a figyelmet a speciális   kapcsolódóan már az első alka-  A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
           tő szándékán és döntésén múlik,                                                                                                étrendet követő, lisztérzékenység-  lommal adománygyűjtést kezde-
           komoly tudásra és gyakorlatra van                                                                                              gel  élők  igényeire  és  elősegíteni  a   ményeztek. A versenyzők tavaly   A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
           hozzá szükség.                                                                                                                 gluténmentes termékekkel kapcso-  több mint egy tonna gluténmen-  1.  helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
             A szükséges tudás megszerzésé-                                                                                               latos innovációt.              tes lisztet ajánlottak fel a program   2.  helyezett: Szafi Products Kft. – kovászos vekni
           re a hazai sajtkészítők egy része                                                                                                Az idei verseny Nagy István, agrár-  számára, melyet liszt, kenyér és   3.  helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – teljes kiőrlésű kovászos
           több évet áldozott, a hosszú tanulási                                                                                          miniszter védnöksége mellett indult   pékáru formájában kaptak meg a   kenyér
           folyamat eredménye mostanra már                                                                                                el, a zsűri elnöke  Badakné dr. Kerti   szükséget szenvedő, lisztérzé-
           beérett, az idei sajtmustrán bemu-                                                                                             Katalin, egyetemi docens, a Magyar   kenységben  érintett  családok.  A   A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:
           tatott sajtok ezt egyértelműen iga-                                                                                            Agrár-  és  élettudományi  Egyetem   gluténmentes termékek ado-  1.  helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
           zolták. Az alapismeretek megszer-                                                                                              tanszékvezetője volt.          mánygyűjtése a 2023. évben is   2.  helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
           zésére és bővítésére lehetőség volt                                                                                              A verseny mögött létrejött szak-  folytatódik.               3.  helyezett: Szafi Products Kft. – besztercei szilvás levél
           a hazai képzési központokban. Az                                                                                               mai együttműködést tovább segítve   Az év gluténmentes verseny elis-
           elmúlt évtizedek alatt a magyar                                                                                                a díjátadó ünnepségen  Győrffy   meréseit Győrffy Balázs, a NAK   A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:
           nagyüzemi sajtgyártás fokozatosan                                                                                              Balázs, a  NAK elnöke bejelentette: a   elnöke, Felkai Beáta Olga, az Agrár-  1.  helyezett: lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
           az olcsó tömegtermékekre szűkült,                                                                                              NAK megalakítja a gluténmentes   minisztérium  élelmiszeriparért  és   2.  helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
           amelyet sajnos lekövetett az oktatás                                                                                           munkacsoportját, amelynek célja   kereskedelempolitikáért felelős   3.  helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga
           is, ezért a magasabb szintű ismere-                                                                                            elősegíteni a gluténmentes termé-  helyettes államtitkára és Cseh Tibor
           tek megszerzéséhez a hazai iskola-                                                                                             kekkel kapcsolatos innovációt,   András, a MAGOSZ főtitkára,  Sza-  MAGOSZ Innovációs Különdíj:
           rendszer már nem biztosított lehe-                                                                                             emellett megoldást keresni az ága-  bolcs Péter, az AMUREX GM Kft. ügy-  Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.
           tőséget. Ahhoz a középkori gyakor-                                                                                             zatban felmerülő problémákra, kihí-  vezetője, valamint  Koltai Tünde, a
           latokhoz hasonlóan külföldre kellett                                                                                           vásokra.                       Magyar Cöliákia Egyesület elnöke   A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a
           menni, vagy ide kellett hívni a külho-                                                                                           A szakmai együttműködés sike-  adta át.                      Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.
           ni mestereket. A kamara az elmúlt                                                                                              rét mutatja, hogy a résztvevők a       HORVÁtH VIVIEN/NAK
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32