Page 19 - NAKlap_2018_04
P. 19
18 2018. Április | NAKlap NAKlap | 2018. Április 19
Az energiabeszerzési tenderek aktualitásai Ismeretbővítéssel növelnék
Hazai piaci helyzet
a 2018/2019-es gázévre vonat- csupán 1,5%-os emelkedést muta- hőmérséklet, akár a tározók betá-
kozó, közös vezetékes földgázbe- és kilátások tott, amely elsősorban a jó ellátott- rolási igénye kapcsán hazánkban. a marhahús fogyasztását
szerzés tenderének NaK általi sági és tárolói szintnek tudható be. az elmúlt évek tapasztalatai alap-
kiírására a havi prognózisok sze- a magyar gáztőzsde (CEEGEX – a hideg idő miatt nagy régiós ján a nyári és a nyár végi időpon-
rinti legalacsonyabb gázárral ren- HUDEX) – a nyugati tőzsdéken kereslet alakult ki 2018. második tok esetében is jó szerződéses Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző
delkező hónapban, várhatóan tapasztalt növekedés és a február negyedévben és a jegyzés kissé árak szoktak alakulni. kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági
áprilisban kerül sor. hónap változó időjárása ellenére – erősödött, azonban az árak ismét a magyar villamosenergia-tőzs- Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon
a tartályos gázfelhasználásban a rosszabb napokon is tudta tartani csökkenő pályára állhatnak a de (HUpX) másnapi szállítású zsi- belül is a húsmarhaágazat a kedvezmé-
érdekelt kamarai tagok számára a magát, így régiós összehasonlítás- közeljövőben. Összességében az nóráram-termékének január havi nyezett.
NaK az ajánlattételi felhíváson a ban a legalacsonyabb napi értéke- április hónap kedvező lehet a gáz- átlagára 36,3 EUr/mWh szintre
legkedvezőbb árpolitikát és leg- ket (17,4–26,7 EUr/mWh) és havi kereskedelmi szerződések meg- csökkent a tavaly novemberi
jobb minőségű szolgáltatást nyúj- átlagértéket (19,1 EUr/mWh) pro- kötésére, a május hónap egyelőre hónapban csúcsot elérő 60,5 EUr/ a marhahúsnak nagyjából elnöke. – Ugyan Franciaország-
tó szolgáltatót fogja ajánlani ápri- dukálta. a január day-ahead (más- még áremelkedési kockázatot mWh átlagárról, majd februárban két-háromféle „hasznosítási” ban évente, fejenként 24 kg mar-
lisban. napi szállítású piac) gázárainak mutat, mivel a piac még nem 41,65 EUr/mWh-ra emelkedett. módja terjedt el a háztartások- hahúst fogyasztanak, mi azt sze-
a 2019. évi villamosenergia-be- átlagához képest a februári átlagár látja, hogy mi várható akár a Február hónapban a havi (március, ban: marhalábszár vagy marha- retnénk, ha a közreműködésünk-
szerzésre vonatkozó NaK-tender április, május) és a 2018. második comb a gulyásleveshez, bélszín a kel a hazai lakosság megközelíte-
kapcsán a kamarai tagok által negyedéves szállításra vonatkozó tatárbifsztekhez. Holott ennél né az uniós átlagot, azaz az évi
kitöltendő on-line kérdőív várha- future zsinór termékek átlagárai vala- jóval bátrabban lehet ezekhez az 6–8 kg hús elfogyasztását.
tóan áprilisban nyílik meg a NaK mivel 40 EUr/mWh alatt vannak. alapanyagokhoz nyúlni. a húsmarhák jelentős része
portálon, így érdemes mihama- a fentiek alapján a hazai villa- Többek között ez az egyik ok, borjú vagy fiatal hízott bika for-
rabb előkészíteni a szerződéseket, mosenergia-tőzsde jól tartja az amiért a Nemzeti agrárgazdasági májában élve vagy közvetlenül
2017 januárjától a havi fogyasztási árakat, és a következő hónapok jó Kamara (NaK) 2018. március 7-én vágás után hagyja el az országot,
adatokat és – távmérő megléte időszakot jelenthetnek a villamos elindította marhahúsfogyasztást csak kis hányaduk kerül hazai
esetén – az elosztótól beszerezni energia kereskedelmi szerződések ösztönző kampányát. a látvány- fogyasztásra. Kereskedelmi forga-
a negyedórás terhelési görbéket. lekötésére. konyhás bemutatón ezt serényi lomba még mindig leginkább a
zsolt be is bizonyította. például tejtermelésből kivont tejelő tehe- érhető el. – Fontosnak tartjuk azt
felsálból tatárt, (nyers) nyakhús- nek vagy tejhasznú hízott bikák is, hogy fejlesszük a feldolgozó-
Humusz, a termőföld lelke ból carpaccio salátát, hátszínből húsa kerül, ami húsminőség ipart, hogy minél magasabb fel-
Hasznos talajtani ismereteket kaptak a gazdák stefánia steaket krumplipürével, szempontjából persze más kate- dolgozottsági szintű marhahúst
zöldséges lábszárszeletből pedig
góriát képvisel, mint a célzottan
állítsunk elő. Csak a hazai üzletek-
„osso bucco” juhtúrós rakott tész- konyhai és éttermi felhasználásra ben és vendéglátóhelyeken is
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tát alkotott. Hogy a marha egyes nevelt és hízlalt húsmarhafajták elérhető, minőségi marhahússal sával összefüggő érdekes és hasz-
„NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” részeiből még mi mindent lehet húsa. képzelhető el a hazai marhahúsfo- nos információkat adnak át a
címmel ingyenes talajtani tájékoztató ren- készíteni, azt a kamara kampány süle Katalin, a NaK zala megyei gyasztás növekedése. a kamara jövőben, különböző témákra
dezvénysorozatot tartott február-március- jegyében közzétett „térképe” is elnöke, gyakorló charolais-tenyész- az ágazat szereplőivel együttmű- bontva.
ban. A hajdúböszörményi, hódmezővásár- mutatja, a receptek pedig az inter- tő is rámutatott: a marhahús kiváló ködve támogat minden ilyen irá- n RAFFAI FERENC
nyú törekvést – jegyezte meg
fehérjeforrás. Nagy mennyiségben
net korában bárhol hozzáférhe-
helyi, kaposvári, kecskeméti, veszprémi tők. tartalmaz B12-vitamint, ami nélkü- Győrffy Balázs. Megéri-e?
eseményeken több száz gazda vett részt. Egy másik ok, ami a kampány lözhetetlen a vérképzéshez és az a megszokott kamarai fogyasz-
mellett szól, az az, hogy bár a sta- idegrendszer működéséhez. a tásösztönző kampányok (dinnye, Felvetődött, hogy egyálta-
Bár a talaj szerepével, fontossá- tőségéről, valamint azok költsé- tisztikai adatok szerint 2004 óta marhahús fontos vasforrás is, és alma stb.) általában a kiskereske- lán lehet gazdaságosan szar-
gával a legtöbb ember tisztában gekre és terméseredményekre közel négyszeresére (148 ezer magas cinktartalma erősíti az delmi láncok bevonásával zajla- vasmarhát tartani és tenyész-
van, mégsem helyez elég hang- gyakorolt hatásáról beszélt. petró egyedre) bővült a húshasznú immunrendszert, foszfortartalma nak, ez a mostani kicsit rendha- teni a különböző támogatá-
súlyt annak védelmére, kezelésé- Tibor előadásában a talaj egészsé- mok, talajalgák kumulatív hatásai- a résztvevők a kitöltött elége- tehénállomány, ezzel egyenes pedig erősíti a fogakat és a csonto- gyó lesz. Egyfelől a NaK a marha- sok nélkül? süle Katalin sze-
re. a termőföld képes ugyan meg- gének legfontosabb mércéjével, a ról, főbb működési folyamatairól dettségi kérdőívek szerint kifeje- arányban nem emelkedett a hazai kat – mondta. – a marhahús alap- hús szélesebb körű felhasználási rint marhával foglalkozni egy
újulásra, ám a túlzott igénybevé- szervesanyag-mennyiséggel fog- Daoda zoltán számolt be. sójnócz- zetten újszerűnek találták az fogyasztás. vető élelmiszer, az egészséges, lehetőségeit mutatja be különbö- életforma, ahogy ő sem, úgy
tel és a nem kellő odafigyelés lalkozott. Utóbbi kulcsfontosságú a ki istván a különböző talajművelési előadásokat, amelyek szerintük – Jelenleg fejenként 2–2,5 kg kiegyensúlyozott táplálkozáshoz ző eszközökkel, különböző kom- sok másik tenyésztő sem kizá-
következtében regenerálódási hosszú távú terméshozamok, az rendszereket mutatta be, illetve széles szakterületet lefedtek. marha- és borjúhúst eszünk éven- ugyanúgy hozzátartozik, mint a munikációs csatornákon – ennek rólag azért tart állatot, mert
képessége nagyban csökken. élelmiszer-minőség, a szélsőséges ezen technológiáit ismertetette, Értékeléseik szerint az előadók te, ami az egészségügyileg indo- gabona, zöldség, gyümölcs vagy a része az említett „térkép” –, más- annak anyagi haszna van.
az előadásokat neves, gyakorlat- időjárásnak ellenálló képesség és a valamint gyakorlati tanácsokkal kiemelten felkészültek voltak, az kolt mennyiség csupán harmada. tej. felől a kamara szakemberei a hús- Hozzátette, jelenleg a szar-
orientált szakértők tartották. talajszén tárolásának, a humusz- segített helyes megvalósításuk- elhangzottakat pedig a gyakor- Ezért döntöttünk amellett, hogy az pedig, hogy a vásárló célzot- marhatartással, a szarvasmarhák vasmarhatartás magyarorszá-
Ónodi Tamás és resek attila a talaj építő folyamatok megindításának ban, továbbá a precíziós gazdálko- latban is jól tudják majd haszno- kampányt indítunk a marhahúsfo- tan húsmarhát vegyen, a NaK hazai feldolgozásával, valamint a gon kifizetődő, biztos megél-
szerepéről, fontosságáról, a szempontjából. a talaj-mikrobioló- dás szemszögéből is megközelítet- sítani. gyasztás népszerűsítéséért – elnöke szerint a feldolgozóipar marhahúsok vásárlásával, tárolá- hetést ad.
humusz és humuszanyagok jelen- giai szereplők, gombák, baktériu- te a témát. n P. I. mondta Győrffy Balázs, a NaK megerősítésével és fejlesztésével sával, elkészítésével és fogyasztá-