Page 12 - NAKlap_2017_04
P. 12
12 2017. ÁPRILIS | NAKlap NAKlap | 2017. ÁPRILIS 13
Húsvéti összeállítással kívánunk áldott ünnepeket tagjainknak! egészséges táplálkozásban is heti Lesz elég tojás
a tojás sem hiányozhat egyet-
legfeljebb két alkalommal javasolt len család asztaláról sem, a húsvét
az édességfogyasztás, amit ilyen-
Az élelmiszeripar kor igen nehéz betartani. Ezért előtti hetekben ráadásul a meg-
jobb, ha a szülők és a rokonok
szokottnál jóval több kerül a
bevásárlókosarakba a kedvelt
inkább más, apró ajándékkal ked-
felkészült a húsvétra veskednek – mondta a szakem- fehérjeforrásból. Végh László, a
magyar Tojóhibrid-tenyésztők és
ber.
Tojástermelők Szövetségének
Felkészült húsipar
elnöke szerint a hosszú hónapok-
ra elhúzódott madárinfluenza-jár-
a megnövekedett keresletre az vány ellenére lesz elegendő tojás
Felkészülten várja az élelmiszeripar az elég sós, ezért plusz só hozzáadá- egészséges táplálkozásnak is élelmiszeripar is minden évben a boltokban, és az árak sem
előttünk álló húsvéti időszakot, a vásárlók sa a főzés során már nem szüksé- része a teljes értékű fehérjét tar- próbál minél jobban felkészülni, rugaszkodnak el a földtől. minden
minden termékkategóriában megtalálhat- ges. a húsfélék és a tojás mellé talmazó termék, azonban figyelni a kínálatot pedig a legjobb minő- termelő azon dolgozik, hogy
ják az ízlésüknek és a pénztárcájuknak sok nyers zöldség, esetleg teljes kell arra is, hogy a majonézes vál- ségű termékekkel bővíteni. ebben az időszakban tudja a lehe-
megfelelő terméket. kiőrlésű kenyér fogyasztását java- tozatok vagy a vajjal kikevert Kurunczi János, NaK Pest megyei tő legtöbb tojást a piacra vinni. az
solja, mivel ezek antioxidáns tar- tojáskrémek, töltött tojások húsipari osztályvezetője, a tóal- árak a megnőtt kereslet miatt
talma segíti az emésztést és ellen- magas zsiradéktartalmuk révén mási Húscsarnok Kft. ügyvezetője kissé emelkedhetnek, nagyobb
már csak néhány nap és újra túlfogyasztásból eredő puffadást súlyozza a füstölt hús fogyasztá- nemcsak túlzottan sok energiát elmondta: 1994 óta hagyomá- drágulásra azonban nem kell szá-
füstölt sonkával, tojással és csoko- és egyéb kellemetlenségeket. sából eredő esetleges kellemet- tartalmaznak, hanem az emész- nyos technológiával, adalékanya- mítani. – a felvásárlói árak a ter- legtöbb gyártó valódi csokoládé- szezonális élelmiszerlánc-ellenőr-
ládéfigurákkal telnek meg a bevá- Erdélyi-Sipos alíz, a magyar Diete- lenségeket. – Retek, újhagyma, tőszerveket is megterhelik. a gok nélkül készítik a termékeiket. melők szempontjából jól alakul- ból készíti a termékeit. Ez jelentős zésre az egész ország területén. a
sárlókosarak. az élelmiszeripar tikusok országos Szövetségének friss saláta ilyenkor már elérhető a gyermekeknek szánt csokoládéfi- minden évben ez a legkiemelke- nak, a tavalyi mélypont után kon- fejlődés, mivel 2006-ban még az vizsgálat elsősorban a pácolt, füs-
szinte minden szereplőjének az év főtitkára lapunknak elmondta, az piacon. Salátának elkészítve gurák esetében is mértékletes- dőbb időszak, a húsvét előtti szolidálódott a helyzet – mutatott ünnepi figurák közel fele bevonó- tölt nyers vagy főtt húskészítmé-
legforgalmasabb időszaka a hús- ünnepek alkalmával az ajánlottnál köretként is tálalhatóak, mérsékel- ségre int a szakember. azt taná- hónapok állítják a legtöbb feladat rá. a szakember szerint a magyar masszából készült. a hagyomá- nyekre, a tojásra, valamint az
vét. Nem hiába figyelnek a gyár- általában többet és kicsit energia- ve a sonka magasabb telítő érté- csolja a szülőknek, hogy a meny- elé a feldolgozókat. – az idén is tojás mellett importból fedezik az nyos tejcsokoládé helyett egyre édes ipari termékekre, a különféle
tók arra, hogy az ünnepi időszak- dúsabb ételeket fogyasztanak az két, és a szervezetet is tehermen- nyiség helyett a minőség alapján sikerült felkészülnünk erre az idő- igényeket a kereskedők. az árakra több figura készül étcsokiból, de borokra és szeszes italokra, illetve
ban a lehető legjobb minőségű emberek. felhívta a figyelmet, tesítjük fogyasztásukkal – emelte válasszanak, a csokitojások szakra, a sonkákat időben be tud- azonban a külföldi tojás megjele- van már cukormentes és a paleo a szezonális zöldségekre és gyü-
terméket dobják a piacra és a hogy a sonka a pácolásnak és az ki. a tojás a húsvéti ünnep talán ugyanis jelentősen megnövelik a tuk pácolni, a beszerzett alap- nésének sem lesz hatása, a húsvét étrendbe illeszkedő termék is. mölcsökre fókuszál. az ellenőrök
kínált mennyiséggel se legyen érlelésnek köszönhetően már legjellegzetesebb jelképe. az cukor- és zsiradékbevitelt. – az anyag minősége kiemelkedőnek ugyanis nem az az időszak, ami- Elmondta, a hazai feldolgozóüze- fokozott megjelenése főként a
gond, hiszen míg a karácsonyi mondható – emelte ki. a húsipari kor dömpingáron árasztanák el a mekben az év eleje óta folyama- hús- és húskészítmény-előállító
időszakban a hangsúly elsősor- szakember szerint ugyanakkor az piacokat tojással az uniós terme- tos a munka. mivel az idén húsvét létesítményekben, az édesipari
ban az ajándékon van, addig hús- idén drágább sonkával találkoz- lők. április közepére tolódott, így a üzemekben és a tojáscsomago-
vét alkalmával az ételek kerülnek hatnak a vásárlók. az elmúlt idő- legtöbb feldolgozó ebben az lókban várható. az üzletek, szu-
középpontba. szakban jelentősen emelkedő Édes élet évben készíti el a termékeit. az per- és hipermarketek mellett a
tendenciát mutatott az alap- üreges csokoládék esetében hatóság a piacokra és a logisztikai
Elengedhetetlen anyag ára, az élő sertés egy év Kevés hazai élelmiszeripari ága- egyébként döntően hazai feldol- központokra is kiemelt figyelmet
kellékek alatt 24 százalékkal drágult, ami a zat várja úgy a húsvétot, mint az gozású termékek kerülnek a bol- fordít. – fontos, hogy az üzleteken
feldolgozott termékek árát is fel- édességgyártók. Nem csoda a tokba, köszönhetően annak, hogy kívül csak ellenőrzött keretek
a húsvét jellegzetes ételei, alap- felé hajtja. – akkora tartalékkal kiemelt figyelem, hiszen ebben az az egyik legnagyobb gyártó fel- között, legálisan működő vásáro-
anyagai a főtt tojás és a sonka, a egyetlenegy húsipari szereplő időszakban fogy el a legtöbb cso- dolgozóegysége magyarországon kon és piacokon vásároljanak a
torma, a kalács és a bárány, a sem rendelkezik, hogy ezt az kifigura a boltokban. Sántha Sán- található. fogyasztók – hívta fel a figyelmet
gyermekek számára pedig elen- áremelkedést lenyelve, változat- dor, a magyar édességgyártók a hatóság. a Nébih azt javasolja,
gedhetetlen kelléke az ünnepnek lan áron kínálja a termékeit – Szövetsége elnöke szerint a hús- Mindenkit hogy vásárláskor mindig ellenőriz-
a csokitojás és különböző édes- jegyezte meg. az elmúlt években véti piac az üreges figurák tekin- szolgáló zük a termékek lejárati idejét. Csak
ipari figurák. a családi összejöve- elindult minőségi átrendeződés tetében erősebb, mint a mikulás, olyan terméket vegyünk meg,
telek, vendégségek alkalmával az idén is folytatódik, így az közel 40 százalékkal több termé- ellenőrzés amelyet az ünnepek alatt, még a
hajlamosak vagyunk túl sokat olcsóbb, ám gyengébb minőségű ket, mintegy 900 tonnányi csoko- annak érdekében, hogy a lejárati időn belül el fogunk
elfogyasztani az egyébként sem termékek helyett egyre többen a ládéfigurát adnak el ilyenkor, fogyasztók asztalára minél értéke- fogyasztani. Ugyanez a helyzet a
szerény kalóriatartalmú ételekből. hagyományos érleléssel készült ennek értéke 3 milliárd forintra sebb és biztonságosabb élelmi- gyorsan romló termékek esetében
a dietetikus szakemberek vélemé- sonkákat keresik. a sonka mellett tehető. a szakember szerint az szer kerüljön az ünnepek alatt, a is. annak érdekében, hogy csök-
nye szerint semmiből sem érde- más húsáruból is több fogy ilyen- elmúlt nyolc évben megfigyelt hatóság folyamatosan ellenőrzi az kentsük az élelmiszer-pazarlást, a
mes korlátlanul fogyasztani az kor, a füstölt kolbászért is egyre trendek most is érvényesek: a érintett piaci szereplőket. a Nem- vásárlások során csak akkora
ünnepek alatt. Ha a hagyományos nagyobb a kereslet. Nem csoda, mennyiség helyett egyre inkább a zeti élelmiszerlánc-biztonsági mennyiséget tegyünk a kosarunk-
ünnepi ételekből, valamint édes- hiszen a sonka vizében megfő- minőség előtérbe helyezése a jel- Hivatal (Nébih) tájékoztatása sze- ba, amennyit a család biztosan
ségekből és alkoholból is mérték- zött parasztkolbász ízletes kiegé- lemző, a bevonómasszás figurák rint a korábbi évek gyakorlatát elfogyaszt majd az ünnepek alatt.
kel fogyasztunk, elkerülhetjük a szítője a húsvéti lakomának. gyakorlatilag eltűntek a piacról, a követve idén is sor kerül a tavaszi n KöPöNceI cSIllA