Page 6 - ÉLIP Magazin Különszám 2025. október
P. 6

AZ FTS25 GreenTechAward













                                                                                                                                                                                  FENNTARTHATÓSÁG BAJNOKA DÍJ







                                                                                                                                                                                  Az FTS25 GreenTechAward pályázaton három kategóriában vehettek részt a hazai élel-


                                                                                                                                                                                  miszeripari kis- és közép-, a nagyméretű feldolgozóipari vállalkozások, valamint a nagy-


                                                                                                                                                                                  és kiskereskedők. A díj célja, hogy elismerje azokat az élelmiszerlánc szereplőket, akik



                                                                                                                                                                                  energia- és erőforrás-hatékonysággal, vízmegtakarítással, körforgásos megoldásokkal


                                                                                                                                                                                  és digitális technológiákkal segítik az élelmiszer-gazdaság zöld átállását.





                                                                                                                                                                                  A pályázat két fordulóban zajlott. Az első körben a pályázaton indulók rövid összefog-


                                                                                                                                                                                  lalót nyújtottak be, amelyben bemutatták fenntarthatósági megoldásaikat. Ezek között



                                                                                                                                                                                  központi szerepet kaptak az energiahatékonysági beruházások, a megújuló energia


                                                                                                                                                                                  hasznosítása, a melléktermékek újrahasznosítása, a komposztálás, valamint az élel-



                                                                                                                                                                                  miszerpazarlás mérséklése digitális eszközökkel és adományozással. Már ekkor vilá-


                                                                                                                                                                                  gossá vált, hogy a fenntarthatóság a hazai élelmiszeriparban nem elvont cél, hanem


                                                                                                                                                                                  mindennapi gyakorlat.





                                                                                                                                                                                  A második körbe jutott pályázóknak részletes önértékelési kérdőívet és dokumen-



                                                                                                                                                                                  tációt kellett benyújtaniuk. Az értékelés szempontjai között szerepelt az energia- és



                                                                                                                                                                                  vízgazdálkodás, a hulladék- és csomagoláskezelés, a társadalmi felelősségvállalás,

                                                                                                                                                                                  a beszállítói lánc átláthatósága, valamint az innováció és digitalizáció. A pályázato-



                                                                                                                                                                                  kat a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága helyszíni bejárásokkal kiegészítve ellenőrizte.


                                                                                                                                                                                  Az értékeléseket a NAK Döntőbizottsága végezte és pályázati kategóriánként válasz-



                                                                                                                                                                                  tott Fenntarthatóság Bajnokot.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11