Page 22 - NAKlap_2018_06
P. 22

®
           22                                                                                          2018. június | NAKlap                      Újdonság: AZOTER -L, az első                                                                                     23
                                                                                                                                                   NAKlap | 2018. június
          Egyedül és kommunikáció nélkül nem megy                                                                                                 levél-baktériumtrágya a szántóföldi




          A helyi kistermelők vágynának a helyi                         a felhasználói igényeket és a   ivánfi Balázs szerint minőségi,           növénytermesztésben – AKG-ban is!
          vendéglátósokra mint felvevőpiacra, utób-                    lehetőségeket fogalmazta meg   speciális húst, hústerméket már
                                                                                                                                                   Az AZOTER®-L olyan levél-bak-
          biak meg az előbbiekre mint beszállítókra.                   ivánfi Balázs, a kaposvári Erzsébet   elég problémás. számukra példá-      tériumtrágya, amit állományban,   Mikor javasoljuk az AZOTER®-L
                                                                                                                                                                                levél-baktériumtrágya
          Somogy megyében igyekeztek összegezni                        sörház tulajdonosa. ahogy fogal-  ul fontos lenne a különleges ham-        levélfelületre permetezve kell kijut-  kijuttatását?
          az egymásra találást nehezítő gondokat,                      mazott, számára alapvetés volt,   burgerhús és bélszín is, de ezek-        tatni. A speciálisan erre a célra kifej-
          megoldást is keresve rájuk.                                  hogy ha tudja, akkor támogassa a   hez nagyon ritkán jutnak hozzá.         lesztett endofita baktérium a levél   A permetezést akkor javasoljuk
                                                                       helyi termelőket, éppen ezért   úgy vélte, talán rajtuk is segíthet a      légzőnyílásain keresztül bejut a   elvégezni, amikor az állomány borí-
                                                                       keddi és pénteki napokon az   Baranyában hamarosan beinduló,               növény szövetébe, és ott folyamato-  tottsága nagyobb, mint 75–80% és a
           megyei specifikus információk-  tója lett. mint mondta, köztük   aznap a városi piacon vásárolt   az ilyen kívánalmakat is kielégíte-  san megköti a levegő nitrogénjét, így   növény már nagy lombfelülettel
          ból túlzás az egész országra   egy olyan is volt, amelynek veze-  alapanyagokból főz/főzött az   ni képes húsfeldolgozó-üzem.           serkenti a kultúrnövény növekedé-  rendelkezik.
          vonatkozó általános megállapítást   tőjét korábban háromszor is   étterem szakácsa. ám mint mond-  Hozzátette, hasonlóra szükség        sét. Az AZOTER®-L levél-baktérium-  •  gabonáknál:  szárba indulástól
          tenni, de támpontot legalább   eredménytelenül kereste. úgy   ta, ez a típusú saját beszerzés   lenne somogyban is.                     trágya Herbaspirillum endofita nitro-  •  kukoricánál:  6–10 leveles állapottól
          adhat. a naK somogy megyei    vélte, kellett ez a közvetítő csa-  meglehetősen időigényes, ezért a   a megfogalmazott gondolatok        génkötő baktériumok segítségével   •  napraforgónál:  6–10 leveles álla-
          szervezete „Helyi termékek a   torna, hiszen itt minden érintettel   multitól vásárol a többi napokon.   hamar „termőre” fordultak: egy, a   30-40 kg/ha nitrogén hatóanya-  pottól
          gasztronómiában” címmel rende-  személyes kontaktus alakult ki –   szerinte az volna az ideális és akár   megyei vendéglátóhelyeket tömö-  got tud átadni a gazdanövénynek.  •  repcénél:  szárba indulástól  kipermetezése előtt vagy után egy   AZORHIZ® – csak a talajban tudnak
                                                                                                                                                                                                                                             élni. Ezen talaj-baktériumtrágyákat a
                                                                                                                                                                                                               héttel javasoljuk kijuttatni.
                                                                                                                                                                                •  szójánál:  6–10 leveles állapottól
          zett workshopot május 11-én,   azzal is, akivel korábban nem   hosszú távon mindkét félnek elő-  rítő szervezet képviselője jelezte,                                  •  cukorrépánál:  6–10 leveles állapottól                    nap pusztító UV sugárzása elől a talaj-
          mégpedig azért, hogy kiderüljön,   tudott beszélni –, és ez meghatá-  nyös, ha a saját étterme egy közeli   amennyiben kap az ős- és kister-                          •  lucernánál:    növekedési  szakasz-  Miben különbözik az AZOTER®-L a   ba azonnal be kell dolgozni, azok fel-
          miként lehetne közelebb hozni   rozó egy esetleges partneri kap-  termelővel lenne állandó kapcso-  melőkről egy részletes listát, ő azt                               ban, kaszálást követően       nitrogén tartalmú lombtrágyáktól?  használását állománypermetezésre
          egymáshoz az őstermelőket, a   csolat hivatalossá válásában.   latban, így utóbbi az elvárása sze-  szívesen terjeszti a tagok között.                                •  rizsnél:  szárba indulástól                               nem  javasoljuk.  Ezzel  szemben  az
          helyitermék-előállítókat és a ven-  Vrancsik Tibor megjegyezte, a   rinti alapanyagokat szállíthatná.   Ha másért nem, már ezért megérte                                                             •  Kevésbé függ az időjárástól, mert   AZOTER®-L  olyan  új  fejlesztésű
          déglátóiparban érdekelteket –   naK megyei igazgatósága által   Ezzel időt, pénzt, energiát spórol-  a workshopot megtartani.                                         Mire hat az AZOTER®-L levél-    permetezést követően gyorsan   fényálló mikroorganizmust tartalmaz
          merthogy e területen ez az egyik                                                                                                                                      bakté riumtrágya?               beépül a növénybe, ott él és szapo-  – Herbaspirillum baktérium – ame-
          kezelendő kihívás a sok közül.                                                                                                                                                                        rodik mindaddig, amíg a növény   lyet a növény levélfelületére kell per-
           mint kiderült, somogyban főleg                                                                                                                                       •  a vegetatív részek – hajtások, levél   nedvkeringése fennáll.  metezni. A Herbaspirillum a levél
          az egymásra találást segítő meg-                                                                                                                                       – és a zöld termés növekedését biz-  •  Nem perzsel, hatását folyamatosan   felületéről a gazdanövény belső szö-
          felelő kommunikációban (kom-                                                                                                                                           tosítja                        fejti ki, nem függ a talaj pH-jától.  veteibe behatol, ott él és szaporodik,
          munikációs csatornában) adódó                                                                                                                                         •  segíti az asszimiláló felület kialaku-  •  Nem  veszélyes  emberre,  környe-  miközben a levegőből nitrogént
                                                                                                                                                                                 lását
                                                                                                                                                                                                                zetre, talajszerkezetre, talaj mikro-
                                                                                                                                                                                                                                             gyűjt. A növényi szövetben megy
          nehézségek és a felhasználók igé-                                                                                                                                     •  részt vesz az aminosavak, fehérjék,   elem-tartalmára és a természetes   végbe a légköri nitrogén baktériu-
          nyét kielégítő alapanyag/termék                                                                                                                                        nukleinsavak felépítésében     vizekre, felhalmozódó nitrát nincs.  mok általi megkötése és a nitrogén-
          hiánya akadályozza a kapcsolatot.                                                                                                                                     •  az endofita nitrogénkötő baktéri-  •  AKG-ben felhasználható.  tartalmú anyagok ezt követő anyag-
          a „döcögős” kommunikációt                                                                                                                                              um gondoskodik a növény folya-  •  Engedélyezett biotermesztésben.  cseréje.
          Vrancsik Tibor somogyi ős- és kis-                                                                                                                                     matos, optimális nitrogénellátá-
          termelő érzékeltette. mint mond-                                                                                                                                       sáról                         Miben különbözik az AZOTER®-L   Kiszerelés:
          ta, 2013-ban határozott úgy, hogy                                                                                                                                     •  a folyamatosan biztosított nitrogén   levél-baktériumtrágya a   20 és 25 literes kannákban.
          helyi termékek készítésével foglal-                                                                                                                                    magasabb nyersfehérje-tartalmat   talaj-baktériumtrágyáktól?
          kozik inkább, így szezonális                                                                                                                                           eredményez                                                  Hektárköltség:
          (gomba és gombakészítmények,                                                                                                                                          •  növeli a szemtelítődést és a termés   A talajbaktériumok – mint például   7800 Ft/ha+áfa, 10 liter
          zölddió-készítmények) és állandó                                                                                                         Az AZOTER®-L felhasználható min-  mennyiségét               az AZOTER®-F, AZOTER®-Sc,     AZOTER®-L, ingyen kiszállítva.    (X)
          (bodzaszörp, birsalmakészítmé-                                                                                                          den szántóföldi kultúrában a növény   •  javítja a termény besorolási minő-
                                                                                                                                                                                 ségét
                                                                                                                                                  felületére állománypermetezéssel a
          nyek) termékeket hoz létre, ezeket                                                                                                      tenyészidőszak során kijuttatva.
          pedig egyetlen márkanév alatt                                                                                                           Ehhez nem szükséges speciális kijut-  Az AZOTER®-L levél-baktériumtrá-
          forgalmazza. áruival kezdetben a                                                                                                        tató egység, a hagyományos szán-  gyával a nitrogéntartalmú lombtrá-
          piacokat járta, és a legtöbb eze-                                                                                                       tóföldi permetezőgéppel  az    gyák használata jelentősen csök-
          ken is kelt el. olykor-olykor telefo-                                                                                                   AZOTER®-L-t 10 l/ha dózisban min.   kenthető. Az AZOTER®-L természe-
          non is megkereste a térségi étter-                                                                                                      300 l/ha vízmennyiséggel könnye-  tesen jól keverhető egyéb lombtrá-
          meket, inkább kevesebb, mint   szervezett és megtartott május   na meg, a termelőnek pedig biz-  aztán nem is olyan bonyolult az        dén ki lehet permetezni. A permetlé   gyákkal, de azoknak össznitro-
          több sikerrel.                7-ei somogyi Gasztrotali kiváló   tos felvevőpiacot jelentene a ven-  itt elhangzottakat tovább szőni:    elkészítéséhez klór mentes vizet hasz-  gén-tartalma ne haladja meg a 2–4
           ám 2017-ben gyökeres fordulat   kommunikációs csatorna a helyi-  déglátóhely. nem utolsósorban   ha somogyban ilyen nehezen            náljunk. Az AZOTER®-L minden olyan   kg/ha-t. Azokat a mikroelemeket,
          következett. addig mindössze   ek összehozásra, ugyanakkor sze-  pedig a marketingben kölcsönö-  megy/ment az egymásra találás,         készítménnyel jól keverhető, amely-  amelyek tartalmaznak baktérium-
          négy vendéglátóhelynek szállí-  rinte ettől függetlenül és ezen   sen is ki lehetne használni egy   akkor valószínűleg az ország észa-  nek nincs baktérium- és gombaölő   vagy gombaölő hatóanyagokat (pl.
          tott, viszont miután részt vett az   kívül is bátran kereshetik a   ilyen kapcsolatot, ami szintén   ki, keleti, déli részeiben is. Viszont   hatása.                 kén, réz, klór), csak az AZOTER®-L
          országos Gasztro Randi elnevezé-  megyei vendéglátósok a megyei   többletbevételt eredményezhet.  a somogyi kezdeményezések                                                 PANNON-TRADE Kft.               www.pannon-trade.com • www.azoter.hu
          sű eseményen, egy nap alatt hir-  termelőket, hogy az igényeket és   míg minőségi zöldséget és gyü-  követhetők…                                                            Dunántúl és Pest megye:         +36-70-620-4301
          telen tíz étteremnek is a beszállí-  a lehetőségeket egyeztessék.   mölcsöt azért be tud szerezni,       n RAFFAI FEREnc                                                    Duna-Tisza köze és Tiszántúl:    +36-70-620-4286                                  166884
   17   18   19   20   21   22   23   24