Page 38 - A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TEVÉKENYSÉGE 2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN
P. 38
Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsági munka
A Magyar Élelmiszerkönyv az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-össze-
tevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszerminőségi, élelmiszerjelölési és élelmiszerbiztonsági
kötelező előírások gyűjteménye. A Magyar Élelmiszerkönyvben előírtaknak megfelelő, minőségi
- a versenytársaitól megkülönböztethető - élelmiszer előállításához az iparági érdekeket jobban
figyelembe vevő élelmiszerkönyvre volt szükség.
A Kamara 2018 őszén megalakult Élelmiszerkönyv munkacsoportja jobbító szándékú javaslatokat
fogalmazott meg a Magyar Élelmiszerkönyvre vonatkozóan, amely változások jobban szolgálnák
az élelmiszerágazati szereplők piaci működését. A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozási keretre
vonatkozó szabályozásairól szóló rendelet 2019 végén megjelent, melyben számos javaslatunk
elfogadásra került (pl. az Élelmiszerkönyv Bizottságban magasabb arányú előállítói képviselet).
Ennek megfelelően az idei évtől a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága és Szakbizottságai is
új összetételben kezdhetik meg öt éves munkájukat. Ehhez az Agrárminisztérium felkérése
alapján – más szervezetek mellett - a Kamara javaslatot tett az egyes szakbizottságokba
delegálható iparági szereplőkre. Annak érdekében, hogy a szakbizottságokba minél szélesebb
körben egyeztetett, ágazati szempontokat figyelembe vevő álláspontokat tudjanak képviselni
a delegáltak, szakmai háttér munkacsoportokat hozunk létre minden érintett szakmai szervezet
bevonásával. A Magyar Élelmiszerkönyv háttérmunkacsoportjainak megalakulása megfelelő
fórum annak elősegítésére is, hogy minél több termékkategóriában lehessen pályázni a NÉBIH
által életre hívott Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyre. A háttérmunkacsoport keretein
belül lehetőség lesz az általuk meghatározott termékek KMÉ-védjegy feltételeire vonatkozó
javaslatok közös kidolgozására is.
40