Page 8 - NAKlap 2020. március VIII. évf. 6
P. 8

08     növényterMeSztéS                                                                     2020. június  |      LAP
                                                                                                                       A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
          Aszály? talajbaktériumok!





          A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai                                    ban és 2007-ben volt ennél nagyobb

          Szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve                                szárazság magyarországon.
                                                                                                       a talajok víztartó- és vízáteresz-
          cikksorozatot indít. Első témánk maga a talaj. Összetételének, szer-                       tő képessége, a porozitás, a mor-
          kezetének és életének ismertetése mellett bemutatjuk, hogy                                 zsás szerkezet (mikroaggregá-
                                                                                                     tum-stabilitás) mind függ a talaj
          milyen segítséget adnak a talajbaktériumok az egyre súlyosabb                              szervesszén-tartalmától. Ez minél
          méreteket öltő aszályban.                                                                  magasabb, annál jobb a talaj szer-
                                                                                                     kezete. Így kevésbé sújt az aszály,
                                                                                                     csökken a tápanyagok kimosódá-
           a talajt legnagyobb részben   a nitrogént a növényeknek.  az   nézzük meg, mi az összefüggés a   sának és az eróziónak a veszélye,
          ásványok (45%), víz és levegő (20%,   elpusztult növény szerves anya-  talajok szerkezete, a talajélet és az   javul a vízbefogadó képesség.
          30%), valamint szerves anyag (5%)   gából az ammonifikáló baktériu-  aszálytűrés között. az idei év eddig   a baktériumok, algák váladéka
          alkotja.  a talaj biomassza 85%-a   mok teszik újrahasznosíthatóvá a   erősen csapadékhiányos volt. Ápri-  biológiai ragasztó (poliszachari-
          holt szerves anyag (ezt helytelenül   nitrogént, így biztosítva a körfor-  lisban 8,8 mm csapadékot mértek az   dok), ami összetartja a talajré-
          sokszor humusznak nevezzük),   gást.                         átlagos 44 mm helyett. Csak 1946-  szecskéket, a  gombák pedig a
          10%-a növényi gyökér és 5%-ot tesz                                                         fonálszerű tenyészeteikkel szó sze-
          ki a talaj élő állat- és mikroorganiz-                                                     rint összevarrják ezeket az egysé-
          mus közössége (mikrobióta). az élő                                                         geket. láthatjuk, hogy a baktériu-
          közösség résztvevői: mikro- és                                                             moknak, gombáknak, algáknak
          mezofauna (3%), makrofauna (5%),                                                           mennyire fontos szerepük van az
          gyűrűsférgek (12%), gombák és                                                              aggregátumok képződésében, így a
          algák (40%) valamint baktériumok                                                           jó morzsalékos talajszerkezet kiala-
          (40%). Így el is érkeztünk a táplálék-                                                     kulásában.  Egy aprómorzsás szer-
          lánc alapjához, a mikroorganizmu-                                                          kezetű talaj hosszabb ideig képes a
          sokhoz. Ezen parányi élőlények                                                             nedvességet megőrizni, így a vízhi-
          mennyisége és fajgazdagsága                                                                ányos állapotot, az aszályt jobban
          alapvetően meghatározza a talaj-                                                           tűri a növény. a tapasztalatok sze-
          élet minőségét.                                                                            rint a talajbaktérium-oltással kezelt
           a  gazdák az eltérő  adottságú                                                            területek  növénykultúrái  legalább
          talajaik ismeretében alakítják ki a                                                        2–3 héttel tovább bírták az aszályt.
          művelési technológiájukat.  a                                                              léteznek olyan talajbaktériumok és
          növénytermesztők a talajvizsgála-                                                          gombák (pl. mikorrhizák), amelyek a
          tokból tájékozódnak talajaik                                                               növény gyökerét beburkolva táplál-
          tápanyagtartalmáról, kémhatásá-                                                            ják a növényt, egyben fizikai védel-
          ról, szervesanyag-ellátottságáról,                                                         met nyújtanak a kórokozók ellen.
          de legkevesebb információval a                                                             mások a patogén gombák szaporo-
          talajéletről rendelkeznek.                                                                 dásához szükséges vasat képesek
           a mikrobák alappillérei a talajban                                                        megkötni (sziderofórtermelők),
          található tápelemek körforgásá-                                                            ellehetetlenítve ezáltal a kórokozók
          nak. működésüknek köszönhetően                                                             terjedését. sokuk antibiotikumokat
          például a káliumot és foszfort kiold-                                                      termel. a művelés alá vont termő-
          ják a növények számára a talajás-                                                          talajok általában már nem rendel-
          ványokból, de a műtrágyák haszno-                                                          keznek erős biológiai védelmi rend-
          sulását is segítik.  a holt szerves                                                        szerrel, így kémiai növényvédelmet
          anyag lebontói és újraépítői szer-                                                         szükséges folytatnunk.  azonban a
          vetlen anyagokból.                                                                         baktériumos talajoltás, a művelési
           Ragadjuk ki példaként a nitro-                                                            módok és a vetésforgók együttes
          génkörforgást!  a  levegő  78%-át                                                          alkalmazása segítheti a talaj és
          nitrogéngáz alkotja, amelyet köz-                                                          növény egészségének megőrzését.
          vetlenül csak bizonyos mikroor-                                                              a fentiek alapján nem túlzás kije-
          ganizmusok, a nitrogénkötők                                                                lentenünk, hogy a sokszínű, jó talaj-
          tudnak felvenni. ilyenek például a                                                         élet nagyban meghatározza a
          pillangósvirágúak gyökérgümői-                                                             növénytermesztés hatékonyságát.
          ben a rizobiumok vagy a talajban                                                                        DR. PÉnZEs ÉVa/
          élő  azotobacter és Clostridium                                                               maGyaR TalajBaKTÉRium-
          fajok.  a nitrifikáló baktériumok   „ A gyökérzet körüli baktériumokban gazdag talajélet is hozzájárul az   GyÁRTóK És -FoRGalmaZóK
          nitrit vagy nitrát formában adják   aszálytűréshez.”                    Fotó: Varga Sándor         sZaKmai sZERVEZETE
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13