Page 20 - NAKlap 2023. tél XI. évf. 3
P. 20
20 KISTERMELŐ 2023. tél | LAP LAP | 2023. tél JOGSZABÁLY 21
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
Hazai termékek a fenntartható Változás a kistermelői szabályozásban
vidéki gazdaságokért
A hazai termékeknek kiemelt szerepük van, tókat, vidékfejlesztőket szólítottunk ténik jelenleg Magyarországon,
ezért fontos megtalálni a kapcsolatot a ter- meg. A NAK a tavaszi rendezvények- melyek a helyi termelőket érintik,
hez kapcsolódóan a Jó gyakorlatok
ezekről tájékoztatták a tanácsadó-
melő és a fogyasztó között. A helyi élelmi- és termelői bemutatkozók című kat, akik továbbítják a megszerzett
szerek megvásárlásával segítjük a hazai kiadványba összegyűjtött több pél- ismereteket.
daértékűen működő gazdaságot,
A vidéki gazdálkodás megmara-
gazdaságok gyors piacra jutását, a vidéki helyitermék-előállítót, valamint az dásához és fenntartásához olyan
aktuálisan felmerült kérdésekre
jogszabályi környezet alakult, amely
lakosság megélhetését és a vidék megtar- adott válaszokat. A kiadvány a lehetőség teremt a kis mennyiségű,
tóerejének biztosítását. kamara portáljának szakmai kiadvá- helyi és hagyományos élelmiszer
nyok aloldaláról letölthető.
értékesítésre.
A Helyi termék rendezvény A gazdaságok több lábon állá-
A helyi ellátás tekintetében elen- népszerűsítik a magyar ízeket, a záróeseménye keretében novem- sának elősegítésével, az agrotu-
gedhetetlen a tradicionális kister- magyar gasztronómiához biztosítják berben megtartott REl Szervezők risztika, egyéb termékek és szol-
melői tevékenység. Az utóbbi évek- az alapanyagokat, és a fogyasztók- Napjának Békéscsaba adott otthon. gáltatások diverzifikálásával, a
ben ugyanis szervesen átalakult a nak módjuk van személyes kapcso- A REl Szervezők Napja azon szakta- védjegyek használatával elősegít-
fogyasztói szerkezet, és azon belül latot építeni velük. nácsadóknak és vidékfejlesztési hető a helyi termék értékesítése
felértékelődött az önellátás jelentő- A nyolc helyszínen (Budapest, tanácsadóknak szólt, akik a terme- és piacra jutása. tudásátadással
sége. A magyar termékek helyben Pannonhalma, Paks, Hajdúböször- lőkkel dolgoznak együtt, vagyis és iránymutatással pedig olyan
történő értékesítésével csökkenthe- mény, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregy- támogatják és segítik őket a min- innovatív megoldási lehetősége-
tő az árualapok szállítási útja, továb- háza, Szolnok) megtartott rendez- dennapokban. tanácsokkal látják el ket, trendeket és eszközöket
bá a termelő, a feldolgozó és a vényen 20 jó gyakorlatot, 80 kiállító a kistermelőket többek között jog- érhetnek el a helyi gazdaságok,
fogyasztó nemcsak fizikailag van termelőt és közel 1000 érdeklődőt, szabályi, vagy piacra jutási kérdé- amelyek a helyi termék előállítást
közel egymáshoz, hanem bizalmi köztük gazdálkodókat, kosárközös- sekben, illetve a feldolgozásban és segítik és ezáltal azok értékesítési A kistermelői rendelet felülvizsgálata már Vagyis aki nem szeretne ennél töb- esetében. Valamint előírja a II. kategó-
viszony is kialakul köztük. Így a hely- ségeket, piacüzemeltetőket, véd- az üzleti modellek kitalálásában is. lehetőségei bővülnek. bet értékesíteni, maradhat ebben a ria számára az élelmiszer-vállalkozás
ben előállított- és feldolgozott ter- jegyhasználókat, élelmiszer-előállí- Számtalan pozitív jogi változás tör- SZOMI EDINA/NAK régóta napirenden volt, mivel a jelenlegi kategóriában, számukra nincs más működéséhez szükséges szakképesí-
mékek vásárlásával a helyi termelő- szabályozás nem tartalmazta azon kerete- teendő. tésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM
ket, élelmiszer-feldolgozókat is II. kategóriában a maximális érté- rendelet alapján legalább a mikrovál-
segítjük. ket, melyek elősegítik a kisméretű előállítók kesíthető mennyiségek bővültek, és lalkozásokra előírt képesítés meg-
A Nemzeti Agrárgazdasági Kama- organikus fejlődését és növekedését. számukra lehetővé válik, hogy hazai szerzését, amelyet a rendelet hatály-
ra (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki előállítású, vásárolt alapanyagokat balépésétől számított egy éven belül
Hálózat (MNVH) nyolc városban tar- is felhasználjanak, ezzel együtt kell teljesítenie.
tott Helyi termék rendezvényt: a Sok év előkészítés után novem- Az új rendelet a kistermelői rende- viszont több előírásnak kell megfe- Ismét lehetővé válik a kiskapacitá-
tavaszi négy után októberben újabb berben megjelent a régóta várt jog- letet váltja, és legfontosabb változá- lelniük. sú vágóhidak működtetése és igény-
négy helyszínen, az Agrárminisztéri- szabály, mely új lendületet adhat a sai, hogy módosul a kistermelő Részleteiben ez úgy néz ki, hogy aki bevétele, valamint a mobil vadfel-
um, a Nemzeti élelmiszerlánc-biz- helyitermék-előállításnak. A kis fogalma, aminek köszönhetően ezu- a II. kategióriát választja többet érté- dolgozó létesítmény üzemeltetésé-
tonsági Hivatal és a Kislépték Egye- mennyiségű, helyi és marginális tán már jogi személy vagy jogi sze- kesíthet, de bővített higiéniai követel- re vonatkozó szabályozás is ebben a
sület közreműködésével. A rendez- élelmiszer-előállítás és értékesítés mélyiséggel nem rendelkező szer- ményeket ír elő számukra a rendelet, rendeletben kapott helyet.
vénysorozat előadásai rámutattak higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. vezet is végezhet kistermelői élelmi- például egyszerűsített HACCP doku- további újdonságok a rendeletben,
arra, hogy növelni kell a helyben (XI.15.) AM rendelet – amely novem- szer előállítást. Az értékesítési lehe- mentációt kell vezetniük (a helyes hogy megfelelő higiéniai feltételek
termelt innovatív termékek előállí- ber 23-án lépett hatályba – a kis tőségei is bővülnek a kistermelőnek, higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-el- rendelkezésre állása esetén darált-
tását és a termelők termékeinek a mennyiségű, helyi élelmiszer-előál- így már házhozszállítással, csomag- veken alapuló eljárásokra kiterjedő hús és előkészített hús előállítása és
rövid ellátási láncokon keresztüli lítás feltételeit könnyíti, ezáltal küldő kereskedelem, átadópont élelmiszer-biztonsági irányítási rend- forgalmazása is lehetővé válik, és
eladását, legyen az akár regionális-, segítve a hazai kistermelőket és a vagy automata útján is eljuthatnak a szerek végrehajtásáról és ezen belül a kiegészül az adományozás céljából,
közösségi értékesítés, vagy jól „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. A termékek a fogyasztóhoz. rendszer egyes élelmiszer-vállalkozá- kiskereskedelemben történő friss
működő térségi piacok útján. A kamara Helyi termék rendezvényso- A rendelet két kategóriába sorolja sokon belüli végrehajtásának meg- hús lefagyasztására vonatkozó ren-
magyar gazdálkodóknak ország- rozatának állomásain már első kéz- a kistermelőket, attól függően, hogy könnyítéséről/rugalmasságáról szóló delkezésekkel, valamint a vadhús fel-
szerte minőségi, hagyományos ízvi- ből értesülhettek a résztvevők a ter- milyen mennyiségben kíván alapter- 2022/C 355/01 bizottsági közlemény dolgozásának lehetőségével.
lágú, innovatív élelmiszereket, olyan vezett változásokról, most cikkünk- méket, illetve élelmiszert előállítani II. melléklet 3.2. pontja szerinti egy- A rendelet hatálybalépésével
hazai terméket kell kínálniuk, amely ben összefoglaljuk azokat az újdon- a kistermelő. szerűsített HACCP-alapú eljárás együtt a korábbi kistermelői rende-
megfelel a jelenlegi fogyasztói elvá- ságokat, tudnivalókat, amelyekre a I. kategóriában a korábbi szabá- dokumentációja). Mikrobiológiai vizs- let (52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet)
rásoknak. rendelet hatályba lépésével figyelni- lyozás szerinti maximális mennyisé- gálatra is szükség van ezentúl a köz- hatályát veszti.
A helyi termelők hozzájárulnak a ük kell a kis élelmiszer-előállítóknak. geket állíthatja elő a kistermelő, itt vetlen fogyasztásra szánt állati erede- tÓSZEGI-FAGGYAS KAtAlIN
kulturális örökség megőrzéséhez, lényegi változások nem történtek. tű és a nem állati eredetű élelmiszerek / NAK