Page 21 - NAKlap 2023. tél XI. évf. 3
P. 21

20  KISTERMELŐ   2023. tél  |   LAP  LAP  | 2023. tél                                           JOGSZABÁLY            21
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Hazai termékek a fenntartható   Változás a kistermelői szabályozásban




 vidéki gazdaságokért






 A hazai termékeknek kiemelt szerepük van,   tókat, vidékfejlesztőket szólítottunk   ténik jelenleg Magyarországon,
 ezért fontos megtalálni a kapcsolatot a ter-  meg. A NAK a tavaszi rendezvények-  melyek a helyi termelőket érintik,
 hez kapcsolódóan a Jó gyakorlatok
 ezekről tájékoztatták a tanácsadó-
 melő és a fogyasztó között. A helyi élelmi-  és termelői bemutatkozók című   kat, akik továbbítják a megszerzett
 szerek megvásárlásával segítjük a hazai   kiadványba összegyűjtött több pél-  ismereteket.
 daértékűen működő gazdaságot,
 A vidéki gazdálkodás megmara-
 gazdaságok gyors piacra jutását, a vidéki   helyitermék-előállítót, valamint az   dásához és fenntartásához olyan
 aktuálisan felmerült kérdésekre
 jogszabályi környezet alakult, amely
 lakosság megélhetését és a vidék megtar-  adott válaszokat. A kiadvány a   lehetőség teremt a kis mennyiségű,
 tóerejének biztosítását.   kamara portáljának szakmai kiadvá-  helyi és hagyományos élelmiszer
 nyok aloldaláról letölthető.
 értékesítésre.
 A Helyi termék rendezvény   A  gazdaságok  több  lábon  állá-
 A helyi ellátás tekintetében elen-  népszerűsítik a magyar ízeket, a   záróeseménye  keretében  novem-  sának elősegítésével, az agrotu-
 gedhetetlen a tradicionális kister-  magyar gasztronómiához biztosítják   berben megtartott REl Szervezők   risztika, egyéb termékek és szol-
 melői tevékenység. Az utóbbi évek-  az alapanyagokat, és a fogyasztók-  Napjának Békéscsaba adott otthon.   gáltatások diverzifikálásával, a
 ben ugyanis szervesen átalakult a   nak módjuk van személyes kapcso-  A REl Szervezők Napja azon szakta-  védjegyek használatával elősegít-
 fogyasztói szerkezet, és azon belül   latot építeni velük.  nácsadóknak és vidékfejlesztési   hető a helyi termék értékesítése
 felértékelődött az önellátás jelentő-  A nyolc helyszínen (Budapest,   tanácsadóknak szólt, akik a terme-  és piacra jutása.  tudásátadással
 sége. A magyar termékek helyben   Pannonhalma, Paks, Hajdúböször-  lőkkel dolgoznak együtt, vagyis   és iránymutatással pedig olyan
 történő értékesítésével csökkenthe-  mény, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregy-  támogatják és  segítik  őket a min-  innovatív megoldási lehetősége-
 tő az árualapok szállítási útja, továb-  háza, Szolnok) megtartott rendez-  dennapokban. tanácsokkal látják el   ket, trendeket és eszközöket
 bá a termelő, a feldolgozó és a   vényen 20 jó gyakorlatot, 80 kiállító   a kistermelőket többek között jog-  érhetnek el a helyi gazdaságok,
 fogyasztó nemcsak fizikailag van   termelőt és közel 1000 érdeklődőt,   szabályi, vagy piacra jutási kérdé-  amelyek a helyi termék előállítást
 közel egymáshoz, hanem bizalmi   köztük gazdálkodókat, kosárközös-  sekben, illetve a feldolgozásban és   segítik és ezáltal azok értékesítési   A kistermelői rendelet felülvizsgálata már   Vagyis aki nem szeretne ennél töb-  esetében. Valamint előírja a II. kategó-
 viszony is kialakul köztük. Így a hely-  ségeket, piacüzemeltetőket, véd-  az üzleti modellek kitalálásában is.   lehetőségei bővülnek.  bet értékesíteni, maradhat ebben a   ria számára az élelmiszer-vállalkozás
 ben előállított- és feldolgozott ter-  jegyhasználókat, élelmiszer-előállí-  Számtalan pozitív jogi változás tör-   SZOMI EDINA/NAK  régóta napirenden volt, mivel a jelenlegi   kategóriában, számukra nincs más   működéséhez szükséges szakképesí-
 mékek vásárlásával a helyi termelő-  szabályozás nem tartalmazta azon kerete-  teendő.          tésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM
 ket, élelmiszer-feldolgozókat is                                   II. kategóriában a maximális érté-  rendelet alapján legalább a mikrovál-
 segítjük.  ket, melyek elősegítik a kisméretű előállítók         kesíthető mennyiségek bővültek, és   lalkozásokra előírt képesítés meg-
 A Nemzeti Agrárgazdasági Kama-  organikus fejlődését és növekedését.   számukra lehetővé válik, hogy hazai   szerzését, amelyet a rendelet hatály-
 ra (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki                              előállítású, vásárolt alapanyagokat   balépésétől számított egy éven belül
 Hálózat (MNVH) nyolc városban tar-                               is felhasználjanak, ezzel együtt   kell teljesítenie.
 tott Helyi termék rendezvényt: a   Sok év előkészítés után novem-  Az új rendelet a kistermelői rende-  viszont több előírásnak kell megfe-  Ismét lehetővé válik a kiskapacitá-
 tavaszi négy után októberben újabb   berben megjelent a régóta várt jog-  letet váltja, és legfontosabb változá-  lelniük.    sú vágóhidak működtetése és igény-
 négy helyszínen, az Agrárminisztéri-  szabály, mely új lendületet adhat a   sai, hogy módosul a kistermelő   Részleteiben ez úgy néz ki, hogy aki   bevétele, valamint a mobil vadfel-
 um,  a Nemzeti  élelmiszerlánc-biz-  helyitermék-előállításnak. A kis   fogalma, aminek köszönhetően ezu-  a II. kategióriát választja többet érté-  dolgozó létesítmény üzemeltetésé-
 tonsági Hivatal és a Kislépték Egye-  mennyiségű, helyi és marginális   tán már jogi személy vagy jogi sze-  kesíthet, de bővített higiéniai követel-  re vonatkozó szabályozás is ebben a
 sület közreműködésével. A rendez-  élelmiszer-előállítás és értékesítés   mélyiséggel nem rendelkező szer-  ményeket ír elő számukra a rendelet,   rendeletben kapott helyet.
 vénysorozat előadásai rámutattak   higiéniai feltételeiről szóló 60/2023.   vezet is végezhet kistermelői élelmi-  például egyszerűsített HACCP doku-  további újdonságok a rendeletben,
 arra, hogy növelni kell a helyben   (XI.15.) AM rendelet – amely novem-  szer előállítást. Az értékesítési lehe-  mentációt  kell  vezetniük  (a  helyes   hogy  megfelelő  higiéniai  feltételek
 termelt innovatív termékek előállí-  ber 23-án lépett hatályba – a kis   tőségei is bővülnek a kistermelőnek,   higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-el-  rendelkezésre állása esetén darált-
 tását és a termelők termékeinek a   mennyiségű, helyi élelmiszer-előál-  így már házhozszállítással, csomag-  veken alapuló eljárásokra kiterjedő   hús és előkészített hús előállítása és
 rövid ellátási láncokon keresztüli   lítás feltételeit könnyíti, ezáltal   küldő kereskedelem, átadópont   élelmiszer-biztonsági irányítási rend-  forgalmazása is lehetővé válik, és
 eladását, legyen az akár regionális-,   segítve a hazai kistermelőket és a   vagy automata útján is eljuthatnak a   szerek végrehajtásáról és ezen belül a   kiegészül az adományozás céljából,
 közösségi értékesítés, vagy jól   „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. A   termékek a fogyasztóhoz.   rendszer egyes élelmiszer-vállalkozá-  kiskereskedelemben  történő  friss
 működő térségi piacok útján. A   kamara Helyi termék rendezvényso-  A rendelet két kategóriába sorolja   sokon  belüli  végrehajtásának  meg-  hús lefagyasztására vonatkozó ren-
 magyar gazdálkodóknak ország-  rozatának állomásain már első kéz-  a kistermelőket, attól függően, hogy   könnyítéséről/rugalmasságáról szóló   delkezésekkel, valamint a vadhús fel-
 szerte minőségi, hagyományos ízvi-  ből értesülhettek a résztvevők a ter-  milyen mennyiségben kíván alapter-  2022/C 355/01 bizottsági közlemény   dolgozásának lehetőségével.
 lágú, innovatív élelmiszereket, olyan   vezett változásokról, most cikkünk-  méket, illetve élelmiszert előállítani   II. melléklet 3.2. pontja szerinti egy-  A rendelet hatálybalépésével
 hazai terméket kell kínálniuk, amely   ben összefoglaljuk azokat az újdon-  a kistermelő.  szerűsített HACCP-alapú eljárás   együtt a korábbi kistermelői rende-
 megfelel a jelenlegi fogyasztói elvá-  ságokat, tudnivalókat, amelyekre a   I. kategóriában a korábbi szabá-  dokumentációja). Mikrobiológiai vizs-  let (52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet)
 rásoknak.   rendelet hatályba lépésével figyelni-  lyozás szerinti maximális mennyisé-  gálatra is szükség van ezentúl a köz-  hatályát veszti.
 A helyi termelők hozzájárulnak a   ük kell a kis élelmiszer-előállítóknak.   geket állíthatja elő a kistermelő, itt   vetlen fogyasztásra szánt állati erede-   tÓSZEGI-FAGGYAS KAtAlIN
 kulturális örökség megőrzéséhez,   lényegi változások nem történtek.   tű és a nem állati eredetű élelmiszerek        / NAK
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26