Page 21 - NAKlap 2022. október X. évf. 9
P. 21

20  ÉLELMISZERIPAR   2022. október |   LAP  LAP  | 2022. október                                                      21
 A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA  A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA LAPJA
 A rövid ellátási lánc kulcsa az együtt-



 működésre és innovációra való nyitottság





 Napjaink fontos kérdése az élelmiszer-ellátási láncok működése,
 melyet mi sem bizonyított jobban, mint az elmúlt években tapasz-  A kapcsolódó témákról és meg-
 oldásokról kaphatnak betekin-
 talt pánikvásárlások, átmenetileg üres polcok, vagy újszerű érintke-  tést a II.  reL  eXPó-n, amely
 zésmentes vásárlási felületek megjelenése. A fogyasztóknak mára   2022. november 10-én kapos-
 váron, a Magyar Agrár- és Élet-
 meghatározó csoportja fordul a helyi alapélelmiszereket ellátó csa-  tudományi  egyetem  kaposvári
 Campusán kerül megrendezésre
 tornák felé, ami a rövid élelmiszer-ellátási lánc (REL) használatára   a kislépték egyesület és a Nem-
 ösztönzi a termelőket is.   zeti Agrárgazdasági  kamara
 közös szervezésében. A szakki-
 állítás és szakmai fórum infor-
 ről, mint a kártyás fizetés, házhoz-  mációt és konzultációs lehető-
 szállítás lehetősége, az alternatív   séget biztosít a reL-ben érintett
 élelmiszerek és kényelmi termékek   szereplők, termelők, piacszerve-
 elérhetősége vagy épp a környezet-  zők, vidékfejlesztők, kosárkö-
 barát csomagolási módszerek alkal-  zösségek, beszállítók, szakta-
 mazása. A vendéglátás és a közét-  nácsadók, helyi terméket hasz-
 keztetés is mind inkább igényli a helyi   náló éttermek és kereskedők,
 alapanyagokat, amik újabb elváráso-  valamint az önkormányzatok,
 kat támasztanak a termelők felé.  LeADer szervezetek, tanács-
 A termeléssel, feldolgozással,   adók, kertészkedők számára.
 értékesítéssel  marketinggel és  a
 kereskedelmi gyakorlat trendjeivel    tóSZeGI-FAGGYAS kAtALIN
 kapcsolatos új ismeretekre, képzé-  – kISLÉPtÉk NAGY VIktórIA/  Miért jó a biotermesztés?
 sekre a legtapasztaltabb termelők-  NAk
 nek is szükségük van, hogy a ter-
 mékkínálatukat, szolgáltatásaikat   további információk a rendezvényről
 és ezzel a vásárlói kört is bővíteni   a www.kisleptek.hu oldalon és az   A biotermények előállítása során nem alkal- Ennek megfelelően a polcokra kerülő terményeknek  taságú” állati takarmányok nélkül. Ezek a termények,
 A termelőket a jobb jövedelmező-  lemzői, a termelő-, előállító személye   tudják. Számtalan platform, infor-  alábbi Qr kódon:    maznak szintetikus növényvédőszereket, ennek  frisseknek kell lenniük.  illetve a preventíven alkalmazott antibiotikumok és
 ség, míg a fogyasztókat a megbízha-  vagy akár már a meglévő tapasztalat.   matikai szolgáltató segíti a termelő-  köszönhetően – a szennyeződés kockázatának   A bio termények termesztése nem csupán az élel- növekedési hormonok elutasítása garantálja, hogy
 tóság és a termékek frissessége   Azonban ma már nem elég csak   ket az online számlázás-fizetés és   elkerülését feltételezve – nincs bennük kimutat- miszerbiztonság alapjait segít megteremteni. A bio- az állatok megfelelő életminőséget élhessenek.
 motiválja. A reL lényege, hogy minő-  termelni és azt a piacra vinni. A piacon   értékesítés, sőt a nulla kilométeres   ható szermaradvány.   gazdálkodók vegyszerrel nem kezelt magokat hasz-  A biogazdálkodással foglalkozó vállalkozásoknak
 ségi  élelmiszerekhez jussanak a   maradás komoly kihívások elé állítja a   logisztika bevezetésében. Új képzési   Ezzel szemben a konvencionális mezőgazdasági  nálnak, így biztosított, hogy a fiatal növények is meg- is segítség az Agrár Széchenyi Kártya. Kifejezetten a
 fogyasztók közvetlenül, vagy minél   gazdálkodókat és élelmiszer-előállí-  programok is támogatják az élmény-  termelésben a szintetikus gombaölő vagy rovarölő  feleljenek a biogazdálkodás szigorú követelményei- mezőgazdasági  ágazatban  dolgozó  vállalkozások
 kevesebb köztes szereplő bevonásá-  tókat, akik kénytelenek követni a leg-  gazdaságok, reL szervezők munká-  szerek alkalmazása elterjedt gyakorlat. A maradvá- nek. Az előállításuk lehetővé teszi a környezetünk és  részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű,
 val, ami több szempontból is előnyös.   újabb trendeket. egyre több új igény   ját és a kamara is biztosít a gazdál-  nyaik sok esetben a terményekben is megjelennek,  a természetes vizeink védelmét, hiszen kisebb kör- állami kamat- és kezességi díjtámogatásban része-
 A helyi termékek megvásárlásával   fogalmazódik meg a vásárlók részé-  kodók részére ismeretátadást.   így azok az emberi szervezettel közvetlen módon  nyezeti terhelést jelentenek a megművelt talaj szá- sített szabad felhasználású folyószámlahitel.
 támogatjuk a helyi termelőket, élel-  kerülnek kapcsolatba. Noha a szermaradvány-szint  mára.
 miszer feldolgozókat, akik szintén   az esetek többségében az egészségügyi határérték   A biotermesztés nagyon fontos feltétele a geneti-
 helyben költhetik el nyereségüket. A   alatt marad, egy-egy terményben rendszerint több- kailag  módosított  szervezetek,  illetve  azok  szár-
 fogyasztók pedig közelebb kerülhet-  féle szermaradvány és szintetikus molekula mutat- mazékainak mellőzése. Ez nem csupán az emberi
 nek a termeléshez, a természethez,   ható ki. Ez általánosságban elmondható, legyen szó  fogyasztásra termesztett élelmiszerekre vonatko-
 továbbá biztonságos, hazai gazda-  konvencionális zöldség-, gyümölcs- vagy gabona- zóan igaz, hanem az állati takarmányozás céljaira
 ságból kikerülő termékekhez jutnak.   termesztésről.   előállított terményekre is.
 Ha közvetlenül az előállítótól vásárol-
 juk meg az élelmiszert, úgy informá-  Mindenmentes termények  Állatnak is jobb, ami az embernek
 lódni tudunk annak hátteréről, kiala-
 kul egy kölcsönös bizalmi kapcsolat.   A biotermékek – természetükből adódóan – nem   Ebből  látható,  hogy  a  biotermesztés  állatjóléti
 Amit a fogyasztó ismer, abban bízik,   tartalmazhatnak ízfokozókat, adalékanyagokat, tar- szempontokat is szolgál. Az ökológiai gazdálkodás
 de a helyi termékek iránti bizalmat   tósítószereket  és  más  szintetikus  vegyületeket.  elképzelhetetlen lenne megfelelő minőségű és „tisz-  A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlatnak. Részletek: kavosz.hu
 sok minden alakíthatja, befolyásol-
 hatja: a termelés, élelmiszer-előállí-  Az Agrár Széchenyi Kártya országszerte elérhető a Széchenyi Kártya Program hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák,   989902

 tás módja és technológiája, az alap-  a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége valamint a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban
 anyagok származása, minőségi jel-
   16   17   18   19   20   21   22   23   24