Page 20 - NAKlap 2023. tél XI. évf. 3
P. 20

20      KISTERMELŐ                                                                              2023. tél  |      LAP               LAP  | 2023. tél                                                                      JOGSZABÁLY            21
                                                                                                                        A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
           Hazai termékek a fenntartható                                                                                                  Változás a kistermelői szabályozásban




           vidéki gazdaságokért






           A hazai termékeknek kiemelt szerepük van,                    tókat, vidékfejlesztőket szólítottunk   ténik jelenleg Magyarországon,
           ezért fontos megtalálni a kapcsolatot a ter-                 meg. A NAK a tavaszi rendezvények-  melyek a helyi termelőket érintik,
                                                                        hez kapcsolódóan a Jó gyakorlatok
                                                                                                       ezekről tájékoztatták a tanácsadó-
           melő és a fogyasztó között. A helyi élelmi-                  és termelői bemutatkozók című   kat, akik továbbítják a megszerzett
           szerek megvásárlásával segítjük a hazai                      kiadványba összegyűjtött több pél-  ismereteket.
                                                                        daértékűen működő gazdaságot,
                                                                                                         A vidéki gazdálkodás megmara-
           gazdaságok gyors piacra jutását, a vidéki                    helyitermék-előállítót, valamint az   dásához és fenntartásához olyan
                                                                        aktuálisan felmerült kérdésekre
                                                                                                       jogszabályi környezet alakult, amely
           lakosság megélhetését és a vidék megtar-                     adott válaszokat. A kiadvány a   lehetőség teremt a kis mennyiségű,
           tóerejének biztosítását.                                     kamara portáljának szakmai kiadvá-  helyi és hagyományos élelmiszer
                                                                        nyok aloldaláról letölthető.
                                                                                                       értékesítésre.
                                                                          A Helyi termék rendezvény      A  gazdaságok  több  lábon  állá-
             A helyi ellátás tekintetében elen-  népszerűsítik a magyar ízeket, a   záróeseménye  keretében  novem-  sának elősegítésével, az agrotu-
           gedhetetlen a tradicionális kister-  magyar gasztronómiához biztosítják   berben megtartott REl Szervezők   risztika, egyéb termékek és szol-
           melői tevékenység. Az utóbbi évek-  az alapanyagokat, és a fogyasztók-  Napjának Békéscsaba adott otthon.   gáltatások diverzifikálásával, a
           ben ugyanis szervesen átalakult a   nak módjuk van személyes kapcso-  A REl Szervezők Napja azon szakta-  védjegyek használatával elősegít-
           fogyasztói szerkezet, és azon belül   latot építeni velük.   nácsadóknak és vidékfejlesztési   hető a helyi termék értékesítése
           felértékelődött az önellátás jelentő-  A nyolc helyszínen (Budapest,   tanácsadóknak szólt, akik a terme-  és piacra jutása.  tudásátadással
           sége. A magyar termékek helyben   Pannonhalma, Paks, Hajdúböször-  lőkkel dolgoznak együtt, vagyis   és iránymutatással pedig olyan
           történő értékesítésével csökkenthe-  mény, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregy-  támogatják és  segítik  őket a min-  innovatív megoldási lehetősége-
           tő az árualapok szállítási útja, továb-  háza, Szolnok) megtartott rendez-  dennapokban. tanácsokkal látják el   ket, trendeket és eszközöket
           bá a termelő, a feldolgozó és a   vényen 20 jó gyakorlatot, 80 kiállító   a kistermelőket többek között jog-  érhetnek el a helyi gazdaságok,
           fogyasztó nemcsak fizikailag van   termelőt és közel 1000 érdeklődőt,   szabályi, vagy piacra jutási kérdé-  amelyek a helyi termék előállítást
           közel egymáshoz, hanem bizalmi   köztük gazdálkodókat, kosárközös-  sekben, illetve a feldolgozásban és   segítik és ezáltal azok értékesítési   A kistermelői rendelet felülvizsgálata már   Vagyis aki nem szeretne ennél töb-  esetében. Valamint előírja a II. kategó-
           viszony is kialakul köztük. Így a hely-  ségeket, piacüzemeltetőket, véd-  az üzleti modellek kitalálásában is.   lehetőségei bővülnek.                                                     bet értékesíteni, maradhat ebben a   ria számára az élelmiszer-vállalkozás
           ben előállított- és feldolgozott ter-  jegyhasználókat, élelmiszer-előállí-  Számtalan pozitív jogi változás tör-   SZOMI EDINA/NAK  régóta napirenden volt, mivel a jelenlegi              kategóriában, számukra nincs más   működéséhez szükséges szakképesí-
           mékek vásárlásával a helyi termelő-                                                                                            szabályozás nem tartalmazta azon kerete-                     teendő.                        tésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM
           ket, élelmiszer-feldolgozókat is                                                                                                                                                              II. kategóriában a maximális érté-  rendelet alapján legalább a mikrovál-
           segítjük.                                                                                                                      ket, melyek elősegítik a kisméretű előállítók                kesíthető mennyiségek bővültek, és   lalkozásokra előírt képesítés meg-
             A Nemzeti Agrárgazdasági Kama-                                                                                               organikus fejlődését és növekedését.                         számukra lehetővé válik, hogy hazai   szerzését, amelyet a rendelet hatály-
           ra (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki                                                                                                                                                         előállítású, vásárolt alapanyagokat   balépésétől számított egy éven belül
           Hálózat (MNVH) nyolc városban tar-                                                                                                                                                          is felhasználjanak, ezzel együtt   kell teljesítenie.
           tott Helyi termék rendezvényt: a                                                                                                 Sok év előkészítés után novem-  Az új rendelet a kistermelői rende-  viszont több előírásnak kell megfe-  Ismét lehetővé válik a kiskapacitá-
           tavaszi négy után októberben újabb                                                                                             berben megjelent a régóta várt jog-  letet váltja, és legfontosabb változá-  lelniük.       sú vágóhidak működtetése és igény-
           négy helyszínen, az Agrárminisztéri-                                                                                           szabály, mely új lendületet adhat a   sai, hogy módosul a kistermelő   Részleteiben ez úgy néz ki, hogy aki   bevétele, valamint a mobil vadfel-
           um,  a Nemzeti  élelmiszerlánc-biz-                                                                                            helyitermék-előállításnak. A kis   fogalma, aminek köszönhetően ezu-  a II. kategióriát választja többet érté-  dolgozó létesítmény üzemeltetésé-
           tonsági Hivatal és a Kislépték Egye-                                                                                           mennyiségű, helyi és marginális   tán már jogi személy vagy jogi sze-  kesíthet, de bővített higiéniai követel-  re vonatkozó szabályozás is ebben a
           sület közreműködésével. A rendez-                                                                                              élelmiszer-előállítás és értékesítés   mélyiséggel nem rendelkező szer-  ményeket ír elő számukra a rendelet,   rendeletben kapott helyet.
           vénysorozat előadásai rámutattak                                                                                               higiéniai feltételeiről szóló 60/2023.   vezet is végezhet kistermelői élelmi-  például egyszerűsített HACCP doku-  további újdonságok a rendeletben,
           arra, hogy növelni kell a helyben                                                                                              (XI.15.) AM rendelet – amely novem-  szer előállítást. Az értékesítési lehe-  mentációt  kell  vezetniük  (a  helyes   hogy  megfelelő  higiéniai  feltételek
           termelt innovatív termékek előállí-                                                                                            ber 23-án lépett hatályba – a kis   tőségei is bővülnek a kistermelőnek,   higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-el-  rendelkezésre állása esetén darált-
           tását és a termelők termékeinek a                                                                                              mennyiségű, helyi élelmiszer-előál-  így már házhozszállítással, csomag-  veken alapuló eljárásokra kiterjedő   hús és előkészített hús előállítása és
           rövid ellátási láncokon keresztüli                                                                                             lítás feltételeit könnyíti, ezáltal   küldő kereskedelem, átadópont   élelmiszer-biztonsági irányítási rend-  forgalmazása is lehetővé válik, és
           eladását, legyen az akár regionális-,                                                                                          segítve a hazai kistermelőket és a   vagy automata útján is eljuthatnak a   szerek végrehajtásáról és ezen belül a   kiegészül az adományozás céljából,
           közösségi értékesítés, vagy jól                                                                                                „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. A   termékek a fogyasztóhoz.   rendszer egyes élelmiszer-vállalkozá-  kiskereskedelemben  történő  friss
           működő térségi piacok útján. A                                                                                                 kamara Helyi termék rendezvényso-  A rendelet két kategóriába sorolja   sokon  belüli  végrehajtásának  meg-  hús lefagyasztására vonatkozó ren-
           magyar gazdálkodóknak ország-                                                                                                  rozatának állomásain már első kéz-  a kistermelőket, attól függően, hogy   könnyítéséről/rugalmasságáról szóló   delkezésekkel, valamint a vadhús fel-
           szerte minőségi, hagyományos ízvi-                                                                                             ből értesülhettek a résztvevők a ter-  milyen mennyiségben kíván alapter-  2022/C 355/01 bizottsági közlemény   dolgozásának lehetőségével.
           lágú, innovatív élelmiszereket, olyan                                                                                          vezett változásokról, most cikkünk-  méket, illetve élelmiszert előállítani   II. melléklet 3.2. pontja szerinti egy-  A rendelet hatálybalépésével
           hazai terméket kell kínálniuk, amely                                                                                           ben összefoglaljuk azokat az újdon-  a kistermelő.           szerűsített HACCP-alapú eljárás   együtt a korábbi kistermelői rende-
           megfelel a jelenlegi fogyasztói elvá-                                                                                          ságokat, tudnivalókat, amelyekre a   I. kategóriában a korábbi szabá-  dokumentációja). Mikrobiológiai vizs-  let (52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet)
           rásoknak.                                                                                                                      rendelet hatályba lépésével figyelni-  lyozás szerinti maximális mennyisé-  gálatra is szükség van ezentúl a köz-  hatályát veszti.
             A helyi termelők hozzájárulnak a                                                                                             ük kell a kis élelmiszer-előállítóknak.   geket állíthatja elő a kistermelő, itt   vetlen fogyasztásra szánt állati erede-   tÓSZEGI-FAGGYAS KAtAlIN
           kulturális örökség megőrzéséhez,                                                                                                                              lényegi változások nem történtek.   tű és a nem állati eredetű élelmiszerek        / NAK
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25