Page 13 - NAKlap_2017_04
P. 13

12   2017. ÁPRILIS | NAKlap  NAKlap | 2017.  ÁPRILIS                                                                      13



 Húsvéti összeállítással kívánunk áldott ünnepeket tagjainknak!  egészséges táplálkozásban is heti   Lesz elég tojás

                                          a tojás sem hiányozhat egyet-
          legfeljebb két alkalommal javasolt   len család asztaláról sem, a húsvét
          az édességfogyasztás, amit ilyen-
  Az élelmiszeripar    kor igen nehéz betartani. Ezért   előtti hetekben ráadásul a meg-
          jobb, ha a szülők és a rokonok
                                        szokottnál jóval több kerül a
                                        bevásárlókosarakba a kedvelt
          inkább más, apró ajándékkal ked-
  felkészült a húsvétra  veskednek – mondta a szakem-  fehérjeforrásból. Végh László, a
                                        magyar Tojóhibrid-tenyésztők és
          ber.
                                        Tojástermelők Szövetségének
          Felkészült húsipar
                                        elnöke szerint a hosszú hónapok-
                                        ra elhúzódott madárinfluenza-jár-
           a megnövekedett keresletre az   vány ellenére lesz elegendő tojás
 Felkészülten várja az élelmiszeripar az   elég sós, ezért plusz só hozzáadá-  egészséges táplálkozásnak is   élelmiszeripar is minden évben   a boltokban, és az árak sem
 előttünk álló húsvéti időszakot, a vásárlók   sa a főzés során már nem szüksé-  része a teljes értékű fehérjét tar-  próbál minél jobban felkészülni,   rugaszkodnak el a földtől. minden
 minden termékkategóriában megtalálhat-  ges. a húsfélék és a tojás mellé   talmazó termék, azonban figyelni   a kínálatot pedig a legjobb minő-  termelő azon dolgozik, hogy
 ják az ízlésüknek és a pénztárcájuknak   sok nyers zöldség, esetleg teljes   kell arra is, hogy a majonézes vál-  ségű termékekkel bővíteni.   ebben az időszakban tudja a lehe-
 megfelelő terméket.   kiőrlésű kenyér fogyasztását java-  tozatok vagy a vajjal kikevert   Kurunczi János, NaK Pest megyei   tő legtöbb tojást a piacra vinni. az
 solja, mivel ezek antioxidáns tar-  tojáskrémek, töltött tojások   húsipari osztályvezetője, a tóal-  árak a megnőtt kereslet miatt
 talma segíti az emésztést és ellen-  magas zsiradéktartalmuk révén   mási Húscsarnok Kft. ügyvezetője   kissé emelkedhetnek, nagyobb
 már csak néhány nap és újra   túlfogyasztásból eredő puffadást   súlyozza a füstölt hús fogyasztá-  nemcsak túlzottan sok energiát   elmondta: 1994 óta hagyomá-  drágulásra azonban nem kell szá-
 füstölt sonkával, tojással és csoko-  és egyéb kellemetlenségeket.   sából eredő esetleges kellemet-  tartalmaznak, hanem az emész-  nyos technológiával, adalékanya-  mítani. – a felvásárlói árak a ter-  legtöbb gyártó valódi csokoládé-  szezonális élelmiszerlánc-ellenőr-
 ládéfigurákkal telnek meg a bevá-  Erdélyi-Sipos alíz, a magyar Diete-  lenségeket. – Retek, újhagyma,   tőszerveket is megterhelik. a   gok nélkül készítik a termékeiket.   melők szempontjából jól alakul-  ból készíti a termékeit. Ez jelentős   zésre az egész ország területén. a
 sárlókosarak. az élelmiszeripar   tikusok országos Szövetségének   friss saláta ilyenkor már elérhető a   gyermekeknek szánt csokoládéfi-  minden évben ez a legkiemelke-  nak, a tavalyi mélypont után kon-  fejlődés, mivel 2006-ban még az   vizsgálat elsősorban a pácolt, füs-
 szinte minden szereplőjének az év   főtitkára lapunknak elmondta, az   piacon. Salátának elkészítve   gurák esetében is mértékletes-  dőbb időszak, a húsvét előtti   szolidálódott a helyzet – mutatott   ünnepi figurák közel fele bevonó-  tölt nyers vagy főtt húskészítmé-
 legforgalmasabb időszaka a hús-  ünnepek alkalmával az ajánlottnál   köretként is tálalhatóak, mérsékel-  ségre int a szakember. azt taná-  hónapok állítják a legtöbb feladat   rá. a szakember szerint a magyar   masszából készült. a hagyomá-  nyekre, a tojásra, valamint az
 vét. Nem hiába figyelnek a gyár-  általában többet és kicsit energia-  ve a sonka magasabb telítő érté-  csolja a szülőknek, hogy a meny-  elé a feldolgozókat. – az idén is   tojás mellett importból fedezik az   nyos tejcsokoládé helyett egyre   édes ipari termékekre, a különféle
 tók arra, hogy az ünnepi időszak-  dúsabb ételeket fogyasztanak az   két, és a szervezetet is tehermen-  nyiség helyett a minőség alapján   sikerült felkészülnünk erre az idő-  igényeket a kereskedők. az árakra   több figura készül étcsokiból, de   borokra és szeszes italokra, illetve
 ban a lehető legjobb minőségű   emberek. felhívta a figyelmet,   tesítjük fogyasztásukkal – emelte   válasszanak, a csokitojások   szakra, a sonkákat időben be tud-  azonban a külföldi tojás megjele-  van már cukormentes és a paleo   a szezonális zöldségekre és gyü-
 terméket dobják a piacra és a   hogy a sonka a pácolásnak és az   ki. a tojás a húsvéti ünnep talán   ugyanis jelentősen megnövelik a   tuk pácolni, a beszerzett alap-  nésének sem lesz hatása, a húsvét   étrendbe illeszkedő termék is.   mölcsökre fókuszál. az ellenőrök
 kínált mennyiséggel se legyen   érlelésnek köszönhetően már   legjellegzetesebb jelképe. az   cukor- és zsiradékbevitelt. – az   anyag minősége kiemelkedőnek   ugyanis nem az az időszak, ami-  Elmondta, a hazai feldolgozóüze-  fokozott megjelenése főként a
 gond, hiszen míg a karácsonyi   mondható – emelte ki. a húsipari   kor dömpingáron árasztanák el a   mekben az év eleje óta folyama-  hús- és húskészítmény-előállító
 időszakban a hangsúly elsősor-  szakember szerint ugyanakkor az   piacokat tojással az uniós terme-  tos a munka. mivel az idén húsvét   létesítményekben, az édesipari
 ban az ajándékon van, addig hús-  idén drágább sonkával találkoz-  lők.   április közepére tolódott, így a   üzemekben és a tojáscsomago-
 vét alkalmával az ételek kerülnek   hatnak a vásárlók. az elmúlt idő-  legtöbb feldolgozó ebben az   lókban várható. az üzletek, szu-
 középpontba.    szakban jelentősen emelkedő   Édes élet               évben készíti el a termékeit. az   per- és hipermarketek mellett a
          tendenciát mutatott az alap-                                 üreges csokoládék esetében    hatóság a piacokra és a logisztikai
 Elengedhetetlen   anyag ára, az élő sertés egy év   Kevés hazai élelmiszeripari ága-  egyébként döntően hazai feldol-  központokra is kiemelt figyelmet
 kellékek  alatt 24 százalékkal drágult, ami a   zat várja úgy a húsvétot, mint az   gozású termékek kerülnek a bol-  fordít. – fontos, hogy az üzleteken
          feldolgozott termékek árát is fel-  édességgyártók. Nem csoda a   tokba, köszönhetően annak, hogy   kívül csak ellenőrzött keretek
 a húsvét jellegzetes ételei, alap-  felé hajtja. – akkora tartalékkal   kiemelt figyelem, hiszen ebben az   az egyik legnagyobb gyártó fel-  között, legálisan működő vásáro-
 anyagai a főtt tojás és a sonka, a   egyetlenegy húsipari szereplő   időszakban fogy el a legtöbb cso-  dolgozóegysége magyarországon   kon és piacokon vásároljanak a
 torma, a kalács és a bárány, a   sem rendelkezik, hogy ezt az   kifigura a boltokban. Sántha Sán-  található.   fogyasztók – hívta fel a figyelmet
 gyermekek számára pedig elen-  áremelkedést lenyelve, változat-  dor, a magyar édességgyártók       a hatóság. a Nébih azt javasolja,
 gedhetetlen kelléke az ünnepnek   lan áron kínálja a termékeit –   Szövetsége elnöke szerint a hús-  Mindenkit   hogy vásárláskor mindig ellenőriz-
 a csokitojás és különböző édes-  jegyezte meg. az elmúlt években   véti piac az üreges figurák tekin-  szolgáló  zük a termékek lejárati idejét. Csak
 ipari figurák. a családi összejöve-  elindult minőségi átrendeződés   tetében erősebb, mint a mikulás,   olyan terméket vegyünk meg,
 telek, vendégségek alkalmával   az idén is folytatódik, így az   közel 40 százalékkal több termé-  ellenőrzés  amelyet az ünnepek alatt, még a
 hajlamosak vagyunk túl sokat   olcsóbb, ám gyengébb minőségű   ket, mintegy 900 tonnányi csoko-  annak érdekében, hogy a   lejárati időn belül el fogunk
 elfogyasztani az egyébként sem   termékek helyett egyre többen a   ládéfigurát adnak el ilyenkor,   fogyasztók asztalára minél értéke-  fogyasztani. Ugyanez a helyzet a
 szerény kalóriatartalmú ételekből.   hagyományos érleléssel készült   ennek értéke 3 milliárd forintra   sebb és biztonságosabb élelmi-  gyorsan romló termékek esetében
 a dietetikus szakemberek vélemé-  sonkákat keresik. a sonka mellett   tehető. a szakember szerint az   szer kerüljön az ünnepek alatt, a   is. annak érdekében, hogy csök-
 nye szerint semmiből sem érde-  más húsáruból is több fogy ilyen-  elmúlt nyolc évben megfigyelt   hatóság folyamatosan ellenőrzi az   kentsük az élelmiszer-pazarlást, a
 mes korlátlanul fogyasztani az   kor, a füstölt kolbászért is egyre   trendek most is érvényesek: a   érintett piaci szereplőket. a Nem-  vásárlások során csak akkora
 ünnepek alatt. Ha a hagyományos   nagyobb a kereslet. Nem csoda,   mennyiség helyett egyre inkább a   zeti élelmiszerlánc-biztonsági   mennyiséget tegyünk a kosarunk-
 ünnepi ételekből, valamint édes-  hiszen a sonka vizében megfő-  minőség előtérbe helyezése a jel-  Hivatal (Nébih) tájékoztatása sze-  ba, amennyit a család biztosan
 ségekből és alkoholból is mérték-  zött parasztkolbász ízletes kiegé-  lemző, a bevonómasszás figurák   rint a korábbi évek gyakorlatát   elfogyaszt majd az ünnepek alatt.
 kel fogyasztunk, elkerülhetjük a   szítője a húsvéti lakomának.   gyakorlatilag eltűntek a piacról, a   követve idén is sor kerül a tavaszi   n KöPöNceI cSIllA
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18