Page 19 - NAKlap_2019_02
P. 19

18   2019. február | NAKlap  NAKlap | 2019. február                                                                       19



 További ismeretek megszerzésére ösztönöznek

 a „Tanuljunk együtt!” programok



 Szem előtt tartva a tagok sikerességének elő-
 segítését, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara   Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai
 kiemelt feladata az ágazatban tevékenykedők
 képességeinek, szakmai ismereteinek bővíté-  KONFERENCIA & KIÁLLÍTÁS
 se. Az Élelmiszeripari Igazgatóság által elindí-
 tott „Tanuljunk együtt!” programsorozat eddi-
 gi sikerén felbuzdulva indokolt a folytatás. A   MAGYARORSZÁG AGRÁR-DIGITALIZÁCIÓS FÓRUMA
 program idén további témákkal, témakörökkel   több, mint 80 előadó, 40 kiállító és 800 szakmai érdeklődő részvételével.
 kiegészülve áll az érdeklődők szolgálatába.   Tematika: stratégia - tervezés - gyakorlat a precíziós gazdálkodásban.


 a kamara korábbi szakmai rendez-  együtt!” hazai élelmiszeripari gya-  vetlen beszélgetésre, konzultációra   magasabb értékű termékeket tud-
 vényeinek tapasztalatai azt mutat-  korlati napok című programsoroza-  is. az elsajátított ismeretek érdem-  nak előállítani, amely mind érzék-  JELENTKEZZ
 ták, hogy az élelmiszeripari vállalko-  tát. ezzel az ingyenes lehetőséggel   ben hozzájárulnak termékfejleszté-  szervi, mind eltarthatósági szem-
 zások és az őstermelők körében egy-  célunk segíteni azon tagjainkat a fel-  sükhöz, együttműködési készségük   pontból számottevő lehet a produk-  MOST!
 aránt kiemelt igény mutatkozik   dolgozás tökéletesítésében, akik   és környezeti teljesítményük javítá-  tumnál, így a résztvevők egyértelmű
 olyan gyakorlati, piacképes tudás   most kezdenek  bele a saját alap-  sához, valamint erőforrás-hatékony-  előnyre tehetnek szert a piacon.   KÜLFÖLDI VENDÉG ELŐADÓK:
 megszerzésére, amely azonnal átül-  anyaguk feldolgozásába, illetve   ságuk növeléséhez. a rendezvényso-  Véleményünk szerint a jó minő-
 tethető a mindennapi tevékenysé-  azoknak is, akik már ezzel a tevé-  rozatot a 2018. évben már bővített   ségű termék – főként a kisebb feldol-  University of Lleida,   Kansas State   Director and Professor
                                                                                                       of Precision Agriculture,
                                                                        University, USA.
                                   GRAP - Research Group
 gükbe. a köztestület Élelmiszeripari   kenységgel foglalkoznak. az interak-  tematikával, több élelmiszeripari   gozók esetében – fontos mozgató-  on AgroICT & Precision   Kutatási területe:  Massey Agritech
 Igazgatósága ezen igények alapján   tív tudásátadás során lehetőség adó-  szak ágazatot érintően hirdettük   rugója a helyi foglalkoztatásnak és   Agriculture Catalonia,   a növénytermesztési   Partnership Research
                                                                                                       Centre, Új Zéland.
                                                                        rendszerek
                                   Spanyolország.
 indította el 2017-ben a „Tanuljunk   dik a szakemberekkel történő köz-  meg (2017-ben: tejipari gyakorlati   fizetőképes kereslet kielégítésének,   Kutatási területe:   ökonómiája,   Kutatási területe:
 napok, bonbon- és trüffelkészítés;   így a programból hosszú távon a   a precíziós gazdálkodáson   illetve a big data   távérzékelés, a precíziós
                                                                                                       gazdálkodás műszaki
                                   belül elsősorban
                                                                        alkalmazása
 „Tanuljunk együtt!” programsorozat 2018.  2018-ban: tejipari gyakorlati napok,   Nemzeti agrárgazdasági Kamara   a gyümölcsösök    a precíziós   feltételrendszere
                                                                                                       (videó bejelentkezés)
                                   szenzoros vizsgálata
                                                                        gazdálkodásban
 vörösárugyártás, zöldség-gyümölcs   mindhárom pillérének tagjai profi-
 program neve  időpont  résztvevők   feldolgozás, pálinka- és párlatkészí-  tálhatnak.  a versenyképesség meg-  Alexandre   Terry Griffin  Ian Yule
                        Escolà
 Tejipari gyakorlati nap – savanyított   2018. április 4–5.  10 fő  tés). a 2018. évi eseményeken   tartásában és fokozásában elenged-
 tejtermékek gyártása kezdő csoport  összességében több mint 200 kama-  hetetlen a termékválaszték bővítése,
 Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. április 25–26.  10 fő  rai tag részére állt rendelkezésre a   folyamatos megújítása. a képzések a   PROGRAMELŐZETES
 termékgyártás kezdő csoport  lehetőség a szakmájukat érintő   részt vevő tagok számára gyakorlat-  • Támogatás –
                        PREGA – 1. nap
 Tejipari gyakorlati nap – savanyított   2018. május 16–17.  9 fő  ismereteik elmélyítésére.   ban is hasznosítható tudást biztosí-  (támogatás, zöldség,    Szabályozás – Közadat  • Szántóföldi workshop  • Zöldségtermesztés
 tejtermékek gyártása haladó csoport  a gyakorló termékkészítők számá-  tottak, hozzájárulva ezzel a hazai   szőlő és gyümölcs,   Plenáris/   • Hogyan kezdjük a    • Szőlő- és gyümölcs-   • PREGA SCIENCE
 zöldség-gyümölcs feldolgozás  2018. május 25–26.  17 fő  ra is hoztak újdonságot az elméleti és   előállítók magas színvonalú, minő-  állattenyésztés,   megnyitó    precíziós gazdálkodást?   termesztés  Tudományos
 gyakorlati bemutatók, ugyanis így   ségtudatos élelmiszer előállításához.  szántóföld)    előadások   • A precíziós gazdálkodás   Konferencia
 Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. június 6–7.  9 fő  2019. 02. 19.  helyzete ma a világban   • Állattenyésztés
 termékgyártás haladó csoport  átláthatták a teljes folyamatot, a   a „Tanuljunk együtt!” 2018. évi   és itthon
 helyes eljárások szükségességét,   programsorozatot összességében
 Vörösárugyártás  2018. június 11–12.  26 fő
 valamint az oktatók felhívták a figyel-  sikeresen zártuk a beérkezett pozitív
 Tejipari gyakorlati nap – savanyított   met a kockázatos munkaműveletek-  tagi visszajelzések alapján. minden   • Gépek és műszaki
 tejtermékek gyártása kezdő csoport  2018. szeptember 19–20.  10 fő  • Talajinformáció,    megoldások, gépkap-  • Információszerzés és
 re és potenciális hibaforrásokra.   meghirdetett alkalomra többszörös   PREGA – 2. nap    Plenáris/   tápanyag utánpótlás           menedzsment
 Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. október 10–11.  12 fő  minden program alkalmával kiosz-  túljelentkezés mutatkozott, ezért   (szántóföld)   megnyitó    • Öntözés –    csolatok rendszerben   • Precíziós gazdálkodói
 termékgyártás kezdő csoport  tásra került egy elégedettségi kérdő-  indokoltnak tartjuk a folytatást.   2019. 02. 20.  előadások   Vízgazdálkodás   • Szaktanácsadás,    kerekasztal
 Vörösárugyártás  2018. október 17–18.  23 fő  ív, amelyben a résztvevők értékelni   2019-ben szeretnénk további témák-  tápanyag-visszapótlás
 tudták a rendezvényt. lehetőség   kal, témakörökkel kiegészíteni a
 zöldség-gyümölcs feldolgozás  2018. október 26–27.  19 fő
 volt további ötletek és egyéb, az   programot, mivel folyamatos érdek-
 Tejipari gyakorlati nap – savanyított   2018. november 7–8.  8 fő  adott gyakorlati napot érintő észre-  lődés mutatkozik egyéb termékek   szervezők:  főtámogató:
 tejtermékek gyártása haladó csoport
 vételek megtételére is. a hallgatóság   gyártási gyakorlata iránt is. ennek
 Pálinka- és párlatkészítés  2018. november 16.  10 fő  visszajelzése alapján a tréningeken   megfelelően a már meglévő progra-
 Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. november 21–22.  12 fő  kaptak új ismereteket, sőt az ott szer-  mokat kibővítve olyan termékek elő-  2019. 02. 19-20. Aquaworld Resort**** Budapest, Íves út 16.
 termékgyártás haladó csoport  zett tudást és tapasztalatot elkezd-  állítására is tervezzük a gyakorlati
 zöldség-gyümölcs feldolgozás  2018. december 7–8.  30 fő  ték beépíteni a gyártástechnológiá-  programok megvalósítását, mint a   A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!
 jukba, amely által higiénia és techno-  pékáru, bor, szárazáru és pácolt ter-  WWW.PREGA.HU
 Összesen:  205 fő
 lógia szempontjából az eddigieknél   mékek.
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24