Page 7 - NAKlap 2021. november IX. évf. 11
P. 7

06  RENDEZVÉNY   2021. NOVEMBER  |   LAP  LAP  |  2021. NOVEMBER                                   RENDEZVÉNY              07
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 Kiderült, ki főzi az ország legjobb pálinkáját  Bakonyi ízek Veszprémben






           A vásárok közvetlen találkozási   standjain szereplő termékek között   tőssé nőtte ki magát. Győrffy Balázs, a   Ovádi Péter országgyűlési képvise-
          lehetőséget biztosítanak termelő és   nincs két egyforma, a portékákban   Nemzeti  Agrárgazdasági  Kamara   lő kiemelte, az expó – ahol számos
          vásárló között, ráadásul Veszprém-  generációkon átívelő hagyományok   elnöke  üdvözölte,  hogy  idén  a  vad   minőségi termék jelenik meg – jó
          ben a térség termelőivel, kézművesei-  és tapasztalat összegződik.                              példa arra, milyen eredményei
          vel ismerkedhettek meg a VIII. Bakony   Hozzátette, a fogyasztók                                vannak város és vidék együtt-
          Expo látogatói november 5–7. között.  vásárlásukkal nemcsak egy                                 működésének. Ugron Ákos
           A bakonyi ízek vásárának idén is a   terméket vesznek, hanem                                   Gábor, a Verga Zrt. vezérigazga-
          Veszprém Aréna és a létesítmény   támogatják a magyar munka-                                    tója arról beszélt, a rendezvé-
          előtti tér adott otthont. Az expón kéz-  erőt  és  gazdaságot,  egy-egy                         nyen a vadgazdálkodás és erdő-
          műves termékek, kulturális és gyerek-  család megélhetését. Nagy                                gazdálkodás ökológiai rendsze-
          programok  várták az  érdeklődőket   István arról is beszélt, az Ag -                           rét mutatják be a látogatóknak.
          szombaton és vasárnap is. A rendez-  rárminisztérium egyik fő célki-                              A rendezvényen több kategó-
          vény fő témája a vad, megjelentek a   tűzése a piacok erősítése és                              riában díjazták a kiállítókat. Az
          környékre jellemző vadételek, vadá-  alternatív vásárlási lehetősé-                             élelmiszert előállítók között Volf
          szattal  kapcsolatos szokások  és   gek biztosítása. Megjegyezte,                               Tibor, az italoknál a Pannon
          hagyományok, használati eszközök és   a legkisebb termelőket 15 ezer                            Mézbor Manufaktúra képvi-
          dísztárgyak is. A standok kínálatában   euró vissza nem térítendő támoga-  került a rendezvény fókuszába, mert a   selője, a kézművesek között Pécsi
          többek között füstölt áruk, bor, pálin-  tással segítik, a helyi önkormányza-  vadhús népszerűsítésére szükség van   Krisztina keramikus, míg az innovatív
          ka, kézműves sajtok, csilikészítmé-  toknak piacok létrehozására biztosí-  hazánkban, ugyanis fogyasztása alig   termékeknél az Ana Natúrkozmetiku-
          nyek, lekvárok és szörpök, továbbá   tanak forrásokat.       fél kilogramm évente személyenként.   mok képviselője vehetett át díjat. A
          csipketojás és bőrműves termékek is   Porga Gyula polgármester köszön-  Kiemelte, a magyar vidék és agrárium   vásár nagydíját Miklós Tamás
          megjelentek.                  tőjében arról beszélt, a rendezvény az   fejlesztésére  korábban  nem  látott   (Rosales) kapta, a különdíjat a Verga
           Nagy  István  agrárminiszter  a   elmúlt években Veszprém rangos ese-  mennyiségű forrás áll rendelkezésre a   Zrt. érdemelte ki.
          megnyitón hangsúlyozta, a kiállítók   ményévé vált, és országosan is jelen-  következő években.                     MW


 Ünnepélyes keretek közt zajlott a 2021. évi   Almája lett, ezzel 2021-ben kiérde-  zására és forgalmazására az elsők

 Országos Pálinka- és Törkölypálinka   melte az év legjobb pálinkájának   között kapták meg az engedélyt
 járó díjat. A Magyarország 2021. évi
 hazánkban, így tevékenységüket
 Verseny díjátadója.  legeredményesebb pálinkafőzdéjé-  már több mint 30 éve folytatják.  #AGRÁRPÁLYA
 nek díjáért folyó versenyben III.   Somogyi József 1969-ben szer-
 helyezést ért el a Brill Pálinkaház,   zett szakképesítést a Budapesti   MENŐ SZAKMÁK EGY
 A versenyre 33 főzde nevezett,   megújították  a  magyar  gasztro-  második lett az 1 Csepp Pálinka, a   Borgazdasági  Technikumban
 több mint 300 tétellel. A bírálatra   nómiát.   dobogó felső fokára pedig a Gong   szeszlikőr tagozaton. Ezután Kecs-  MENŐ ÁGAZATBAN
 a  Szabolcs-Szatmár-Bereg  A díjátadóra az Országház Felső-  Pálinkaház állhatott  fel. A tízezer   keméten, a Magyar Likőripari Válla-
 megyei Nyíregyházán került sor,   házi termében került sor, ahol a   palack felettiek kategóriában a   lat helyi üzemében, majd Kunfehér-
 ami azért számít különleges hely-  házelnök kiemelte, hogy „a magya-  Bolyhos ágyas cigánymeggy győ-  tón, az ottani szeszüzemben volt   Digitális kampányazagrárszakképzés
 színnek, mert a régióból három   roknak az élet minden területén az   zedelmeskedett. Életműdíjjal Laka-  alkalmazásban. Végül visszatért   népszerűsítéséért!
 eredetvédett pálinkánk is szár-  értéket kell képviselniük az értékte-  tos Mártont, Papp Józsefet és   Kecskemétre, ahol a Budapesti
 mazik: a szabolcsi alma, szatmári   lenséggel szemben”. Dr. Kövér   Somogyi Józsefet tüntették ki.   Likőripari Vállalat műszaki igazga-
 szilva és újfehértói meggypálinka.   László a  verseny fővédnökeként   Ismerjük meg a díjazottakat:  tóhelyetteseként tevékenykedett,   Részletek:
 Előbbiek 2003, utóbbi 2014 óta áll   elmondta, hogy „a pálinkafőzés   A Lakatos család több mint 50   nyugdíjazásáig a Zwack Kecskeméti   www.nak.hu/szakmai-infok/szakkepzes
 uniós oltalom alatt. A minősítés   gyökerei térben és időben szerte-  éve főzi kétszeres párlással, hagyo-  Pálinkamanufaktúra gyárvezetője-
 2021. szeptember 8–10. között   ágazóak, hagyományát nemzedék-  mányos technológiával a Madarasi   ként dolgozott.
 zajlott, a tételeket 26 szakértő   ről nemzedékre ápolták a történel-  Pálinkát, amelyből az első kereske-  A rendezvényen dr. Nagy István
 értékelte, először alapbírálaton,   mi  Magyarország minden  részén.   delmi tétel 2008 szeptemberében   agrárminiszter  beszédében  nem-
 majd kategóriánként választottak   Évszázadokkal ezelőtt úgy gondol-  került palackba. A főzde biztos úton   zeti italnak nevezte a pálinkát,
 champion díjast, majd ezek közül   ták, hogy akit almával és pálinkával   halad abban, hogy nemsokára   amely „a gyümölcsök aromája mel-
 a legjobbat, ami viselheti 2021-  nem lehet  meggyógyítani, annak   együtt ünnepelhessük fennállásá-  lett a vidék tudását is megőrzi,
 ben az „ország pálinkája” kitünte-  már nincs emberi segítség. Szüle-  nak 80. évfordulóját, munkásságu-  közösséget teremt, összetartó erőt
 tő címet. Mihályi László elnök úr   téstől a halálig az élet minden for-  kat  számos  díjjal  és  elismeréssel   képez”. Bár a hozzá kapcsolódó
 megköszönte a résztvevőknek,   dulópontjához tartozott valamilyen   jutalmazták eddig is.  hagyományvilág rendkívül gazdag,
 hogy ilyen nehéz időkben is segí-  gyümölcspárlat, így volt öröm-,   A Zsindelyes Alapítvány kurató-  véleménye szerint bízni kell abban,
 tették a hagyomány ápolását, és   menyegző-, sirató-, arató-, avató-   riumi elnöke, Papp József a magyar   hogy a nemes ital története „nem
 legszebb tételeiket küldték be a   vagy pokolpálinka is”.  pálinka érdekében végzett kiemel-  lezárt könyv”, jövőjét a fogyasztók
 versenyre, ahogy dr. Nagy István   Az Országos Pálinka- és Törköly-  kedő munkássága elismeréseként   és a termelők együtt fogják alakíta-
 miniszter úr is megköszönte a   pálinka Verseny legjobbja a Vár-  kapta meg az életműdíjat. A minő-  ni.
 főzdéknek, hogy termékeikkel   da-Drink  Zrt.  Exclusive  Jonathan   ségi pálinka előállítására, palacko-   PETŐ KRISZTINA/NAK
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12