Page 21 - NAKlap 2022. október X. évf. 9
P. 21
20 ÉLELMISZERIPAR 2022. október | LAP LAP | 2022. október 21
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
A rövid ellátási lánc kulcsa az együtt-
működésre és innovációra való nyitottság
Napjaink fontos kérdése az élelmiszer-ellátási láncok működése,
melyet mi sem bizonyított jobban, mint az elmúlt években tapasz- A kapcsolódó témákról és meg-
oldásokról kaphatnak betekin-
talt pánikvásárlások, átmenetileg üres polcok, vagy újszerű érintke- tést a II. reL eXPó-n, amely
zésmentes vásárlási felületek megjelenése. A fogyasztóknak mára 2022. november 10-én kapos-
váron, a Magyar Agrár- és Élet-
meghatározó csoportja fordul a helyi alapélelmiszereket ellátó csa- tudományi egyetem kaposvári
Campusán kerül megrendezésre
tornák felé, ami a rövid élelmiszer-ellátási lánc (REL) használatára a kislépték egyesület és a Nem-
ösztönzi a termelőket is. zeti Agrárgazdasági kamara
közös szervezésében. A szakki-
állítás és szakmai fórum infor-
ről, mint a kártyás fizetés, házhoz- mációt és konzultációs lehető-
szállítás lehetősége, az alternatív séget biztosít a reL-ben érintett
élelmiszerek és kényelmi termékek szereplők, termelők, piacszerve-
elérhetősége vagy épp a környezet- zők, vidékfejlesztők, kosárkö-
barát csomagolási módszerek alkal- zösségek, beszállítók, szakta-
mazása. A vendéglátás és a közét- nácsadók, helyi terméket hasz-
keztetés is mind inkább igényli a helyi náló éttermek és kereskedők,
alapanyagokat, amik újabb elváráso- valamint az önkormányzatok,
kat támasztanak a termelők felé. LeADer szervezetek, tanács-
A termeléssel, feldolgozással, adók, kertészkedők számára.
értékesítéssel marketinggel és a
kereskedelmi gyakorlat trendjeivel tóSZeGI-FAGGYAS kAtALIN
kapcsolatos új ismeretekre, képzé- – kISLÉPtÉk NAGY VIktórIA/ Miért jó a biotermesztés?
sekre a legtapasztaltabb termelők- NAk
nek is szükségük van, hogy a ter-
mékkínálatukat, szolgáltatásaikat további információk a rendezvényről
és ezzel a vásárlói kört is bővíteni a www.kisleptek.hu oldalon és az A biotermények előállítása során nem alkal- Ennek megfelelően a polcokra kerülő terményeknek taságú” állati takarmányok nélkül. Ezek a termények,
A termelőket a jobb jövedelmező- lemzői, a termelő-, előállító személye tudják. Számtalan platform, infor- alábbi Qr kódon: maznak szintetikus növényvédőszereket, ennek frisseknek kell lenniük. illetve a preventíven alkalmazott antibiotikumok és
ség, míg a fogyasztókat a megbízha- vagy akár már a meglévő tapasztalat. matikai szolgáltató segíti a termelő- köszönhetően – a szennyeződés kockázatának A bio termények termesztése nem csupán az élel- növekedési hormonok elutasítása garantálja, hogy
tóság és a termékek frissessége Azonban ma már nem elég csak ket az online számlázás-fizetés és elkerülését feltételezve – nincs bennük kimutat- miszerbiztonság alapjait segít megteremteni. A bio- az állatok megfelelő életminőséget élhessenek.
motiválja. A reL lényege, hogy minő- termelni és azt a piacra vinni. A piacon értékesítés, sőt a nulla kilométeres ható szermaradvány. gazdálkodók vegyszerrel nem kezelt magokat hasz- A biogazdálkodással foglalkozó vállalkozásoknak
ségi élelmiszerekhez jussanak a maradás komoly kihívások elé állítja a logisztika bevezetésében. Új képzési Ezzel szemben a konvencionális mezőgazdasági nálnak, így biztosított, hogy a fiatal növények is meg- is segítség az Agrár Széchenyi Kártya. Kifejezetten a
fogyasztók közvetlenül, vagy minél gazdálkodókat és élelmiszer-előállí- programok is támogatják az élmény- termelésben a szintetikus gombaölő vagy rovarölő feleljenek a biogazdálkodás szigorú követelményei- mezőgazdasági ágazatban dolgozó vállalkozások
kevesebb köztes szereplő bevonásá- tókat, akik kénytelenek követni a leg- gazdaságok, reL szervezők munká- szerek alkalmazása elterjedt gyakorlat. A maradvá- nek. Az előállításuk lehetővé teszi a környezetünk és részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű,
val, ami több szempontból is előnyös. újabb trendeket. egyre több új igény ját és a kamara is biztosít a gazdál- nyaik sok esetben a terményekben is megjelennek, a természetes vizeink védelmét, hiszen kisebb kör- állami kamat- és kezességi díjtámogatásban része-
A helyi termékek megvásárlásával fogalmazódik meg a vásárlók részé- kodók részére ismeretátadást. így azok az emberi szervezettel közvetlen módon nyezeti terhelést jelentenek a megművelt talaj szá- sített szabad felhasználású folyószámlahitel.
támogatjuk a helyi termelőket, élel- kerülnek kapcsolatba. Noha a szermaradvány-szint mára.
miszer feldolgozókat, akik szintén az esetek többségében az egészségügyi határérték A biotermesztés nagyon fontos feltétele a geneti-
helyben költhetik el nyereségüket. A alatt marad, egy-egy terményben rendszerint több- kailag módosított szervezetek, illetve azok szár-
fogyasztók pedig közelebb kerülhet- féle szermaradvány és szintetikus molekula mutat- mazékainak mellőzése. Ez nem csupán az emberi
nek a termeléshez, a természethez, ható ki. Ez általánosságban elmondható, legyen szó fogyasztásra termesztett élelmiszerekre vonatko-
továbbá biztonságos, hazai gazda- konvencionális zöldség-, gyümölcs- vagy gabona- zóan igaz, hanem az állati takarmányozás céljaira
ságból kikerülő termékekhez jutnak. termesztésről. előállított terményekre is.
Ha közvetlenül az előállítótól vásárol-
juk meg az élelmiszert, úgy informá- Mindenmentes termények Állatnak is jobb, ami az embernek
lódni tudunk annak hátteréről, kiala-
kul egy kölcsönös bizalmi kapcsolat. A biotermékek – természetükből adódóan – nem Ebből látható, hogy a biotermesztés állatjóléti
Amit a fogyasztó ismer, abban bízik, tartalmazhatnak ízfokozókat, adalékanyagokat, tar- szempontokat is szolgál. Az ökológiai gazdálkodás
de a helyi termékek iránti bizalmat tósítószereket és más szintetikus vegyületeket. elképzelhetetlen lenne megfelelő minőségű és „tisz- A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlatnak. Részletek: kavosz.hu
sok minden alakíthatja, befolyásol-
hatja: a termelés, élelmiszer-előállí- Az Agrár Széchenyi Kártya országszerte elérhető a Széchenyi Kártya Program hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, 989902
tás módja és technológiája, az alap- a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége valamint a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban
anyagok származása, minőségi jel-