Page 23 - NAKlap_2018_06
P. 23
®
22 2018. június | NAKlap Újdonság: AZOTER -L, az első 23
NAKlap | 2018. június
Egyedül és kommunikáció nélkül nem megy levél-baktériumtrágya a szántóföldi
A helyi kistermelők vágynának a helyi a felhasználói igényeket és a ivánfi Balázs szerint minőségi, növénytermesztésben – AKG-ban is!
vendéglátósokra mint felvevőpiacra, utób- lehetőségeket fogalmazta meg speciális húst, hústerméket már
Az AZOTER®-L olyan levél-bak-
biak meg az előbbiekre mint beszállítókra. ivánfi Balázs, a kaposvári Erzsébet elég problémás. számukra példá- tériumtrágya, amit állományban, Mikor javasoljuk az AZOTER®-L
levél-baktériumtrágya
Somogy megyében igyekeztek összegezni sörház tulajdonosa. ahogy fogal- ul fontos lenne a különleges ham- levélfelületre permetezve kell kijut- kijuttatását?
az egymásra találást nehezítő gondokat, mazott, számára alapvetés volt, burgerhús és bélszín is, de ezek- tatni. A speciálisan erre a célra kifej-
megoldást is keresve rájuk. hogy ha tudja, akkor támogassa a hez nagyon ritkán jutnak hozzá. lesztett endofita baktérium a levél A permetezést akkor javasoljuk
helyi termelőket, éppen ezért úgy vélte, talán rajtuk is segíthet a légzőnyílásain keresztül bejut a elvégezni, amikor az állomány borí-
keddi és pénteki napokon az Baranyában hamarosan beinduló, növény szövetébe, és ott folyamato- tottsága nagyobb, mint 75–80% és a
megyei specifikus információk- tója lett. mint mondta, köztük aznap a városi piacon vásárolt az ilyen kívánalmakat is kielégíte- san megköti a levegő nitrogénjét, így növény már nagy lombfelülettel
ból túlzás az egész országra egy olyan is volt, amelynek veze- alapanyagokból főz/főzött az ni képes húsfeldolgozó-üzem. serkenti a kultúrnövény növekedé- rendelkezik.
vonatkozó általános megállapítást tőjét korábban háromszor is étterem szakácsa. ám mint mond- Hozzátette, hasonlóra szükség sét. Az AZOTER®-L levél-baktérium- • gabonáknál: szárba indulástól
tenni, de támpontot legalább eredménytelenül kereste. úgy ta, ez a típusú saját beszerzés lenne somogyban is. trágya Herbaspirillum endofita nitro- • kukoricánál: 6–10 leveles állapottól
adhat. a naK somogy megyei vélte, kellett ez a közvetítő csa- meglehetősen időigényes, ezért a a megfogalmazott gondolatok génkötő baktériumok segítségével • napraforgónál: 6–10 leveles álla-
szervezete „Helyi termékek a torna, hiszen itt minden érintettel multitól vásárol a többi napokon. hamar „termőre” fordultak: egy, a 30-40 kg/ha nitrogén hatóanya- pottól
gasztronómiában” címmel rende- személyes kontaktus alakult ki – szerinte az volna az ideális és akár megyei vendéglátóhelyeket tömö- got tud átadni a gazdanövénynek. • repcénél: szárba indulástól kipermetezése előtt vagy után egy AZORHIZ® – csak a talajban tudnak
élni. Ezen talaj-baktériumtrágyákat a
héttel javasoljuk kijuttatni.
• szójánál: 6–10 leveles állapottól
zett workshopot május 11-én, azzal is, akivel korábban nem hosszú távon mindkét félnek elő- rítő szervezet képviselője jelezte, • cukorrépánál: 6–10 leveles állapottól nap pusztító UV sugárzása elől a talaj-
mégpedig azért, hogy kiderüljön, tudott beszélni –, és ez meghatá- nyös, ha a saját étterme egy közeli amennyiben kap az ős- és kister- • lucernánál: növekedési szakasz- Miben különbözik az AZOTER®-L a ba azonnal be kell dolgozni, azok fel-
miként lehetne közelebb hozni rozó egy esetleges partneri kap- termelővel lenne állandó kapcso- melőkről egy részletes listát, ő azt ban, kaszálást követően nitrogén tartalmú lombtrágyáktól? használását állománypermetezésre
egymáshoz az őstermelőket, a csolat hivatalossá válásában. latban, így utóbbi az elvárása sze- szívesen terjeszti a tagok között. • rizsnél: szárba indulástól nem javasoljuk. Ezzel szemben az
helyitermék-előállítókat és a ven- Vrancsik Tibor megjegyezte, a rinti alapanyagokat szállíthatná. Ha másért nem, már ezért megérte • Kevésbé függ az időjárástól, mert AZOTER®-L olyan új fejlesztésű
déglátóiparban érdekelteket – naK megyei igazgatósága által Ezzel időt, pénzt, energiát spórol- a workshopot megtartani. Mire hat az AZOTER®-L levél- permetezést követően gyorsan fényálló mikroorganizmust tartalmaz
merthogy e területen ez az egyik bakté riumtrágya? beépül a növénybe, ott él és szapo- – Herbaspirillum baktérium – ame-
kezelendő kihívás a sok közül. rodik mindaddig, amíg a növény lyet a növény levélfelületére kell per-
mint kiderült, somogyban főleg • a vegetatív részek – hajtások, levél nedvkeringése fennáll. metezni. A Herbaspirillum a levél
az egymásra találást segítő meg- – és a zöld termés növekedését biz- • Nem perzsel, hatását folyamatosan felületéről a gazdanövény belső szö-
felelő kommunikációban (kom- tosítja fejti ki, nem függ a talaj pH-jától. veteibe behatol, ott él és szaporodik,
munikációs csatornában) adódó • segíti az asszimiláló felület kialaku- • Nem veszélyes emberre, környe- miközben a levegőből nitrogént
lását
zetre, talajszerkezetre, talaj mikro-
gyűjt. A növényi szövetben megy
nehézségek és a felhasználók igé- • részt vesz az aminosavak, fehérjék, elem-tartalmára és a természetes végbe a légköri nitrogén baktériu-
nyét kielégítő alapanyag/termék nukleinsavak felépítésében vizekre, felhalmozódó nitrát nincs. mok általi megkötése és a nitrogén-
hiánya akadályozza a kapcsolatot. • az endofita nitrogénkötő baktéri- • AKG-ben felhasználható. tartalmú anyagok ezt követő anyag-
a „döcögős” kommunikációt um gondoskodik a növény folya- • Engedélyezett biotermesztésben. cseréje.
Vrancsik Tibor somogyi ős- és kis- matos, optimális nitrogénellátá-
termelő érzékeltette. mint mond- sáról Miben különbözik az AZOTER®-L Kiszerelés:
ta, 2013-ban határozott úgy, hogy • a folyamatosan biztosított nitrogén levél-baktériumtrágya a 20 és 25 literes kannákban.
helyi termékek készítésével foglal- magasabb nyersfehérje-tartalmat talaj-baktériumtrágyáktól?
kozik inkább, így szezonális eredményez Hektárköltség:
(gomba és gombakészítmények, • növeli a szemtelítődést és a termés A talajbaktériumok – mint például 7800 Ft/ha+áfa, 10 liter
zölddió-készítmények) és állandó Az AZOTER®-L felhasználható min- mennyiségét az AZOTER®-F, AZOTER®-Sc, AZOTER®-L, ingyen kiszállítva. (X)
(bodzaszörp, birsalmakészítmé- den szántóföldi kultúrában a növény • javítja a termény besorolási minő-
ségét
felületére állománypermetezéssel a
nyek) termékeket hoz létre, ezeket tenyészidőszak során kijuttatva.
pedig egyetlen márkanév alatt Ehhez nem szükséges speciális kijut- Az AZOTER®-L levél-baktériumtrá-
forgalmazza. áruival kezdetben a tató egység, a hagyományos szán- gyával a nitrogéntartalmú lombtrá-
piacokat járta, és a legtöbb eze- tóföldi permetezőgéppel az gyák használata jelentősen csök-
ken is kelt el. olykor-olykor telefo- AZOTER®-L-t 10 l/ha dózisban min. kenthető. Az AZOTER®-L természe-
non is megkereste a térségi étter- 300 l/ha vízmennyiséggel könnye- tesen jól keverhető egyéb lombtrá-
meket, inkább kevesebb, mint szervezett és megtartott május na meg, a termelőnek pedig biz- aztán nem is olyan bonyolult az dén ki lehet permetezni. A permetlé gyákkal, de azoknak össznitro-
több sikerrel. 7-ei somogyi Gasztrotali kiváló tos felvevőpiacot jelentene a ven- itt elhangzottakat tovább szőni: elkészítéséhez klór mentes vizet hasz- gén-tartalma ne haladja meg a 2–4
ám 2017-ben gyökeres fordulat kommunikációs csatorna a helyi- déglátóhely. nem utolsósorban ha somogyban ilyen nehezen náljunk. Az AZOTER®-L minden olyan kg/ha-t. Azokat a mikroelemeket,
következett. addig mindössze ek összehozásra, ugyanakkor sze- pedig a marketingben kölcsönö- megy/ment az egymásra találás, készítménnyel jól keverhető, amely- amelyek tartalmaznak baktérium-
négy vendéglátóhelynek szállí- rinte ettől függetlenül és ezen sen is ki lehetne használni egy akkor valószínűleg az ország észa- nek nincs baktérium- és gombaölő vagy gombaölő hatóanyagokat (pl.
tott, viszont miután részt vett az kívül is bátran kereshetik a ilyen kapcsolatot, ami szintén ki, keleti, déli részeiben is. Viszont hatása. kén, réz, klór), csak az AZOTER®-L
országos Gasztro Randi elnevezé- megyei vendéglátósok a megyei többletbevételt eredményezhet. a somogyi kezdeményezések PANNON-TRADE Kft. www.pannon-trade.com • www.azoter.hu
sű eseményen, egy nap alatt hir- termelőket, hogy az igényeket és míg minőségi zöldséget és gyü- követhetők… Dunántúl és Pest megye: +36-70-620-4301
telen tíz étteremnek is a beszállí- a lehetőségeket egyeztessék. mölcsöt azért be tud szerezni, n RAFFAI FEREnc Duna-Tisza köze és Tiszántúl: +36-70-620-4286 166884