Page 38 - A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TEVÉKENYSÉGE 2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN
P. 38

Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsági munka



            A Magyar Élelmiszerkönyv az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-össze-
            tevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszerminőségi, élelmiszerjelölési és élelmiszerbiztonsági
            kötelező előírások gyűjteménye. A Magyar Élelmiszerkönyvben előírtaknak megfelelő, minőségi
            - a versenytársaitól megkülönböztethető - élelmiszer előállításához az iparági érdekeket jobban
            figyelembe vevő élelmiszerkönyvre volt szükség.


            A Kamara 2018 őszén megalakult Élelmiszerkönyv munkacsoportja jobbító szándékú javaslatokat
            fogalmazott meg a Magyar Élelmiszerkönyvre vonatkozóan, amely változások jobban szolgálnák
            az élelmiszerágazati szereplők piaci működését. A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozási keretre
            vonatkozó szabályozásairól szóló rendelet 2019 végén megjelent, melyben számos javaslatunk
            elfogadásra került (pl. az Élelmiszerkönyv Bizottságban magasabb arányú előállítói képviselet).
            Ennek megfelelően az idei évtől a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága és Szakbizottságai is
            új összetételben kezdhetik meg öt éves munkájukat. Ehhez az Agrárminisztérium felkérése
            alapján – más szervezetek mellett - a Kamara javaslatot tett az egyes szakbizottságokba
            delegálható iparági szereplőkre. Annak érdekében, hogy a szakbizottságokba minél szélesebb
            körben egyeztetett, ágazati szempontokat figyelembe vevő álláspontokat tudjanak képviselni
            a delegáltak, szakmai háttér munkacsoportokat hozunk létre minden érintett szakmai szervezet
            bevonásával. A Magyar Élelmiszerkönyv háttérmunkacsoportjainak megalakulása megfelelő
            fórum annak elősegítésére is, hogy minél több termékkategóriában lehessen pályázni a NÉBIH
            által életre hívott Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyre. A háttérmunkacsoport keretein
            belül lehetőség lesz az általuk meghatározott termékek KMÉ-védjegy feltételeire vonatkozó
            javaslatok közös kidolgozására is.











































              40
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43