Page 18 - NAKlap_2019_02
P. 18

18                                                                                        2019. február | NAKlap                        NAKlap | 2019. február                                                                                          19



          További ismeretek megszerzésére ösztönöznek

          a „Tanuljunk együtt!” programok



          Szem előtt tartva a tagok sikerességének elő-
          segítését, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara                                                                                                                      Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai
          kiemelt feladata az ágazatban tevékenykedők
          képességeinek, szakmai ismereteinek bővíté-                                                                                                                     KONFERENCIA & KIÁLLÍTÁS
          se. Az Élelmiszeripari Igazgatóság által elindí-
          tott „Tanuljunk együtt!” programsorozat eddi-
          gi sikerén felbuzdulva indokolt a folytatás. A                                                                                                                   MAGYARORSZÁG AGRÁR-DIGITALIZÁCIÓS FÓRUMA
          program idén további témákkal, témakörökkel                                                                                                                      több, mint 80 előadó, 40 kiállító és 800 szakmai érdeklődő részvételével.
          kiegészülve áll az érdeklődők szolgálatába.                                                                                                                      Tematika: stratégia - tervezés - gyakorlat a precíziós gazdálkodásban.


           a kamara korábbi szakmai rendez-  együtt!” hazai élelmiszeripari gya-  vetlen beszélgetésre, konzultációra   magasabb értékű termékeket tud-
          vényeinek tapasztalatai azt mutat-  korlati napok című programsoroza-  is. az elsajátított ismeretek érdem-  nak előállítani, amely mind érzék-                                                                                       JELENTKEZZ
          ták, hogy az élelmiszeripari vállalko-  tát. ezzel az ingyenes lehetőséggel   ben hozzájárulnak termékfejleszté-  szervi, mind eltarthatósági szem-
          zások és az őstermelők körében egy-  célunk segíteni azon tagjainkat a fel-  sükhöz, együttműködési készségük   pontból számottevő lehet a produk-                                                                                         MOST!
          aránt kiemelt igény mutatkozik   dolgozás tökéletesítésében, akik   és környezeti teljesítményük javítá-  tumnál, így a résztvevők egyértelmű
          olyan gyakorlati, piacképes tudás   most kezdenek  bele a saját alap-  sához, valamint erőforrás-hatékony-  előnyre tehetnek szert a piacon.     KÜLFÖLDI VENDÉG ELŐADÓK:
          megszerzésére, amely azonnal átül-  anyaguk feldolgozásába, illetve   ságuk növeléséhez. a rendezvényso-  Véleményünk szerint a jó minő-
          tethető a mindennapi tevékenysé-  azoknak is, akik már ezzel a tevé-  rozatot a 2018. évben már bővített   ségű termék – főként a kisebb feldol-                 University of Lleida,                Kansas State                   Director and Professor
                                                                                                                                                                                                                                               of Precision Agriculture,
                                                                                                                                                                                                                University, USA.
                                                                                                                                                                           GRAP - Research Group
          gükbe. a köztestület Élelmiszeripari   kenységgel foglalkoznak. az interak-  tematikával, több élelmiszeripari   gozók esetében – fontos mozgató-                on AgroICT & Precision               Kutatási területe:             Massey Agritech
          Igazgatósága ezen igények alapján   tív tudásátadás során lehetőség adó-  szak ágazatot érintően hirdettük   rugója a helyi foglalkoztatásnak és                 Agriculture Catalonia,               a növénytermesztési            Partnership Research
                                                                                                                                                                                                                                               Centre, Új Zéland.
                                                                                                                                                                                                                rendszerek
                                                                                                                                                                           Spanyolország.
          indította el 2017-ben a „Tanuljunk   dik a szakemberekkel történő köz-  meg (2017-ben: tejipari gyakorlati   fizetőképes kereslet kielégítésének,                Kutatási területe:                   ökonómiája,                    Kutatási területe:
                                                                       napok, bonbon- és trüffelkészítés;   így a programból hosszú távon a                                a precíziós gazdálkodáson            illetve a big data             távérzékelés, a precíziós
                                                                                                                                                                                                                                               gazdálkodás műszaki
                                                                                                                                                                           belül elsősorban
                                                                                                                                                                                                                alkalmazása
             „Tanuljunk együtt!” programsorozat 2018.                  2018-ban: tejipari gyakorlati napok,   Nemzeti agrárgazdasági Kamara                                a gyümölcsösök                       a precíziós                    feltételrendszere
                                                                                                                                                                                                                                               (videó bejelentkezés)
                                                                                                                                                                           szenzoros vizsgálata
                                                                                                                                                                                                                gazdálkodásban
                                                                       vörösárugyártás, zöldség-gyümölcs   mindhárom pillérének tagjai profi-
          program neve                    időpont           résztvevők   feldolgozás, pálinka- és párlatkészí-  tálhatnak.  a versenyképesség meg-            Alexandre                           Terry Griffin                     Ian Yule
                                                                                                                                                                Escolà
          Tejipari gyakorlati nap – savanyított   2018. április 4–5.  10 fő  tés). a 2018. évi eseményeken   tartásában és fokozásában elenged-
          tejtermékek gyártása kezdő csoport                           összességében több mint 200 kama-  hetetlen a termékválaszték bővítése,
          Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. április 25–26.  10 fő  rai tag részére állt rendelkezésre a   folyamatos megújítása. a képzések a                                   PROGRAMELŐZETES
          termékgyártás kezdő csoport                                  lehetőség a szakmájukat érintő   részt vevő tagok számára gyakorlat-                                                   • Támogatás –
                                                                                                                                                                PREGA – 1. nap
          Tejipari gyakorlati nap – savanyított   2018. május 16–17.  9 fő  ismereteik elmélyítésére.   ban is hasznosítható tudást biztosí-                (támogatás, zöldség,               Szabályozás – Közadat  • Szántóföldi workshop  • Zöldségtermesztés
          tejtermékek gyártása haladó csoport                           a gyakorló termékkészítők számá-  tottak, hozzájárulva ezzel a hazai                  szőlő és gyümölcs,   Plenáris/   • Hogyan kezdjük a    • Szőlő- és gyümölcs-    • PREGA SCIENCE
          zöldség-gyümölcs feldolgozás    2018. május 25–26.  17 fő    ra is hoztak újdonságot az elméleti és   előállítók magas színvonalú, minő-              állattenyésztés,   megnyitó    precíziós gazdálkodást?   termesztés            Tudományos
                                                                       gyakorlati bemutatók, ugyanis így   ségtudatos élelmiszer előállításához.                    szántóföld)    előadások   • A precíziós gazdálkodás                       Konferencia
          Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. június 6–7.  9 fő                                                                                     2019. 02. 19.               helyzete ma a világban   • Állattenyésztés
          termékgyártás haladó csoport                                 átláthatták a teljes folyamatot, a   a „Tanuljunk együtt!” 2018. évi                                                    és itthon
                                                                       helyes eljárások szükségességét,   programsorozatot összességében
          Vörösárugyártás                 2018. június 11–12.  26 fő
                                                                       valamint az oktatók felhívták a figyel-  sikeresen zártuk a beérkezett pozitív
          Tejipari gyakorlati nap – savanyított                        met a kockázatos munkaműveletek-  tagi visszajelzések alapján. minden                                                                         • Gépek és műszaki
          tejtermékek gyártása kezdő csoport  2018. szeptember 19–20.  10 fő                                                                                                                  • Talajinformáció,      megoldások, gépkap-     • Információszerzés és
                                                                       re és potenciális hibaforrásokra.   meghirdetett alkalomra többszörös                    PREGA – 2. nap    Plenáris/    tápanyag utánpótlás                             menedzsment
          Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. október 10–11.  12 fő  minden program alkalmával kiosz-  túljelentkezés mutatkozott, ezért             (szántóföld)   megnyitó    • Öntözés –            csolatok rendszerben    • Precíziós gazdálkodói
          termékgyártás kezdő csoport                                  tásra került egy elégedettségi kérdő-  indokoltnak tartjuk a folytatást.                    2019. 02. 20.  előadások    Vízgazdálkodás        • Szaktanácsadás,         kerekasztal
          Vörösárugyártás                 2018. október 17–18.  23 fő  ív, amelyben a résztvevők értékelni   2019-ben szeretnénk további témák-                                                                       tápanyag-visszapótlás
                                                                       tudták a rendezvényt. lehetőség   kal, témakörökkel kiegészíteni a
          zöldség-gyümölcs feldolgozás    2018. október 26–27.  19 fő
                                                                       volt további ötletek és egyéb, az   programot, mivel folyamatos érdek-
          Tejipari gyakorlati nap – savanyított   2018. november 7–8.  8 fő  adott gyakorlati napot érintő észre-  lődés mutatkozik egyéb termékek           szervezők:                                                           főtámogató:
          tejtermékek gyártása haladó csoport
                                                                       vételek megtételére is. a hallgatóság   gyártási gyakorlata iránt is. ennek
          Pálinka- és párlatkészítés      2018. november 16.  10 fő    visszajelzése alapján a tréningeken   megfelelően a már meglévő progra-
          Tejipari gyakorlati nap – oltós alvasztású   2018. november 21–22.  12 fő  kaptak új ismereteket, sőt az ott szer-  mokat kibővítve olyan termékek elő-        2019. 02. 19-20. Aquaworld Resort**** Budapest, Íves út 16.
          termékgyártás haladó csoport                                 zett tudást és tapasztalatot elkezd-  állítására is tervezzük a gyakorlati
          zöldség-gyümölcs feldolgozás    2018. december 7–8.  30 fő   ték beépíteni a gyártástechnológiá-  programok megvalósítását, mint a                                                                                      A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!
                                                                       jukba, amely által higiénia és techno-  pékáru, bor, szárazáru és pácolt ter-                                             WWW.PREGA.HU
          Összesen:                                         205 fő
                                                                       lógia szempontjából az eddigieknél   mékek.
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23