Page 11 - NAKlap_2018_04
P. 11

10   2018. Április | NAKlap  NAKlap | 2018. Április                                                                        11




 Tévhitek 3. – Vöröshús  Folytatódnak a tejipari   Nőtt március        Új vezetőséget
 gyakorlati napok                                                      választott a GOSZ

 A vöröshús fogyasztása káros   végére a belvizes
 az egészségre!  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által egy

 tévhit! magyarázat: sokakat megrázott a WHo 2015-ben közzétett   éve elindított „Tanuljunk együtt!” program-  szántók területe  a Gabonatermesztők országos
 jelentése, amely szerint a vöröshúsokat (pl. marha, sertés, bárány   sorozat idén is folytatódik.   szövetsége 2018. március 21-én
 stb.) lehetséges rákkeltőként, a feldolgozott hústermékeket pedig   A hideg és csapadékos tavaszkezdet meg-  sikeres és eredményes küldött-
 az emberre rákkeltő csoportba sorolta. a legújabb feltételezés arra a   a tagok igényeinek megfelelőn   esetében a gomolya sajt mellett a   tette a hatását, bár a helyzet nem drámai,   gyűlést tartott, amelynek kereté-
 hipotézisre épül, hogy a vöröshúsok nagy mennyiségű és hosszú   indította el a Nemzeti agrárgazda-  röglyukas és erjedési lyukas félke-  ben a tagság a következő ötéves
 távú fogyasztása gyulladáshoz vezet, a gyulladás pedig növeli a   sági Kamara (NaK) a „Tanuljunk   mény sajtok gyártásába és bírálatá-  de március végére már több mint 70 ezer   időszakra új tisztségviselőket
 tumorképződés kockázatát. azonban pont a „mumusként” számon   együtt!” programsorozatát, mégpe-  ba kaphatnak betekintést a résztve-  hektár földet érintett a belvíz.   választott. Jelentős változás tör-
 tartott gén (Neu5Gc) volt a felelős az evolúció során őseink agyi   dig a termékfejlesztések előmozdí-  vők. a gyakorlati oktatások mellett   tént, mert az alapító elnökségi és
 kapacitásának növekedéséért is, azaz a húsfogyasztásnak köszön-  tása, valamint az előállítók elméleti   nagy hangsúlyt helyeznek az alapis-  március végére tizenegy víz-  sok helyütt már gondot jelent a   ellenőrző bizottsági tagok között
 hetjük az „eszünket”.  és gyakorlati ismereteinek bővítése   meretek elsajátítására is, így a kép-  ügyi igazgatóság területén, 58   szántóföldeken a belvíz, mivel   összesen tíz új tag képviseli az új
 érdekében. a NaK Élelmiszeripari   zésekhez egy általános oktató-  szakaszon volt belvízvédelmi   gondoskodni kell annak elvezeté-  gazdagenerációt. a Gosz alapító
 igazgatósága a lehetőséget első   anyag is készül kiegészítésként.   készültség elrendelve. Ebből 18   séről – mondta a március végi   elnökét, Vancsura Józsefet – az
 ízben a tejipari területen hirdette   a tejipari gyakorlati napok az alábbi   szakaszon i. fok, 34 szakaszon ii.   állapotokat elemezve a Gabona-  alapszabályuk adta lehetőség
 meg. mivel a visszajelzések alapján   csoportokban és időpontokban   fok és 6 szakaszon iii. fok volt   termesztők országos szövetségé-  szerint – tiszteletbeli elnöknek
 kiemelt igény mutatkozik a gyakor-  indulnak:  érvényben. 327 darab szivattyúte-  nek (Gosz) tiszteletbeli elnöke az   tették meg a küldöttek. az új   sebestyén Csaba, Bán róbert
 lati, piacképes tudás megszerzésé-  Kezdő csoport:   lep volt készültségben. a jelzett   mTi-nek. Vancsura József tájékoz-  elnökség: petőházi Tamás elnök,   Kálóczi Tibor tagok. az új ellenőr-
 re, amelyek azonnal beilleszthetők   2018. április 4–5. – savanyított tej-  időszakban a belvízzel elöntött   tatása szerint a téli időjárás vissza-  Kozsuch Kornél elnökhelyettes,   ző bizottság: szűcs imre elnök,
 az előállítók tevékenységébe, a köz-  termékek gyártása  területek nagysága 71 800 hektár   térésével, olyan mennyiségben   Gyenei Ferenc, Győrffy Balázs,   Villányi Tamás, Feczák Gábor,
 testület tovább folytatja tudásalapú   2018. április 25–26. – oltós alvasztá-  volt, ebből 36 600 hektár vetés/  került víz a szántóföldekre, ami   Horváth ottó, Kiss albert, Vancsu-  Boczka János, Csontos andrás
 tevékenységét, ismét a tejiparra   sú termékgyártás  szántó. a legnagyobb elöntések   már országosan is gondot jelent.   ra Kornél, szabadhegy Kristóf,   tagok.
 fókuszálva.   Haladó csoport:  Békés és Csongrád megyében   Hozzátette: a helyzeten a talajt                               HirDETÉs
 az érdeklődő tagok – figyelembe   2018. május 16–17. – savanyított tej-  vannak, ahol 14 000 hektáron van   szárító böjti szelek és az idő fel-
 véve az előképzettséget és a már   termékek gyártása  belvízi elöntés. az igazgatóságok   melegítése segíthet. Kiemelte: az
 megszerzett gyakorlatot – savas és   2018. június 6–7. – oltós alvasztású   a tegnapi napon összesen 15 mil-  idén a vetések még nem kezdőd-
 oltós alvasztású termékgyártás   termékgyártás  lió m , a 2018 évben eddig össze-  tek meg, mert a termelők arra vár-
             3
 a táplálkozástudomány szerint a fehér- és vöröshúsok közötti   témájú, 2–2 napos gyakorlati napo-  a programon való részvétel   sen 265 millió m  belvizet emeltek   nak, hogy kitavaszodjon. Kitért
                      3
 különbséget a mioglobintartalmuk adja. a vöröshús izomszövetei-  kon vehetnek részt a mosonmagya-  ingyenes, de regisztrációhoz kötött.   át. a védekezésben 837 fő vett   arra is, hogy több megyében
 ben több ilyen oxigénkötő fehérje található, ami pedig az általa   róvári magyar Tejgazdasági Kísérleti   regisztrálni a kamara portálján   részt.  működtetik a szivattyúkat a bel-
 megkötött vasion miatt vörös színű.  intézetben, kamarai finanszírozás   lehet. a gyakorlati napokon – a   miután március végén már   víz elvezetésére, a belvizet ugyan-
 a vöröshús mint kiváló energiaforrás az agyunk működésénél ma   mellett. (a program költségét a NaK   tanüzem méretének megfelelően –   kevésbé csapadékos idő köszönt   is átemelik a csatornákba. a legje-
 is fontos szerepet tölt be: bár az agyunk a testsúlyunk mindössze   biztosítja, azonban az esetlegesen   alkalmanként 10 fő részvételét tud-  ránk, a helyzet is javulni kezdett,   lentősebb belvíz Békés, illetve
 2%-át teszi ki, energiabevitelünk 20%-át veszi igénybe. a húsban   felmerült egyéb költségek a részt-  juk biztosítani, ezért a regisztráció   noha a hideg időjárás, illetve a   Csongrád megyében alakult ki.
 lévő karnozin agyunkat az öregedéstől is védi, jelentős az omega-3   vevőt terhelik.) a savanyított tejter-  nem jelent automatikus részvételi   mérsékelt szél sem növelte jelen-  De az esőzések miatt az ország
 zsírsav- (DHa) és B12-vitamin-tartalma. mindemellett kiváló ásványi-  mékek esetében főként a tejföl, jog-  lehetőséget. További információ:   tősen a párolgást, a belvízi elönté-  nagy részén a mélyebb fekvésű
 anyag-forrás is: jelentős a vas-, cink-, nátrium-, kálium- és kalciumtar-  hurt, kefir és túró gyártástechnoló-  Horváth Vivien élelmiszeripari ügy-  sek változását, csökkenését vagy   területeken összefolyások tapasz-
 talma. a marhahús például a vas mellett kiemelkedő foszforforrás is,   giájával ismerkedhetnek meg az   intéző, horvath.vivien@nak.hu,    csökkenő tendenciáját alapvető-  talhatók, és így több helyen is
 ami a csontjaink alapvető tápanyaga. a sertéshús ötször több B1-vi-  érdeklődők. az oltós termékgyártás   +36-20-279-3790.  en a belvízi szivattyúzás határozta   kialakultak a belvizes területek –   15,5R38  7,50-20  11,2-20
 tamint tartalmaz más állatok húsához képest, a belsőségek pedig   meg.  mondta a Gosz elnöke.  NorTec  Barnaul   Barnaul
 nagy mennyiségben tartalmaznak a-és D-vitamint.                          TA-02 134 TT      V-103 PR8 TT        F-35 PR8 TT
 ahogy a legtöbb élelmiszernél, itt is fontos az alapanyag minősége,
 valamint az étel elkészítési módja! az átgondoltan és jól elkészített vö rös-  69 900 Ft    19 400 Ft          29 100 Ft
 húsételek semmivel sem egészségtelenebbek, mint a fehérhúsok.
 Táplálkozási szokásaink és szervezetünk reagálása az elfogyasztott           nettó             nettó               nettó
 élelmiszerekre egyénenként gyakran eltérő, és jelentős mértékben
 függ az életmódtól, a genetikától, lakóhelyünk földrajzi adottságai-                           SINAOPT KFT.
 tól, az életkortól és öröklött táplálkozási szokásainktól. a kiegyensú-                 Mezőgazdasági és ipari abroncsok,
 lyozott étrend az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme, és                           széles választék, remek árak
 ennek a mértékletes hús- és húskészítmény-fogyasztás is része.
 n HORVáTH VIVIEN                                                                        +3612890042 • +36204802670
 NAK ÉLELMISZERIPARI IGAZGATÓSáG
                                                                                                     sinaopt.hu
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16