Page 23 - NAKlap_2018_06
P. 23

®
 22   2018. június | NAKlap  Újdonság: AZOTER -L, az első                                                                  23
           NAKlap | 2018. június
 Egyedül és kommunikáció nélkül nem megy  levél-baktériumtrágya a szántóföldi




 A helyi kistermelők vágynának a helyi   a felhasználói igényeket és a   ivánfi Balázs szerint minőségi,   növénytermesztésben – AKG-ban is!
 vendéglátósokra mint felvevőpiacra, utób-  lehetőségeket fogalmazta meg   speciális húst, hústerméket már
           Az AZOTER®-L olyan levél-bak-
 biak meg az előbbiekre mint beszállítókra.   ivánfi Balázs, a kaposvári Erzsébet   elég problémás. számukra példá-  tériumtrágya, amit állományban,   Mikor javasoljuk az AZOTER®-L
                                        levél-baktériumtrágya
 Somogy megyében igyekeztek összegezni   sörház tulajdonosa. ahogy fogal-  ul fontos lenne a különleges ham-  levélfelületre permetezve kell kijut-  kijuttatását?
 az egymásra találást nehezítő gondokat,   mazott, számára alapvetés volt,   burgerhús és bélszín is, de ezek-  tatni. A speciálisan erre a célra kifej-
 megoldást is keresve rájuk.  hogy ha tudja, akkor támogassa a   hez nagyon ritkán jutnak hozzá.   lesztett endofita baktérium a levél   A permetezést akkor javasoljuk
 helyi termelőket, éppen ezért   úgy vélte, talán rajtuk is segíthet a   légzőnyílásain keresztül bejut a   elvégezni, amikor az állomány borí-
 keddi és pénteki napokon az   Baranyában hamarosan beinduló,   növény szövetébe, és ott folyamato-  tottsága nagyobb, mint 75–80% és a
 megyei specifikus információk-  tója lett. mint mondta, köztük   aznap a városi piacon vásárolt   az ilyen kívánalmakat is kielégíte-  san megköti a levegő nitrogénjét, így   növény már nagy lombfelülettel
 ból túlzás az egész országra   egy olyan is volt, amelynek veze-  alapanyagokból főz/főzött az   ni képes húsfeldolgozó-üzem.   serkenti a kultúrnövény növekedé-  rendelkezik.
 vonatkozó általános megállapítást   tőjét korábban háromszor is   étterem szakácsa. ám mint mond-  Hozzátette, hasonlóra szükség   sét. Az AZOTER®-L levél-baktérium-  •  gabonáknál:  szárba indulástól
 tenni, de támpontot legalább   eredménytelenül kereste. úgy   ta, ez a típusú saját beszerzés   lenne somogyban is.   trágya Herbaspirillum endofita nitro-  •  kukoricánál:  6–10 leveles állapottól
 adhat. a naK somogy megyei   vélte, kellett ez a közvetítő csa-  meglehetősen időigényes, ezért a   a megfogalmazott gondolatok   génkötő baktériumok segítségével   •  napraforgónál:  6–10 leveles álla-
 szervezete „Helyi termékek a   torna, hiszen itt minden érintettel   multitól vásárol a többi napokon.   hamar „termőre” fordultak: egy, a   30-40 kg/ha nitrogén hatóanya-  pottól
 gasztronómiában” címmel rende-  személyes kontaktus alakult ki –   szerinte az volna az ideális és akár   megyei vendéglátóhelyeket tömö-  got tud átadni a gazdanövénynek.  •  repcénél:  szárba indulástól  kipermetezése előtt vagy után egy   AZORHIZ® – csak a talajban tudnak
                                                                                                     élni. Ezen talaj-baktériumtrágyákat a
                                                                       héttel javasoljuk kijuttatni.
                                        •  szójánál:  6–10 leveles állapottól
 zett workshopot május 11-én,   azzal is, akivel korábban nem   hosszú távon mindkét félnek elő-  rítő szervezet képviselője jelezte,   •  cukorrépánál:  6–10 leveles állapottól  nap pusztító UV sugárzása elől a talaj-
 mégpedig azért, hogy kiderüljön,   tudott beszélni –, és ez meghatá-  nyös, ha a saját étterme egy közeli   amennyiben kap az ős- és kister-  •  lucernánál:    növekedési  szakasz-  Miben különbözik az AZOTER®-L a   ba azonnal be kell dolgozni, azok fel-
 miként lehetne közelebb hozni   rozó egy esetleges partneri kap-  termelővel lenne állandó kapcso-  melőkről egy részletes listát, ő azt   ban, kaszálást követően  nitrogén tartalmú lombtrágyáktól?  használását állománypermetezésre
 egymáshoz az őstermelőket, a   csolat hivatalossá válásában.   latban, így utóbbi az elvárása sze-  szívesen terjeszti a tagok között.   •  rizsnél:  szárba indulástól  nem  javasoljuk.  Ezzel  szemben  az
 helyitermék-előállítókat és a ven-  Vrancsik Tibor megjegyezte, a   rinti alapanyagokat szállíthatná.   Ha másért nem, már ezért megérte   •  Kevésbé függ az időjárástól, mert   AZOTER®-L  olyan  új  fejlesztésű
 déglátóiparban érdekelteket –   naK megyei igazgatósága által   Ezzel időt, pénzt, energiát spórol-  a workshopot megtartani.  Mire hat az AZOTER®-L levél-  permetezést követően gyorsan   fényálló mikroorganizmust tartalmaz
 merthogy e területen ez az egyik       bakté riumtrágya?               beépül a növénybe, ott él és szapo-  – Herbaspirillum baktérium – ame-
 kezelendő kihívás a sok közül.                                         rodik mindaddig, amíg a növény   lyet a növény levélfelületére kell per-
 mint kiderült, somogyban főleg         •  a vegetatív részek – hajtások, levél   nedvkeringése fennáll.  metezni. A Herbaspirillum a levél
 az egymásra találást segítő meg-        – és a zöld termés növekedését biz-  •  Nem perzsel, hatását folyamatosan   felületéről a gazdanövény belső szö-
 felelő kommunikációban (kom-            tosítja                        fejti ki, nem függ a talaj pH-jától.  veteibe behatol, ott él és szaporodik,
 munikációs csatornában) adódó          •  segíti az asszimiláló felület kialaku-  •  Nem  veszélyes  emberre,  környe-  miközben a levegőből nitrogént
                                         lását
                                                                        zetre, talajszerkezetre, talaj mikro-
                                                                                                     gyűjt. A növényi szövetben megy
 nehézségek és a felhasználók igé-      •  részt vesz az aminosavak, fehérjék,   elem-tartalmára és a természetes   végbe a légköri nitrogén baktériu-
 nyét kielégítő alapanyag/termék         nukleinsavak felépítésében     vizekre, felhalmozódó nitrát nincs.  mok általi megkötése és a nitrogén-
 hiánya akadályozza a kapcsolatot.      •  az endofita nitrogénkötő baktéri-  •  AKG-ben felhasználható.  tartalmú anyagok ezt követő anyag-
 a „döcögős” kommunikációt               um gondoskodik a növény folya-  •  Engedélyezett biotermesztésben.  cseréje.
 Vrancsik Tibor somogyi ős- és kis-      matos, optimális nitrogénellátá-
 termelő érzékeltette. mint mond-        sáról                         Miben különbözik az AZOTER®-L   Kiszerelés:
 ta, 2013-ban határozott úgy, hogy      •  a folyamatosan biztosított nitrogén   levél-baktériumtrágya a   20 és 25 literes kannákban.
 helyi termékek készítésével foglal-     magasabb nyersfehérje-tartalmat   talaj-baktériumtrágyáktól?
 kozik inkább, így szezonális            eredményez                                                  Hektárköltség:
 (gomba és gombakészítmények,           •  növeli a szemtelítődést és a termés   A talajbaktériumok – mint például   7800 Ft/ha+áfa, 10 liter
 zölddió-készítmények) és állandó   Az AZOTER®-L felhasználható min-  mennyiségét  az AZOTER®-F, AZOTER®-Sc,    AZOTER®-L, ingyen kiszállítva.    (X)
 (bodzaszörp, birsalmakészítmé-  den szántóföldi kultúrában a növény   •  javítja a termény besorolási minő-
                                         ségét
          felületére állománypermetezéssel a
 nyek) termékeket hoz létre, ezeket   tenyészidőszak során kijuttatva.
 pedig egyetlen márkanév alatt   Ehhez nem szükséges speciális kijut-  Az AZOTER®-L levél-baktériumtrá-
 forgalmazza. áruival kezdetben a   tató egység, a hagyományos szán-  gyával a nitrogéntartalmú lombtrá-
 piacokat járta, és a legtöbb eze-  tóföldi permetezőgéppel  az    gyák használata jelentősen csök-
 ken is kelt el. olykor-olykor telefo-  AZOTER®-L-t 10 l/ha dózisban min.   kenthető. Az AZOTER®-L természe-
 non is megkereste a térségi étter-  300 l/ha vízmennyiséggel könnye-  tesen jól keverhető egyéb lombtrá-
 meket, inkább kevesebb, mint   szervezett és megtartott május   na meg, a termelőnek pedig biz-  aztán nem is olyan bonyolult az   dén ki lehet permetezni. A permetlé   gyákkal, de azoknak össznitro-
 több sikerrel.  7-ei somogyi Gasztrotali kiváló   tos felvevőpiacot jelentene a ven-  itt elhangzottakat tovább szőni:   elkészítéséhez klór mentes vizet hasz-  gén-tartalma ne haladja meg a 2–4
 ám 2017-ben gyökeres fordulat   kommunikációs csatorna a helyi-  déglátóhely. nem utolsósorban   ha somogyban ilyen nehezen   náljunk. Az AZOTER®-L minden olyan   kg/ha-t. Azokat a mikroelemeket,
 következett. addig mindössze   ek összehozásra, ugyanakkor sze-  pedig a marketingben kölcsönö-  megy/ment az egymásra találás,   készítménnyel jól keverhető, amely-  amelyek tartalmaznak baktérium-
 négy vendéglátóhelynek szállí-  rinte ettől függetlenül és ezen   sen is ki lehetne használni egy   akkor valószínűleg az ország észa-  nek nincs baktérium- és gombaölő   vagy gombaölő hatóanyagokat (pl.
 tott, viszont miután részt vett az   kívül is bátran kereshetik a   ilyen kapcsolatot, ami szintén   ki, keleti, déli részeiben is. Viszont   hatása.  kén, réz, klór), csak az AZOTER®-L
 országos Gasztro Randi elnevezé-  megyei vendéglátósok a megyei   többletbevételt eredményezhet.  a somogyi kezdeményezések   PANNON-TRADE Kft.   www.pannon-trade.com • www.azoter.hu
 sű eseményen, egy nap alatt hir-  termelőket, hogy az igényeket és   míg minőségi zöldséget és gyü-  követhetők…   Dunántúl és Pest megye:    +36-70-620-4301
 telen tíz étteremnek is a beszállí-  a lehetőségeket egyeztessék.   mölcsöt azért be tud szerezni,   n RAFFAI FEREnc  Duna-Tisza köze és Tiszántúl:    +36-70-620-4286  166884
   18   19   20   21   22   23   24