Page 12 - NAKlap_2017_04
P. 12

12                                                                                          2017. ÁPRILIS | NAKlap                      NAKlap | 2017.  ÁPRILIS                                                                                         13



          Húsvéti összeállítással kívánunk áldott ünnepeket tagjainknak!                                                                          egészséges táplálkozásban is heti   Lesz elég tojás

                                                                                                                                                                                  a tojás sem hiányozhat egyet-
                                                                                                                                                  legfeljebb két alkalommal javasolt   len család asztaláról sem, a húsvét
                                                                                                                                                  az édességfogyasztás, amit ilyen-
           Az élelmiszeripar                                                                                                                      kor igen nehéz betartani. Ezért   előtti hetekben ráadásul a meg-
                                                                                                                                                  jobb, ha a szülők és a rokonok
                                                                                                                                                                                szokottnál jóval több kerül a
                                                                                                                                                                                bevásárlókosarakba a kedvelt
                                                                                                                                                  inkább más, apró ajándékkal ked-
           felkészült a húsvétra                                                                                                                  veskednek – mondta a szakem-  fehérjeforrásból. Végh László, a
                                                                                                                                                                                magyar Tojóhibrid-tenyésztők és
                                                                                                                                                  ber.
                                                                                                                                                                                Tojástermelők Szövetségének
                                                                                                                                                  Felkészült húsipar
                                                                                                                                                                                elnöke szerint a hosszú hónapok-
                                                                                                                                                                                ra elhúzódott madárinfluenza-jár-
                                                                                                                                                   a megnövekedett keresletre az   vány ellenére lesz elegendő tojás
          Felkészülten várja az élelmiszeripar az                      elég sós, ezért plusz só hozzáadá-  egészséges táplálkozásnak is           élelmiszeripar is minden évben   a boltokban, és az árak sem
          előttünk álló húsvéti időszakot, a vásárlók                  sa a főzés során már nem szüksé-  része a teljes értékű fehérjét tar-      próbál minél jobban felkészülni,   rugaszkodnak el a földtől. minden
          minden termékkategóriában megtalálhat-                       ges. a húsfélék és a tojás mellé   talmazó termék, azonban figyelni        a kínálatot pedig a legjobb minő-  termelő azon dolgozik, hogy
          ják az ízlésüknek és a pénztárcájuknak                       sok nyers zöldség, esetleg teljes   kell arra is, hogy a majonézes vál-    ségű termékekkel bővíteni.    ebben az időszakban tudja a lehe-
          megfelelő terméket.                                          kiőrlésű kenyér fogyasztását java-  tozatok vagy a vajjal kikevert         Kurunczi János, NaK Pest megyei   tő legtöbb tojást a piacra vinni. az
                                                                       solja, mivel ezek antioxidáns tar-  tojáskrémek, töltött tojások           húsipari osztályvezetője, a tóal-  árak a megnőtt kereslet miatt
                                                                       talma segíti az emésztést és ellen-  magas zsiradéktartalmuk révén         mási Húscsarnok Kft. ügyvezetője   kissé emelkedhetnek, nagyobb
           már csak néhány nap és újra   túlfogyasztásból eredő puffadást   súlyozza a füstölt hús fogyasztá-  nemcsak túlzottan sok energiát     elmondta: 1994 óta hagyomá-   drágulásra azonban nem kell szá-
          füstölt sonkával, tojással és csoko-  és egyéb kellemetlenségeket.   sából eredő esetleges kellemet-  tartalmaznak, hanem az emész-     nyos technológiával, adalékanya-  mítani. – a felvásárlói árak a ter-  legtöbb gyártó valódi csokoládé-  szezonális élelmiszerlánc-ellenőr-
          ládéfigurákkal telnek meg a bevá-  Erdélyi-Sipos alíz, a magyar Diete-  lenségeket. – Retek, újhagyma,   tőszerveket is megterhelik. a   gok nélkül készítik a termékeiket.   melők szempontjából jól alakul-  ból készíti a termékeit. Ez jelentős   zésre az egész ország területén. a
          sárlókosarak. az élelmiszeripar   tikusok országos Szövetségének   friss saláta ilyenkor már elérhető a   gyermekeknek szánt csokoládéfi-  minden évben ez a legkiemelke-  nak, a tavalyi mélypont után kon-  fejlődés, mivel 2006-ban még az   vizsgálat elsősorban a pácolt, füs-
          szinte minden szereplőjének az év   főtitkára lapunknak elmondta, az   piacon. Salátának elkészítve   gurák esetében is mértékletes-    dőbb időszak, a húsvét előtti   szolidálódott a helyzet – mutatott   ünnepi figurák közel fele bevonó-  tölt nyers vagy főtt húskészítmé-
          legforgalmasabb időszaka a hús-  ünnepek alkalmával az ajánlottnál   köretként is tálalhatóak, mérsékel-  ségre int a szakember. azt taná-  hónapok állítják a legtöbb feladat   rá. a szakember szerint a magyar   masszából készült. a hagyomá-  nyekre, a tojásra, valamint az
          vét. Nem hiába figyelnek a gyár-  általában többet és kicsit energia-  ve a sonka magasabb telítő érté-  csolja a szülőknek, hogy a meny-  elé a feldolgozókat. – az idén is   tojás mellett importból fedezik az   nyos tejcsokoládé helyett egyre   édes ipari termékekre, a különféle
          tók arra, hogy az ünnepi időszak-  dúsabb ételeket fogyasztanak az   két, és a szervezetet is tehermen-  nyiség helyett a minőség alapján   sikerült felkészülnünk erre az idő-  igényeket a kereskedők. az árakra   több figura készül étcsokiból, de   borokra és szeszes italokra, illetve
          ban a lehető legjobb minőségű   emberek. felhívta a figyelmet,   tesítjük fogyasztásukkal – emelte   válasszanak, a csokitojások        szakra, a sonkákat időben be tud-  azonban a külföldi tojás megjele-  van már cukormentes és a paleo   a szezonális zöldségekre és gyü-
          terméket dobják a piacra és a   hogy a sonka a pácolásnak és az   ki. a tojás a húsvéti ünnep talán   ugyanis jelentősen megnövelik a   tuk pácolni, a beszerzett alap-  nésének sem lesz hatása, a húsvét   étrendbe illeszkedő termék is.   mölcsökre fókuszál. az ellenőrök
          kínált mennyiséggel se legyen   érlelésnek köszönhetően már   legjellegzetesebb jelképe. az   cukor- és zsiradékbevitelt. – az          anyag minősége kiemelkedőnek   ugyanis nem az az időszak, ami-  Elmondta, a hazai feldolgozóüze-  fokozott megjelenése főként a
          gond, hiszen míg a karácsonyi                                                                                                           mondható – emelte ki. a húsipari   kor dömpingáron árasztanák el a   mekben az év eleje óta folyama-  hús- és húskészítmény-előállító
          időszakban a hangsúly elsősor-                                                                                                          szakember szerint ugyanakkor az   piacokat tojással az uniós terme-  tos a munka. mivel az idén húsvét   létesítményekben, az édesipari
          ban az ajándékon van, addig hús-                                                                                                        idén drágább sonkával találkoz-  lők.                        április közepére tolódott, így a   üzemekben és a tojáscsomago-
          vét alkalmával az ételek kerülnek                                                                                                       hatnak a vásárlók. az elmúlt idő-                            legtöbb feldolgozó ebben az   lókban várható. az üzletek, szu-
          középpontba.                                                                                                                            szakban jelentősen emelkedő    Édes élet                     évben készíti el a termékeit. az   per- és hipermarketek mellett a
                                                                                                                                                  tendenciát mutatott az alap-                                 üreges csokoládék esetében    hatóság a piacokra és a logisztikai
          Elengedhetetlen                                                                                                                         anyag ára, az élő sertés egy év   Kevés hazai élelmiszeripari ága-  egyébként döntően hazai feldol-  központokra is kiemelt figyelmet
          kellékek                                                                                                                                alatt 24 százalékkal drágult, ami a   zat várja úgy a húsvétot, mint az   gozású termékek kerülnek a bol-  fordít. – fontos, hogy az üzleteken
                                                                                                                                                  feldolgozott termékek árát is fel-  édességgyártók. Nem csoda a   tokba, köszönhetően annak, hogy   kívül csak ellenőrzött keretek
           a húsvét jellegzetes ételei, alap-                                                                                                     felé hajtja. – akkora tartalékkal   kiemelt figyelem, hiszen ebben az   az egyik legnagyobb gyártó fel-  között, legálisan működő vásáro-
          anyagai a főtt tojás és a sonka, a                                                                                                      egyetlenegy húsipari szereplő   időszakban fogy el a legtöbb cso-  dolgozóegysége magyarországon   kon és piacokon vásároljanak a
          torma, a kalács és a bárány, a                                                                                                          sem rendelkezik, hogy ezt az   kifigura a boltokban. Sántha Sán-  található.               fogyasztók – hívta fel a figyelmet
          gyermekek számára pedig elen-                                                                                                           áremelkedést lenyelve, változat-  dor, a magyar édességgyártók                             a hatóság. a Nébih azt javasolja,
          gedhetetlen kelléke az ünnepnek                                                                                                         lan áron kínálja a termékeit –   Szövetsége elnöke szerint a hús-  Mindenkit               hogy vásárláskor mindig ellenőriz-
          a csokitojás és különböző édes-                                                                                                         jegyezte meg. az elmúlt években   véti piac az üreges figurák tekin-  szolgáló             zük a termékek lejárati idejét. Csak
          ipari figurák. a családi összejöve-                                                                                                     elindult minőségi átrendeződés   tetében erősebb, mint a mikulás,                          olyan terméket vegyünk meg,
          telek, vendégségek alkalmával                                                                                                           az idén is folytatódik, így az   közel 40 százalékkal több termé-  ellenőrzés              amelyet az ünnepek alatt, még a
          hajlamosak vagyunk túl sokat                                                                                                            olcsóbb, ám gyengébb minőségű   ket, mintegy 900 tonnányi csoko-  annak érdekében, hogy a   lejárati időn belül el fogunk
          elfogyasztani az egyébként sem                                                                                                          termékek helyett egyre többen a   ládéfigurát adnak el ilyenkor,   fogyasztók asztalára minél értéke-  fogyasztani. Ugyanez a helyzet a
          szerény kalóriatartalmú ételekből.                                                                                                      hagyományos érleléssel készült   ennek értéke 3 milliárd forintra   sebb és biztonságosabb élelmi-  gyorsan romló termékek esetében
          a dietetikus szakemberek vélemé-                                                                                                        sonkákat keresik. a sonka mellett   tehető. a szakember szerint az   szer kerüljön az ünnepek alatt, a   is. annak érdekében, hogy csök-
          nye szerint semmiből sem érde-                                                                                                          más húsáruból is több fogy ilyen-  elmúlt nyolc évben megfigyelt   hatóság folyamatosan ellenőrzi az   kentsük az élelmiszer-pazarlást, a
          mes korlátlanul fogyasztani az                                                                                                          kor, a füstölt kolbászért is egyre   trendek most is érvényesek: a   érintett piaci szereplőket. a Nem-  vásárlások során csak akkora
          ünnepek alatt. Ha a hagyományos                                                                                                         nagyobb a kereslet. Nem csoda,   mennyiség helyett egyre inkább a   zeti élelmiszerlánc-biztonsági   mennyiséget tegyünk a kosarunk-
          ünnepi ételekből, valamint édes-                                                                                                        hiszen a sonka vizében megfő-  minőség előtérbe helyezése a jel-  Hivatal (Nébih) tájékoztatása sze-  ba, amennyit a család biztosan
          ségekből és alkoholból is mérték-                                                                                                       zött parasztkolbász ízletes kiegé-  lemző, a bevonómasszás figurák   rint a korábbi évek gyakorlatát   elfogyaszt majd az ünnepek alatt.
          kel fogyasztunk, elkerülhetjük a                                                                                                        szítője a húsvéti lakomának.   gyakorlatilag eltűntek a piacról, a   követve idén is sor kerül a tavaszi   n KöPöNceI cSIllA
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17